ZA SUBVENCIONIRANJE KAMATA NA POLJOPRIVREDNE KREDITE 150.000 KM

30.03.2005.

Livno- Vlada Livanjskog kantona (LK) u budžetu zu ovu godinu planirala je sredstva u iznosu od 150.000 KM za subvencioniranje kamata na kredite za poljoprivrednu proizvodnju i razvoj malog i srednjeg poduzetništva koji će biti realizirani preko Raiffeisen banke i Zagrebačke banke u Livnu, potvrdio je ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi LK Milan Bodiroža.

Revizija će povećati broj invalida

29.03.2005.

RATNI VOJNI INVALIDI Predsjednik Hvidre HVO-a HB Anđelko Barun
LIVNO - Sa strepnjom i osjećajem odbačenosti većina ratnih vojnih invalida članova Hvidre proživljava ili očekuje reviziju. Okolnosti stradavanja i stupanj invalidnosti za oko 13.000 invalida biti će ponovo ispitani sukladno federalnom Zakonu o pravima branitelja. Dok se invalidi uglavnom pribojavaju smanjenja stupnja invalidnosti, a samim time i visine invalidnine, predsjednik Hvidre HVO-a HB Anđelko Barun drži kako su takvi strahovi uglavnom neutemeljeni. - Sudeći po prošlim iskustvima, do neznatnog smanjenja stupnja invalidnosti dođe u tek 10 posto slučajeva, u većini slučajeva revizija potvrdi sadašnje stanje - tvrdi Barun, dodajući kako je u mnogim slučajevima vjerojatnije povećanje stupnja invalidnosti. On to obrazlaže činjenicom da je prošlo deset i više godina od ranjavanja te da se s vremenom zdravstveno stanje, osobito težih invalida, s obzirom na neprirodno funkcioniranje organizma i veću starosnu dob uglavnom pogoršava. To još više umanjuje njihove radne sposobnosti. Budući da novi Zakon omogućuje ostvarenje prava na invalidninu i onima koji to do sada nisu učinili, a ustanovi se da s obzirom na okolnosti stradavanja i stupanj oštećenja imaju na to pravo, Barun predviđa kako će se broj ratnih vojnih invalida sa sadašnjih oko 13.000 povećati za još nekoliko tisuća. Kada su u pitanju branitelji HVO-a oboljeli od PTSP-a Barun ističe kako je stanje znatno bolje nego u susjednoj Hrvatskoj, gdje smo često svjedoci samoubojstava branitelja. Na taj očajnički čin uglavnom se odlučuju oni koji nisu uspjeli ostvariti svoja prava, a u Hrvatskoj je velik broj onih koji su svoj socijalni status htjeli ili pak uspjeli riješiti PTSP-om, dok očito ima stradalnika koji to nisu uspjeli, zaključuje Barun. Znatno manji broj oboljelih od PTSP-a pripadnika HVO-a treba potražiti i u činjenici kako je većina njih patrijarhalno odgojena i potječe iz manjih sredina. Drugim riječima, zbog okoline teško priznaju probleme psihičke naravi, ma kolike teškoće zbog toga trpjeli. Stoga je za pretpostaviti da je popriličan broj onih koji nisu ni zatražili svoja prava po tom osnovu. Ono po čemu su oboljeli od PTSP-a zakinuti u odnosu na kolege iz Hrvatske je tretman. Ne postoje radionice i akcije kojima se toj kategoriji pomaže da se sa svojim problemom lakše suoče sa svakodnevicom. Slično stanje je i sa stručnim kadrom koji tu skupinu ne tretira kao specifičnu nego se sav liječnički tretman svede na "kljukanje" sedativima, doznajemo od jednog od oboljelih.

SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI OSIGURANA POMOĆ OD 10.000 EURA

28.03.2005.

Livno- Srednja strukovna škola "Silvije Strahimir Kranjčević" iz Livna je putem Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke uključena u projekat pomoći Vlade Njemačke i Društva za tehničku pomoć i saradnju iz Hanovera, kojim će ovoj školi biti osigurana pomoć u iznosu od 10.000 eura

FRA ĆIRO LOVRIĆ VOJNI KAPELAN BANJALUČKE BISKUPIJE

27.03.2005.

Livno- Na osnovu rješenja banjalučkog biskupa Franje Komarice i uz saglasnost provincijala Franjevačke biskupije Bosne Srebrene fra Mije Džolana, ministar odbrane Federacije BiH Miroslav Nikolić izdao je zapovjed kojom na dužnost vojnog kapelana hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na području Banjalučke biskupije postavlja fra Ćiru Lovrića, župnika Livanjske župe Vidoši

Za ukidanje županija

25.03.2005.

Nakon preporuke Venecijanske komisije valjda će i taj nacrt stići pred zastupnike?
Da su županije bile doista loše , a nadasve skupo rješenje, najbolji je primjer Hercegbosanska županija…. A zastupnici u Županijskoj skupštini najviše su vremena proveli na sjednicama potratili u ispraznim raspravama o nazivu i znakovlju županije, o navodnim nesporazumima ( blago rečeno ) između Livna i Tomislavgrada, o raspodjelama funkcija. Nije slučajno da već godinu dana Skupština nema predsjednika.
"U desetak godina ova županija niti jednog dana nije bila potpuno ustrojena, iako joj nije nedostajalo ni ministara, ni zastupnika i brojnih činovnika. Nažalost, njihova brojnost je bila samo na platnim listama, a njihova učinkovitost, ravna nuli, ili čak ispod toga. Osim usvajanja proračuna i distribucije sredstava, dakle, onog što su morali po zakonu odrediti, nikakav pomak u gospodarstvu nisu napravili. Nezaposlenih je sve više, privatizacija je kriminalno odrađena, novac za branitelje i invalide netragom je nestao".

Smjene u zdravstvu

Na posljednoj sjednici Skupštine Hercegbosanske županije većina zastupnika izglasala je nepovjerenje ministru zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije Stipi Paviću, članu HDZ-a Livna. Prilikom glasovanja o povjerenju resornom ministru, čiju je smjenu zatražilo četrnaest zastupnika svih stranaka koje participiraju u zakonodavnoj vlasti HBŽ-a zbog navodnog samovoljnog i nezakonitog imenovanja članova Upravnog odbora Doma zdravlja u Tomislavgradu i obmanjivanja zastupnika, osmorica zastupnika dala su potporu ministru Paviću, dok ih je troje bilo suzdržano. Međutim, iako je većina zastupnika uskratila daljnje povjerenje ministru zdravstva, još se ne zna znači li ovakav ishod glasovanja i smjenu Pavića. Ustavu FBiH i poslovniku o radu Županijske skupštine za izglasavanje nepovjerenja Paviću potrebna dvotrećinska većina glasova zastupnika. Dodajmo da je na istoj sjednici dr. Nedjeljko Rimac, liječnik Županijske bolnice "Fra Mihovil Sučić" u Livnu i član HDZ-a Livna, izabran za novog predsjedatelja Skupštine HBŽ-a. Do izbora dr.Rimca za čelnika županijske zakonodavne vlasti, vršitelj dužnosti predsjetatelja Skupštine bio je dipredsjednik Jasenko Tufekčić, Član Stranke demokratske akcije (SDA) Livna, jer je Dragan Bagarić, Član HDZ-a iz Tomislavgrada, u travnju prošle godine podnio ostavku na dužnost predsjedatelja Skupštine HBŽ-a.

Mljekara Livno uvodi sistem kontrole kvalitete u proizvodnji hrane

22.03.2005.

Direktor i suvlasnik Mljekare Livno d.o.o. Željko Marijan potpisao je ugovor s konsultantskom firmom Proteko d.o.o. iz Mostara za uvođenje sistema upravljanja kvalitetom po EN-ISO 9001:2000 i sistema upravljanja sigurnosti hrane - HACCP, koji omogućava širi pristup kontroli kvaliteta i rizika hrane.

Ove godine gradnja Katoličkog školskog centra

Banjolučki biskup msgr.dr. Franjo Komarica izjavi je da će ove godine početi gradnja Katoličkog školskog centra u Livnu te da će u idućem razdoblju takvi centri biti izgrađeni i u Banjoj Luci i Bihaću. Komarica je izjavio u Livnu da općinske i županijske vlasti trebaju odrediti lokaciju, a Livnjaci će odlučiti što žele imati u Katoličkom školskom centru.Također je naglasio da bi u sastavu centra trebali biti osnovna škola,
dječji vrtić, internat te gimnazija i srednja strukovna škola. Banjolučki biskup je naglasio da će tri buduća katolička školska centra, sa šest takvih centara u Federaciji BiH, uglavnom u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, ući u lanac katoličkih škola u Europi. Poručio je da će Livnjacima pomoći koliko god to bude mogao jer mu je, kako je kazao, istinski stalo do materijalnog, duhovnog, kulturnog, civilizacijskog i svakog drugog napretka i prosperiteta livanjskog kraja.

Većina Srba u Livnu i Kupresu prodala kuće i stanove

Proces provedbe imovinskih zakona na području šest općina Hercegbosanske županije završen je prošle godine, ali proces povratka prijeratnih stanovnika srpske nacionalnosti nije zabilježio očekivane rezultate. U livanjskoj općini, uglavnom u rubnim područjima, prije rata živjelo je oko 4000 žitelja srpske nacionalnosti i svi su oni na poziv Srpske demokratske stranke (SDS) napustili tu općinu pred samu agresiju na BiH.
Njihova imovina u najvećoj mjeri u ratu je uništena, a stanovi u društvenom vlasništvu koje su koristili, zauzeti su od hrvatskih izbjeglica i prognanika iz središnje Bosne. Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u prosincu 1995.godine i početka procesa povratka na te prostore 1996., Srbi nisu pokazivali nikakvo zanimanje za povratak u matične općine Livno i Kupres, što potvrđuju i podatci o povratku koji su naprosto zanemarivi. Naime, u posljednjih devet godina u te općine vratilo se ukupno manje od 200 žitelja srpske nacionalnosti, isključivo starijih osoba, a obiteljske kuće i stanovi na kojima je postojalo stanarsko pravo koji su im vraćeni , odavno su prodani. Većina onih koji su napustili matične općine ostali su trajno živjeti u Republici Srpskoj, neki su utočište potražili i u Srbiji i Crnoj Gori, a ima onih koji su otišli i u treće zemlje. Prije nego što je visoki predstavnik međunarodne zajednice (OHR) donio imovinske zakone u BiH, svi vlasnici kuća i stanova srpske nacionalnosti u HB županiji prijavili su se za povratak u matične općine, ali u slučaju Livno i Kupres ispostavilo se da je to bilo samo formalno kakobi im međunradno donatori obnovili kuće koje su prodali ili općinske vlasti vratile stanove koje su otkupili za certifikate, a potom prodali i nastavili trajno živjeti izvan matičnih općina. Da je bivši predstavnik u BiH Volfgang Petrisch znao da povrat društvenih stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo prijeratnih korisnika, koji su ih početkom rata napustili, neće biti ni deset posto u funkciji povratka po načelu "svi na svoje", vjerovatno u imovinske zakone ne bi ugradio odredbe po kojima nositelji stanarskog prava imaju na otkup stana za certifikate, a zatim i na njegovu zamjenu ili prodaju za gotov novac. Upravo to se dogodilo u općinama Livno i Kupres, gdje su gotovo svi Srbi kojima su stanovi vraćeni, a bili su korisnici više od jedne trećine stambenog fonda u društvenom vlasništvu, te stanove odmah prodali, a da ni jedan dan u njima nisu proveli. Do prije dvije godine svi su oni preko raznoh međunarodnih organizacija i Ureda Federalnih ombudsmana u Livnu vršili veliki pritisak na općinske vlasti da im se što prije vrate kuće i stanovi jer se navodno odmah žele vratiti, a čim su iz njih deložirani privremeni korisnici, u najvećem broju hrvatski prognanici iz srednje Bosne, oni su bivšu društvenu imovinu unovčili i vratili se tamo gdje mnogi i danas bespravno koriste tuđu imovinu. Treba naglasiti da na području Hercegbosanske županije ne postoje nikakve prepreke za povratak prijeratnih stanovnika srpske i bošnjačke nacionalnosti, nego je to isključivo volja onih koji se u matične općine ne žele vratiti.

Optužnice za ratne zločine

20.03.2005.

Livno- Kantonalni sud u Livnu potvrdio je dvije optužnice za ratne zločine počinjene na području Livanjskog kantona, ali su optuženi nedostupni pravosuđu i organima gonjenja, zbog čega su za njima raspisane međunarodne potjernice. Nedim Begić, predsjednik kantonalnog suda, rekao je da se radi o Albertu Topiću, koji je optužen za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u selu Mokronoge. Drugi optuženi je Pero Radić bivši pripadnik vojske bosanskih Srba iz Glamoča, kojeg optužnica tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv zarobljenika.

PONOVO REGISTRIRANE 2.293 IZBJEGLE I RASELJENE OSOBE

Livno- Od početka procesa ponovne registracije izbjeglih i raseljenih osoba na području šest općina Livanjskog kantona (LK) evidentirano je 718 porodica, odnosno 2.293 osobe

link

Bosanski Šamac- Građani Bosanskog Šamca raseljeni diljem svijeta povezani su internetom.
Web stranica www.bosanskisamac.net neslužbena je stranica koja okuplja raseljene Hrvate i Bošnjake i povezuje ih sa zavičajem. Vlasnica i pokretač stranice je Ivana Jurić, studentica, koja živi u američkoj državi Florida. Ondje je početkom rata prognana iz zavičaja, o obitelji. Već je imala svoju Internet stranicu posavka online, ali je odlučila otvoriti stranice za općinu Bosanski Šamac, te pozvati druge na suradnju.
Stranica ( www.bosanskisamac.net ) je namijenjena međusobnom povezivanju raseljenih građana općine Bosanski Šamac i povezivanju sa zavičajem

KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG ZLOUPOTREBA U DOKAPITALIZACIJI "JADOVIKA"

Livno- Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Livanjskog kantona (LK) podnijelo je jučer krivične prijave protiv šest osoba zbog sumnje da su zloupotrebom u procesu dokapitalizacije bivšeg društvenog preduzeća "Jadovik" iz Bosanskog Grahova sebi ili drugom priskrbili dobit od više miliona KM

Razlike plaća za veljaču isplatiti s plaćama u ožujku

17.03.2005.

Livno- Ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u vladi HBŽ Stipe Pavić dopisom je upozorio sve zdravstvene ustanove na području županije kako se pojedinačnim ugovorom o radu ne mogu utvrditi manja prava od onih utvrđenim kolektivnim ugovorom. To upozorenje uslijedilo je nakon saznanja da su plaće u oblasti zdravstva u nekim zdravstvenim ustanovama na području HBŽ, u koje spadaju i one livanjske, za prošli mjesec obračunate u suprotnosti s odredbama kolektivnog ugovora koji se primjenjuje od 1.velječe.2005.
Imajući razumijevanja da se, s obzirom na samu dostavu rečenog Kolektivnog ugovora, nije mogla odmah pristupiti poštivanju njegovih odredbi, preporučujemo da se najkasnije pri obračunu plaća za tekući mjesec ( ožujak ) obračuna i razlika plaća za veljaču, sukladno osnovci za obračun plaća u oblasti zdravstva i utvrđenim koeficijentima složenosti poslova propisanih kolektivnim ugovorom, stoji, uz ostalo, u pismu upozorenja resornog županijskog ministarstva.

Vlada je odgovorna za poštivanje dogovora

Zdravstvo- Sindikati djelatnika u zdravstvu traže ostavku vlade HB županije
Livno –Nepoštivanje kolektivnog ugovora za djelatnike u zdravstvu izazvalo je negodovanje svih triju sindikata. Umjesto da im se plaća obračuna po 11 posto većoj osnovici, one su ostale kao prije. Stoga su sindikati liječnika, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja odlučili uputiti dopis Skupštini HB županije u kojem će tražiti da članovi vlade, na čelu sa premijero, daju ostavku. U slučaju da ne dođe do pomaka u rješavanju problema spremni su koristiti sve zakonom propisane metode u borbi za zaštitu svojih prava, ističu sindikat djelatnika u zdravstvu. Posebno su ogorčeni na resornog ministra koji je prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora kazao kako oni i vlada stoje iza svih odredbi. Međutim, ravnatelj županijske bolnice «Fra Mihovil Sučić» Zdravko Zelić tvrdi da za plaće predviđene ugovorom nema novca. Nedavno je i Koordinacija županijskih sindikata reagirala na dopis Ministra finacija HBŽ u kojem traži od korisnika proračuna da razionaliziraju troškove. Pitajući se tko je kriv za takvu situaciju: «Ako je to vlada HBŽ, onda je jedini preostali moralni čin zahvaliti se na ukazanom povjerenju.

Hrvatska = EU?

16.03.2005.

Za EU kaskamo više od 20 godina
U nekim državama EU, poput Austrije sve se čini kako bih se pomoglo manjim privrednim gospodarstvima. Razlog je zadržavanje i vraćanje stanovništva na selo ali i stvaranje preduvjeta za tzv. Održivu poljoprivredu koja se naziva i ekološkom.
Hrvati idu u suprotnom smjeru, želi seljaka pretvoriti u poduzetnike, a to su države EU činile prije dvadeset, trideset godina. Hrvatska ima dug od 28 milijardi dolara plus kamate, oko 1280 poduzeća sa preko 100 zaposlenih. Ono što vrijedi u rukama je stranca. Pa Vi sami procijenite kad bismo mogli ući u EU….

Od secesije do impresije

15.03.2005.

Gabrijel Jurkić nakon 70 godina ponovno u Zagrebu, u vrlo dobroj organiziranoj izložbi Gabrijel se predstavio u svom pravom sjaju. Izložba od secesije do impresije otvorena je 2. ožujka u Klovićevim Dvorima koja će biti otvorena do 17.travnja , a o zanimanju posjetitelja za Jurkićevu izložbu najbolje govori podatak da dnevno 200 posjetitelja posjeti izložbu.
Govoreći o izložbi Josip Gelo «posjeta je izvan svih očekivanja». Izložbi su nazočili predsjednik Vlade Ivo Sanader, ministar Kulture LK Božo Biškupić, predsjednik Vlade Stipe Pelivan, Načelnik općine Luka Čelan, predstavnici samostana Gorice fra Anđelko Barun.
Ivica Šiško akademski slikar koji je profesor na Likovnoj akademiji u Zagrebu, koji je ujedno uložio velik trud i zauzeo se da ova izložbu organizira u Zagrebu- «Velika je stvar za jedno malo mjesto kao što je Livno imati takvu galeriju.
Za izložbu u Zagrebu treba naglasiti i zahvaliti ostalim vlasnicima Jurkićevih djela:
Obitelj Jurkić i Šujić, umjetničkoj galeriji iz Sarajeva, samostanima diljem BiH i galeriji Gorici.
U Klovićevim dvorima izložene su 215 slika. Za tu prigodu napravljen je katalog svih izloženih slika koji je dostupan i u Samostanu Gorica.

Livanjsko polje

14.03.2005.

Livanjsko poljoprivredno zemljište koje je koristilo poduzeće Livanjsko polje vraćeno je u vlasništvo Livanjske općine i sada se daje u zakup poljoprivrednim proizvođačima Livanjske općine. Na natječaj je ponuđeno oko 460 hektara obradivog zemljišta koje je koristilo Livanjsko polje i koje može zadovoljiti potrebe zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača. Poljoprivredne parcele daju se u zakup od dvije do pet godina, početna cijena zakupnine atraktivnih parcela veličine od 2 do 24 hektara iznosi 40km po hektaru. Općina je prije dala u zakup oko 300 hektara oraničnih površina. Tako je ukupno oko 700 hektara Livanjskog polja dano u zakup poljoprivrednim proizvođačima. Na ovaj natječaj koji je otvoren do 24.ožujka mogu se prijaviti sve fizičke i pravne osobe koji imaju poljoprivredna gospodarstva i ponuđen program korištenja poljoprivrednih parcela koja će se bodovati prema utvrđenom pravilniku. Interes poljoprivrednika je dobar osobito za 18 parcela koje se nalaze između rijeka i mogu se navodnjavati, poljoprivredni programi su različiti od proizvodnje stočne hrane, uzgoja povrća, ljekovitog bilja i dr.

LK: MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE ODOBRILO NAKNADU ŠTETE ZA UGINULE OVCE
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Livanjskog kantona (LK) Milan Bodiroža izjavio da je resorno ministarstvo donijelo odluku da se stočaru Jozi Bakoviću iz livanjskog sela Guber, kojem se u studenom prošle godine u nevremenu smrznulo 118 ovaca, na ime dijela procijenjene štete isplati naknada u iznosu od 4.000 KM.

Luka Rajić i svečano predao Miljenku Crnjcu Livanjsku mljekaru

12.03.2005.

Jedan od najvećih ovogodišnjih poslovnih transfera u BiH:
LIVNO - Novi većinski vlasnik Livanjske mljekare, širokobriješki gospodarstvenik Miljenko Crnjac, jučer je zajedno s Lukom Rajićem iz Lure, bivšim vlasnikom te mljekare u Livnu, predstavio planove razvoja toga poduzeća koji će se temeljiti na podizanju proizvodnje poznatog livanjskog sira.
Rajić i Crnjac zajedno s direktorom Željkom Marjanom obratili su se radnicima nakon nedavnog potpisivanja ugovora o kupnji Livanjske mljekare širokobriješke tvrtke MCI, kojoj je Crnjac vlasnik. Lura je u osam godina, koliko je bila vlasnik Livanjske mljekare, povećala kapacitet proizvodnje livanjskog sira i drugih sireva na 600 tona godišnje. No, kako je priznao vlasnik grupacije Lura Luka Rajić, u livanjskoj mljekari nije se uspjela provesti vizija daljnjeg širenja proizvodnje budući da su drugi planovi Lure bili vezani uz velike tvrtke poput Sirele iz Bjelovara, koja proizvodi 30 puta više sireva nego livanjska.
- Ovo je najbolja odluka i u interesu je kompanije, jer smo je oslobodili da krene naprijed. Nažalost, ovdje nije iskorišten potencijal tvrtke jer mali sustav teško može funkcionirati u velikoj korporaciji - rekao je Rajić obraćajući se radnicima. Izrazio je uvjerenje kako će novi vlasnik Miljenko Crnjac opravdati investiciju i na tržištu ostvariti odlične rezultate budući da je tvrtka MCI među najsnažnijim trgovinskim distributerima u Bosni i Hercegovini. Miljenko Crnjac istaknuo je kako očekuje dostizanje proizvodnje sira od tisuću tona, od čega bi 500 tona bilo tradicionalnog livanjskog sira. Suvlasnik tvrtke Željko Marjan rekao je kako je Lura tijekom osmogodišnjeg upravljanja mljekarom ispoštovala sve ugovore iz privatizacije, ostvarivši dobre rezultate.
Povećanje proizvodnje sira u Livanjskoj mljekari bio bi i značajan poticaj malim kooperantima za proizvodnju mlijeka. Najznačajnija zadaća novoga vlasnika u Livanjskoj mljekari bit će vraćanje livanjskoga sira na stol u svakome domaćinstvu, budući da grupacija Lura nije najbolje iskoristila taj prepoznatljivi brand.

U Livnu i Tomislavgradu 27,15 srednjoškolaca konzumira cigarete

Zavod za javno zdravstvo Hercegbosanske (HB) županije proveo je anketu o raširenosti konzumiranja cigareta kod srednjoškolaca u dva grada te županije, Livnu i Tomislavgradu, prema kojoj 27,15 ... ... posto anketiranih konzumira cigarete. Kako je u izjavi za Fenu kazala Olga Babić iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, anketa je obuhvatila 604 učenika iz dvije srednje škole.
Od ukupnog broja anketiranih 164 učenika se izjasnila da konzumiraju cigarete i to 99 dječaka i 65 djevojčica. Babić je istaknula kako među učenicima ima veći broj pušača i rezultate spomenute ankete ne smatra pravim pokazateljima stanja.
Ona je dodala da su zanimljivi rezultati ankete koji pokazuju da su očevi u najmanjem broju slučajeva upoznati s pušenjem djece, a majke i profesori u najvećem broju slučajeva znaju za pušenje.
U anketi se 407 učenika 67posto izjasnilo za zabranu pušenja u srednjim školama, kazala je dr. Babić.

Siniša Vuco "VOLIM NARODNO"

Heavy metalac trenutačno u narodnjačkoj fazi, Siniša Vuco, ponovno plijeni pozornost svojim kontroverznim postupcima, a u prodaji mu je album s dosad najžešćim folk pjesmama koje je proteklih mjeseci snimao u Beogradu. Od ranije je poznata njegova suradnja s folk pjevačima iz Srbije i Crne Gore.. Vuco je prvi Hrvat koji je potpisao ugovor za Breninu «GRAND produkciju», a na njegovom albumu gostova će mu u duetima Džej, Vesna Zmijanac i Mitar Mirić. Potecijalni hit je pjesma «Volim narodno»,u kojoj se spominje i grad Livno, što Vuco pojašnjava na svoj način: «Sve osim narodnjaka je smeće»! Ne volim ništa što je usporeno i dosadno. Ne volim ljude što pljuju po folku, a onda ga slušaju u autu, da ih nitko ne čuje. Jedan od rijetkih pjevača kojeg ne zanima koliko će prodati kaseta i CD-a. Pjeva za svoj gušt. Prvi spot sa albuma trebao bih biti «Volim narodnu!» sa Mitrom Mirićem, oko kojeg je bilo dilema u kakav ćete se narodnim nošnjama pojaviti Vuco i Mitar Mirić u spotu za pjesmu «Volim narodnu»?
Meni je normalno da svaki čovjek odjene nošnju iz svoga kraja. Pa, pošto sam ja iz Dalmacije, moja nošnja će biti Dalmatinska, a moj dragi prijatelj se nećka. Nagovaram ga ali on nikako da se odluči. Kaže da će mu zbog narodne nošnje manje ljudi dolaziti na nastupe u diskoteke.
Kad su mu postavili pitanje:Jeli istina da ste jednom na televiziji izjavili: «Kad već slušate narodnjake, bolje da slušate mene, nego one Srbe»?
Tada sam citirao riječi koje mi je Thompson rekao kad me jednom sreo:
«E, drago mi je Vuco što si snimio «Volim piti i ljubiti» pa ne moram slušati one srbe.

Završena agonija livanjske košarke

10.03.2005.

Košarka na izdahu Troglavrođen KK Livno


Livno- Dugogodišnja agonija livanjske košarke završila je sramotno i ponižavajuće za sve one kojima je nešto značila. Troglav je naime zbog nedolaska na dvije utakmice odlikom disciplinske komisije izbačena iz Prve lige Herceg Bosne.
Posjetimo, godinu dana ranije zbog besparice odustao je iz najelitnijeg košarkaškog natjecanja u Bosni i Hercegovini. U samo dvije godine od respektabilnog prvoligaša do potpunog raspada kluba dovela je dugogodišnja suluda politika kluba te međusobne razmirice i netrpeljivosti unutar uprave. Svi kvalitetni članovi ili je pak mogući članovi povukli su se želeći sudjelovati u nečemu za što se vidjelo da ne može dobro završiti. Nerealne ambicije, trošenja novca na nepotrebna igrača pojačanja te elementarno nepoznavanje problematike sporta doveli su Troglav do situacije iz koje će se teško izvući.
U međuvremenu, dok na sve strane dužni Troglav čeka neke nove ljude i spasioce, svi kvalitetni igrači stvoreni u omladinskim pogonima završili su u drugim klubovima. Zbog neplaćanja obveza prema Savezu onemogućeno je natjecanje i omladinskim sekcijama, čime je praktički onemogućeno rad cijelog kluba. Kako bi omogućio djeci treniranje i natjecanje, trener Saša Grabovac zajedno sa roditeljima djece iz omladinskog pogona osnovao je košarkaški klub Livno. Osnivačka skupština dogodila se proteklog vikenda, a išlo se na to da u vodstvu novog kluba ne bude nitko od dosadašnjih članova uprave KK Troglava. Za sada je jedini cilj da djeca nastave trenirati te da se prijateljskim susretima osigura dovoljan broj utakmica. Trnovito je to, ali čini se i jedini mogući put da se livanjska košarka održi na životu.

Građevno zemljište

Rok za reviziju do 16. svibnja
Livno- Ured ombudsmana Livno u skladu sa zakonom o građevinskom zemljištu FBiH upoznaje sve fizičke osobe ili njihove zakonske nasljednike koji su imali pravo korištenja na građevinsko zemljište, a koji su ta prava koristili na dan 6.travnja 1992. godine za stambene, poljoprivredne ili poslovne svrhe, a čije pravo korištenja prestalo bez njihove suglasnosti između 6.travnja 1992.godine i 16.svibnja 1993.godine da mogu podnijeti zahtjeve za reviziju.

Plaće u zdravstvu uz kolektivni ugovor- iste

Livno- Prije desetak dana Ministarstvo zdravstva, rada, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije potpisalo je kolektivni ugovor s tri sindikata zdravstva u županiji kojim je bilo predviđeno povećanje osnovice plaća za 11 posto. Taj ugovor vrijedi od 1.veljače do 31.prosinca ove godine. Ravnatelj županijske bolnice dr. Zdravko Zelić rekao je da će plaće biti isplaćene u dosadašnjem iznosu jer nema novca, te da je sa tim ugovorom upoznat i ne može ga ispoštovati. Po Zelićevim riječima, dok se ne osigura novac plaće će biti po starom iznosu isplaćivati najmanje tri mjeseca.

Odbor za upravljanje otpadom

09.03.2005.

Livno-Tim projekata podrške unapređenja upravljanjem čvrstim otpadom u BiH predstavio je finalnu verziju sporazuma o upravljanju regionalnog odbora za upravljanje otpadom. Prezentiran je i prijedlog za lokaciju regionalnog odlagališta u regiji Livno koju čine pet općina HBŽ i dvije općine Zapadnohercegovačke županije, Grude i Posušje. Novoosnovani regionalni odbor za upravljanje otpadom za regiju Livno, bit će zadužen za planiranje i koordinaciju upravljanja otpadom.

Tko su Livnjaci?

08.03.2005.

Budući da je na Forumu Hercegovina Caffea trajala žestoka prepirka oko toga tko su Livnjaci: Hercegovci, Bosanci ili samo Livnjaci a koja na kraju nije urodila nikakvim relevantnim zaključkom odlučili smo se za pomoć obratiti g.Radoslavu Dodigu poznatom sveznadaru, povijesničaru umjetnosti, arheologu i eruditu.
G.Dodig nam je u svom stilu ovako odgovorio:
"Livno? Nekada središte samostalne županije, danas bezlična sredina još bezličnije županije (međunarodni tutori zovu je kanton br. 10., pa ja rekoh jednom u šali da u njoj žive desetari).
Kada ja upitam prijatelje Livnjake što su, Hercegovci ili Bosanci, oni uznosito odgovaraju: Nismo Hercegovci, nismo Bosanci. Mi smo ono "I" između Bosne i Hercegovine. Slično za sebe kažu i Duvnjaci. Ja ih prozivam da su kao Titovi nesvrstani.
Kada sam s Ćirom Raičem pravio izbor motiva za fotomonografiju HERCEGOVINA, uvrstio sam i Livno i Tomislavgrad u Hercegovinu, objasnivši da se radi o kulturološkom pojmu ili o široj Hercegovini.
Naime, i Livnjaci i Duvnjaci naslonjeni su i granče s Hrvatskom, na njih je Split imao velik utjecaj, trgovačke veze uvijek su bile žive s Dalmacijom, pa ih i ja gledam u tom kontekstu.
Što se zbog visinskoga života razlikuju ponešto od nizinskih Hercegovaca, to nije bitan razlikovni čimbenik. Kada budem pisao monografiju o Hercegovini u rimsko doba uvrstit ću i Livnjake i Duvnjake u nju, jer su Delmati uglavnom poklopili Hercegovinu do Neretve.
Supstrat je Hercegovcima iz antičkoga doba zajednički!

"Evo nadamo se da će ovaj Dodigov prilog podići raspravu o tome "Tko su Livnjaci?" na jedu učeniju i potkovaniju razinu.
(poskok.info)

Konferencija o pravima povratnika

Livno- Konferencija o pravima povratnika «Znate svoja prava» održana je u Hotelu Dinara u organizaciji izbjegličkog servisa za povratak BiH u Drvaru RRS-a.
Konferenciju je otvorio veleposlanik EU Michael Humphreys koji je kazao da je Europska Unija uložila više od milijardu maraka povratka izbjeglih i raseljenih osoba, za razvoj civilnog i demokratskog društva i da je Europska Unija bila najveći pojedinačni donator u Bosni i Hercegovini. Pored infrastrukture, povratnicima je potrebno osigurati, pravo na mirovinsko osiguranje te na zapošljavanje, istaknuo je veleposlanik Europske Unije.

Inspektor je bio tak koji je 'naručivao' bombe u kafić!

07.03.2005.

Livno- Općinski tržišni inspektor u Livnu J. B. (29) jučer je uhićen zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na iznudu, potvrdio nam je glavni tužitelj Hercegbosanske županije Milorad Barašin. Time se dogodio svojevrsni obrat u slučaju lažne dojave o podmetnutim bombama u livanjskom kafiću "Valentino", za što je već od petka navečer osumnjičen i pritvoren Ante D. (26) iz mjesta Grborezi kod Livna. Njega se kazneno goni zbog lažnog prijavljivanja, nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari, te ucjene. Po vlastitu priznanju, on je u posljednjih mjesec dana čak pet puta, uglavnom u večernjim satima vikenda, dojavio kako je u tome kafiću postavljena bomba. Od toga su tek u jednom slučaju pripadnici Protudiverzijske zaštite MUP-a te županije i pronašli improviziranu napravu sastavljenu od vojnog eksploziva, koja je zajedno s plinskim upaljačem ostavljena u gajbama iza kafića. Tada je bilo ispražnjeno svih trinaest kafića koliko ih ima na središnjem gradskom trgu u Livnu. I nakon toga su stizale lažne dojave i ucjene vlasnika kafića na iznos do 2.500 maraka mobilnim telefonom s prepaid karticom. - Radi daljnje istrage ne mogu govoriti o detaljima toga slučaja koji je uznemirio ovdašnje stanovništvo. Vjerujem da ćemo istragu uskoro privesti kraju - kaže tužitelj Barašin. Kako neslužbeno doznajemo, od ranije policiji poznati Ante D. je u početku navodio da je to radio iz osvete jednom od vlasnika "Valentina" s kojim je imao fizički obračun, ali je najposlije priznao da je sporne pozive od njega naručivao i unaprijed platio s nekoliko stotina maraka općinski tržišni inspektor, koji je jučer negirao bilo kakvu povezanost s tim poticanjem na iznudu, za što je, inače, predviđena kazna zatvora od jedne do 10 godina.

ZBOG NEVREMENA OBUSTAVLJEN OTKUP MLIJEKA

Livno- Zbog viskog sbijega i slabe prohodnosti puteva Mljekara Livno, koja je nedevno promijenila vlasnika, obustavila je otkup i preuzimanje mlijeka od svojih kooperanata na području Livanjskog kantona, odnosno općina Livno, Glamoč i Tomislavgrad.

ZA ADAPTACIJU MRTVAČNICE 30.000 KM

06.03.2005.

Livno-Direktor Kantonalne bolnice "Fra Mihovil Sučić" u Livnu Z. Zelić izjavio da će sljedećeg mjeseca početi realizacija projekta adaptacije mrtvačnice, koja je u vlasništvu ove bolnice

Izložba slika Gabrijela Jurkića u Zagrebu

03.03.2005.

Cjelovita retrospektivna izložba slika Gabrijela Jurkića, prva nakon više od 60 godina, večeras je otvorena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.


Na izložbi Od secesije do impresije predstavljeno je više od 190 Jurkićevih djela - ulja, akvarela, pastela i crteža - među kojima se neka od najpoznatijih prvi put izlažu u Zagrebu. Izložba je bila organizacijski zahtjevna, jer je trebalo prikupiti radove iz Zagreba, Virovitice, Zeline, Splita, Livna, Širokog Brijega, Čitluka, Viskog, Sarajeva i drugih gradova. Dvije galerije, Umjetnička galerija BiH u Sarajevu i Galerija Franjevačkog samostana u Livnu, dale su po pedesetak radova, kao i nasljednici ostavštine iz Pule i Zagreba, a neki radovi do sada nikada nisu napustili zgradu Umjetničke galerije u
Sarajevu.

Gabrijel Jurkić (1886.-1974.) u rodnome Livnu završio je osnovnu školu, a zatim dvije godine pohađao Srednju tehničku školu u Sarajevu. Neko vrijeme se privatno školuje u Zagrebu kod B. Čikoša i M. Crnčića, zatim upisuje Privremenu višu školu za umjetnost i obrt u Zagrebu, a Akademiju likovnih umjetnosti završava u Beču 1909. Izlaže od 1907., a posebno opsežna bila je peta samostalna izložba u Zagrebu 1922., s čak 226 slika iz ciklusa Zima. Godine 1956. sa suprugom Štefom povlači se u samostan Goricu u Livnu, gdje je 1971. prestao slikati. (H/zi)


EU DODJELJUJE BESPOVRATNA SREDSTVA ZA JAČANJE PRIVREDE

Livno- Općina Livno će kandidirati nekoliko projekata na natječaj Evropske unije za dodjelu bespovratnih sredstava (grantova) namijenjenih za poboljšanje malog i srednjeg poduzetništva na području ove općine.

Tufe Duvnjacima prijeti - državom

DOPREDSJEDNIK SKUPŠTINE HERCEGBOSANSKE ŽUPANIJE
UHVATIO NA ZUB NJEMU "NEPOSLUŠNE" ZASTUPNIKE


LIVNO - Zahvaljujući "slozi" livanjskih i duvanjskih HDZ-ovaca, Jasenko Tufekčić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA i dopredsjednik Skupštine Hercegbosanske županije, postao je ovdašnji "hadžija", odnosno onaj koji je sebi ozbiljno uzeo za pravo ne samo da diktira rad županijskog parlamenta nego i da tim istim HDZ-ovcima dijeli lekcije o lijepom ponašanju.
Ipak, takva Tufekčićeva bahatost je najviše došla do izražaja ovih dana kada je on u ulozi predsjedajućeg Skupštine na krajnje grub način pogazio volju skupštinske većine i naprasno prekinuo rad sjednice. Podsjećamo, većina zastupnika, i to iz svih parlamentarnih stranaka, zahtijevala je da se na dnevnom redu nađe i inicijativa koju su oni pokrenuli za izglasavanje nepovjerenja županijskom ministru zdravstva Stipi Paviću.
Očito ne vodeći mnogo računa o posljedicama takvog jednog poteza, Tufekčić se izgleda u ovom slučaju malo prevario. Odmah nakon prekinute sjednice, Tufekčiću neposlušni zastupnici su pokrenuli inicijativu da se sazove nova sjednica Županijske skupštine i da se zbog učinjenog on smijeni s dužnosti dopredsjednika Skupštine, jednako kao i Slobodanka Grubor koja obnaša istu funkciju.
Čovjek koji je, sukladno poslovniku, izabran da sazove tu sjednicu je Mate Kelava iz Tomislav Grada. Međutim, samo dan nakon što se ovo dogodilo, Jasenko Tufekčić je dodatno pokazao svoje pravo lice. Oglasio se priopćenjem za javnost i žestoko udario po duvanjskim HDZ-ovcima, optužujući ih da rušenjem legalno izabrane vlade i vodstva Skupštine žele prouzročiti kaos u ovoj županiji.
No, Tufekčić svjesno prešućuje činjenicu da je inicijativa za Pavićevu smjenu stigla iz Livna i da su među 14 zastupnika koji su tražili dopunu dnevnog reda spomenute sjednice bila samo trojica HDZ-ovaca iz Tomislav Grada. Ostali su bili iz HKDU-a, SDP-a, Narodne stranke Radom za boljitak, HSP-a i Stranke za BiH. Neslužbeno doznajemo kako je svoj potpis za Pavićevu smjenu stavio čak i jedan zastupnik SDA iz Tomislav Grada, dakle, stranke kojoj i sam Tufekčić pripada. Rekli bismo, udri po drugom, kako bi se spasio vlastiti obraz.
A kako u Livnu zvani Tufe podmuklo udara i kakvu u biti igru igra, najbolje govori sljedeći citat iz njegova priopćenja: "Tomislav Grad konačno ima predsjednika Kantonalne skupštine. Mate Kelava, šef poraženog HDZ-a Tomislav Grad, zakazao je za 7. 3. sjednicu Kantonalne skupštine, misleći da se ovdje još uvijek pita i provodi politika Gojka Šuška i Mate Bobana i da je to njegova skupština i njihovih istomišljenika. Ali dok se osvijeste, neće biti ni skupštine ni zastupnika. Sve će biti preneseno na državu BiH i njihovi jalovi razgovor i prodaja magle neće nikome faliti."
Sebi neposlušnim narodnim zastupnicima Tufekčić dakle prijeti državom. To je, dakle, politika koju on zastupa. Zalaže se za takvu državu BiH koja će kažnjavati one koji ne misle kao on i koja će biti ustrojena po njegovu ćeifu. Tufekčić, u očekivanju države skrojene po vlastitoj mjeri čisto merači na funkciji vršitelja dužnosti predsjedavajućeg Skupštine Hercegbosanske županije, posebice merači nad neslogom koja se događa unutar hrvatskog kluba zastupnika, a zbog čega je on veoma zabrinut. Uostalom, Tufekčićeve igre su nam u jednu ruku i logične, ali ono što nije logično je to da ovakve Tufekčićeve prljavštine nemaju gotovo nikakva odjeka u Livnu.



Devetogodišnje osnovno školovanje

02.03.2005.

Livno- Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u vladi Hercegbosanske županije obavlja pripreme za uvođenje devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u osnovne škole u sljedećoj školskoj godini 2005./2006. Po riječima Marina Ivića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta, devetogodišnje obrazovanje početi će se realizirati u onim školama koje najbolje ispunjavaju uvjete za devetogodišnje obrazovanje. Tu se prvenstveno na obuku nastavnika što će osigurati ministarstvo, a općina materijalna sredstva za opremanje učionica-kazao je ministar Ivić.

Gabrijel Jurkić konačno u Klovićevim dvorima!

Retrospektivna izložba Gabrijela Jurkića naslovljena 'Od secesije do impresije' bit će predstavljena u prostorima zagrebačke Galerije Klovićevi dvori od 2. ožujka do 17. travnja 2005. godine.
Izložba Gabrijela Jurkića s više će od 180 slika (ulja, akvarela, pastela i crteža) prezentirat će slikarov veliki opus razmješten širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Povijesno-kritičkom koncepcijom izložbe priređivači su uspjeli oteti zaboravu i valorizirati Jurkićevo jedinstveno djelo, skrenuti pozornost javnosti na njegov vrsnoćom i količinom nezaobilazan doprinos hrvatskom slikarstvu. [Opširnije...]

Povjerenstvo za procjenu štete

01.03.2005.

Livno- Vlada Hercegbosanske županije donijela je Odluku o utemeljenju županijskog povjerenstva za procjenu štete. Istaknuto je kako će povjerenstvo imati zadaću obavljati procjenu štete nastalih na materijalnim dobrima djelovanjem prirodnih i društvenih nesreća. Dana je suglasnost na pravilnik o unutarnjem ustrojstvu Ministarstava poljeprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Agencije za privatizaciju.

Seminar o uvođenju PDV-a

Livno- U petak je u hotelu «Dinara» održan seminar o uvođenju PDV-a u FBiH. Edukativni seminar seminar organizirala je tvrtka Fircon iz Mostara, a predavači su bili profesor dr.Ferdo Spaić sa ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Anita Jotić iz Uprave indirektno oporezivanje iz Banja Luke.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.