- you're welcome: In its decision, the Intergovernmental Committee’s noted that “the armed conflict has threatened the viability of the element. The displacement of people and bearers threatens the element, as people are unable not only to cook or grow local vegetables for borscht, but also to come together to practice the element, which undermines the social and cultural well-being of communities.” https://www.unesco.org/en/articles/culture-ukrainian-borscht- cooking-inscribed-list-intangible-cultural-heritage-need-urgent
17.02.2025. (12:42)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
nisam sfatio, jel naglasak na juhi ili na ovoj zgodnoj Ukrajinki...:)) nisam nikad probao brošč ja sam se specijalizirao na "ajmpre" juhu (Moja mi neće kuhat ujutro, jer zna da sam se prošle noći ušlagirao od vina)
si viedl kak se krnja EU sastaje da bi se "sastali" s mišljenjem...pazi osim ovih velikih seronja, pozvani su Danska i Nizozemska.. Prva, valjda zbog svinja a Niskozemska zbog trave i LGBTQ branitelja
17.02.2025. (14:32)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
- naglasak je na lijeku za gripu i prehladu, a može i za mamurluk;
- ni u jednoj demokaraciji nije moguće jedinstveno mišljenje, osim u autokracijama i diktaturama, nek većina odluči što i kako dalje ili nema dalje;
(KVKrišto u svom "mišljenju" kao u boršču - uvezuje nepovezivo Trumpa, Stepinca, Ivana Pavla II, Kuharića, JVancea, Jadroliniju i svašta nešto... mislim kako se i sam Isus pita - tko to mene slijedi pozivajući se na men?)
17.02.2025. (15:08)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Jako volim boršč, kao i sve juhe i variva, nekada ga i spremam, sjećam se jednom na jednoj gadnoj prvoj liniji sam ekipi u nekom bronzinu kuhao juhu iz vrećice, jer je privid doma od svih tehnika najefikasnije djelovao umirujuće, a bio nam je u gostima general Roso sa svojom ekipom, negdje na pola kuhanja je započeo minobacački napad pa je nešto zemlje i kamenja završio u bronzinu, mi smo naravno čim je prvi val prošao juhu pojeli, a Roso je svojima rekao, ovo je vojska a ne vi, i bili smo veći od života.
Što sam ono htio reći volim boršč.
17.02.2025. (18:17)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
- i mi smo imali bronzin na Ivanovom križu, a svaki put se znao zalomiti neki sličan dodatak; - boršč jača otpornost organizma; ne samo onog ukrajinskog;
17.02.2025. (19:39)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Priča počinje općenito o juhama, ali kasnije se gotovo u potpunosti fokusira na boršč. Možda bi bilo korisno spomenuti još nekoliko primjera tradicionalnih juha iz različitih kultura kako bi tekst bio uravnoteženiji.
19.02.2025. (07:22)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pal MOOD
U slast, Bon appetit - "Smachnoho"
17.02.2025. (11:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
AnnaBonni1
Jela na proputovanju Rusijom, ali ovaj podatak UNESCO-a nisam znama.......Fala Pale
17.02.2025. (12:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pal MOOD
- you're welcome:
In its decision, the Intergovernmental Committee’s noted that “the armed conflict has threatened the viability of the element. The displacement of people and bearers threatens the element, as people are unable not only to cook or grow local vegetables for borscht, but also to come together to practice the element, which undermines the social and cultural well-being of communities.”
https://www.unesco.org/en/articles/culture-ukrainian-borscht- cooking-inscribed-list-intangible-cultural-heritage-need-urgent
17.02.2025. (12:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tignarius
nisam sfatio, jel naglasak na juhi ili na ovoj zgodnoj Ukrajinki...:))
nisam nikad probao brošč
ja sam se specijalizirao na "ajmpre" juhu (Moja mi neće kuhat ujutro, jer zna da sam se prošle noći ušlagirao od vina)
si viedl kak se krnja EU sastaje da bi se "sastali" s mišljenjem...pazi osim ovih velikih seronja, pozvani su Danska i Nizozemska..
Prva, valjda zbog svinja a Niskozemska zbog trave i LGBTQ branitelja
17.02.2025. (14:32) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pal MOOD
- naglasak je na lijeku za gripu i prehladu, a može i za mamurluk;
- ni u jednoj demokaraciji nije moguće jedinstveno mišljenje, osim u autokracijama i diktaturama, nek većina odluči što i kako dalje ili nema dalje;
(KVKrišto u svom "mišljenju" kao u boršču - uvezuje nepovezivo Trumpa, Stepinca, Ivana Pavla II, Kuharića, JVancea, Jadroliniju i svašta nešto... mislim kako se i sam Isus pita - tko to mene slijedi pozivajući se na men?)
17.02.2025. (15:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
golden age
podsjetilo me na jedinstvene ajngemahtece s prve crte,
u slobodnoj izvedbi od raspoloživih sastojaka,
17.02.2025. (15:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pal MOOD
- zg ujušak je varijacija na izvornik, ali ima veze s poentom posta, naravno kulinarsko umijeće je samo šlagvort
17.02.2025. (15:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dinaja.
Ukrajinska crvena spojnica među srcima...
17.02.2025. (16:38) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lastavica
Nisam kušala boršč.
17.02.2025. (17:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Supatnik
Jako volim boršč, kao i sve juhe i variva, nekada ga i spremam, sjećam se jednom na jednoj gadnoj prvoj liniji sam ekipi u nekom bronzinu kuhao juhu iz vrećice, jer je privid doma od svih tehnika najefikasnije djelovao umirujuće, a bio nam je u gostima general Roso sa svojom ekipom, negdje na pola kuhanja je započeo minobacački napad pa je nešto zemlje i kamenja završio u bronzinu, mi smo naravno čim je prvi val prošao juhu pojeli, a Roso je svojima rekao, ovo je vojska a ne vi, i bili smo veći od života.
Što sam ono htio reći volim boršč.
17.02.2025. (18:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pal MOOD
- Oj, u luzi červona kalina
17.02.2025. (19:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pal MOOD
- nije kao vaša čuvena Bohnensuppe, ali ima jedinstven okus, tko je probao nije se pokajao;
17.02.2025. (19:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pal MOOD
- i mi smo imali bronzin na Ivanovom križu, a svaki put se znao zalomiti neki sličan dodatak;
- boršč jača otpornost organizma; ne samo onog ukrajinskog;
17.02.2025. (19:39) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Euro
Fina ova mlada...mislim juhica...
17.02.2025. (21:53) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pal MOOD
- slika govori 1000 riječi;
17.02.2025. (22:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Demetra
Moja omama je za bolesne radila ajnpren juhu, paradajz juhu, a za jako bolesne pravu kokošju. Volim sve što je na žlicu, boršč nisam probala.
17.02.2025. (23:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
sewen
A valjalo bi provat....
18.02.2025. (09:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pal MOOD
- naše omame su znale što je dobro u potrebi, kao i omame na ušću Dnjepra;
18.02.2025. (10:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pal MOOD
- vrli pjesniče, eto ima stvari koje i u našim godinama triba provat;
18.02.2025. (10:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kockavica
"Smachnoho"
18.02.2025. (11:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pal MOOD
- d'akuju
18.02.2025. (12:30) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Potok
Priča počinje općenito o juhama, ali kasnije se gotovo u potpunosti fokusira na boršč. Možda bi bilo korisno spomenuti još nekoliko primjera tradicionalnih juha iz različitih kultura kako bi tekst bio uravnoteženiji.
19.02.2025. (07:22) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pal MOOD
- istina, ali ravnoteža u ovo današnje iščašeno doba je fluidna i zna završiti (ne)namjerno u odredišnoj luci;
19.02.2025. (09:39) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...