Vijesti za nekretnine, nekretnine

ponedjeljak, 27.10.2014.

Javni dug 77 posto BDP-a na kraju lipnja 2014. godine

Krajem prošlog tjedna Europski statistički ured (Eurostat) objavio je podatke o javnom dugu i saldu proračuna konsolidirane opće države za 28 zemalja članica Europske unije sukladno metodologiji ESA2010. Prema novoj metodologiji po prvi puta je objavljena i statistika javnog duga prema tromjesečnim razdobljima od 2012. godine, premda su na ovoj razini izostali podaci za osam zemalja članica.
Promjenom institucionalnog obuhvata tj. uključivanjem HAC-a i ACRZ-a u definiciju sektora opće države, hrvatski javni dug zabilježio je značajan porast te posljedično i veći udio u BDP-u. Tako je prema najnovijem izvješću Eurostata, hrvatski javni dug krajem lipnja dosegnuo 252,8 milijardi kuna tj. 77% BDP-a. U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, dug opće države povećao se za 0,3% dok je u odnosu na kraj prošle godine zabilježio rast od 1,2%. Iskazano kao udio u BDP-u, javni dug prikazan u skladu s novom metodologijom potvrđuje iznimno brzu dinamiku porasta tijekom promatranog razdoblja. Tako je ukupni dug opće države porastao sa 75,7% BDP-a krajem prošle godine na 77% BDP-a do kraja prvog polugodišta 2014. Dakle, osim visine javnog duga osobito zabrinjava dinamika njegovog porasta te izostanak fiskalnih mjera za obuzdavanje daljnjeg rasta zaduženja stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka

- 15:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.10.2014.

CEI traži partnere za JPP u školama u Istarskoj županiji i Poreču

Prema projektu, privatni investitor bi imao obvezu u roku dvije godine provesti projektiranje i izgradnju škola, a potom bi 25 godina njima upravljao.
Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) objavio je natječaj u službenim novinama Hrvatske i EU za privatnog partnera za JPP projekt za gradnju škola u Istarskoj županiji i gradu Poreču. Riječ je projektu za koji je procijenjena vrijednost 145 milijuna kuna plus PDV, a CEI provodi i koordinira proces odabira partnera koji će biti zadužen za financiranje, projektiranje, rekonstrukciju, gradnju i dogradnju, te opremanje i održavanje školama iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova

- 15:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.10.2014.

Agrokor prodaje Mercatorove nekretnine vrijedne 200 milijuna eura

Ukupno je Mercator grupa krajem prošle godine u vlasništvu imala više od pola milijarde eura zemljišta i 990 milijuna eura zgrada koje su u posljednjih nekoliko godina značajno amortizirale. Otkupna vrijednost svih nekretnina i zemljišta u vlasništvu Mercator Grupe iznosi 2.06 milijardi eura, dok je prije promjene računovodstvene politike, otkupna cijena bila gotovo 400 milijuna era veća.
Prodaju nekretnina u Mercatoru su ubrzali početkom ove godine, ali će u narednim mjesecima biti poznato koliko je bila uspješna. U prvoj polovini godine, Mercator je uspio prodati nešto više od dva milijuna eura vrijednih neoperativnih sredstava.
Osim velikog broj nekretnina u Sloveniji Mercator je na zahtjev hrvatskog zaštitnika konkurencije prodao 45 trgovina i trgovačkih centara u Hrvatskoj. Zajedno se trgovine prostiru na 91.400 četvornih metara, a s obzirom na cijene prostora u Hrvatskoj i pripadajuće zemljište otkupna cijena će vjerojatno iznositii oko 100 milijuna eura. Za svih 210 nekretnina Mercator će istržiti više od 200 milijuna eura, što je samo četvrtina manje nego što je Agrokor platio za kupovinu 81 posto udjela slovenskog trgovca.
Dio prihoda od prodaje nekretnina i preostale poslovno nepotrebne imovine Mercator će morati namijeniti za otplatu kredita. Krajem lipnja, financijske obaveze Mercator Grupe iznosile su 1,05 milijardi eura, a nakon završetka dokapitalizacije konverzijom od 200 milijuna eura kredita u kapital neto finansijski dug će biti smanjen za 750-800 milijuna eura nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka

- 14:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #