Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Izložba slika Gabrijela Jurkića u Zagrebu

Cjelovita retrospektivna izložba slika Gabrijela Jurkića, prva nakon više od 60 godina, večeras je otvorena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.


Na izložbi Od secesije do impresije predstavljeno je više od 190 Jurkićevih djela - ulja, akvarela, pastela i crteža - među kojima se neka od najpoznatijih prvi put izlažu u Zagrebu. Izložba je bila organizacijski zahtjevna, jer je trebalo prikupiti radove iz Zagreba, Virovitice, Zeline, Splita, Livna, Širokog Brijega, Čitluka, Viskog, Sarajeva i drugih gradova. Dvije galerije, Umjetnička galerija BiH u Sarajevu i Galerija Franjevačkog samostana u Livnu, dale su po pedesetak radova, kao i nasljednici ostavštine iz Pule i Zagreba, a neki radovi do sada nikada nisu napustili zgradu Umjetničke galerije u
Sarajevu.

Gabrijel Jurkić (1886.-1974.) u rodnome Livnu završio je osnovnu školu, a zatim dvije godine pohađao Srednju tehničku školu u Sarajevu. Neko vrijeme se privatno školuje u Zagrebu kod B. Čikoša i M. Crnčića, zatim upisuje Privremenu višu školu za umjetnost i obrt u Zagrebu, a Akademiju likovnih umjetnosti završava u Beču 1909. Izlaže od 1907., a posebno opsežna bila je peta samostalna izložba u Zagrebu 1922., s čak 226 slika iz ciklusa Zima. Godine 1956. sa suprugom Štefom povlači se u samostan Goricu u Livnu, gdje je 1971. prestao slikati. (H/zi)




Post je objavljen 03.03.2005. u 00:46 sati.