Vijesti za nekretnine, nekretnine

ponedjeljak, 25.05.2015.

Neozbiljna država ne vodi računa o napuštenim vojnim objektima

Provjerili smo neke od lokacija i došli do sljedećih saznanja. Primjerice, na području grada Vinkovaca postoje dva vojna objekta koja su zapuštena i nisu više u funkciji. U Ulici kralja Zvonimira, gdje je nekada bio Oficirski dom JNA, danas je sve razrušeno i ostala je samo parcela koja je u vlasništvu OTP Banke, koja je prodaje kao nekretninu. Kad govorimo o zapuštenim vojnim objektima, tu svakako treba spomenuti "Vrapčanu", na izlazu iz Vinkovaca, gdje je nekad bilo veliko vojno skladište, koja je još uvijek pod minama i trenutno se razminira. Ono što je još u funkciji, to je vojarna "Bosut", koja je smještena u gradu i svake godine uspješno organizira Dan otvorenih vrata.
U Đakovu nema neiskorištenih vojnih objekata unatoč tome što je na spomenutoj internet-karti kao takav naveden i nekadašnji Dom JNA u Ulici kralja Tomislava 13, danas poznat po nazivu Dom Hrvatske vojske. Đakovčanima je dobro poznato kako je on u funkciji, a o njegovoj budućoj namjeni Grad Đakovo intenzivno vodi brigu.
"U Đakovu se nalazi vojarna u Dračicama, koja je u funkciji, tu je Vojno-skladišni kompleks Gaj koji je dan Ministarstvu unutarnjih poslova, te, ako govorimo o prostoru Đakovštine, Vojni poligon u Gašincima koji je, znamo, u funkciji", kaže gradonačelnik Vinković.
Iako je Dom Hrvatske vojske upisan u vlasništvo Grada Đakova, tek je Zapisnikom o primopredaji, koji je potpisan 5. prosinca prošle godine, Grad od Ministarstva obrane preuzeo na upravljanje taj objekt.
"Kada govorimo o Domu HV-a, on je praktično dan u posjed Gradu Đakovu. Na vlasničkom listu navedeno je da je Grad Đakovo 1/1 vlasnik tog objekta. Ministarstvo obrane, s obzirom na to da im taj objekt ne služi, vratilo ga je u posjed Gradu, dok Državni ured za upravljanje državnom imovinom ne riješi, po njima, sporno pitanje vlasništva. U tom prostoru smještene su udruge i meni ne pada na pamet tjerati nikoga van, ali mora se definirati način njegova korištenja. Grad ne može plaćati režije, nego to moraju raditi korisnici", kaže Vinković.
Gradonačelnik očekuje da će se stvarno vlasništvo nad tim objektom, ali i česticom, riješiti u sljedećih nekoliko mjeseci, nakon čega će biti moguće odlučiti o budućnosti te lokacije. Iako je bilo govora kako bi se uz već postojeću zgradu Doma hrvatske vojske na sadašnjem slobodnom, parkirnom prostoru, trebala graditi Glazbena škola, gradonačelnik kaže kako je ipak donesena odluka da će se ona graditi uz buduću Ekonomsku školu.
Bivši objekti nekadašnje JNA na području Vukovara ili su danas u nekoj novoj funkciji ili ih uglavnom više nema. Primjerice, vojarna u Vukovaru, koja danas nosi naziv Vojarna 204. brigade, preuređena je (točnije, još se uvijek preuređuje) u Muzej Domovinskog rata u kojem se daje prikaz tijeka Domovinskog rata na prostoru cijele Hrvatske, s naglaskom na Bitku za Vukovar. Izložena su naoružanja, vojna vozila, mogu se vidjeti simulacije bojnih polja... Muzej bilježi brojne obilaske, a u sklopu vojarne smjestila se u Vukovaru i javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata koja se skrbi o svim mjestima sjećanja na dane obrane Vukovara '91.
Od objekata bivše JNA na vukovarskom područuju bilo je u šumi Đergaj u blizini grada vojno skladište. Riječ je o omanjem skladištu koje je i danas zapravo u sličnoj funkciji. Naime, policijski "protueksplozivci" na tome mjestu odlažu pronađeno ili odbačno oružje i minsko-eksplozivne naprave zaostale od ratne '91. godine i tamo ih skladište do uništavanja koje se obavlja više puta godišnje. U obližnjem selu Bogdanovcima bila je nekada vojna streljana za potrebe bivše JNA, no ona, kako tvrde Vukovarci, više ne postoji. Bio je to, govore, poligon bez građenih objekata.
Na internetskoj karti još su evidentirane sljedeće vukovarske neiskorištene vojne lokacije: Vukovar MS-568 i Stublina. Naznačene su i lokacije u Požegi (Grabik, Rudina) te jedna zapuštena lokacija u Novoj Gradiški, a da nije navedeno o čemu je riječ.
Na području Našica desetak je bivših vojnih bunkera koji stoje zapušteni. Bunkeri su prazni i uglavnom otvoreni jer su im ulazna vrata razvaljena. Privlače povremeno tek rizične skupine mladih i znatiželjnu djecu. Prije nekoliko godina lokalni portal pokrenuo je raspravu o sudbini bunkera i najviše građana je bilo za njihovo rušenje. No neki su smatrali da bi u njima mogli zaživjeti kafići ili vinoteke, a mogli bi poslužiti i za razne glazbene i likovne radionice koje bi organizirale udruge mladih. Od vojnih nekretnina u Našicama, a koje su u funkciji, to su vojarna i Dom HV-a. No našičku vojarnu je Ministarstvo obrane ocijenilo neperspektivnom za buduću vojnu namjenu i do 2024. godine oružane snage bi trebale napustiti taj vojni objekt.
U Domu HV-a, koji je predan na upravljanje Gradu Našicama, trenutno u njemu prostor ima nekoliko gradskih udruga, uglavnom proisteklih iz Domovinskog rata te naplatna parking-služba.
Prije nekoliko godina Grad Našice uložio je oko 100.000 kuna u rekonstrukciju krovišta nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka

- 14:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #