Kuće Hrvatska

četvrtak, 14.03.2013.

Iskustva iz Europe govore: Tko ima eure dobije i lovište

Površine na kojima se može ustanoviti lovište, odnosno loviti, vrlo su različite. Tako valja krenuti od Nijemaca, na koje se naše lovstvo ugleda u mnogim stvarima, posebno kopirajući njemačku lovnu tradiciju. U stvarnosti Nijemce ne kopiramo potpuno, jer površina koju vlasnik zemljišta može imati za lov, odnosno ustanovljenje lovišta iznosi 75 hektara poljoprivrednog, šumskog zemljišta ili ribnjaka.

Tako Njemačka, velika i razvijena europska zemlja s ogromnom površinom, koja je četiri puta veća od Hrvatske, traži 13 puta manju površinu zemljišta za ustanovljenje lovišta od Hrvatske! Ako vlasnici zemljišta imaju manje površine od 75 hektara na kojima bi mogli loviti, a ta se zemlja nalazi u administrativnim granicama jedne pokrajine, na koje je Njemačka podijeljena, pravo lova tada pripada Savezu zemljovlasnika.

Vratimo li se početku postavljamo i pitanje, hoće li moći i hrvatski lovci zakupiti lovišta u Europskoj uniji, a odgovor je jasan, hoće! Dobiva lovište onaj tko plati više. Ono što je sigurno, a s obzirom na nužno prihvaćanje pravne stečevine i unutar Hrvatske, vidljivo je da će uskoro biti potrebna zakonska prilagodba, jer u tržišnom natjecanju nema povlaštenih nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 13:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #