Nabujak od piletine i šampinjona
Sastojci:
4 jaja piletina bosiljak đumbir 2 češnja češnjaka 4 rajčice maslinovo ulje mozzarella šampinjoni mlijeko sol, papar Način pripreme: Jaja umutiti, posoliti, popapriti, dodati zgnječeni češnjak, bosiljak i malo mlijeka. Piletinu narezati na odreske, posipati đumbirom i popržiti s obje strane. Izvaditi i na masnoći od pečenja ispirjati šampinjone narezane na ploške Rajčicu i mozzarellu narezati na ploške. U vatrostalnu zdjelu u krug redom slagati piletinu, rajčicu, šampinjone, mozzarellu. Preliti jajima i zapeći u pećnici na 180şC. |
Juha s kikirikijem
za 6 osoba Sastojci: 80 g-luka 2 žličice-Škrobnog brašna 3-4 žlice-limunova soka 1,2 l vruće vode 2 žličice Vegete 50 g maslaca 80 g kikirikija 50 g stabljike celera 1 žlica ulja 1 žličica naribane limunove korice Papar Način pripreme: Na ulju kratko popecite nasjeckani luk i stabljiku celera narezanu na kockice. Zatim dodajte naribanu limunovu koru i pirjajte uz podlijevanje s malo vode 10-ak minuta. Maslac pjenasto izradite i pomiješajte s mljevenim kikirikijem i paprom. Pirjano povrće zalijte vodom, dodajte Vegetu, promiješajte i ostavite neka zakipi. Juhi dodajte mješavinu kikirikija s maslacem te kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Škrobno brašno razmutite u malo hladne vode i dodajte juhi pred kraj kuhanja, a na kraju začinite limunovim sokom. |
Čokoladna livada
Sastojci: 25 dag čokolade za kuhanje 10 dag šećera 25 dag maslaca + za oblik 3 žlice brašna + 1 za kalup 8 jaja Glazura: 15 dag čokolade za kuhanje 1,5 dl slatkog vrhnja 3 dag maslaca Ukrasi: bademi ili kandirano voće ili prženi šećer... Način pripreme: Ugrijete pećnicu na 180 stupnjeva C, kalup namažete maslacem i pospete brašnom. Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom, dodate čokoladu i rastpljeni maslac, zatim brašno, uz stalno miješanje. Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka, oprezno ga umutite u žumanjke, podižući smjesu odozdo prema gore. Stavite u kalup, pa u pećnicu na nekih 25 min-probate čačkalicom da li je gotovo. Glazura: Natrgate čokoladu. Vrhnje zagrijete u maloj posudi, čim uzavre dodate čokoladu. Promiješate, dodate maslac narezan na listiće, promiješate. Gotov kolač stavite neka se hladi, prelijete glazurom, a kad se počne stvrdnjavati ukrasite po želji. |
Beefsteak na gospodski način
1 osoba
vrijeme pripreme: 30-ak min Sastojci: 25 dkg beefsteaka u komadu 2 komada suhe slanine pola glavice luka 2 dcl vrhnja majčina dušica maslac sol, papar Način pripreme: Beefsteak lagano potući na debljinu od 4 - 5 cm. Posoliti, popapriti i sa strane obložiti slaninom. Sve spojiti čačkalicom. Peći na rastopljenom maslacu, na laganoj vatri (za srednje pečeni treba po 6 min. sa svake strane). Nasjeckani luk popržiti na masnoći od pečenja, dodati majčinu dušicu, kiselo vrhnje, sol, papar i prokuhati. Dodati beefsteak i kratko prokuhati da se zagrije. |
Chimichanga de pollo
za 4 osobe vrijeme pripreme: 60 min Sastojci: 8 tortilli (kupljene ili u domaćoj izradi) 3 paprike 7-8 šampinjona (po želji) 30 dkg pilećih prsa 1 konzerva graha kukuruz (po želji) sir Gauda 1 vrhnje 2 češnja češnjaka malo vina peršin začini (sol, papar, Vegeta, ljuta i slatka paprika, curry...) Priprema: Piletinu izrežite na kockice, začinite (paprika crvena ljuta, slatka, curry, sol, Vegeta, papar...) te nauljite i izmiješajte. Ostavite neko vrijeme da stoji. Na ulju pirjajte papriku, šampinjone i piletinu (preporučujem u odvojenim posudama). Sve stavite u jednu zdjelu (tavu, lonac), iscijedite grah i kukuruz te ispirjane sastojke pirjajte skupa još neko vrijeme. Posolite, popaprite začinite po vlastitom ukusu i dobro izmiješajte te pirjajte dok voda ne ispari. Na pečene tortille stavite 2-3 žlice pripremljenih (pirjanih) sastojaka i naribajte sir. Zamotajte ih kao palačinku te ih posložite u namašćeni protvanj (tepsiju ili kako već). Na zamotane i tako poslagane tortille naribajte sir i pecite u pećnici 15-ak minuta na 180 stupnjeva. Uz tortille možete servirati i bijeli umak. Vrhnje, iskosani peršin i češnjak izmiješajte, posolite i dodajte malo vina. Savjet: Pažljivo s vinom da vam umak ne bude prerijedak. Ukoliko je rijedak, dodajte mliječnog namaza i dobro izmiješajte. Dobar tek! |
kolovoz, 2006 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv