Kuće Hrvatska

četvrtak, 28.02.2013.

Proširena paradigma kuće

Kao dobar primjer konceptualne stambene arhitekture u modernoj ističe se Heliopolis Vjenceslava Richtera, koji od 1964. godine nekoliko godina razvija koncept sinteznog (ili sinturbanizma) idealnog grada nazvanog Heliopolis. Paralelno sa sinturbanističkim projektima, Richter kreira tzv. simultanu perspektivu kao informativno-grafički sustav kojim je moguće dati potpunu tehničku informaciju o perspektivno prikazanom objektu stanovi.

U drugom slučaju, suvremena umjetnost u mediju filma, videa ili proširenog pojma skulpture (prema Rosalind Krauss koja tematizira pasaže u skulpturi) često arhitekturu i njezin diskurzivni prostor koristi kao medij komunikacije s tradicijom (ili raskida s njome).

Oznake: stanovi

- 11:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.02.2013.

Koprivničanci plaćaju četiri puta više od drugih

Koprivnica je uvjerljivo najskuplji grad u županiji po pitanju plaćanja komunalnog doprinosa. Za prvu zonu u Koprivnici potrebno je izdvojiti 80 kuna po prostornom metru, dok je u Križevcima taj iznos 12 kuna. U Đurđevcu je trenutno 25 kuna, no već na idućoj sjednici Gradskog vijeća, sredinom ožujka, očekuje se smanjenje za 50 posto iznajmljivanje stanova.

Za gospodarske zgrade, garaže i klijeti vlasnici već sad plaćaju samo 30 posto od predviđenog iznosa za komunalni doprinos. Prema našim procjenama, na području grada i prigradskih naselja ima 500 objekata koji nisu legalizirani, rekao je Dejan Dud, gradski pročelnik za investicije, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti...

Oznake: iznajmljivanje stanova

- 10:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 19.02.2013.

Javni poziv za kupnju POS-ovih stanova

Poredak kupaca bit će objavljen poslije 15. travnja, a kriterije bodovanja odredit će APN, budući da u programu ne sudjeluje lokalna zajednica, odnosno Grad Zagreb, pojasnio je ravnatelj APN-a Željko Uhlir.

Prednost bi, po najavama, trebali imati građani koji prvi put kupuju stan novogradnja Samobor, oni koji žive u neodgovarajućim uvjetima te obitelji s više djece.

Procjena ukupne investicijske vrijednosti je 130 do 160 milijuna kuna, a stanovi bi trebali biti dovršeni do 2015. godine.

Ministrica Mrak Taritaš i ravnatelj APN-a Uhril danas su na Cvjetnom trgu dali potporu akciji Mladih HNS-a vezanoj za program POS stanova, s čijom izgradnjom se ponovno počinje nakon četiri godine stanke.

Oznake: novogradnja Samobor

- 10:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.02.2013.

Obnavlja se bivša Titova vila u Lapadu

Interijer atraktivnoga rezidencijalnog objekta “Villa Banac” u dubrovačkoj uvali Lapad, poznatije kao “Titova villa”, upravo se temeljito obnavlja. Investitor radova je dubrovački poduzetnik Braslav Turčić koji to radi u dogovoru s nasljednikom bivših vlasnika, braće Boža i Karla Banca koji su bili najbogatiji Dubrovčani između dva svjetska rata.

Braća su posjedovala i ville u Cavtatu (sada sjedište općine Konavle) te na Pločama (sadašnja Umjetnička galerija), a nakon demokratskih promjena udovica bivšeg vlasnika Karla, Magdalena Miloslavić koja je živjela u Montrealu, zatražila je povrat objekta stanovi prodaja Sućidar. Starica je umrla, ali je postupak povrata nastavio njezin drugi suprug Marojica Miloslavić koji s 89 godina nije odustao od povrata obiteljske imovine.Zanimljivo je, međutim, kako je villa denacionalizirana, ali s obvezom da se državi ponudi zakup na 10 godina, što država nije prihvatila te je villu predala u posjed Miloslaviću.

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 10:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 08.02.2013.

Stranci neće moći kupiti zemljište u privatnom vlasništvu sljedećih 7 godina

Od navedenih 890 tisuća hektara, do sada je na raspolaganje stavljeno 262 tisuće hektara, što iznosi 30 posto. Prihvati li Sabor ovaj zakon, prodavat će se samo zemlja u privatnom vlasništvu, a s obzirom na moratorij koji je dogovoren s Europskom unijom, stranci ni zemlju u privatnom vlasništvu neće moći kupiti sljedećih sedam godina. Đurđica Pletikosić, vlasnica obrta za turizam, ugostiteljstvo i nekretnine, koncesiju na 50 godina smatra prihvatljivom samo ako će na taj način pridonijeti pozitivnom poslovanju poljoprivrednika. Kako navodi, današnje stanje u poljoprivredi dovodi proizvođače u nove gubitke, a nada se da će time bar djelomično taj problem biti riješen.

Prihvatljivijom opcijom smatra mogućnost kupnje zemlje. Za poljoprivrednike bi bilo prihvatljivije kupiti zemlju, posebno u ovom razdoblju dok se još mogu iskoristiti fondovi EU. U radu sa strankama svakodnevno nailazim na tu potvrdu. Koncesija sada pogoduje poljoprivrednicima koji nemaju sredstava za kupnju, no, dugoročno gledano, najisplativija opcija je vlasništvo stanovi Rijeka, objašnjava Pletikosić. Za razliku od Like, u Slavoniji je okrupnjavanje zemljišta izvedivo.

Oznake: stanovi Rijeka

- 10:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 05.02.2013.

Sve nekretnine u fond koji će kupiti Hrvati, ali i stranci

U dosad neučinkovitoj Agenciji za upravljanje državnom imovinom spremaju novi, tržišni način upravljanja nekretninama koji se temelji na objedinjavanju projekata, prodaji udjela stranim nacionalnim fondovima, te u konačnici pretvaranju nove upravljačke tvrtke u fond u kojem će udjele moći imati i građani. Kako neslužbeno doznajemo u agenciji AUDIO, pilot-projekt i temelji novog fonda bit će predstavljeni krajem mjeseca stanovi Beograd

Oznake: stanovi Beograd

- 10:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #