Kuće Hrvatska

petak, 26.06.2015.

Lalovac: Nema više egzotičnih valuta poput franka, od sada krediti samo u eurima i kunama

Ministar financija Boris Lalovac najavio je kako će se novim Zakonom o stambenom kreditiranju od rujna kredite moći dizati samo u kunama i eurima, a da će do prosinca riješiti problem kredita u francima,
ali i u eurima, piše Jutarnji list.
- Više neće biti egzotičnih valuta kao franaka. Zakonom ćemo riješiti i kako se određuje vrijednost nekretnine, neće se više plaćati veći tečajni rizik jer korisnici ne mogu glavnicu pokriti nekretninom. Što se tiče problema aktualnih kredita, moramo o svima brinuti, pa i o onima zaduženim u eurima, ne samo u švicarskom franku. Ovo mora biti riješeno jednim zakonom.
Nema više mjesta dužničkom ropstvu stanovi Dubrava Zagreb

Oznake: stanovi Dubrava Zagreb

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 29.11.2013.

Sad ili nikad

Statistika i stvarni život pokazuju da se tržište nekretnina, nakon četiri godine stagnacije cijena ili njihova blagog pada, napokon počelo čistiti. U procesu predstečajnih nagodbi manjih građevinskih poduzeća sada se mogu kupiti novosagrađeni stanovi za trećinu cijene iz 2008.
Moguće je da će taj trend prihvatiti građevinska poduzeća i banke koji na svojim bilancama skladište prazne neprodane stanove ili kredite za izgradnju tih stanova, čime riskiraju daljnje gubitke u budućnosti, nelikvidnost, nesolventnost, pa čak i stečaj.
U prvoj polovini ove godine napravilo je veću korekciju cijena nego u prethodne četiri godine zajedno, a u odnosu na prvu polovinu 2008. kada su cijene bile na vrhuncu, korekcija iznosi 27 posto. Rekla nam je to dr. Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb komentirajući posljednje podatke o padu traženih cijena nekretnina u Hrvatskoj.
Tražene su prosječne cijene, dakle one koje prodavatelji stanova traže od kupaca, u listopadu kliznule u odnosu na mjesec ranije za 0,7 posto, dok su u odnosu na godinu ranije niže za 4,9 posto. Iz CentarNekretnina koji je u izračun indeksa cijena uzeo više od 1,3 milijuna traženih cijena nekretnina, ističu da su te cijene ispod razine cijena iz 2006.
Slično je i s ostalim podacima, primjerice, nedavno je Eurostat, statistički ured Europske unije, objavio da su u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pale za 19,7 posto, što je rekordno smanjenje, a rame uz rame Hrvatskoj je Španjolska s padom od 10,6 posto, dok ostale zemlje bilježe minuse manje od 10 posto ili lagani rast cijena.
I domaća statistika govori o tome: prosječne cijene novih prodanih stanova u zemlji su prema Državnom zavodu za statistiku u prvom polugodištu ove godine iznosile 10.580 kuna po metru četvornom, što je ne samo manje od iste cijene iz 2008. od 13.399 kuna po kvadratu, nego i od 2006. kada je kvadrat koštao 10.780 kuna.
Nakon pet godina otezanja i traženja izlaza u programima poticanja kupnje stanova potpomognutim javnim novcem, očito je barem dio igrača na tržištu shvatio da je jedini način izlaska iz beznadne situacije rasprodaja postojećih zaliha stanova.
Sada nam preostaje da vidimo koliko će dugo trajati rasprodaja i koliko će u konačnici vrijediti prosječni kvadrat stambenog prostora - veli dr. Vizek koja ističe da su i sadašnje, niže cijene nekretnina previsoke stanovi Dubrava Zagreb

Oznake: stanovi Dubrava Zagreb

- 15:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 15.11.2013.

Za investitore dodatnih 33.000 m2 zemljišta

Na nekoliko gradilišta na području Ivanca u tijeku su intenzivni radovi kojima se dovršavaju, kapitalne investicije vrijedne oko čak četiri milijuna kuna, a najveća među njima, i jedna od najvećih u Varaždinskoj županiji, svakako je ona u Poslovnoj zoni Ivanec-Istok, ukupne vrijednosti 2,7 milijuna kuna.
Ovo su gradilište, kao i ona u Cerju Tužnom, ivanečkoj Mihanovićevoj ulici i naselju Vuglovec, obišli čelnici Grada, gradonačelnik i njegov zamjenik Milorad Batinić i Čedomir Bračko sa suradnicima i partnerima u realizaciji tih projekata od nedvojbeno velikog značaja.
Na impozantnom gradilištu u poslovnoj zoni djelatnici Hidroinga rade na zacjevljenju potoka Matačine i postavljanju ogromnih armiranobetonskih tunela i cijevi kroz koje će voda protjecati. Završetak radova očekuje se već do kraja studenog, a iznad tako zacjevljenog potoka bit će uređena prometnica koja će prolaziti kroz poslovnu zonu stanovi Dubrava Zagreb

Oznake: stanovi Dubrava Zagreb

- 15:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #