Kuhajmo zajedno....

31.08.2006., četvrtak

Nabujak od piletine i šampinjona

Sastojci:

4 jaja
piletina
bosiljak
đumbir
2 češnja češnjaka
4 rajčice
maslinovo ulje
mozzarella
šampinjoni
mlijeko
sol, papar

Način pripreme:

Jaja umutiti, posoliti, popapriti, dodati zgnječeni češnjak, bosiljak i malo mlijeka.
Piletinu narezati na odreske, posipati đumbirom i popržiti s obje strane. Izvaditi i na masnoći od pečenja ispirjati šampinjone narezane na ploške
Rajčicu i mozzarellu narezati na ploške.
U vatrostalnu zdjelu u krug redom slagati piletinu, rajčicu, šampinjone, mozzarellu. Preliti jajima i zapeći u pećnici na 180şC.

- 23:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Juha s kikirikijem




za 6 osoba





Sastojci:
80 g-luka
2 žličice-Škrobnog brašna
3-4 žlice-limunova soka
1,2 l vruće vode
2 žličice Vegete
50 g maslaca
80 g kikirikija
50 g stabljike celera
1 žlica ulja
1 žličica naribane limunove korice
Papar

Način pripreme:

Na ulju kratko popecite nasjeckani luk i stabljiku celera narezanu na kockice. Zatim dodajte naribanu limunovu koru i pirjajte uz podlijevanje s malo vode 10-ak minuta.
Maslac pjenasto izradite i pomiješajte s mljevenim kikirikijem i paprom. Pirjano povrće zalijte vodom, dodajte Vegetu, promiješajte i ostavite neka zakipi.
Juhi dodajte mješavinu kikirikija s maslacem te kuhajte na laganoj vatri 5 minuta.
Škrobno brašno razmutite u malo hladne vode i dodajte juhi pred kraj kuhanja, a na kraju začinite limunovim sokom.


- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.08.2006., srijeda

Čokoladna livada









Sastojci:
25 dag čokolade za kuhanje
10 dag šećera
25 dag maslaca + za oblik
3 žlice brašna + 1 za kalup
8 jaja



Glazura:
15 dag čokolade za kuhanje
1,5 dl slatkog vrhnja
3 dag maslaca

Ukrasi:
bademi ili kandirano voće ili prženi šećer...

Način pripreme:
Ugrijete pećnicu na 180 stupnjeva C, kalup namažete maslacem i pospete brašnom. Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom, dodate čokoladu i rastpljeni maslac, zatim brašno, uz stalno miješanje. Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka, oprezno ga umutite u žumanjke, podižući smjesu odozdo prema gore. Stavite u kalup, pa u pećnicu na nekih 25 min-probate čačkalicom da li je gotovo.

Glazura:
Natrgate čokoladu. Vrhnje zagrijete u maloj posudi, čim uzavre dodate čokoladu. Promiješate, dodate maslac narezan na listiće, promiješate. Gotov kolač stavite neka se hladi, prelijete glazurom, a kad se počne stvrdnjavati ukrasite po želji.

- 23:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Beefsteak na gospodski način

1 osoba
vrijeme pripreme: 30-ak min


Sastojci:

25 dkg beefsteaka u komadu
2 komada suhe slanine
pola glavice luka
2 dcl vrhnja
majčina dušica
maslac
sol, papar

Način pripreme:
Beefsteak lagano potući na debljinu od 4 - 5 cm. Posoliti, popapriti i sa strane obložiti slaninom. Sve spojiti čačkalicom. Peći na rastopljenom maslacu, na laganoj vatri (za srednje pečeni treba po 6 min. sa svake strane).

Nasjeckani luk popržiti na masnoći od pečenja, dodati majčinu dušicu, kiselo vrhnje, sol, papar i prokuhati. Dodati beefsteak i kratko prokuhati da se zagrije.

- 23:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Chimichanga de pollo


za 4 osobe
vrijeme pripreme: 60 min





Sastojci:

8 tortilli (kupljene ili u domaćoj izradi)
3 paprike
7-8 šampinjona (po želji)
30 dkg pilećih prsa
1 konzerva graha
kukuruz (po želji)
sir Gauda
1 vrhnje
2 češnja češnjaka
malo vina
peršin
začini (sol, papar, Vegeta, ljuta i slatka paprika, curry...)

Priprema:

Piletinu izrežite na kockice, začinite (paprika crvena ljuta, slatka, curry, sol, Vegeta, papar...) te nauljite i izmiješajte. Ostavite neko vrijeme da stoji.

Na ulju pirjajte papriku, šampinjone i piletinu (preporučujem u odvojenim posudama). Sve stavite u jednu zdjelu (tavu, lonac), iscijedite grah i kukuruz te ispirjane sastojke pirjajte skupa još neko vrijeme. Posolite, popaprite začinite po vlastitom ukusu i dobro izmiješajte te pirjajte dok voda ne ispari.

Na pečene tortille stavite 2-3 žlice pripremljenih (pirjanih) sastojaka i naribajte sir. Zamotajte ih kao palačinku te ih posložite u namašćeni protvanj (tepsiju ili kako već). Na zamotane i tako poslagane tortille naribajte sir i pecite u pećnici 15-ak minuta na 180 stupnjeva.

Uz tortille možete servirati i bijeli umak. Vrhnje, iskosani peršin i češnjak izmiješajte, posolite i dodajte malo vina.

Savjet: Pažljivo s vinom da vam umak ne bude prerijedak. Ukoliko je rijedak, dodajte mliječnog namaza i dobro izmiješajte.

Dobar tek!

- 22:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

  kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Mali rječnik kulinarskih pojmova

Napomena