Vijesti za nekretnine, nekretnine

utorak, 16.09.2014.

Broj odobrenja za građenje pao nakon osam mjeseci rasta

ZAGREB - U srpnju je u Hrvatskoj izdano 466 odobrenja za građenje, što je 0,2 posto manje u odnosu na isti lanjski mjesec, čime je prekinut niz od osam uzastopnih mjeseci u kojima je broj odobrenja rastao na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). U odnosu na lipanj, broj izdanih odobrenja za građenje u srpnju je smanjen za njih 33, odnosno za 6,6 posto.
U prvih sedam mjeseci, pak, broj izdanih odobrenja za građenje porastao je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje za 9,9 posto. Taj podatak pokazuje usporavanje rasta u odnosu na 11,6-postotni rast na godišnjoj razini ostvaren u prvih šest mjeseci.
"U drugoj polovini godine očekujemo usporavanje godišnjih stopa rasta broja izdanih odobrenja za građenje. A rast od 11,6 posto ipak nije dovoljan da bi pokrenuo oporavak u građevinskom sektoru", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke DZS-a, ističući da je broj izdanih odobrenja za građenje u razdoblju od siječnja do lipnja ove, u odnosu na isto razdoblje 2008. godine, manji za 36,2 posto.
Odobrenjima za građenje izdanima u srpnju ove godine predviđaju se radovi u vrijednosti od 1,33 milijarde kuna, dok je taj iznos u srpnju prošle godine bio 1,13 milijardi kuna. Na povećanje je utjecala predviđena vrijednost radova na zgradama dok je vrijednost na ostalim građevinama pala iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova

- 14:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #