Kuće Hrvatska

ponedjeljak, 08.01.2018.

Košarkaš gradi hotel s 80 soba, kongresnom dvoranom, fitness centrom, bazenom i drugim sadržajima

Srpski ministar trgovine, turizma i telekomunkacija Rasim Ljajić radnu 2018. godinu počeo je obilaskom Divčibara, gdje je najavio nova ulaganja, uz izgradnju kompleksa poznatog srpskog košarkaša Miloša Teodosića i njegovog brata
Jovana, piše Blic nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 20:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.09.2017.

Dogus grupa u Dubrovniku predstavila hotelski luksuzni brend Mytha Anthology

"Trenutno u brendu Mytha imamo sedam hotela u Europi, od kojih je jedan Villa Dubrovnik, a dva još planiramo u Dubaiju i prvi Dogusov hotel u SAD-u, u Miamiju iduće godine. Time se Dogus grupa pozicionira u tržišnom segmentu visokog luksuza u kojemu je, osim visoke razine usluge i kvalitete, iznimno važna vrhunska gastronomija i vrhunsko osoblje",
rekao je direktor Mytha Hotel Anthology Ermanno Zanini nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 31.07.2017.

Brodogradilište Viktor Lenac udvostručilo prihode

U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje prihodi su više nego udvostručeni i iznosili su 285,1 milijun kuna dok je realizirana neto dobit
iznosila 19,9 milijuna kuna.
Na Lenčevim dokovima odrađeno je 36 remontnih poslova, dovršena složena preinaka islandske ribarice Atlantic Navigator, a realizirana su i dva specifična projekta - sklapanje Liebherr STS dizalica te završno testiranje integriranog sustava za intervencije u slučaju incidenta na podmorskoj bušotini u okviru Subsea Well Response Projecta. SWRP projekt je prije šest godina pokrenulo devet najvećih svjetskih naftnih kompanija, a Brodogradilište Viktor Lenac je odabrano kao partner u završnim testiranjima za koja je izradilo specijalna sidra i
pružilo punu logističku podršku nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 11:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 09.11.2016.

Južnoafrički NEPI kupio zagrebački Arena centar za gotovo 238 mln eura

Iz samog Arena centra na Hinin su upit o toj transakciji odgovorili da za sada nemaju službenu informaciju te se stoga o tome niti nećemo očitovati.
Krajem listopada ove godine, pak, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je 34 milijuna eura kredita tvrtki Granit-Polus Lanište za projekt povećanja energetske učinkovitosti i uključivanje mladih u posao kroz praksu za Arena Centar. Tada je objavljeno da je projekt modernizacije tog zagrebačkog trgovačko-zabavnog centra vrijedan ukupno 123 milijuna eura, a kreditom EBRD-a Granit-Polus
Lanište je trebao zamijeniti postojeće kreditno financiranje korišteno za izgradnju centra nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 23.09.2016.

Što nas očekuje na domaćem tržištu nekretnina do 2027.

Crni scenarij - pritisak na pad prosječnih cijena
Pesimistični scenarij predviđa dodatno intenziviranje već prisutnih negativnih demografskih trendova, što bi se negativno odrazilo na tržište nekretnina.
"Uz daljnji pad radno aktivnog stanovništva i izostanak održivog gospodarskog rasta u srednjem roku, ekonomske migracije mlađeg radno sposobnog stanovništva intenzivirale bi se i tako dodatno ugrozile potražnju za stambenim nekretninama. Na nelikvidnom stambenom tržištu pod pritiskom viška ponude nekvalitetnih nekretnina s manje privlačnom lokacijom stvorilo bi se daljnji pritisak na pad prosječnih cijena", navodi se u analizi.
Po tom, najcrnjem scenariju, do 2018., cijene nekretnina pale bi do 10 posto nakon čega bi se pad u razdoblju od 2019.- 2021. ublažio na 5 posto te bi uslijedio blagi rast cijena do 2027. godine.
Prosječna stopa pada cijena na razini cijelog razdoblja od 2016.-2027. godine u tom bi "mračnom modu" iznosila oko 2 posto.
Isto tako, nedovoljan gospodarski rast negativno bi se odrazio na tržište rada kroz nisku stopu zaposlenosti, a time i na smanjenje raspoloživog dohotka, dok bi se u slučaju rasta vanjske ranjivosti i nepredvidivih šokova na financijskim tržištima, poput, primjerice, slabljenja kune u odnosu na euro, smanjila i financijska dostupnost nekretnina.
Realistički scenarij - postupan oporavak i blagi rast cijena
Realistični scenarij prije svega podrazumijeva stabilizaciju negativnih demografskih pokazatelja u uvjetima započetog gospodarskog oporavka te intenzivnije povlačenje sredstava iz fondova EU-a.
Prema tom scenariju, uz oporavak realnog sektora, rasla bi zaposlenost i realno raspoloživ dohodak, a daljnje labavljenje kreditnih uvjeta i veća ponuda kredita u domaćoj valuti smanjila bi potencijalne valutne rizike i povećala sklonost stanovništva prema dugoročnom zaduživanju.
Analitičari RBA navode kako bi pozitivan poticaj na dinamiziranje aktivnosti na nekretninskom tržištu u srednjoročnom razdoblju mogao doći sa zakonskim reguliranjem procjene vrijednosti nekretnina, uz formiranje baze podataka o kupoprodajnim cijenama na razini Hrvatske.
Procjenjuju da bi se uvođenjem jedinstvenog poreza na nekretnine postupak oporezivanja pojednostavnio i učinio transparentnijim.
"Ovogodišnji blagi rast prosječnih cijena prodanih novih stanova mogao bi se nastaviti odražavajući početak oporavka potražnje za stambenim nekretninama. Realistični scenarij predviđa postupni blagi rast cijena stambenih nekretnina po prosječnoj stopi od 4 posto od 2016.-2027. godine", stoji u analizi.
Optimistični scenarij - jači gospodarski rast i dinamičan rast cijena
U slučaju optimističnog scenarija svi pokazatelji koji utječu na potražnju, bilo kratkoročno ili dugoročno, imaju osobite pozitivne vrijednosti.
U tom bi slučaju iznadočekivani gospodarski rast temeljen na rastu i zapošljavanju u realnom sektoru, snažan priljev inozemnih izravnih ulaganja te znatna iskorištenost EU fondova, rezultirali rastom raspoloživog dohotka kućanstava ohrabrujući tako dugoročne investicije u stambene nekretnine.
"Uz pojačan interes stranih državljana za kupnjom nekretnina u Hrvatskoj, cijene bi se korigirale prema višim razinama, što bi srednjoročno otvorilo novi ciklus izgradnje i ponude stanova. Stoga ovakav scenarij podrazumijeva dinamičniji rast cijena tijekom projekcijskog
razdoblja po prosječnoj stopi od 11 posto u razdoblju od 2016.-2027. godine", zaključuje se u analizi nekretnine Splitplit

Oznake: nekretnine Split

- 13:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 20.04.2016.

Nasljednik obiteljskog obućarskog carstva Birkenstock kupio hotel u Splitu

Birkenstock će u projekt uložiti između 13,6 i 14,3 milijuna eura.
Njemački biznismen Klaus Alex Birkenstock, nasljednik obiteljskog obućarskog carstva "Birkenstock", novi je vlasnik nekadašnjeg hotela "Ambasador",
smještenog na atraktivnoj lokaciji na Trumbićevoj obali u Splitu, izgrađenog još 1937. godine.
Inozemni poduzetnik nastanjen u Brelima je od Regine Ivić, udovice Tomislava Ivića, legendarnog Hajdukova trenera, preuzeo tvrtku "Retoi" u čijem je portfelju upravo derutni objekt, piše Slobodna Dalmacija. Kupac je preuzeo i projekt budućeg hotela s
četiri zvjezdice koji će se između Matejuške i Zapadne obale početi graditi ove jeseni nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 14:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 29.03.2016.

Od 576 lokalnih jedinica samo 32 učinkovito brinule o nekretninama

Derutnost, postupak za povrat vlasnicima, izostanak interesa za zakup odnosno prodaju, glavni su razlozi nekorištenja poslovnih prostora. Koncem 2014. bespravno je korišteno 438 poslovnih prostora, od čega ih je u Zagrebu bilo 412.
Od ukupno 18.400 stanova koje su imale lokalne jedinice, Zagreb je raspolagao s najviše (7500), potom Rijeka (2021), Osijek (915), Split (638), Pula (556) i Sisak (394). Među općinama prednjače Đurđenovac (205), Raša (97) i Vojnić (82). Stanovima nije raspolagalo 11 gradova i 216 općina.
Lokalne su jedinice stanove davale u najam, stjecale i prodavale - najmom su od 2012. do 2014.,uprihodovali gotovo 137 milijuna, a prodajom 96 milijuna kuna. Po tržišnim uvjetima u najam su dale oko 8000 stanova, oko 5800 koristili su zaštićeni najmoprimci, a za službene potrebe iznajmljena su 463 stana.
Upada u oči da je izvan uporabe gotovo 2000 stanova, a bespravno ih se koristi još toliko, što znači da su korisnici nasilno ušli u stan ili s njima nije sklopljen ugovor o najmu ili im je istekao, a nisu zatražili produženje. Ipak, ohrabruje konstatacija Revizije da većina jednica nastoji riješiti pravni status korisnika, bilo da ih seli u druge stanove ili pokreće sudske postupke za iseljenje.
Glavnina (92 posto) od 338 milijuna četvornih metara zemljišta bila je u rukama gradova i općina, pobrojala je Revizija i utvrdila da dio lokalnih jedinica nema podatke kojim bi površinama trebale upravljati, dio nema podatke o izgrađenosti građevinskog zemljišta, niti podatke o namjeni neizgrađenog zemljišta, dakle radi li se o parcelama za zakup, prodaju, potrebe same jednice i sl.
Da je zemljište važan resurs govori podatak da su lokalne jedinice samo od zakupa od 2012. do 2014. uprihodovale gotovo 98 milijuna kuna, a od prodaje 1,1 milijardu kuna. Očekivano, najveći promet bilježi se u gradovima i općinama duž jadranske obale, te u Zagrebu.
Zbroji li se vrijednost zemljišta, poslovnih, prostora, stanova, automobila itd., dolazi se do iznosa od 86,3 milijardi kuna, koliko je na kraju 2014. iznosila nefinancijska imovina lokalnih jedinica. Kad se tome pribroji i financijska od 26 milijardi, razvidno je da su lokalne jedinice 31. prosinca 2014. raspolagale imovinom vrijednom čak 112 milijardi kuna, što je u odnosu na početak godine više za 4,4 milijarde kuna.
Državna revizija pedantno je zbrojila da je na 4,3 milijuna stanovnika Hrvatske u lokalnim jedinicama posljednjeg dana 2014. godine bilo zaposleno 17.074 ljudi, od čega 806 dužnosnika i gotovo 2700 osoba zaposlenih na javnim radovima, pomoći u kući starijim osobama ili na osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. S gotovo 400 takvih zaposlenika prednjačila je Vukovarsko-srijemska županija, najmanje ih je bilo u Dubrovačko-neretvanskoj (29) i Ličko-senjskoj (56) županiji.
Od 806 dužnosnika - profesionalnih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika, najviše su ih imale Splitsko-dalmatinska (91) i Primorsko-goranska (61), a najmanje Požeško-slavonska (19) i Virovitičko-podravska županija (20).
Revizija, koja je precizno pobrojala propuste u postupanjima lokalnih jedinica s nekretninama, također je precizno navela preporuke koje bi te propuste trebale ukloniti.
Koliko je rad Revizije bio opsežan, govori podatak da su revizijski postupci trajali od kraja veljače 2015. do kraja siječnja ove godine nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 12.01.2016.

Završena obnova dvorca Veliki Tabor

Jezgra dvorca je peterokutna trokatna kula, najstarija i najbolje sačuvana kasnosrednjovjekovna stambena građevina u kontinentalnoj Hrvatskoj
Završena je obnova dvorca Veliki Tabor u općini Desinić u koju je Ministarstvo kulture u zadnje tri i pol godine uložilo 10,5 milijuna kuna.
Inače, cjelovita obnova dvorca trajala je 15 godina, a radove je izvodio Hrvatski restauratorski zavod.
Dvorac Veliki Tabor kulturno je dobro Republike Hrvatske i jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u nas, te predstavnik fortifikacijske arhitekture kasnoga srednjeg vijeka. Najraniji vlasnici bili su mu grofovi Celjski.
U njegovoj je povijesti osobito važna 1502. godina kada je ovaj posjed darovnicom Ivaniša Korvina, hrvatskog bana i slavonskog hercega prešao u
posjed obitelji Ratkaj (Rattkay) u kojem je ostao do 1793. godine. To je ujedno razdoblje najznačajnije izgradnje Velikog Tabora.
Tijekom 19. i 20. stoljeća izmijenili su se mnogobrojni vlasnici i korisnici, a dvorac je za to vrijeme više puta pregrađivan.
Jezgra dvorca je peterokutna trokatna kula - Palas. To je najstarija i najbolje sačuvana kasnosrednjovjekovna stambena građevina u kontinentalnoj Hrvatskoj s kasnogotičkim i renesansnim arhitektonskim detaljima. Okružuju ga zidovi s dvije jednokatne i dvije dvokatne polukružne kule te dvokatna zgrada sjevernog krila. Svi dijelovi građevine zatvaraju dvorište sa zidanim arkadnim trjemovima na dva kata i jednokatnom drvenom galerijom.
Cjeloviti radovi na obnovi dvorca započeli su 2000. godine i to konstruktivnom sanacijom dvorišnih, zidanih arkadnih trjemova, zgrade Palasa te građevinskom i konstruktivnom sanacijom zidova, polukružnih kula s pripadajućim krovištima, drugog kata sjevernog krila s krovištem i vanjska pročelja obodnog prstena. Ti su radovi završeni krajem 2011.
Od 2013. do 2015. godine provedeni su građevinsko-obrtnički, instalaterski i restauratorski radovi u unutrašnjosti svih polukružnih kula, spojnog krila između Palasa i sjevernog krila
te unutrašnjosti prvog kata sjevernog krila u čijem je prizemlju ulaz i prolaz u dvorište Dvorca nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 20:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.11.2015.

Zagreb će graditi stambeno naselje Podbrežje s 1.800 stanova

Najoptimističnija verzija je da će radovi na izgradnji početi u svibnju 2016., kako bi se krajem 2017. u Podbrežje u prve četiri zgrade moglo useliti prvih 600 ljudi.
To bi trebala biti prva faza planiranih radova za koju je već ishođena i produžena građevinska dozvola, a model financiranja, najavljeno je, znat će se do Nove godine.
Iako će se raditi po istom modelu kao Jelkovec projekt Podbrežje razlikovat će se ponajprije u veličini planiranih stanova, čija će površina biti od 40 do 60 četvornih metara. Naime, veliki stanovi u Jelkovcu teško su ili uopće nisu nalazili kupce.
Grad Zagreb vlasnik je oko 20 hektara zemljišta na kojem će se nalaziti stambeno naselje,
a na nekoliko se parcela još rješavaju imovinsko-pravna pitanja, te će se s projektom ići parcijalno nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 26.07.2015.

Kissing: Hypo više neće financirati nekretninske projekte

BEČ - Nakon što su prošloga tjedna fond Advent International i EBRD službeno postali (80- i 20-postotni) vlasnici Hypo Group Alpe Adria, a što je mreža Hypo banke u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, novi glavni izvršni direktor Nijemac Ulrich Kissing predstavio je planove. On je rekao da je za vlasnike investicija u Hypo obećavajuća jer vjeruju u regiju i njezin rast, a i za banku vide mogućnosti za održivi i stabilan rast.
Banka će se fokusirati na poslovanje sa fizičkim osobama i malim i srednjim poduzećima i pritom namjerava uspostaviti međunarodne standarde poslovanja unutar grupe sa nultom tolerancijom za odstupanje od njih.
"To će biti disciplinirano i inteligentno ovladavanje rizikom", najavio je prvi čovjek grupe koja će sjedište i dalje imati u Klagenfurtu.
Kazao je kako su naučene lekcije iz prošlosti i više se neće ponoviti iste greške. Povećanja tržišnog udjela po svaku cijenu neće biti, planira se profitabilan i održiv rast.
U svakom slučaju, neće se financirati nekretninski projekti, naveo je Kissing nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 30.01.2015.

Jasna povezanost između crnogorskog tržišta nekretnina i sive zone

Predstavnik građevinske kompanije Normal Mile Gujić izjavio je za Pobjedu da mjesečno prodaju pet do sedam stanova, uglavnom za kupce koji dolaze sa ukupnim, ili djelimičnim sopstvenim učešćem,
a ostatak plaćaju bankarskim kreditima.„Osim ovog vida prodaje, dio stanova i poslovnih prostora daje se u kompenzaciju za materijal i radove", rekao je Gujić.
On je kazao da su traženiji stanovi od poslovnih prostora.Prema njegovim riječima najskuplje lokacije na kojima ova kompanija ima stanove za prodaju su u dijelu Podgorice,
Preko Morače, gdje se cijena kreće od 1.200 do 1.400 eura po kvadratu, kao i dio pod Goricom, gdje su kvadrati skuplji.
„Prosječan građanin sa prosječnom zaradom teško može da od redovnih primanja kupi stan. Osim u slučaju da ga prati banka, gdje su, smatram, kamate i dalje visoke", rekao je Gujić.
Građaninu Podgorice trebaju 2,4 prosječne zarade da kupi kvadrat stana. U Budvi kvadrat košta 3,7, a u Herceg Novom 3,2 prosječne plate. Uz kamatu za stambene kredite,
koja ne pada ispod osam procenata, malo je onih koji mogu priuštiti kupovinu stana od 50 kvadrata pod tim uslovima. Pri tome, svega četvrtina od ukupno odobrenih kredita građanima su stambeni target=_blank>nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split, oglas, siva zona

- 20:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 18.12.2014.

Nema zainteresiranih za Rezidenciju Kumrovec

Očito niti nakon 25 godina nije pronađeno rješenje za nekretninu u Kumrovcu, iako je po pokrenutom savjetodavnom programu "Projekti 100" bio iskazan inicijalni interes za tu nekretninu i za njezinim stavljanjem u funkciju, navode iz DUUDI-a.
Ističu kako se ne odustaje od projekta te će u realno vrijeme biti organiziran novi natječaj.
Općina Kumrovec, Ministarstvo kulture, Muzej Hrvatskog zagorja i DUUDI pokrenuli su natječaj za zakup nekretnine i zemljišta "Rezidencije Kumrovec" želeći staviti u funkciju tu nekretninu kako bi komercijalizacijom doprinijela otvaranju novih radnih mjesta i oživjela turističko-ugostiteljski potencijal općine Kumrovec nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 15:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.09.2014.

Država Hypu nudi dio Golog otoka

ZAGREB - Nakon što se odustalo od kupnje zemljišta za gradnju LNG terminala na Krku, država sad Hypo banci nudi novo rješenje – zamjenu za dio Golog otoka.
Naime, parcela na kojoj bi trebao niknuti terminal pod hipotekom je te banke i dok god se slučaj ne riješi, projekt će i dalje stajati na mrtvoj točki.
- Namjera nam je zamijeniti jedan dio zemljišta na Golom otoku koji bi odgovarao tržišnoj vrijednosti zemljišta na Krku. Rješavanje pitanja zemljišta svakako će ubrzati cijeli projekt s obzirom na to da je to preduvjet za izdavanje građevinske dozvole, rekao je za tportal Mladen Antunović, direktor tvrtke LNG Hrvatska nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 15:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 01.08.2014.

Solidni pokazatelji u turističkoj predsezoni

Državni zavod za statistiku jučer je objavio preliminarne podatke o dolascima i noćenjima turista u lipnju. Oba podataka zabilježila su razmjerno visoke godišnje stope rasta ublažavajući tako nešto lošije podatke u svibnju. Naime s godišnjom stopom rasta 9,9% ukupni dolasci u Hrvatsku premašili su 1,8 milijuna, dok je broj lipanjskih noćenja iznosio 8,7 milijuna što je više za 12,7% u usporedbi s ukupnim noćenjima ostvarenim u lipnju 2013. Pozitivnim kretanjima očekivano su pridonijeli strani gosti koji već uobičajeno prevladavaju u razdoblju predsezone i sezone (iznad 90%).
Domaći gosti tijekom lipnja smanjili su svoje dolaske za 4,3%, a noćenja za 1,4%, dok su kod oba pokazatelja strani gosti zabilježili porast, 11,5% kod dolazaka te 13,8% kod noćenja. U strukturi noćenja stranih gostiju i dalje prevladavaju naša tradicionalna emitivna tržišta, Njemačka s 28,5%, Austrija 10,6% te Slovenija 9,3% nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 15:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.03.2013.

Iskustva iz Europe govore: Tko ima eure dobije i lovište

Površine na kojima se može ustanoviti lovište, odnosno loviti, vrlo su različite. Tako valja krenuti od Nijemaca, na koje se naše lovstvo ugleda u mnogim stvarima, posebno kopirajući njemačku lovnu tradiciju. U stvarnosti Nijemce ne kopiramo potpuno, jer površina koju vlasnik zemljišta može imati za lov, odnosno ustanovljenje lovišta iznosi 75 hektara poljoprivrednog, šumskog zemljišta ili ribnjaka.

Tako Njemačka, velika i razvijena europska zemlja s ogromnom površinom, koja je četiri puta veća od Hrvatske, traži 13 puta manju površinu zemljišta za ustanovljenje lovišta od Hrvatske! Ako vlasnici zemljišta imaju manje površine od 75 hektara na kojima bi mogli loviti, a ta se zemlja nalazi u administrativnim granicama jedne pokrajine, na koje je Njemačka podijeljena, pravo lova tada pripada Savezu zemljovlasnika.

Vratimo li se početku postavljamo i pitanje, hoće li moći i hrvatski lovci zakupiti lovišta u Europskoj uniji, a odgovor je jasan, hoće! Dobiva lovište onaj tko plati više. Ono što je sigurno, a s obzirom na nužno prihvaćanje pravne stečevine i unutar Hrvatske, vidljivo je da će uskoro biti potrebna zakonska prilagodba, jer u tržišnom natjecanju nema povlaštenih nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 13:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.12.2012.

Grad Zagreb smanjuje zakupnine gradskih prostora za 14 do 50 posto

Gradonačelnik Milan Bandić objavio je danas u dnevnim novinama obavijest kako se smanjuju cijene zakupnina za poslovne prostore.

S obzirom na sve veća financijska i druga opterećenja koje trpi većina naših sugrađana, na sve veću nezaposlenost i sve težu socijalnu situaciju želim vas obavijestiti da sam u listopadu donio odluku kojom se smanjuju cijene zakupnina za poslovne prostore – stoji u najnovijem Bandićevom oglasu.

U oglasu nadalje piše kako se cijene za sadašnje i buduće zakupnike smanjuju od 14,3 posto do 44,89 posto nekretnine Split, ovisno o zoni i djelatonosti, dok se mjesečna zakupnina za podrumske i dvorišne poslovne prostore, bez obzira na djelatnost, umanjuje za 50 posto.

Najveće pogodnosti imaju proizvodno – prerađivačke djelatnosti, odnosno obrtnici. Zagreb će od sad biti podijeljen na 5 zona, a ne četiri kao do sad. Uvedena je nulta zona koje je zapravo srce najatraktivnije, prve zone. U njoj je zakupnina smanjena za 16,30 posto.

Oznake: nekretnine Split

- 17:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.11.2012.

Za uređenje tvrđave Nehaj povukli 742.000 eura

Grad Senj je za projekt Turistička valorizacija kulturno-povijesne baštine i javne infrastrukture parka Nehaj povukao 742.262 eura iz programa Europske unije IPA. Zahvaljujući tome projektu ukupno vrijednom 989.682 eura koji EU sufinancira sa 75 posto turistički bi se trebalo unaprijediti područje koje okružuje tvrđavu Nehaj. Grad Senj projekt sufinancira s preostalih 15 posto. Voditeljica ovoga projekta je Matea Sukurica. Počeo je 28. siječnja ove godine i traje 12 mjeseci, do 28. siječnja 2013. godine. Dorotea Prpić, direktorica razvojne agencije Senj ističe da se ovim projektom želi turistički valorizirati vrijedno kulturno područje parka koji okružuje tvrđavu Nehaj te građanima, domaćim i inozemnim posjetiteljima grada ponuditi nove sadržaje. Napominje da će Senj, zahvaljujući novcu EU, dobiti novi, prepoznatljiv, urbani i turistički sadržaj nekretnine Split.

U samoj tvrđavi bit će stup s informacijama o tvrđavi i senjskoj povijesti. Tvrđava Nehaj, simbol grada Senja, sagrađena je 1558. godine. Sazidana je od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća u okolici Senja. Godišnje ima oko 45.000 posjetitelja. Preko zime će biti organizirane posjete turista parku Nehaj koliko nam vrijeme dozvoli, no tvrđava će biti ta koja će nositi cijeli sadržaj. Ukoliko vrijeme dozvoli u samome parku planiramo i održavanje škole u prirodi, tvrdi Prpić te najavljuje nastavak ovoga projekta, također uz pomoć sufinanciranja iz Europske unije. Čekamo raspisivanje natječaja IPA IIIC- Poslovna infrastruktura koji je najavljen za zadnji kvartal 2012. godine jer postoji ideja za nastavak ovoga projekta u sklopu kojega bi se na jednom dijelu parka izgradili i sportski tereni.

Oznake: nekretnine Split

- 16:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #