Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Tko su Livnjaci?

Budući da je na Forumu Hercegovina Caffea trajala žestoka prepirka oko toga tko su Livnjaci: Hercegovci, Bosanci ili samo Livnjaci a koja na kraju nije urodila nikakvim relevantnim zaključkom odlučili smo se za pomoć obratiti g.Radoslavu Dodigu poznatom sveznadaru, povijesničaru umjetnosti, arheologu i eruditu.
G.Dodig nam je u svom stilu ovako odgovorio:
"Livno? Nekada središte samostalne županije, danas bezlična sredina još bezličnije županije (međunarodni tutori zovu je kanton br. 10., pa ja rekoh jednom u šali da u njoj žive desetari).
Kada ja upitam prijatelje Livnjake što su, Hercegovci ili Bosanci, oni uznosito odgovaraju: Nismo Hercegovci, nismo Bosanci. Mi smo ono "I" između Bosne i Hercegovine. Slično za sebe kažu i Duvnjaci. Ja ih prozivam da su kao Titovi nesvrstani.
Kada sam s Ćirom Raičem pravio izbor motiva za fotomonografiju HERCEGOVINA, uvrstio sam i Livno i Tomislavgrad u Hercegovinu, objasnivši da se radi o kulturološkom pojmu ili o široj Hercegovini.
Naime, i Livnjaci i Duvnjaci naslonjeni su i granče s Hrvatskom, na njih je Split imao velik utjecaj, trgovačke veze uvijek su bile žive s Dalmacijom, pa ih i ja gledam u tom kontekstu.
Što se zbog visinskoga života razlikuju ponešto od nizinskih Hercegovaca, to nije bitan razlikovni čimbenik. Kada budem pisao monografiju o Hercegovini u rimsko doba uvrstit ću i Livnjake i Duvnjake u nju, jer su Delmati uglavnom poklopili Hercegovinu do Neretve.
Supstrat je Hercegovcima iz antičkoga doba zajednički!

"Evo nadamo se da će ovaj Dodigov prilog podići raspravu o tome "Tko su Livnjaci?" na jedu učeniju i potkovaniju razinu.
(poskok.info)


Post je objavljen 08.03.2005. u 02:34 sati.