Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kuhinjica

Marketing

Kuglice od riže s lososom









Sastojci za 4 osobe

200 g dimljenog lososa
1 žličica soli
400 ml vode
60 ml rižina octa
1 ravna žlica šećera
220 g riže okruglog zrna
2 žlice Hrena Podravka

Za ukrašavanje:
1 kuhano žumance

Vrijeme pripreme 1 h
Energ. vrijednost obroka 127 kcal / 535 kJ


Postupak

1. U veću posudu stavite rižu i obilato je zalijte hladnom vodom. Dlanovima je lagano pritišćite, a kada voda postane bijela, odlijte je. Postupak ponavljajte sve dok voda ne postane bistra. Rižu stavite u cjedilo i ostavite neka stoji oko pola sata.
2. U posudu s debljim dnom stavite ocijeđenu rižu, dodajte hladnu vodu i pustite neka zakipi. Smanjite vatru i kuhajte pokrivenu 10-12 minuta. Kuhanu rižu ostavite poklopljenu desetak minuta.
3. U međuvremenu u rižin ocat dodajte sol i šećer, pa sve dobro izmiješajte tako da se kruti sastojci otope. Kuhanu rižu stavite u drvenu ili porculansku posudu te je toplu prelijte octom i lagano promiješajte drvenom kuhačom. Pokrijte je vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
4. Losos narežite na kvadrate dimenzija 4x4 centimetra, a od riže oblikujte loptice promjera oko tri centimetra. Na radnu površinu stavite mokru gazu, a na gazu komad lososa na koji rasporedite malo hrena.
5. Na sve to stavite kuglicu od riže, pa skupite gazu i dobro je uvijte tako da losos dobro prione uz kuglicu riže. Uklonite gazu te s gornje strane loptice (gdje se nalazi losos) napravite malu udubinu.


Posluživanje
Rižine loptice ukrasite naribanim kuhanim žumancem i poslužite kao hladno predjelo.

Savjet
Loptice od riže oblikujte vlažnim rukama.



Post je objavljen 29.04.2006. u 11:14 sati.