Nekretnine Rijeka

30.04.2014., srijeda

Novi broj RBAnaliza: Dug put do oporavka

Analitičari Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) pripremili su drugo ovogodišnje izdanje publikacije RBAnalize, pod naslovom "Dug put do oporavka“. U nastavku donosimo uvodni dio publikacije "Recesija se nastavlja“.
U 2013. godini nastavila se tendencija smanjivanja gospodarskih aktivnosti koja je započela prije pet godina. Na godišnjoj razini BDP se snizio za 1 posto, a oporavak ne očekujemo ni 2014. godine. Uz izgledno produženje recesije i nastavak rasta javnoga duga povećava se ranjivost gospodarstva na poremećaje u kretanju kapitala na vanjskim tržištima. Stoga su u prvom tromjesečju 2014. godine rejtinške agencije smanjile ocjene boniteta Republike Hrvatske – S&P je snizio rejting na dva stupnja ispod investicijske razine, a ostale dvije agencije (Fitch i Moody’s) zadržale su ocjenu rejtinga na jednom stupnju ispod investicijskog uz promjenu izgleda iz stabilnih u negativne. Reakcija rejtinških agencija uslijedila je nakon što je krajem prošle godine usvojen proračun za 2014. godinu, u kojemu se umjesto jačanja procesa fiskalne konsolidacije planira deficit opće konsolidirane države u visini od 5,5 posto BDP-a, uz preoptimistično planiranje gospodarskoga rasta i povećanje proračunskih prihoda. U uvjetima pada ili stagnacije BDP-a povećanje prihoda proračuna dovodi do povećanja fiskalnog opterećenja gospodarstva, pada konkurentnosti poduzeća i smanjenja privatnih investicija. Hrvatska je prošle godine ulaskom u EU potpuno otvorila tržište, a zbog visoke razine euroiziranosti sustava ne može učinkovito koristiti tečajnu prilagodbu za povećanje konkurentnosti domaće ponude. Preostaje provedba interne deflacije putem mjera za smanjivanje troškova proizvodnje. Pritom su nezaobilazne one za smanjenje fiskalnog opterećenja koje posredno, putem visine premije za rizik, određuju i trošak financiranja. Krajem 2013. godine javni se dug povećao na razinu iznad 66 posto BDP-a, a nove tekuće neravnoteže javnoga sektora i stagnantno gospodarstvo vode k ubrzanomu rastu omjera javnoga duga prema BDP-u. Stoga je 2014. godine država ušla u proceduru prekomjernoga deficita (EDP) u kojoj Europska komisija Hrvatskoj postavlja cilj izlaska iz EDP-a do 2016. godine. U ožujku je usvojen rebalans proračuna u kojem je planirani deficit snižen na 4,5 posto BDP-a mjerama na strani prihoda. Budući da su izostale snažnije reformske mjere za smanjenje rashoda, to neće biti dovoljno za ostvarivanje ciljane razine strukturnoga deficita. Ipak, pozitivni pomak nalazimo u realnijemu planiranju gospodarskoga rasta, što povećava mogućnost za ostvarivanje planova.
Sljedeće izdanje državnih obveznica očekujemo u svibnju i to na inozemnomu tržištu. Ostvareni suficit u razmjeni s inozemstvom pogoduje održavanju stabilnoga tečaja, a usporeno razduživanje financijskoga sektora prema inozemstvu pomaže stabilizaciji bilance kapitala. S gledišta održavanja financijske stabilnosti zabrinjava nastavak procesa donošenja lokalnih propisa kojima se nastoji administrativno određivati način poslovanja financijskoga sektora, a posebice kreditnih institucija. Postupci predstečajne nagodbe omogućavaju prijenos gubitaka unutar sektora poduzeća te iz sektora poduzeća na kreditne institucije. Rezultat je povećanje gubitaka kreditnih institucija, ali i smanjivanje poslovnih aktivnosti u poduzećima. Poduzeća jačaju likvidnost, nužnu za prevladavanje šokova od gubitka potraživanja u postupcima predstečajnih nagodbi. Promjene propisa o potrošačkomu kreditiranju dovode do ograničavanja kamatnih stopa na kredite, a u dijelu portfelja i do administrativnog određivanja kamatnih stopa suprotnih ugovorenima, na štetu kreditnih institucija. Takvim se mjerama pojačava pritisak na odljev kapitala, što bi u ovoj godini moglo pogoršati saldo na računu kapitala. Gospodarstvo iscrpljeno recesijom nema snagu za ostvarivanje značajnih viškova u razmjeni roba i usluga, koja je potrebna za financiranje odljeva kapitala. Stoga bi u nastavku godine moglo doći do smanjenja ponude odnosno povećanja cijena na lokalnomu tržištu kapitala stanovi Kacunar

Oznake: stanovi Kacunar


- 15:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.04.2014., utorak

Godišnji rast industrijske proizvodnje u ožujku 0,7 posto

Prema područjima i odjeljcima NKD-a (prema kalendarski prilagođenim indeksima), pad proizvodnje na godišnjoj razini zabilježen je u kategoriji rudarstvo i vađenje (-7,3%) dok je u prerađivačkoj industriji treći mjesec za redom zabilježen rast koji je u ožujku iznosio 2,9% godišnje. Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji bilježi pad od 5,4% godišnje. Unutar kategorije prerađivačka industrija godišnji rast u ožujku između ostalih bilježe kategorije proizvodnje papira i proizvoda od papira (+24,9%), tiskanje i umnožavanje snimljenih zapisa (+22,8%) te proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+21,1). Snažniji rast prerađivačke industrije na godišnjoj razini ublažen je padom u kategoriji proizvodnje duhanskih proizvoda (-28,9%), proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-56,1%) te padom u kategoriji proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica (-19,0%). U kategoriji ostalih prijevoznih sredstava (koja se uglavnom odnosi na brodogradnju) nakon što je u veljači zabilježen dvoznamenkasti pad (25,5%) u ožujku je pad usporen na 9,3% godišnje. Snažniji pad bilježi i proizvodnja tekstila (-10,9% godišnje).
U nastavku ove godine ograničavajući čimbenici oporavka industrijske proizvodnje i dalje će biti slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća te slabija inozemna potražnja S druge strane snažniji pad industrije djelomično sprječava polagani oporavak u okruženju iako nekonkurentnost izvozne industrije te općenito njezin nizak udio ograničavaju zamjetniji oporavak nekretnine oglasnik

Oznake: nekretnine oglasnik


- 15:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.04.2014., petak

Nakon Berlina američki dizajnerski namještaj stigao i u Zagreb

Salon ekskluzivnog namještaja i zastupnik američkih brendova nakon otvorenja u Rijeci predstavio se hrvatskoj javnosti u zagrebačkom restoranu Lido.
Salon ekskluzivnog namještaja i opreme za dom Sweets&Spices upriličio je prigodno predstavljanje hrvatskoj javnosti u četvrtak, 24. travnja u 12 sati, u zagrebačkom restoranu Lido. Predstavljanje je okupilo imena hrvatske estrade i stručne javnosti, a uzvanike je kroz program vodila glumica Iva Šulentić.
Okupljenima se, ispred salona Sweets&Spices, uvodnom riječi obratila njegova vlasnica Natalia Kletsko, a potom i Mirjana Mikulec, hrvatskoj javnosti poznata kao dizajnerica interijera stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.04.2014., četvrtak

Cijene nekretnina se stabiliziraju, raste broj stranaca koji kupuju u Hrvatskoj

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš na konferenciji je istaknula kako njezino ministarstvo želi fer odnos s investitorima, skraćivanje procedura i povećanu transparentnost.
U tom cilju, Ministarstvo je pokrenulo dva važna projekta, a to su uspostava informatičkog sustava prostornog uređenja (ISPU) i e-dozvole, kaže ministrica.
ISPU zainteresiranima daje podatke o zemljištu - njegovoj namjeni, eventualnim ograničenjima gradnje, stanju infrastrukture itd., a e-dozvola, čija se puna funkcionalnost očekuje do kraja godine, trebala bi omogućiti tražitelju dozvole da u svakom trenutku zna u kojoj je proceduralnoj fazi njegov zahtjev, a trebala bi i znatno ubrzati izdavanje dozvola immobiliari Croazia

Oznake: immobiliari Croazia


- 15:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.04.2014., utorak

Skupština povukla UPU Resnik: Ne mogu zajedno stanovi i otpad

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) rekao je kako ih zanima je li Resnik lokacija na kojoj će se graditi budući centar za gospodarenje otpadom, a ako jest zašto se onda dopušta stambena izgradnja u neposrednoj blizini tog budućeg centra.
Podsjetio je da je jučerašnji požar u CIOS-u pokazao koje su opasnosti po građane ako je takav centar u blizini stanova, napominjujući da se ispuštanjem dioksina u zrak događaju i mutacije DNA što izaziva rak. Na to je reagirala zastupnica Ana Stavljenić - Rukavina (Lista grupe birača nositelja Milana Bandića) ističući da neke mutacije DNA izazivaju rak, a neke ne izazivaju.
Bernardić je također rekao da je potpuno neprihvatljivo da se ti stanovi namjeravaju graditi u Resniku, kako bi onda njihovi vlasnici dobili "ekološku rentu" stanovi Belveder

Oznake: stanovi Belveder


- 15:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.04.2014., ponedjeljak

Rixos najavio otvaranje hotela u centru Zagreba

Volkan Simsek, potpredsjednik Operacija i razvoja u Rixos hotelima, rekao je kako uz postojeći hotel u Dubrovniku u dogledno vrijeme namjeravaju otvoriti i hotel u Zagrebu. Rixosu je cilj pronaći neku povijesnu zgradu u centru grada koju bi potom preuredili u hotel te se Simsek zanimao za moguće takve nekretnine, kaže se u priopćenju.
Hakan Oezguez, član uprave Suezer grupe, izrazio je zanimanje za širenje poslovanja u bankarskom sektoru. Suezer grupa je vlasnik banke Kentbank koja već posluje u Hrvatskoj. U iduće tri godine namjeravaju povećati tržišni udio širenjem mreže poslovnica te, ako se ukaže prilika, kupnjom nekih postojećih banaka.
Leko će u petak, posljednjeg dana službenog posjeta Turskoj, održati na istanbulskom tehničkom sveučilištu Yildiz predavanje o politici proširenja Europske unije nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 15:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.04.2014., četvrtak

Ubrzavanje godišnje stope pada proizvođačkih cijena u ožujku

Prema posljednjim podacima DZS-a proizvođačke cijene ukupne industrije nastavile su, treći mjesec za redom, s ubrzanjem stope pada na godišnjoj razini. Tako je nakon pada od 2,7% godišnje u veljači, u ožujku zabilježen pad od 3,1%. Pri tome su na pad cijena ukupne industrije utjecale cijene i na domaćem i na nedomaćem tržištu čije su se stope pada na godišnjoj razini također intenzivirale. Naime, proizvođačke cijene na domaćem i na nedomaćem tržištu zabilježile su godišnju stopu pada od 3,1%.
Promatrajući prema kategorijama GIG-a prevladavajući utjecaj na pad proizvođačkih cijena na domaćem tržištu imaju cijene energije i cijene intermedijarnih proizvoda koje su zabilježile godišnji pad od -6,5% odnosno -2,7%. Pad na godišnjoj razini također bilježe kapitalni proizvodi i netrajni proizvodi za široku potrošnju (-0,2% donosno -1%) dok trajni proizvodi za široku potrošnju bilježe godišnji rast cijena od 0,7% stanovi Dubrava Zagreb

Oznake: stanovi Dubrava Zagreb


- 15:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (7)
Prosinac 2019 (2)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (22)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (22)
Lipanj 2019 (19)
Svibanj 2019 (23)
Travanj 2019 (19)
Ožujak 2019 (24)
Veljača 2019 (19)
Siječanj 2019 (12)
Prosinac 2018 (17)
Studeni 2018 (20)
Listopad 2018 (25)
Rujan 2018 (6)
Kolovoz 2018 (9)
Srpanj 2018 (7)
Lipanj 2018 (14)
Svibanj 2018 (12)
Travanj 2018 (7)
Ožujak 2018 (11)
Veljača 2018 (7)
Siječanj 2018 (9)
Prosinac 2017 (8)
Studeni 2017 (6)
Listopad 2017 (9)
Rujan 2017 (8)
Kolovoz 2017 (10)
Srpanj 2017 (9)
Lipanj 2017 (9)
Svibanj 2017 (9)
Travanj 2017 (8)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (9)
Siječanj 2017 (9)
Prosinac 2016 (9)
Studeni 2016 (9)
Listopad 2016 (9)
Rujan 2016 (10)
Kolovoz 2016 (9)
Srpanj 2016 (9)
Lipanj 2016 (9)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (9)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi