Pustolovina zvana Japan

petak, 24.10.2014.

(Nevjerovatna) gyoza!


Danas sam za vas pripremio pravu poslasticu. Ovo originalno kinesko predjelo je postalo sastavni dio japanske kuhinje, no toliko je ukusno da ga se često servira i kao glavno jelo. Gyoza je zapravo paketić tjestenine punjen mješavinom mesa i povrća. Poput talijanskih raviola, ali je tijesto tanje i mesa ima više. Za meso se može koristiti mljevena svinjetina ili škampi.



Ako ste oko jela koje sam dosad spominjao bili skeptični, oko ovoga nemojte. Gyoza rocks!

Recept:
Umak uz gyozu
1/2 šalice soya umaka
1/2 šalice rižinog octa
1 čajna žličica sezamovog ulja
1 čajna žličica čili ulja
Sve sastojke stavite u zdjelicu i pomiješajte. Umak ćemo koristiti kasnije za jelo.


Gyoza
10 listova tjestenine za gyozu (ima za kupiti u dućanu s azijskom hranom)
Smjesa:
60 g mljevene svinjetine ili škapmi
1/4 žličice zdrobljenog češnjaka
1 žličica naribanog đumbira
1 list kineskog kelja, sitno nasjeckan
5 listića Kineskog češnjaka (sličan vlascu), nasjeckan
prstohvat soli

Još potrebno:
1/4 šalice vode
suncokretovo ulje


Sve sastojke za smjesu stavite u zdjelu i dobro promiješajte. Izvadite jedan listić tjestenine za gyozu i stavite ga na suhi tanjur ili dasku. Jednim prstom smočite cijeli rub listića. Stavite 1 žlicu smjese na središte listića. Presavijte listić i stisnite rub. To možete napraviti i s rubom vilice ili noža kako biste stvorili uzorak. Napravite isto s ostalim sastojcima.
Ugrijte teflonsku tavu i dodajte na nju malo ulja; vrteći tavu kako bi se ulje razmjestilo.
Stavite nekoliko gyoza jednu do druge u jedan ili više redova (ovisno o veličini tave), te pustite da dobiju rumenu boju.Uzmite špatulu i s njom okrenite cijeli jedan red; kako biste izbjegli pucanje tjestenine. Dodajte malo vode i pokrijte poklopcem te pustite da se gyoza kuha u pari, sve dok većina pare nije nestala. Pustite da posmeđi i s druge strane, te izvadite. Smjestite u vatrostalnu posudu kako bi se sve gyoxw mogle poslužiti tople. Uz njih dodajte umak u malu zdjelicu te nađite svoju količinu umakanja.

U-živajte!


- 23:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #