Kuće Hrvatska

četvrtak, 30.07.2015.

HNB: Likvidnost tržišta nekretnina i dalje smanjena

Pokazatelji financijske dostupnosti stambenih nekretnina i dalje su razmjerno povoljni
Glavno obilježje hrvatskog tržišta nekretnina i dalje je smanjena likvidnost u odnosu na razdoblje prije krize i unatoč cjenovnim korekcijama prošlih godina, navodi se u najnovijoj publikaciji Hrvatske narodne banke Financijska stabilnost.
Ukupan dug povezan s tim tržištem krajem prošle i početkom ove godine efektivno se nastavio smanjivati. Iako podaci upućuju na povećanu financijsku dostupnost stambenih nekretnina, u kratkom roku nisu izgledne nagle promjene potražnje za nekretninama ni promjene cijena.
Krajem 2014. i početkom 2015. tržište nekretnina nastavilo je odražavati nepovoljna gospodarska kretanja ne pokazujući izraženije znakove oporavka. U skladu s tim slaba je potražnja ovog sektora za kreditima, a nastavlja se i razduživanje. Tako se do kraja ožujka 2015. efektivni dug iz kojeg je isključen utjecaj slabljenja tečaja dodatno smanjio, za 1,8% na godišnjoj razini, iako je istodobno nominalni iznos stagnirao.
Najveći doprinos nastavku razduživanja proizišao je iz pada stambenih kredita korigiranih za utjecaj tečaja (za 0,5 posto BDP-a).
Istodobno su i poduzeća iz djelatnosti građevinarstva i ona koja se bave poslovanjem s nekretninama zabilježila pad financijskih obveza prema domaćim bankama (za prosječno 0,3 odnosno 0,2 posto BDP-a),
dok su njihove inozemne obveze u prosjeku također blago smanjene (za 0,2 posto BDP-a).
U uvjetima visoke stope nezaposlenosti te visoke izloženosti riziku promjene tečaja i kamatnih stopa prosječna kućanstva nisu bila spremna za preuzimanje dodatnih rizika kojima bi se izložila zbog kupnje nove stambene jedinice, pa je potražnja kućanstava kao i prethodnih godina bila razmjerno slaba. Stoga razdoblje niske likvidnosti na tržištu nekretnina traje od 2009.
Do kraja ožujka 2015. cijene stambenih jedinica u Hrvatskoj su na godišnjoj razini uglavnom nastavile stagnirati. Međutim, u usporedbi s trećim tromjesečjem prošle godine cijene su se smanjile za 4 posto pod utjecajem pada cijena na Jadranu za 14 posto u odnosu na rujan 2014. jer je u istom razdoblju u kontinentalnom dijelu Hrvatske zabilježen blagi rast od 1,4 posto.
Slično kao u prethodnom polugodištu, cijene na Jadranu pokazale su se znatno nestabilnijima od onih u kontinentalnom dijelu Hrvatske. To se djelomično može objasniti mnogo većom heterogenošću stambenih jedinica, manjim brojem transakcija i posljedičnom slabom likvidnošću tog tržišta posljednjih godina.
Pokazatelji financijske dostupnosti stambenih nekretnina i dalje su razmjerno povoljni. Iako je početkom ove godine rast prosječne rate za otplatu stambenoga kredita bio brži od rasta raspoloživog dohotka stanovništva, pa se blago pogoršao njihov omjer, taj je pokazatelj dostupnosti i dalje blizu dosad zabilježenih najnižih razina. Pritom je važno da takvi agregatni pokazatelji ne uzimaju u obzir specifičnosti različitih kućanstava. Stoga je, kao i posljednjih godina, prisutna niska likvidnost tržišta nekretnina, a s obzirom na još uvijek razmjerno visoke kamatne stope na stambene kredite u skladu s rizikom države, moguće blago pooštravanje kreditnih standarda banaka i povećanje opće razine cijena - ne očekuje se preokret trenda.
Trajna stabilizacija i povećana aktivnost tržišta nekretnina nije ostvariva bez znatnog povećavanja potražnje, koju destimuliraju makroekonomske neizvjesnosti.
U takvim se okolnostima financijska dostupnost i cijene stambenog prostora vjerojatno neće izraženije mijenjati stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

- 10:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 28.07.2015.

Prosvjed Živog zida: Najokrutnije deložacije zbog političke zaštite i Božidara Kalmete!

Gagić je optužio banku da im je, znajući sve to, izdavala čekove bez pokrića da ih unovči u pošti.
Članovi Živog zida na prosvjedu su rekli kako na zadarskom području ima oko 3000 ovršnih predmeta i kako se baš ovdje događaju najokrutnije deložacije.
– To je vjerojatno zbog političke zaštite i zbog Božidara Kalmete. Politički sustav u Zadru o ovome je morao znati, morali su znati što se događa s tolikim nekretninama - rekao je Vilibor Sinčić iz Živog zida nekretnine Trešnjevka Zagreb

Oznake: nekretnine Trešnjevka Zagreb

- 15:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 26.07.2015.

Kissing: Hypo više neće financirati nekretninske projekte

BEČ - Nakon što su prošloga tjedna fond Advent International i EBRD službeno postali (80- i 20-postotni) vlasnici Hypo Group Alpe Adria, a što je mreža Hypo banke u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, novi glavni izvršni direktor Nijemac Ulrich Kissing predstavio je planove. On je rekao da je za vlasnike investicija u Hypo obećavajuća jer vjeruju u regiju i njezin rast, a i za banku vide mogućnosti za održivi i stabilan rast.
Banka će se fokusirati na poslovanje sa fizičkim osobama i malim i srednjim poduzećima i pritom namjerava uspostaviti međunarodne standarde poslovanja unutar grupe sa nultom tolerancijom za odstupanje od njih.
"To će biti disciplinirano i inteligentno ovladavanje rizikom", najavio je prvi čovjek grupe koja će sjedište i dalje imati u Klagenfurtu.
Kazao je kako su naučene lekcije iz prošlosti i više se neće ponoviti iste greške. Povećanja tržišnog udjela po svaku cijenu neće biti, planira se profitabilan i održiv rast.
U svakom slučaju, neće se financirati nekretninski projekti, naveo je Kissing nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.07.2015.

Tražene cijene kuća najviše u Dubrovniku i Splitu

ZAGREB - Prosječne tražene cijene kuća tijekom lipnja su zabilježile nešto niže vrijednosti no tijekom svibnja, a porast cijena zabilježen u Vukovaru (2,4 posto), Šibeniku (2,6 posto), Varaždinu (2,7 posto) i Splitu (3,3 posto), pokazuju podaci portala Crozilla.com. Najskuplje kuće koje su se oglašavale tokom lipnja nalaze se na području Dubrovnika, a prosječna tražena cijena im je iznosila 3448 eura po metru kvadratnom. Visoke cijene "kvadrata" kuća oglašavane su i u Splitu gdje se u prosjeku kreću po 2207 eura, a taj je iznos 3,3 posto viši no mjesec ranije.
Najniže cijene kuća tijekom lipnja su na portalu Crozilla.com oglašavane u Sisku, a tamo se za metar kvadratni, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 511 eura. Niske cijene "kvadrata" su zabilježene i u Vukovaru, gdje je prosječna tražena cijena iznosila 519 eura, te u Bjelovaru gdje se za metar kvadratni tražilo 582 eura.
Cijene zagrebačkih kuća, na mjesečnoj su razini pale za 5,3 posto, a za jedan se metar kvadratni, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 1186 eura.
Pulskim je kućama prosječna tražena cijena pala za 1,5 posto, pa se spustila na 1404 eura. Pad cijena od 0,2 posto, zabilježen je u Rijeci, gdje je prosječna tražena cijena iznosila 1194 eura, te u Zadru gdje se tijekom lipnja za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1683 eura nepremičnine Hrvaška

Oznake: nepremičnine Hrvaška

- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.07.2015.

Useljenje prvih klijenata u "GTC Fortyone" za dve nedelje - Druga faza izgradnje u septembru

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i glavni gradski urbanista Milutin Folić obišli su juče završne radove na izgradnji poslovnog kompleksa "GTC Fortyone" u Bloku 41, objavljeno je na sajtu "Beoinfo".
Siniša Mali je podsetio da je izgradnja objekta počeli pre svega deset meseci, kao i da je on bio jedan od onih koji su učestvovali u postavljanju kamena temeljca za budući kompleks.
– Deset meseci kasnije nalazimo se na mesec dana od otvaranja objekta od 10.000 kvadrata, prvom od tri koji će činiti kompleks na ukupno 30.000 kvadrata. Druga faza počeće već u septembru i ovo je prvi objekat koji je veći od 5.000 kvadratnih metara koji se u Beogradu izgradio u poslednjih pet godina. Time se pokazuje da se polako vraća zainteresovanost investitora za ulaganje u grad Beograd, a o tome jasno govori i podatak da je 80% zgrade već izdato kompanijama koje posluju u Srbiji i žele da prošire poslovanje, ali i novim kompanijama koje su tek došle u našu zemlju. To znači da smo na dobrom putu da zajedno sa Vladom Republike Srbije istrajemo na reformama i stvaranju boljeg poslovnog okruženja za potencijalne investitore – kazao je gradonačelnik.
Podsetivši da je prošlog meseca kompanija IKEA za svega dva dana dobila građevinsku dozvolu, Siniša Mali je istakao da su pred Beogradom i drugi veliki projekti.
– U septembru nas očekuje početak izgradnje "Beograda na vodi" i zajedno sa drugim projektima menjamo naš grad, unoseći moderan pogled,
ali i zadržavajući tradiciju po kojoj je grad prepoznatljiv.
Preduzeće "Gradina" izgradnjom ovog objekta dokazuje da imamo jaku građevinsku industriju, ljude, znanje i kvalitet i da u svakom trenutku možemo da odgovorimo na zahtev investitora, a ovakvi projekti istovremeno predstavljaju i dobar uvod za nastupajuću izgradnju Beograda na vodi – rekao je Siniša Mali.
Milutin Folić, glavni gradski urbanista, ukazao je da ovo gradilište, sa izgradnjom podzemnog i nadzemnog dela, predstavlja jedno od trenutno najvećih gradskih gradilišta.
– Pored ovog projekta, tu je i gradilište za Societe Generale banke, u punom je zamahu i izgradnja u Rajićevoj ulici, dovršava se hotel "Merriot", IKEA se priprema da počne sa radovima na jesen, a u toku su i drugi veliki infrastrukturni projekti. Takođe, završavamo i projekte vezane za kanalizacionu mrežu, koji su za Beograd od velike važnosti i koji će u narednom vremenu biti realizovani – rekao je Milutin Folić.
Peđa Petronijević, direktor "GTC Srbija", zahvalio je Gradu Beogradu i izvođačima na podršci i podsetio je da ovo četvrti objekat koji ova kompanija gradi u Srbiji.
Prema njegovim rečima, useljenje klijenata očekuje se za već dve nedelje stanovi Kacunar

Oznake: stanovi Kacunar

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 14.07.2015.

Otvoreni radovi na izgradnji javne rasvjete između naselja Starigrad i Jagnjedovec

Otvorenju radova prisustvovali su predsjednica Mjesnog Odbora Starigrad Snježana Veličan i predsjednik MO Jagnjedovec Melkior Posavec. Oboje predsjednika Mjesnih odbora izrazili su svoje zadovoljstvo navedenim radovima.
Investitor izgradnje je Grad Koprivnica. Ukupna vrijednost izgradnje iznosi oko 91.000,00 kn stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka

- 18:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 10.07.2015.

KINEZI POSTALI VODEĆI INOZEMNI KUPCI AMERIČKIH NEKRETNINA

Kinezi su nadmašili Kanađane te su postali najveći inozemni kupci nekretnina u SAD i po broju i vrijednosti prodaja te su činili više od četvrtine cjelokupne međunarodne potrošnje, u srijedu je prenio Bloomberg…
Istraživanje Državnog udruženja prodavača nekretnina SAD-a je pokazalo kako su kineski kupci potrošili 28,6 milijardi dolara na američke domove te su činili 16 posto inozemnih transakcija u posljednjih 12 mjeseci do ožujka.
Kanađani, koji su vodili u međunarodnim kupovinama od 2008., zauzeli su drugo mjesto s 11,2 milijardi dolara potrošnje i 14 posto udjela u prodaji.
Indijci su činili treću najveću skupinu stranih kupaca sa 7,9 milijardi, nakon čega su slijedili Meksikanci sa 4,9 milijardi stanovi Čukarica

Oznake: stanovi Čukarica

- 13:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 08.07.2015.

Kompanija "Philip Morris" prodaje objekte u Prokuplju i Žitkovcu

Kompanija "Philip Morris" objavila je danas oglas za prodaju objekata u Prokuplju i Žitkovcu. Kako je navedeno, ponuđena su dve nekretnine u Prokuplju i
tri u Žitkovcu nekretnine

Oznake: nekretnine

- 15:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 03.07.2015.

4 razloga zašto je bolje i jeftinije biti podstanar nego imati vlastiti stan

No, mi vam donosimo četiri razloga zašto je ipak bolje biti u u najmu nego u vlastitu stanu.
1. Imate više luksuza i manje brige
Povećana ponuda stanova dovela je do pada cijena nekretnina. Budući da se stanovi izgrađuju na ekskluzivnim lokacijama, možete iznajmiti super luksuzan stan koji si možda ne biste mogli priuštiti da ga kupujete. Uz nove stanove dolaze i super opremljeni vrtovi.
2. Kuće su nesigurna investicija
Kuće su investicija u koje nikada ne možete biti sigurni. U današnje vrijeme, otplaćivanje kredita za stan rizičan je potez. Ako se ne želite kockati i zaduživati na 20 ili 30 godina, iznajmljivanje je sigurniji izbor.
3. Možete biti mobilni i fleksibilni
Ako kupujete kuću, sigurno planirate živjeti neki duži period u njoj. Ali, ako biste prihvatili bolji posao koji se nalazi u drugom gradu, to bi vam zadalo dodatne brige jer biste morali naći nekoga kome ćete ju iznajmiti kako biste mogli pokrivati ratu kredita. Ovako kada ste u najmu, iselite se za nekoliko sati i nemate nikakvih briga.
4. Dodatni troškovi
Kuća je investicija koja zahtijeva ulaganja. Ukoliko živite u najmu nećete se morati brinuti oko krovova koji prokišnjavaju ili nekih većih kvarova u stanu
jer je najmodavac taj koji će morati platiti sve dodatne troškove vezane za kuću ili stan Istra nekretnine

Oznake: Istra nekretnine

- 21:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 01.07.2015.

Intenzitet oporavka građevine ovisi o korištenju fondova EU

ZAGREB - U travnju je indeks građevinskih radova pao za 1,1% na mjesečnoj razini (prema desezoniranim podacima), dok je na godišnjoj razini zabilježen njegov rast od 0,1% (prema kalendarski prilagođenim podacima). Time se, na godišnjoj razini, nastavlja rast građevinske aktivnosti započet u ožujku nakon šest godina gotovo kontinuiranog pada.
I nadalje se povoljnija kretanja ostvaruju na radovima na zgradama (na godišnjoj razini porasli za 3,2%) dijelom kao rezultat življe građevinske aktivnosti na turističkim objektima, industrijskim objektima, energetskoj obnovi javnih zgrada i obiteljskih kuća te izgradnji stanova u okviru projekata POS-a. Usto, pad aktivnosti na ostalim građevinama (prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi, složene građevine na industrijskim prostorima, ostale građevine) postupno usporava pa je, nakon pada od 5,7% u veljači te od 3,3% u ožujku, u travnju građevinska aktivnost na ostalim građevinama smanjena za relativno skromnih 1,2%. Pritom je u travnju udio radova na ostalim građevinama dosegao 55,7% ukupnih građevinskih radova, što je 1,8 postotnih bodova više nego u ožujku.
- Nakon šest godina kontinuiranog pada obujma građevinskih radova, koji je od pretkrizne 2008. godine do 2014. godine smanjen za gotovo 43%, u ožujku i travnju ove godine građevinska aktivnost
bilježi zaustavljanje negativnog trenda te minimalan rast koji je u travnju iznosio 0,1% na godišnjoj razini. Većina pokazatelja građevinske aktivnosti početkom ove godine pokazuje naznake oporavka,
ali intenzitet oporavka ovisit će i o korištenju dostupnih potencijala, poput fondova Kohezijske politike EU, ali i korištenja investicijskog plana za Europu (tzv. Junckerova plana) nekretnine Istra

Oznake: nekretnine Istra

- 14:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #