Nekretnine Rijeka

28.05.2014., srijeda

Feist: Do 2020. milijun pasivnih kuća i stanova

ZAGREB - Tvorac koncepta pasivne kuće, njemački fizičar Wolfgang Feist, koji je u okviru 5. zagrebačkog energetskog tjedna boravio u Hrvatskoj, ustvrdio je kako će sasvim izvjesno do 2020. u svijetu biti sagrađeno milijun pasivnih kuća i stanova, energetskog standarda A plus te naglasio da i Hrvatska tu može dati svoj doprinos. Podsjetio je da je prva pasivna kuća sagrađena 1990. u Darmstadtu.
"Grupa mojih susjeda u Darmstadtu poželjela je živjeti u energetski učinkovitoj zgradi pa smo 1990. napravili nekoliko obiteljskih kuća u nizu u pasivnom standardu", kazao je dr. Wolfgang Feist za Hinu, rekavši kako sve obitelji još uvijek ondje stanuju i zadovoljne su jer mjerenja tijekom više od dva desetljeća pokazuju da je potrošnja energije izuzetno niska.
Riječ je o kući u kojoj potrošnja energije za grijanje ne prelazi 15 kilovatsati po četvornom metru godišnje, vrlo je udobna za stanovanje, a ulaganja se sigurno vraćaju budući da je potrošnja energije za grijanje smanjenja oko 80 posto.
U Njemačkoj je dosad izgrađeno 20.000 pasivnih kuća, no najvažnije je, kaže Feist, da u regiji postoje svi proizvodi za izgradnju takvih kuća poput izuzetno kvalitetnih prozora, ventilacijskog sustava, dizalica topline i slično i da je izgradnja kvalitetna, za što je potrebno dobro obrazovanje svih sudionika, od projektanata do zidara.
"Na kraju, to je također vrlo zanimljiv posao jer svi sudionici znaju da time daju i svoj doprinos zaštiti okoliša, udobnosti stanovanja i manjoj potrošnji energije, što donosi manje stresa i pri plaćanju računa", ističe Feist.
Za Hrvatsku je, kaže, bitno da postoje ogledni primjeri pasivnih kuća kako bi se ljudi uvjerili da "stvar funkcionira", a sljedeći korak je kvalitetno obrazovanje svih sudionika u procesu.
Feist naglašava da izgraditi pasivnu kuću nije puno skuplje od gradnje obične kuće te da bi Zagreb i Hrvatska kroz smanjenje poreznih davanja mogli poticati energetski učinkovitu gradnju.
"U Zapadnoj Europi izgradnja pasivne kuće je od 10 do 15 posto skuplja, dok je u Hrvatskoj taj postotak nešto viši jer je subvencioniranje takve vrste gradnje u nas još u povojima", rekao je u subotu na Regionalnom forumu gradnje po standardu pasivne kuće Dubravko Martinić, vlasnik nedavno sagrađene pasivne obiteljske kuće u Gornjem Stupniku koja je ušla u hrvatski izvještaj za EU direktivu o energetskim svojstvima zgrada (EPBD).
Voditelj novoosnovanog konzorcija Pasivna kuća Hrvatska Ljubomir Miščević kazao je da je od prve pasivne kuće u Hrvatskoj 2005. do danas sagrađeno 20 pasivnih kuća naglasivši važnost izgradnje, a posebice energetske obnove zgrada do A plus energetskog standarda. U EU, navodi, više nitko i ne postavlja pitanje opravdanosti takve vrste gradnje i obnove.
"Više se i ne govori isključivo o pasivnim i niskoegergetskim kućama, nego i o niskoenergetskim kvartovima, gradovima, pa i regijama", dodao je.
Napomenuo je da u Hrvatskoj nekoliko gradova daje olakšice za energetski učinkovitu gradnju prvenstveno smanjenjem komunalne naknade, a da je u Koprivnici ta naknada za graditelje pasivne kuće sasvim ukinuta.
Grad Zagreb je kroz projekt PassREg uključen u poticanje niskoenergetske gradnje u čemu su mu uzori Hannover, Bruxelles i Tirol, a ide i u niskoenergetsku obnovu 87 zgrada javne namjene - vrtića, škola, domova umirovljenika.
Za to bi se, rečeno je, mogao iskoristiti hrvatski proizvod "eco-sandwich" to jest zidni panel od betona s recikliranim agregatom. To je važno zna li se da Hrvatska danas reciklira svega sedam posto građevinskog otpada, a EU pravila nalažu da se do 2020. treba reciklirati 70 posto takvog otpada nepremičnine Hrvaška

Oznake: nepremičnine Hrvaška


- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.05.2014., petak

Bandić pozvao Zagrepčane na kompletiranje zahtjeva za legalizaciju

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je danas Zagrepčanke i Zagrepčane da kompletiraju zahtjeve za legalizaciju svojih građevina. "Do sada smo zajedno puno napravili na rješavanju bespravne gradnje u našem gradu. Mnogi od vas na korak su do kraja dugačkog puta ozakonjenja bespravno sagrađenih objekata. Zato pozivam sve građane koji su predali nepotpune zahtjeve za legalizaciju da ih u što kraćem roku nadopune dokumentacijom propisanom u Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama", navodi gradonačelnik u pozivu građanima.
"Kako s nepotpunim zahtjevima nije moguće provesti legalizaciju, molimo vas da to učinite što prije i ne propustite mogućnost ozakonjenja svojih nekretnina", dodaje Bandić.
Građane koji su upotpunili zahtjeve za legalizaciju poziva da čim prije izvrše uplatu po izdanim rješenjima o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, ili prve rate te naknade. Napominje da će tek po uplaćenoj naknadi ostvariti sve uvjete za ozakonjenje kuće ili stana.
"Naš je cilj ozakonjenje što većeg broja nezakonito izgrađenih zgrada i što brže rješavanje tog problema koji opterećuje i građane i grad. Učinili smo sve što je bilo u našoj nadležnosti da vam u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji stvorimo što povoljnije uvjete za legalizaciju", ističe Bandić.
Podsjeća kako su osigurane organizacijske pretpostavke da se zahtjevi rješavaju odmah, čim ih građani predaju Gradskoj upravi. "Legalizacijom bespravne izgradnje riješit ćete svoj obiteljski problem i doprinijeti boljoj urbanoj budućnosti našega grada", poručuje Bandić.
Dopune zahtjeva za legalizaciju s pozivom na klasu predanog zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, kao i dokaz o plaćenoj naknadi s priloženom klasom predanog zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, zaprimaju se u Središnjoj pisarnici na Trgu S. Radića 1, u pisarnicama područnih ureda Gradske uprave, te u pisarnici na Zagrebačkom velesajmu, u Upravnoj zgradi na IV katu stanovi Karlovac

Oznake: stanovi Karlovac


- 15:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.05.2014., petak

Xellia Pharmaceuticals ulaže 2 milijuna dolara u svoj centar u Zagrebu

“Zagrebački Centar izvrsnosti na području razvoja proizvoda igra iznimno važnu ulogu u strategiji rasta istraživanja i razvoja tvrtke Xellia, a koja se temelji na kulturi inovativnosti i dobrim partnerskim odnosima. Zahvaljujući impresivnim vještinama stručnih i specijaliziranih hrvatskih znanstvenika na ovom iznimno zahtjevnom području, Zagreb je bio prirodan odabir za uspostavu i sadašnje proširenje ovog ključnog objekta.”
Centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj usmjeren je na razvoj antiinfektivnih lijekova i inovativnih farmaceutskih tehnologija za borbu protiv teških bakterijskih i gljivičnih infekcija, uključujući bakterijske sojeve otporne na većinu antibiotika. Zbog potrebe za kontrolom sve većih troškova zdravstva u razvijenim zemljama i nemogućnosti bolesnika u zemljama u razvoju da plate spasonosne lijekove, antiinfektivni injekcijski lijekovi tvrtke Xellia sve su važniji za globalno zdravlje.
Carl-Ĺke Carlsson, predsjednik Uprave tvrtke Xellia, izjavio je:
“Proširenje našeg Centra izvrsnosti za istraživanje i razvoj je naš prioritet. Radi se o sastavnom dijelu našega plana povećanja i proširenja palete proizvoda koje nudimo globalnim kupcima, a među kojima je preko 500 farmaceutskih tvrtki iz čitavoga svijeta. Opskrbom gotovih injekcijskih lijekova umjesto samo djelatnih tvari, naši kupci imaju pristup jednostavnijem i usmjerenijem lancu opskrbe.”
Dr. Aleksandar Danilovski, potpredsjednik Uprave zadužen za globalno istraživanje i razvoj tvrtke Xellia te ujedno i generalni direktor Xellijine povezane tvrtke u Zagrebu, istaknuo je:
“Ova nova investicija samo povtrđuje da smo od 2011. godine u Hrvatskoj uložili preko 5 milijuna USD (oko 30 milijuna kuna). Usto smo tijekom tog razdoblja zaposlili 40 nadarenih kolega usmjerenih na izvrsnost i inovativnost, te primjenu modernih farmaceutskih tehnologija u razvoju zahtjevnih i raznovrsnih injekcijskih lijekova za globalno tržište farmaceutskih proizvoda." stanovi Belveder

Oznake: stanovi Belveder


- 15:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.05.2014., četvrtak

U ožujku 4,9% više izdanih odobrenja za građenje

Prema vrstama radova, na novogradnju se odnosi 72 posto ili 419 odobrenja, a 162 ili 28 posto ih je izdano za rekonstrukcije.
Po podacima DZS-a, odobrenjima za građenje izdanima u ožujku predviđena je gradnja 619 stanova s prosječnom površinom od 94 četvorna metara. Odobrenjima izdanim u ožujku prošle godine bila je predviđena gradnja 991 stana s prosječnom površinom od 81,8 četvornih metara.
Podaci za prva tri ovogodišnja mjeseca pokazuju da je u tom razdoblju u Hrvatskoj izdano 1.648 odobrenja za građenje, ili 7,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kad ih je bilo 1.531. Vrijednost radova porasla je 3,6 posto, na 4,6 milijardi kuna nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka


- 15:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.05.2014., petak

Gradsko vijeće Pule izglasalo izmjene GUP-a: Muzil postaje elitni golf teren

PULA - Pulsko Gradsko vijeće večeras je većinom glasova vijećnika vladajuće koalicije IDS-HNS-Zeleni usvojilo izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada i Generalnog urbanističkog plana Grada Pule koje obuhvaćaju i uređenje bivšeg vojnog kompleksa Muzil. Protiv je glasalo osam vijećnika - šest koalicije SDP-HSU-SDSS-SDA i dvojica nezavisnih.
Iako je vijećnike, kad su dolazili na sjednicu, na Trgu forum nekoliko stotina građana dočekalo povicima i burnim negodovanjem, a prosvjed je trajao pred vijećnicom dok je trajala sjednica, politika je današnjom odlukom dala pozitivno mišljenje elitnom turizmu.
Građanska inicijativa "Volim Pulu - za Muzil" prosvjedom je ponovno izrazila protivljenje planovima gradnje na Muzilu turističkog kompleksa kapaciteta 2500 kreveta s golfskim igralištem i mogućnošću da privatni investitor dobije koncesiju, kako se navodi u materijalima za sjednicu, na rok od 66 ili čak do 99 godina. Za njih je to klasična apartmanizacija jednog od najatraktivnijih resursa grada Pule.
"Po ovome ispada da svaki investitor u Puli može mijenjati prostorni plan, a lokalna zajednice ne može. Plan za Muzil je nametnut," poručila je novinarima pred Gradskom vijećnicom predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić.
Gradsko vijeće nije prihvatilo niti jedan amandman oporbe, koja je na toj sjednici bila svojevrstan glas Građanske inicijative. Oporbeni su vijećnici nakon glasovanja napustili sjednicu.
U raspravi na sjednici, gradska vlast je obrazlažući planove za budući turistički kompleks istaknula da će se otvoriti nova radna mjesta, novi javni sadržaji, te potrebu usklađivanja gradskih s prostornim planovima višega reda. "Vlasništvo Muzila je u najvećoj mjeri državno, a ne gradsko, a danas građani Pule od tog velikog prostora nemaju nikakve koristi. Želimo otvoriti Muzil građanima, a bez plana se ništa ne može dogoditi," istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.
Vijećnica SDP-a Vera Radolović, koja je bila zamjenica gradonačelnika dok je u Puli na vlast bila koalicija IDS-SDP, upitala je zašto Miletić nije isticao golf igralište na Muzilu u kampanji prije lokalnih izbora.
"Mini golf nam nije sporan, ali smo protiv golfa s 18 rupa koji zauzima 45 posto površine Muzila odnosno 72 hektara od 160 i protivimo se ideji da se utvrda Muzil pretvori u elitističku golf kuću," istaknula je Radolović dodavši kako će SDP predložiti Županijskoj skupštini izmjene županijskog prostornog plana i, kako je rekla, "micanje golfa s Muzila".
Nezavisni vijećnik (bivši vijećnik Ladonje) Mauricio Licul poručio je Miletiću kako "Muzil nije u vlasništvu IDS-a nego građana Pule".
"Zanimljivo je kako gradonačelnik uvažava mišljenje 1500 građana kada je u pitanju prometovanje pulskom Rivom, a ne uzima u obzir pet tisuća potpisa građana (koje je skupila Građanska inicijativa Volim Pulu - za Muzil) protiv usvajanja predloženih izmjena prostornih planova i rješenju za Muzil," rekao je Licul.
Inače, područje bivše vojne zone Muzila obuhvaća čak petinu površine Pule stanovi prodaja Trešnjevka

Oznake: stanovi prodaja Trešnjevka


- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2014 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (7)
Prosinac 2019 (2)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (22)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (22)
Lipanj 2019 (19)
Svibanj 2019 (23)
Travanj 2019 (19)
Ožujak 2019 (24)
Veljača 2019 (19)
Siječanj 2019 (12)
Prosinac 2018 (17)
Studeni 2018 (20)
Listopad 2018 (25)
Rujan 2018 (6)
Kolovoz 2018 (9)
Srpanj 2018 (7)
Lipanj 2018 (14)
Svibanj 2018 (12)
Travanj 2018 (7)
Ožujak 2018 (11)
Veljača 2018 (7)
Siječanj 2018 (9)
Prosinac 2017 (8)
Studeni 2017 (6)
Listopad 2017 (9)
Rujan 2017 (8)
Kolovoz 2017 (10)
Srpanj 2017 (9)
Lipanj 2017 (9)
Svibanj 2017 (9)
Travanj 2017 (8)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (9)
Siječanj 2017 (9)
Prosinac 2016 (9)
Studeni 2016 (9)
Listopad 2016 (9)
Rujan 2016 (10)
Kolovoz 2016 (9)
Srpanj 2016 (9)
Lipanj 2016 (9)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (9)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi