Nonin recept - radila (odlično)

16

listopad

2008

- šalica brašna, šalica bijelog griza, šalica šećera, korice limuna, pola vanili šećera, cijeli pecilni prašak, malo soli - sastojci za"tijesto"
Sve sastojke promiješati i podijeliti na 3 dijela.

Fila: Naribati kilogram jabuka, malo ruma, korice limuna, malo cimeta.
Stavljati ovim redom u tepsiju (protvan): sloj "tijesta", sloj file, sloj "tijesta", sloj file i završiti slaganje slojem "tijesta".
Na vrh staviti 3-4 žlice ulja (maslaca ili margarina) i šalicu mlijeka.
Peči u srednje zagrijanoj pećnici. Mali dodatak: Ne otvarati pećnicu dok kolač nije gotov!:-)

Fuksija - ovako lijepe fuksije imale su mnoge
bake, none ili nane sedamdesetih godina


Po stalnim intenzivnim mirisima iz susjedstva zaključujem da vrijedne susjede pripremaju zimnicu, kuhaju se pekmezi i peku paprike.
Susjed vozi pune tačke (kariolu) glavica zelja za kiseljenje. Vidjeh ga neki dan kroz kuhinjski prozor. Samo da se ne potuku stari susjed i njegov sin (moje godište), ako sin ne bude voljan rezanju tih silnih glavica.
Naš podrum ima dvoja zaključana vrata, a kako nisam ljubitelj otključavanja i zaključavanja vrata, često kada hodnikom prolazim gundram (prigovaram), kako imamo osiguranje podruma kao da u njemu čuvamo zlatne poluge. Zlatne poluge su vreće krumpira i plastične kace kiselog zelja čiji je miris ugodan zimi a malo manje ugodan kada u proljeće počinju prve vrućine.
U jesen su fine razne štrudle i pite s jabukama. Nonin recept me je kao malu jako privukao jer prilikom pripreme nema vaganja.
Kada smo nonin kolač jednom radili moj pokojni deda (od druge bake drugi muž) i ja, ja sam stalno otvarala pećnicu kako bih bolje vidjela da li se kolač diže ili ne.
Kada se vratila mama sa posla, razveselila se kolaču, no odmah se začudila kako to da je kolač sav spljošten i da nam se nije digao. Sve joj je bilo jasno kada je čula moje objašnjenje.

<< Arhiva >>