Suvenir iz Siene u Toskani
Jučer sam od maminke dobila ovaj lijepi suvenir, kao mali poklon s njenog nedavnog izleta u Toskanu. Nakon duljeg traženja našle smo čavao, a čekić su nam zamijenila malo teža kliješta. Zaključile smo da će njen poklon pasati na zidu dnevnog boravka, kraj slike koju sam dobila na tombuli u Varaždinskim Toplicama 2003. godine.
M....a i ja u sobi u Termama čitale smo istu knjigu, "Pod suncem Toskane", autorice Frances Mayes u izdanju Algoritma - 2004.god. Kada sam iz kofera izvadila knjigu koju sam uzela za čitanje, M....a se navirila kako bi vidjela što imam, pa da se zamijenimo kada obje pročitamo knjigu. Nismo mogle vjerovati da imamo potpuno istu knjigu, koja čak nije neki trenutačni hit, već je izašla prije 4 godine. M....a je rekla da se osjeća kao da smo članice istog knjižnog kluba gdje smo dobile zadatak pročitati istu knjigu i potom ju ocijeniti.
Otprilike za tjedan dana knjigu smo pročitale, meni se jako sviđala iako sam ju čitala već drugi puta, a u prvom čitanju me se nije dojmila. Tada sam stalno očekivala neku radnju, koje u biti nema puno, radnja su obične svakodnevne stvari u kojima uživamo ili ne.
M....a je rekla da joj je bolji film, i bila je pomalo razočarana knjigom.
Ne znam, jer nisam gledala film. Prikazivao se na HTV-u dok smo bile u toplicama, a znate da nismo imale TV pa ga nisam gledala. M....a je također oduševljena Toskanom kroz koju je nekoliko puta prolazila, putujući do tete u južnoj Italiji.
Moja mama je po povratku iz Toskane gledala u autobusu film, tako da sam se jučer dvoumila da li da joj posudim knjigu ili ne. Na kraju sam zaključila da ću joj kupiti ili posuditi moju knjigu nakon nekog vremena, kada joj se slegnu dojmovi s puta.
U knjizi sam naišla na nekoliko simpatičnih recepata koje ću sigurno jednom isprobati.
Npr: "Očistite i tanko narežite 4 paprike i polako pirjajte na malo maslinovog ulja i 4 žlice mirisnog octa (balsamica) dok ne omekšaju, otprilike sat vremena, uz povremeno miješanje; paprike bi se trebale gotovo "rastopiti". Dodajte soli i papra, a jednom ili dvaput ulja i mirisnog octa ako vam se čini da su paprike suhe. Nakratko popržite na roštilju oko 25 kriški kruha polivenog maslinovim uljem. Svaki komad kruha natrljajte narezanim režnjem češnjaka. Žlicom nanesite paprike na kruh i poslužite toplo. Ostatke paprika uvijek možete preliti preko tjestenine ili palente." Jedino mi nije jasno kako može nešto ostati nakon što se s 4 paprike namaže 25 šnita kruha!?
M....a je recepte preskočila, rekavši kako u Slavoniji (sjećate se, ona je iz Vinkovaca), ne prolaze takvi vegetarijanski recepti. U to vrijeme još nije znala kako je kod mene doma.
Za nevegetarijance piše da to može biti sjajan prilog uz pečenu piletinu.
Moja maminka je oduševljena klopom u Toskani, a u cijenu dobrog ručka uračunato je i 2,5 dcl Toskanskog crnog vina.
Pod suncem Toskane
07
kolovoz
2008