recepti

subota, 29.04.2006.

Kuglice od riže s lososom









Sastojci za 4 osobe

200 g dimljenog lososa
1 žličica soli
400 ml vode
60 ml rižina octa
1 ravna žlica šećera
220 g riže okruglog zrna
2 žlice Hrena Podravka

Za ukrašavanje:
1 kuhano žumance

Vrijeme pripreme 1 h
Energ. vrijednost obroka 127 kcal / 535 kJ


Postupak

1. U veću posudu stavite rižu i obilato je zalijte hladnom vodom. Dlanovima je lagano pritišćite, a kada voda postane bijela, odlijte je. Postupak ponavljajte sve dok voda ne postane bistra. Rižu stavite u cjedilo i ostavite neka stoji oko pola sata.
2. U posudu s debljim dnom stavite ocijeđenu rižu, dodajte hladnu vodu i pustite neka zakipi. Smanjite vatru i kuhajte pokrivenu 10-12 minuta. Kuhanu rižu ostavite poklopljenu desetak minuta.
3. U međuvremenu u rižin ocat dodajte sol i šećer, pa sve dobro izmiješajte tako da se kruti sastojci otope. Kuhanu rižu stavite u drvenu ili porculansku posudu te je toplu prelijte octom i lagano promiješajte drvenom kuhačom. Pokrijte je vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
4. Losos narežite na kvadrate dimenzija 4x4 centimetra, a od riže oblikujte loptice promjera oko tri centimetra. Na radnu površinu stavite mokru gazu, a na gazu komad lososa na koji rasporedite malo hrena.
5. Na sve to stavite kuglicu od riže, pa skupite gazu i dobro je uvijte tako da losos dobro prione uz kuglicu riže. Uklonite gazu te s gornje strane loptice (gdje se nalazi losos) napravite malu udubinu.


Posluživanje
Rižine loptice ukrasite naribanim kuhanim žumancem i poslužite kao hladno predjelo.

Savjet
Loptice od riže oblikujte vlažnim rukama.

- 11:14 - Dodaj nešto.. (2) - Isprintaj recept.. - #

četvrtak, 27.04.2006.

Buritos (servirajte vruće ili hladno)









Potrebno je : - za 4 osobe

1. 500 g junećeg odreska,
2. 1 žličica maslinovog ulja,
3. 1 srednji luk fino isjeckan,
4. 1 štapić cimeta,
5. 4 klinčića, 1 lovorov list,
6. 2 šalica juneće juhe
7. 8 x 20 cm tortilje,
8. paradajz salsa


Odstranite višak masnoće sa mesa, narežite na kockice veličine 2 cm. Zagrijte ulje u tavi srednje veličine, kuhajte dok meso ne bude zlatno smeđe boje. Mesu dodajte štapić cimeta, klinčiće, lovorov list i juneću juhu. Zagrijte do ključanja, smanjite temperaturu i krčkajte, poklopljeno još 30 minuta ili dok meso nije mekano. Izvadite i izbacite štapić cimeta i klinčiće i lovirov list.
Meso usitnite sa dvije vilice. Poslužite uvijeno u tortilju kao palačinke, sa salsom i salatom.

Vrijeme pripreme 15 minuta.
Vreme kuhanja 30 minuta.

- 10:44 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

petak, 21.04.2006.

Rizoto od šampinjona











Potrebno je:

200 g šampinjona
casa bijelog vina
glavica luka
peršin
sol
papar
juha od kocke

Proprziti nasjeckani bijeli ili crni luk, dodati nasjeckane šampinjone, odmah posoliti i popapriti, dodati rižu, mješati dok riža ne postane staklasta. U tako izdinstane gljive i rižu dodati belo vino, kuhati uz miješanje i doljevanje vrele juhe od kocke, otprilike 15-20 minuta dok riža ne bude gotova.
Poslužiti toplo, posuti parmezanom!

- 10:32 - Dodaj nešto.. (1) - Isprintaj recept.. - #

Kroketi od tikvica










Potrebno je:
-
4 tikvice srednje veličine
4 jaja
brašno
sol
papar
peršin
ulje

Umutiti jaja sa brašnom da masa bude gusća od one za palačinke, dodati izrezane tikvice i začine.
Masu vaditi žlicom stavljati u vrelo ulje i pržiti sa obe strane dok ne porumeni.
Pržene krokete vaditi rešetkastom hvataljkom i stavljati na upijajući papir.
(Tikvice možete i pohati- u tom slučaju ih režite na ploške, i uvaljajte u smjesu, pa u tavu na ulje)

Poslužite sa kiselim vrhnjem, i salatom i sirom po želji..!thumbup

- 10:12 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

četvrtak, 20.04.2006.

BUZARA OD DAGNJI









(vrijeme pripreme; oko 30 minuta, za 2 osobe)

Sastojci:
60 dag dagnji
0,5 dl maslinovog ulja
1 kavena žličica finih prosijanih mrvica
2 žlice sitno kosanog peršinovog lista
4 manja režnja češnjaka
1 dl finog suhog bijelog vina
sol, papar

Priprema:
Ulje zagrijati, pa staviti dagnje da se otvore. Dagnje će pustiti svoj sok. Posuti ih mrvicama, dodati vino i malo vode da umak ne bi bio pregust. Posuti češnjakom i peršinovim listom. Po potrebi posoliti i popapriti po ukusu. Pustiti da prokuha 2-3 minute. Ovako pripremljene dagnje svojim će izgledom, ali i okusom razbuditi tijelo, a tek vino, koje će se popiti, naravno, ono isto koje smo dodali i buzari.

- 11:43 - Dodaj nešto.. (1) - Isprintaj recept.. - #

petak, 14.04.2006.

PINCA (pogača)

- Evo nešto Uskršnje, da budemo- up to date- :).. uvijek sam se čudila kako mama radi pince bez po' muke, a sad u biti vidim da to nije neka mudrost. Samo malo volje i vremena. I za Uskrs će se svi diviti djelu vaših ruku! Sretno! :)





Sastojci
1,5 kg Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka
narančina korica
limunova korica
sol
2 Vanilin šećera Dolcela
8 žumanaca
400 g šećera
300 g maslaca
100 g svježega kvasca

Za premazivanje:
1 jaje

Postupak
1. Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se digne.

2. Preostalo brašno ugrijte i s maslacem sitno razmrvite. U sredini napravite udubljenje i dodajte šećer, žumanca, vanilin šećer, sol, limunovu koricu i na kraju dignuti kvasac. Prema potrebi dodajte malo toplog mlijeka.

3. Umijesite čvršće tijesto i dobro ga izradite te pokriveno stavite na toplo mjesto da se diže 4-5 sati.

4. Dignuto tijesto razdijelite prema želji na 3-4 dijela i svaki dio oblikujte u okrugle oblike - sirnice.

5. Oblikovane sirnice stavite na pek-papir i pokrivene držite na toplome mjestu dok ne udvostruče volumen.

6. Svaku zatim zarežite nožem u tri dublja reza od sredine prema kraju, premažite jajem i pospite grubo tucanim šećerom. Pecite u vrućoj pećnici na 180-200°C oko 45 minuta.


Vrijeme pripreme 2 h
Energ. vrijednost na 100g 383 kcal / 1607 kJ

- 08:41 - Dodaj nešto.. (3) - Isprintaj recept.. - #

četvrtak, 13.04.2006.

Piletina u Wok-u









Sastojci za 4 osobe

400 g pilećeg filea
papar
sol
1 žličica Vegete
1 žličica nasjeckanog češnjaka
1 žličica nasjeckanog đumbira
300 g crvene paprike
250 g zelene paprike
50 ml ulja
1 žlica Škrobnog brašna
1 žličica sezamova ulja


Postupak
1. Meso narežite na kockice i izmiješajte sa škrobnim brašnom. Na vrućem ulju ispecite meso i izvadite ga.
2. Na isto ulje dodajte češnjak, đumbir, očišćene paprike narezane na kockice i pecite sve zajedno oko dvije minute.
3. Vratite meso, pa dodajte Vegetu, sol, papar, sezamovo ulje. Sve dobro izmiješajte i još kratko popecite.

Vrijeme pripreme 30 min
Energ. vrijednost obroka 307 kcal / 1288 kJ



Posluživanje
Piletinu s paprikama poslužite uz kuhanu rižu.

SAVJET TAJNICE;
- osim uz rižu ovako pripremljena piletina može se poslužiti uz Tortilje (recept ispod) i kiselo vrhnje
kao umak
(moji gosti su svaki put iznova oduševljeni) thumbup

- 14:38 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

Tortilje









Potrebni sastojci

1. 1 1/2 šalice prosijanog običnog brašna,
2. 1 šalica kukuruznog prosijanog brašna,
3. 1 šalica tople vode.


Postupak

Izmješajte brašno i kukuruzno brašno u velikoj posudi za mješanje.
Napravite rupu u sredini i u to postepeno dodajte vruću vodu. napravite čvrsto testo.
Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu, gnječite testo oko 3 minute ili dok ne bude potpuno glatko. Podijelite tijesto u potrebne količine, razvucite jednu loptu tijesta na blago pobrašnjenoj površini dok ne bude potpuno tanko, debljine papira.
Ostavite sa strane i ponovite to isto sa ostalim količinama.
Čuvajte nerazvučene lopte testa zamotane u plastičnu foliju da se ne bi sušile.
Zagrijte tavu, stavite jednu tortilju u suhu tavu, kada se krajevi počnu polako uvrtati, okrenite i pecite sa druge strane. Dovoljno je peći samo par sekundi sa svake strane. Ako brašno sa gornje strane tortilje počne crniti, treba ga obrisati sa papirnatim ubrusom.

Napomena : tortilje omekšaju kad stoje, izlomite na komade i poslužite sa umakom ili umotajte sa filom za burito.

U zatvorenoj kutiji tortilje će biti sviježe tjedan dana. Podgrijte ih brzo u pećnici ili u mikrovalnoj.

Preostale tortilje se mogu izlomiti na manje komade,posluže kao grickalice.
Koristite ih kao kukuruzni čips sa umakom.

Vrijeme pripreme 60 minuta.
Vrijeme pečenja 20 minuta.

Dobije se 40 x 10 cm tortilje.


- 14:35 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

Nadjevene rajčice









Sastojci za 4 osobe

8 rajčica
150 g svježeg kravljeg sira
200 ml jogurta
2 žlice maslinova ulja
1 češanj češnjaka
1 žlica nasjeckanog peršina
100 g Kukuruza šećerca Podravka
200 g kuhane raži
sol
papar


Postupak
1. Opranim rajčicama odrežite vrh, a zatim ih izdubite.
2. Svježi kravlji sir pomiješajte s jogurtom, maslinovim uljem, protisnutim češnjakom, peršinom, kukuruzom i kuhanom raži. Sve dobro izmiješajte, posolite i popaprite.
3. Pripremljene rajčice nadjenite pripremljenim nadjevom i ohladite.

Posluživanje
Poslužite kao međuobrok ili hladno predjelo.

Savjet
Nadjev za pripremu ovog jela dobro ohladite, a netom prije posluživanja nadjenite rajčice.

Vrijeme pripreme 30 min
Energ. vrijednost obroka 376 kcal / 1578 kJ

- 12:47 - Dodaj nešto.. (2) - Isprintaj recept.. - #

srijeda, 12.04.2006.

Zapečene pileće šnicle









Sastojci za 4 osobe

600 g pilećih odrezaka
2 žličice Vegete Twist piletina
250 ml slatkog vrhnja
2 žlice ulja
50 g naribanog sira edamera


Postupak
1.Piletinu narežite na tanje odreske i pospite Vegetom Twist piletina pa neka odstoji oko 30 minuta.

2.Odreske popecite u tavi na zagrijanom ulju sa svake strane oko 5 minuta, do zlatno žute boje.

3.Pripremljene odreske stavite u vatrostalnu posudu, prelijte slatkim vrhnjem, pospite naribanim sirom i pecite u pećnici zagrijanoj na 230°C oko 10 minuta.

Posluživanje
Odreske poslužite uz kuhano povrće po želji.

Vrijeme pripreme 30 min
Energ. vrijednost obroka 568 kcal / 2381 kJ




- 14:50 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

Lazanje s tikvicama i sirom










Sastojci za 6 osoba

600 g tikvica
50 g maslaca
1 žličica Vegete
bijeli papar
12 listova lazanja
sol
100 g gorgonzole
50 g mozzarelle
15 g parmezana

Umak bešamel:
50 g maslaca
50 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
1 l mlijeka
1 žličica Vegete
bijeli papar
sol


Postupak

1. Tikvice operite i uzdužno narežite na tanke ploške. Popecite ih na maslacu, pospite Vegetom, popaprite i maknite s vatre.

2. Lazanje prokuhajte u posoljenoj vodi (2-3 minute), u koju ste stavili par kapi ulja da se listovi ne
slijepe.

3. Za umak bešamel; na maslacu lagano popecite brašno. Postupno dolijevajte toplo mlijeko uz neprestano miješanje dok ne dobijete glatku gustu smjesu. Dodajte Vegetu, popaprite i po potrebi posolite.

4. Dno vatrostalne posude premažite sa maslacem, složite red lazanja, po njima rasporedite bešamel, tikvice, naribanu mozzarellu i natrganu gorgonzolu. Na to stavite listove lazanja i postupak ponovite, tako da na zadnji list lazanja stavite bešamel, naribani sir i parmezan.

5. Pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C.

Vrijeme pripreme 1h 20 min
Energ. vrijednost obroka 389 kcal / 1632 kJ


Preporuka - Neka to bude za nedjeljni ručak s obzirom da je to malo kaloričniji obrok od onog koji bi trebali svakodnevno konzumirati.! :)
Dobar tekić!
njami

- 14:28 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

Sljedeći mjesec >>

  travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Trudit ću se da bude samo zdrava hrana, da mi svi budete zdravi i mršavi.. :)