Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Obrtnici uzvraćaju udarac!

Pred nekoliko dana dobio sam preporuku da pogledam ovomjesečnu izložbu u galeriji "Karas" u Praškoj ulici i jučer sam svratio tamo ... i nisam požalio!


Snimio: Vanja

Izložbu pod nazivom "Obrtni spektakl" osmislili su i postavili Rosana Ratkovčić i Fedor Kritovac, a radi se o ... neću sad citirati prateći materijal, niti kritičare (OVDJE možete pročitati kvalitetan osvrt novinara Radija 101) već dati sadržaj svojim riječima.

Naime, gradski obrtnici su sastavni dio grada i dio njegove slike dugi niz godina, oni predstavljaju pomalo nestajući svijet u kojem su za stvaranje bili potrebni znanje i iskustvo, a prozvodi su bili individualizirani. Njihovi natpisi i reklame su također neupadljivi sastavni dio grada, no isto tako podliježu mnogim propisima koji ograničavaju njihov oblik, mjesto postavljanja itd.

S druge strane, globalno potrošačko društvo donijelo je i Zagrebu pojavu velikih "billboard" oglasa, najčešće na fasadama zgrada - ti oglasi i proizvodi koje oni reklamiraju se jednaki svugdje na svijetu, pripadaju najčešće multinacionalnim kompanijama i propagiraju proizvode koji su bez lokalnog ili nacionalnog identiteta, masovno proizvedeni od nekog anonimnog radnika tko zna gdje.

Ti veliki plakati sve više istiskuju male obrtničke natpise kao što i velike kompanije svojim jeftinim serijskim proizvodima istiskuju obrtničke ... no, ova izložba odlučila je zamisliti i predstaviti obrnutu situaciju, onu u kojoj reklame i natpisi malih obrtnika zamjenjuju i miješaju se sa onima poznatih firmi. Uz pomoć digitalnih intervencija (photoshop tipa, naravno wink) pokazuje se kako bi mogao izgledati naš Zagreb kada bi obrtnici nekom čudesnom igrom sudbine mogli uzvratiti udarac velikim kompanijama i ravnopravno se nositi sa njima na zagrebačkim fasadama, zidovima i drugim javnim mjestima.


Snimio: Vanja

Kako to izgleda na izložbi, provjerite sami (izložba je otvorena do 30.06., radnim danom 10-19h, subotom do 20h, dok je nedjeljom otvorena samo do 14h, rekao bih ... ulaz je besplatan) - meni je bilo vrlo zanimljivo i zabavno!
(a na izlošcima ćete sresti i više mjesta i lokala već viđenih na ovom blogu!)


Snimio: Vanja

Na kraju, što se kvalitete fotki tiče, vidite da baš i nije neka ... pravo mi budi kad nisam ponio foto aparat na izložbu pa su ove fotke nastale snimanjem kartica sa izložbe u večernjem ambijentu kuhinje ... ,o)

Post je objavljen 20.06.2009. u 22:41 sati.