Pustolovina zvana Japan

subota, 13.09.2014.

Što sam jeo u Japanu? (ne, odgovor nije samo riba i riža)


Pozdrav svima! Eto me natrag na vašim monitorima nakon višemjesečne pauze prilikom koje sam se "instalirao" natag u Hrvatsku. Već neko vrijeme sam razmišljao o tome da ponovno pokrenem blog, no zapravo mi je povod dao komentar na Dnevniku toka misli gdje sam shvatio da ima čitatelja koji su strpljivo čekali moje postove a ja sam dopustio da "mala pauza" postane velika. Stoga, nastavljamo u J-tonu:

U jednom ranijem postu sam naznačio kako Japanci ne jednu samo sushi (sirova riba). Htio bih malo to detaljnije razraditi kako bih vas upoznao s čarima Japanske kuhinje. Japan ima pregršt jela koja će se svidjeti posjetiteljima iz Hrvatske. Oni nisu ribo-jedi, niti vegetarijanci. Oni su zapravo svestraniji svejedi od tipičnog Hrvata. Njihova kuhinja ima cijeli niz jela čiji raspon ide od najosnovnijih gotovo fast-food jela do bogatih jela kompleksnih okusa. Uvijek mi bude smiješno kad vidim neke oblike "vege - sushi" ili "vege roladice", jer Japanci zaista nisu vegetarijanci. Dapače, vrlo bi često naš razgovor o nekoj čudesnoj životinji koja živi u Japanu završio riječima - da, ona je ukusna za jelo.

Pa počnimo od najjednostavnijih - za danas prezentiram: katsu kare (izgovara se s kratkim "a").



Katsu kare je kombinacija currya, pohanog odreska (iliti "bečkog") i riže (ok, neke stvari zaista jesu predvidive).
U RH curry obično dolazi u formi praha, no u Japanu se on može kupiti u blokovima nalik na poveću kocku za kuhanje.


S njim se može skuhati curry "varivo" (ovo smeđe i tekuće na prvoj slici). Nije to ništa teško, samo se propirja mrkvica, luk i krumpir, doda curry kocka i možda male kockice govedine. No, samo u tragovima.
Na skuhanu rižu se posloži jedan bečki izrezan na pruge, cijeli tanjur (ako je moguće ;) ) zalije sa curry "varivom".
Možda ste upravo digli obrvu, ili donju usnu, i namrštili čelo u stihu - to ne zvuči dobro :/
No, vjerujte mi da je ovo tako dobro da se zaista obavezno mora probati. Ovo jelo spada u jedno od onih jednostavnih svakodenvnih i kombinacija okusa/namirnica vam popuni sva osjetila.

Japanci vole uz ovo jesti naribani svježi kupus kao salatu, ili ako volite kiselkasto, onda zakiseljeni đumbir (to je ovo crveno na tanjuru). Zakiseljeni đumbir je meni dosta fora jer pojedete đumbir praktički sirov, što ne možete baš kad se zaista radi o sirovom đumbiru (meni je takvog oblika previše ljut).

- 23:04 - Komentari (1) - Isprintaj - #