Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mihaeru-gurubici

Marketing

Posteri u podzemnoj željeznici Tokija


Danas ću se malo vratiti natrag na upoznavanje svakodnevnog života u Japanu. Točnije, Tokija. Još točnije - tokijske podzemne.

Unatoč tome što su Japanci poznati po svojoj uljudnosti, prilikom vožnje podzemnom željeznicom nabasate na ogromnu količinu propagandnih poruka koje ukazuju na to što je nepristojno ponašanje u javnosti, a što pristojno. Ti posteri su obično vrlo slatki, i uočljivi te se svakih par godina mijenjaju kako bi ih ljudi ne bi počeli ignorirati kao "pozadinu". Gledajući na njih, uvijek sam se pitao "kokoš-jaje" pitanje: da li su Japanci tako pristojni u javnosti jer su izloženi raznim uputama o tome što jest pristojno, ili su toliko pristojni da čak organiziraju propagandu kako biste sve to naučili "potiho" a ne da vam se mora na glas i javno reći da radite nešto krivo.
A onda opet - možda je to zatvoreni krug gdje nema početka i kraja. U svakom slučaju mi je drago da sam u zadnje vrijeme počeo uočavati slične poruke na ZET-ovim autobusima i tramvajima. I prije nego pomislite da se takve poruke moraju postavljati "kod nas" jer smo mi "balkanska bagra", pogledajte ove postere i razmislite o tome da su postavljeni na javnim mjestima kulture koja je globalno poznata po svojoj pristojnosti. A zatim se prisjetite sebe u sličnim situacijama i pokušajte sljedeći put biti obzirniji.

Serija 1 - što ne raditi



Serija 2 - što ne raditi



Serija 3 - što treba raditi




Post je objavljen 10.11.2014. u 22:54 sati.