Pustolovina zvana Japan

ponedjeljak, 10.11.2014.

Posteri u podzemnoj željeznici Tokija


Danas ću se malo vratiti natrag na upoznavanje svakodnevnog života u Japanu. Točnije, Tokija. Još točnije - tokijske podzemne.

Unatoč tome što su Japanci poznati po svojoj uljudnosti, prilikom vožnje podzemnom željeznicom nabasate na ogromnu količinu propagandnih poruka koje ukazuju na to što je nepristojno ponašanje u javnosti, a što pristojno. Ti posteri su obično vrlo slatki, i uočljivi te se svakih par godina mijenjaju kako bi ih ljudi ne bi počeli ignorirati kao "pozadinu". Gledajući na njih, uvijek sam se pitao "kokoš-jaje" pitanje: da li su Japanci tako pristojni u javnosti jer su izloženi raznim uputama o tome što jest pristojno, ili su toliko pristojni da čak organiziraju propagandu kako biste sve to naučili "potiho" a ne da vam se mora na glas i javno reći da radite nešto krivo.
A onda opet - možda je to zatvoreni krug gdje nema početka i kraja. U svakom slučaju mi je drago da sam u zadnje vrijeme počeo uočavati slične poruke na ZET-ovim autobusima i tramvajima. I prije nego pomislite da se takve poruke moraju postavljati "kod nas" jer smo mi "balkanska bagra", pogledajte ove postere i razmislite o tome da su postavljeni na javnim mjestima kulture koja je globalno poznata po svojoj pristojnosti. A zatim se prisjetite sebe u sličnim situacijama i pokušajte sljedeći put biti obzirniji.

Serija 1 - što ne raditi



Serija 2 - što ne raditi



Serija 3 - što treba raditi


- 22:54 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 01.11.2014.

Miso juha




Nisam siguran kako sam uspio preskočio pisati o njoj, no miso juha (misoshiru) je jedno od klasičnih japanskih jela koje je prisutno kod gotovo svakog obroka u japanskoj kuhinji. Osnovni sastojak, miso, je pasta nastala fermentacijom zrna soje sa solju. Po primjesama se mogu razlikovati tri vrste miso-a: crveni miso (akamiso), bijeli miso (shiromiso) i miješani miso (awase).
Kad sam tek došao u Japan, činilo mi se čudno što Japanci jedu miso juhu za doručak, ručak i večeru. Kao što to neki Hrvati čine s kruhom. No, kad sam počeo jesti miso juhu, shvatio sam da bih ju i ja mogao jesti triput na dan. Okus je jednostavno tako ugodno balansiran da je istovremeno ukusna, ali bez nekih jakih začina koji bi zasitili nepce. U principu vam ovo može biti redovita doza zdravih tvari koje unosite u obliku tople tekućine, jer su soja i alge vrlo zdravi a nije da ćete ih naći u tipičnoj hrvatskoj kuhinji.

Postoje različite varijante miso juhe, i ovdje ćemo prezentirati jedan tip koji je meni ugodan. Ako vam se svidi, vjerujem da ćete dalje lako naći druge recepte.

Za dashi temeljac mogu se koristiti vrećice s dashi praškom koje se kupe u dućanima sa stranom hranom. Ako ne nađete vrećice, dashi temeljac možete i sami napraviti. Za to će vam trebati 20 g kombu alge, 30 g katsuobushi-ja (flekice sušene katsuo ribe) te 1 l vode.
Upute za dashi temeljac:
Malo recnite rubove kombu alge i stavite u vodu da se natapa 3-6 sati. Zatim zagrijte vodu i taman prije vrenja ugasite plamen te izvadite algu. U tekućinu dodajte katsuobushi te pustite da se dobro natope. Zatim stavite na plamen, i pustite 30 sec da vrije. Ugasite plamen i pustite da se flekice padnu na dno lonca. Odvojite tekućinu pusteći ju kroz fino cijedilo. I eto; Vaš temeljac je tu.


Upute za miso juhu. (vrijeme pripreme 10 min; 3-4 porcije)
Sastojci:
3.5 dl dashi temeljca
3.5 žlice miso-a
170 grama mekanog tofua (kao onaj koji je korišten za Hiyayakko)
2 žličice sušene wakame (alga)
1 mladi luk (ili četvrtina poriluka)

Upute
Dodajte 1 žlicu miso-a u malo cijedilo te ga razmutite s dashijem dok nije jednoliko raspršen. Nastavite dodavati miso dok sve ne razmutite. Obično je potrebna 1 šalica dashija za 1 žlicu miso-a.

Narežite tofu na kockice veličine 1 cm i dodajte u juhu. Nježno promiješajte kako bi se kockice razdvojile.

Natopite osušene wakame 10 min u vodu i dobro posušite.

Sitno nasjeckajte mladi luk te ga skupa s wakame-om raspodijelite u zdjelice.
Ugrijte miso juhu i polako dovedite do vrenja te polako ulijte u zdjelice. Juha ne smije zakuhati jer će miso ostati bez okusa.

- 16:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #