Kuće Hrvatska

ponedjeljak, 01.06.2015.

Žugić očekuje dogovor sa privatnim vlasnicima u Buljarici

PODGORICA - Ministar finansija Radoje Žugić očekuje da se, po pitanju valorizacije lokaliteta Buljarica, odnosi sa privatnim vlasnicima riješe u partnerskom odnosu, ne dovodeći u sumnju podršku i opšti konsenzus oko projekta koji je od nacionalnog interesa za Crnu Goru. Žugić je, odgovarajući u Skupštini na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF), Milana Kneževića, rekao da je namjera Tenderske komisije da valorizaciju Buljarice sprovede u propisanoj proceduri, koja je uokvirena crnogorskim regulatornim okvirima i to raspisivanjem međunarodnog tendera, kao i da se sa najpovoljnijim ponuđačem počnu pregovori za zaključenje ugovora, prenosi MINA-business.
„Tenderska komisija je putem međunarodnog javnog tendera imala namjeru da valorizuje Buljaricu uz ispunjenje nekoliko preduslova, među kojima je donošenje master plana za taj region i to za visoki, a ne sindikalni turizam", kazao je Žugić.
On je dodao da je preduslov i zadržavanje svih legalno izgrađenih objekata, odnosno uvažavanje postojećeg stanja starosjedilaca vlasnika u Buljarici.
„Treći preduslov je davanje mogućnosti mještanima da ukoliko su u mogućnosti samostalno valorizuju segmente u njihovom vlasništvu, ali ne da na dug rok blokiraju samu investiciju i sami razvoj", objasnio je Žugić.
On je naveo i da je katarska kompanija Construction Development Company International (CDCI), dostavila Vladi pismo o namjerma.
„Pokazali su visok stepen interesovanja za ulaganja na tom lokalitetu što svakako ne sprečava i sve druge zainteresovane investitore da uzmu učešća i aktivno se uključe u tenderskoj proceduri bez bilo čije favorizacije", kazao je Žugić.
On je naveo da je kompanija iz Katara već realizovala slične prjekte u svijetu.
„To nas svakako obavezuje da njihovu inicijativu smatramo krajnje ozbiljnom", poručio je Žugić.
On je saopštio da sama ulaganja u infrastukturu, koja podrazumijeva drenažu terena, izgradnju komunalne infrastrukture, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i sve druge potrebne infrastrukturne projekte za funkcionisanje lokaliteta Buljarice kao jedinstvene cjeline, iznose aproksimativno od 300 miliona eura do 500 miliona eura.
„Država to ne može niti ima namjeru da finansira. Država niti može niti ima namjeru da ulaže ogromne investicije za razvoj infrastrukture na lokalitetu Buljarica koji posmatramo kao cjelinu", rekao je Žugić.
On je kazao da dalje valorizacija lokaliteta Buljarice podrazumijeva izgradnju turističkih, rezidencijalnih, komercijalnih, vjerskih i drugih sadržaja, koji su obaveza budućeg investitora, a period gradnje se planira do 20 godina.
„Očekivani građevinski radovi, bez infrastrukture, bili bi oko 60 odsto veći od ukupnih nacionalnih godišnjih investicija u oblasti građevine u prethodnom periodu", precizirao je Žugić novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor

- 13:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #