Kuće Hrvatska

petak, 26.06.2015.

Lalovac: Nema više egzotičnih valuta poput franka, od sada krediti samo u eurima i kunama

Ministar financija Boris Lalovac najavio je kako će se novim Zakonom o stambenom kreditiranju od rujna kredite moći dizati samo u kunama i eurima, a da će do prosinca riješiti problem kredita u francima,
ali i u eurima, piše Jutarnji list.
- Više neće biti egzotičnih valuta kao franaka. Zakonom ćemo riješiti i kako se određuje vrijednost nekretnine, neće se više plaćati veći tečajni rizik jer korisnici ne mogu glavnicu pokriti nekretninom. Što se tiče problema aktualnih kredita, moramo o svima brinuti, pa i o onima zaduženim u eurima, ne samo u švicarskom franku. Ovo mora biti riješeno jednim zakonom.
Nema više mjesta dužničkom ropstvu stanovi Dubrava Zagreb

Oznake: stanovi Dubrava Zagreb

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 24.06.2015.

I dalje najtraženiji stanovi manjih površina sa što više soba

Kupci stanova vrlo su različiti i uglavnom kupuju za vlastite potrebe stanovanja. Gotovo uvijek uz potrebu za kupnjom novog stana imaju postojeću nekretninu koju paralelno nude na tržištu, i često je prodaja te nekretnine uvjet za kupnju nove.
U posljednje vrijeme mnogi kupci kupuju stan i kao investiciju, za turističke potrebe dnevnog najma. Kupci su vrlo informirani i često se konzultiraju sa stručnim osobama koje im pomažu pri odabiru stana, a traženi standardi kvalitete gradnje i opremanja stanova svakim su danom složeniji i zahtjevniji. Kupci su uglavnom hrvatski državljani,
dok strani državljani još uvijek relativno malo kupuju stanove u Hrvatskoj nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 22.06.2015.

Flego: Kineski kapital stiže u bivše vojne objekte u Istri

PULA - Hrvatska je delegacija prošlog tjedna sudjelovala na sajmu investicija i trgovine između kineske pokrajine Zhejiang i zemalja istočne i srednje Europe u kineskom gradu Ningbou. Istrane je predvodio župan Valter Flego. Tijekom boravka susreo se s guvernerom pokrajine Zhejiang Li Qiangom, gradonačelnikom Ningboa Lu Ziyuem i drugim visokim dužnostima s kojima je razgovarao o mogućnostima suradnje, posebice na polju turizma, transporta i infrastrukture, trgovine i investicija, piše Glas Istre.
Na tim područjima želimo realizirati konkretne projekte, primjerice povezati turistički menadžment Zheijanga i Istre, privući kineske turiste i investitore, ponuditi istarske proizvode,
kaže Flego stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 18.06.2015.

Slovenija s najvećim padom građevine u eurozoni

LJUBLJANA - Slovenski građevinski sektor bilježi najveći pad u eurozoni u travnju.
Najviše se smanjila proizvodnja u slovenskom građevinskom sektoru, za 7,5 posto, te u onom Francuske, za 6,2 posto.
Proizvodnja u građevinskom sektoru Europske unije posustala je u travnju, pritisnuta oštrim padom aktivnosti u sektoru niskogradnje koji je bio kočnica i za građevinski sektor eurozone,
izvijestio je u srijedu europski statistički ured.
Na razini Europske unije sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru smanjena je u travnju 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim procjenama Eurostata poskočila 1,4 posto, izvijestio je Eurostat.
Stagnirala je, u travnju, i proizvodnja u građevinskom sektoru eurozone u cjelini, pri čemu je 3,2-postotni pad proizvodnje u sektoru niskogradnje neutralizirao 0,8-postotni rast u sektoru visokogradnje.
Među zemljama članicama EU koje su dostavile potrebne podatke, najveći su skok proizvodnje u građevinskom sektoru u travnju u odnosu na isti mjesec lani zabilježile Slovačka, za 14,1 posto, te Rumunjska i Švedska, za 10,8 posto,
i Mađarska, za 10,7 posto stanovi Split

Oznake: stanovi Split

- 10:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.06.2015.

STVARAJU GUBITKE: HNS i HSU traže da se neiskorištene nekretnine u državnom vlasništvu daju gradovima i općinama

Klubovi zastupnika HNS-a i HSU-a u žurnu su saborsku proceduru u petak uputili prijedlog izmjena Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske kojima bi se Vladi omogućilo da nekretnine u državnom vlasništvu koje nisu u funkciji
daruje jedinicama lokalne samouprave nekretnine Gorski Kotar

Oznake: nekretnine Gorski Kotar

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 10.06.2015.

Vijesti  Vlahušić Ministarstvu: 'Ne produžujte odobrenje za rad žičare!'

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić na temu žičare za prijevoz osoba Dubrovnik – Srđ službenim dopisima obratio se Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstvu financija apartmani Zadar

Oznake: apartmani Zadar

- 18:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 08.06.2015.

Cijene nekretnina u godini pale 3%

ZAGREB - Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od čak 155 000 nekretnina oglašenih u svibnju 2015. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u usporedbi s cijenama u svibnju 2014. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec zabilježen pad od 1 posto. Najnoviji podaci uspoređeni s cijenama u svibnju 2011. godine, pokazuju njihov pad za čak 7 posto, pokazuju podaci Njuškala.
Na godišnjoj razini rast cijena nekretnina, osim u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja pokazuje rast u traženim cijenama nekretnina od 3 posto, zabilježen je i u Karlovačkoj županiji, gdje su cijene u odnosu na svibanj prošle godine više čak 8 posto.
Većina županija na mjesečnoj razini pokazuje tendenciju pada u traženim cijenama, pri čemu je do najvećeg pada došlo u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje je iznosio 5 posto. Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, najviše cijene nekretnina su i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su tražene cijene četvornog metra u prosjeku iznad dvije tisuće eura. Krapinsko-zagorska županija bilježi pad od čak 8 posto na godišnjoj razini.
Što se tiče ostalih županija s najnižim cijenama, situacija u svibnju je nepromijenjena; u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji najniže su tražene cijene kvadrata. U svibnju, prosječna cijena kuće u Požeško-slavonskoj županiji pala je ispod 400 eura po kvadratu.
I dalje najveću cijenu imaju nekretnine na Jadranu, posebice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je u svibnju 2015. godine prosječna cijena iznosila 2.141 eura po kvadratu za kuću te 2.472 eura po kvadratu za stan.
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji prosječne cijene četvornog metra stana nastavile su rasti te je u svibnju zabilježen rast i za prosječne tražene cijene za kvadrat kuće.
U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću u svibnju je iznosila 1.282 eura, što je pad od 8 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine. Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.591 euro,
odnosno 2 posto manje u odnosu na isti mjesec u prethodnoj godini.
U Gradu Zagrebu cijene izrazito variraju kada analiziramo po općinama te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 967 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.029 eura po kvadratu za stan.
Razlike u prosječnim cijenama još su veće u podjeli prema četvrtima, pri kojoj najviše cijene i dalje drže četvrti u središtu Zagreba, dok se u sredini raspona cijena nalaze Novi Zagreb – istok i Novi Zagreb – zapad.Četvrti Tuškanac, Dolac, Šalata i Prekrižje imaju najvišu cijenu stanova po kvadratu, no i najskuplje četvrti u gradu Zagrebu bilježe pad cijene nekretnina u odnosu na prošlu godinu. Među njima, najveći pad prosječne cijene kvadrata stana bilježe Ribnjak, Dedići i Voćarsko naselje.
Među četvrtima s najnižom cijenom stanova po kvadratu, izdvajaju se rubni dijelovi Zagreba; Botinec, Brezovica, Savica-Šanci, Sopnica i Soblinec. Kvadrat stana u tim četvrtima kreće se ispod 1000 eura po kvadratu.
Srednja cijena u Zagrebu se i dalje nalazi u četvrtima u Novom Zagrebu i Stenjevcu, koji su prema povezanosti s centrom grada i sadržaju koji nude i dalje „best buy“. Stan se u ovim četvrtima može naći po cijenama od 1.200 do 1.400 eura po kvadratu.
Velike su razlike cijena kuća u Zagrebu i okolici. Najskuplji kvadrat kuće nalazi se u općini Gornji Grad Medveščak, gdje je prosječna tražena cijena 2.468 eura po kvadratu. Najniže cijene kvadrata kuće nalaze se u općinama Gornja Dubrava, Sesvete i Zagreb – okolica, gdje se kvadrat može naći i po cijeni nižoj od 800 eura.
Od najskupljih gradova i mjesta u Hrvatskoj, najveći je rast cijena na godišnjoj razini u mjestu Sali (porast od 19 posto u odnosu na svibanj 2014.). Rast je također prisutan u mjestima Dubrovnik – okolica, Sutivan, Punat, Vrsar, Bol, Supetar, Seget te Mali Lošinj. U ostalim mjestima cijene ili stagniraju ili su u padu.
U svibnju 2015. godine po gradovima, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Grad Zagreb, ne uključujući okolicu, nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnoj cijeni kvadrata. Od većih gradova u Hrvatskoj, najniže prosječne cijene kvadrata imaju Bjelovar, Sisak, Vinkovci i Vukovar,
gdje je prosječna cijena četvornog metra kuće niža od 500 eura cijene nekretnina

- 14:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 03.06.2015.

"Najpovoljniju ponudu" za plodouživanje Turističke palače dala tvrtka Valleus

"Neir d.o.o. ponudio je mjesečnu naknadu u iznosu od 21.000,00 eura, 25-godišnju naknadu u iznosu 6.300.000,00 eura, prosječnu cijenu najma od 25 eura po metru četvornom, rok za izgradnju šest mjeseci i godinu dana plaćanja rata unaprijed.
Ponuda tvrtke Translacija d.o.o. nije ocijenjena valjanom budući da Pismo namjere za izdavanje garancije banke za uredno izvršenje posla glasi na ponuditelja, a ne na Grad Split kako je traženo, te u svom tekstu nema rok važenja. Kako su Pisma namjere o izdavanju garancije dokumenti koje daju banke, Naručitelj nije dobio valjani dokaz da će buduće jamstvo zaista i dobiti na ime Grada Splita i da će biti bezuvjetno.
Inače, Povjerenstvo je 29.svibnja 2015.pozvalo sve ponuditelje da upotpune ponude u dijelu koji se činio ili je bio nejasan, odnosno nepotpun. Pri tome je primijenjeno načelo jednakog tretmana i svi su bili pozvani. Do ostavljenog roka svi ponuditelji su odgovorili na postavljeni upit. Ponuditelji Valleus d.o.o. i Neir d.o.o. u cijelosti su otklonili nejasnoće iz ponuda, a Translacija d.o.o. nije na traženi način upotpunila ponudu pa je Povjerenstvo ocijenilo da je ponuda nevaljana",
stoji u pripćenju iz Grada iznajmljivanje stanova Pantovčak

Oznake: iznajmljivanje stanova Pantovčak

- 20:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 01.06.2015.

Žugić očekuje dogovor sa privatnim vlasnicima u Buljarici

PODGORICA - Ministar finansija Radoje Žugić očekuje da se, po pitanju valorizacije lokaliteta Buljarica, odnosi sa privatnim vlasnicima riješe u partnerskom odnosu, ne dovodeći u sumnju podršku i opšti konsenzus oko projekta koji je od nacionalnog interesa za Crnu Goru. Žugić je, odgovarajući u Skupštini na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF), Milana Kneževića, rekao da je namjera Tenderske komisije da valorizaciju Buljarice sprovede u propisanoj proceduri, koja je uokvirena crnogorskim regulatornim okvirima i to raspisivanjem međunarodnog tendera, kao i da se sa najpovoljnijim ponuđačem počnu pregovori za zaključenje ugovora, prenosi MINA-business.
„Tenderska komisija je putem međunarodnog javnog tendera imala namjeru da valorizuje Buljaricu uz ispunjenje nekoliko preduslova, među kojima je donošenje master plana za taj region i to za visoki, a ne sindikalni turizam", kazao je Žugić.
On je dodao da je preduslov i zadržavanje svih legalno izgrađenih objekata, odnosno uvažavanje postojećeg stanja starosjedilaca vlasnika u Buljarici.
„Treći preduslov je davanje mogućnosti mještanima da ukoliko su u mogućnosti samostalno valorizuju segmente u njihovom vlasništvu, ali ne da na dug rok blokiraju samu investiciju i sami razvoj", objasnio je Žugić.
On je naveo i da je katarska kompanija Construction Development Company International (CDCI), dostavila Vladi pismo o namjerma.
„Pokazali su visok stepen interesovanja za ulaganja na tom lokalitetu što svakako ne sprečava i sve druge zainteresovane investitore da uzmu učešća i aktivno se uključe u tenderskoj proceduri bez bilo čije favorizacije", kazao je Žugić.
On je naveo da je kompanija iz Katara već realizovala slične prjekte u svijetu.
„To nas svakako obavezuje da njihovu inicijativu smatramo krajnje ozbiljnom", poručio je Žugić.
On je saopštio da sama ulaganja u infrastukturu, koja podrazumijeva drenažu terena, izgradnju komunalne infrastrukture, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i sve druge potrebne infrastrukturne projekte za funkcionisanje lokaliteta Buljarice kao jedinstvene cjeline, iznose aproksimativno od 300 miliona eura do 500 miliona eura.
„Država to ne može niti ima namjeru da finansira. Država niti može niti ima namjeru da ulaže ogromne investicije za razvoj infrastrukture na lokalitetu Buljarica koji posmatramo kao cjelinu", rekao je Žugić.
On je kazao da dalje valorizacija lokaliteta Buljarice podrazumijeva izgradnju turističkih, rezidencijalnih, komercijalnih, vjerskih i drugih sadržaja, koji su obaveza budućeg investitora, a period gradnje se planira do 20 godina.
„Očekivani građevinski radovi, bez infrastrukture, bili bi oko 60 odsto veći od ukupnih nacionalnih godišnjih investicija u oblasti građevine u prethodnom periodu", precizirao je Žugić novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor

- 13:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #