Koliko vidim dobro urađen posao i nadam se barem pokojeg ploda ubuduće. Na žalost puno radnika je stradalo radeći na krovovima a i ovako režući grane ili cijela stabla.
17.11.2024. (12:30)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
evo puštam vodu.. meni je jasno zašto naše ženske-bake blogerice stavljaju svoje slike od prije 20-30 godina al da muškarac može biti toliko sujetan? aktualiziraj se! bio si zgodan :) al bilo pa prošlo he-he
17.11.2024. (13:10)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@ Zvjezdana ...Hvala @ Gogoo ... Imali smo radionicu i moj je otac znao reči: Bolje je tri dana razmišljati pa za jedan dan napraviti, nego za jedan dan napraviti a tri dana popravljati! Uvijek se toga držim. Nadam se da sam pomogao stablu da opet olista i procvate @ Vilim Uvijek sam svoj i prije i sada. Po fotkamai tekstu možeš vidjeti da nema sakrivanja. Fotke idu uz datum objave.
17.11.2024. (13:36)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Stablo je zaista bilo veliko ali i bolesno. Ti si dobro isplanirao kako ga obrezati i tako si to i učinio. Sve je prošlo onako kako si planirao. Ti si jednostavno takav, ono što zamisliš napravit, prvo dobro promisliš pa se bacaš na posao. Nekako se pribojavam da od tog stabla neće biti ništa ali bitno da si ga obrezaio. Posadit ćemo mi svoje voćke i to uskoro, bar se nadam. Cmok.
17.11.2024. (17:24)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@ Teuta ... Bilo je izazovno i morao sam dobro promisliti da umjesto grane ne padnem ja. Nadam se da sam pomogao stablu da na proljeće zasja u punoj ljepoti. Pusam te kokoro moje
17.11.2024. (17:35)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
bravo za tebe, meni je zadnjih godina rada zadovoljstvo bilo završavati projekte, a ovo isto cijenim kao kvalitetan projekt vješto proveden od početka do kraja ;)
17.11.2024. (17:59)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Grane bi trebalo niže odrezati jer će se na vrhovima pojaviti brojne takozvane vodopije. Poznaju se po tome što su vrlo ravne i rastu okomito u visinu. Za 2-3 godine imat ćeš višnju od koje nećeš imati puno koristi jer će biti teško doći do plodova, a i čvorci će zbog visine malo brk omastiti:))
Savjet: odreži stablo do zemlje. Višnja je vrlo borbena voćka, na godinu će iz korijena potjerati deseci mladica. Odabereš mladicu koja ti po mjestu najviše odgovara, možda i dvije -tri i tu dalje oblikuješ po volji. Treba voditi računa da se pravilnim orezivanjem visina zadrži do kojih 2 metra da se plodovi mogu brati sa zemlje. Orezivanjem se krošnja može širiti i do 6 metara u promjeru, idealno za vruće ljetne dane.
Ova stara vjerojatno je zaražena, možda bi najbolje bilo razmisliti o kupnji sadnice, nisu skupe, sigurno su zdrave a kupnjom možeš odabrati sortu koju želiš. Da bi višnja rodila, grana koja nosi plod mora izrasti iz dvogodišnje grane, a ova iz trogodišnje.
Ja na tom mjestu najmanje godinu dana ne bih sadio višnju. Razmisli o jabukama, a moja topla preporuka je josta. Raste poput grma, vrlo je ukusna, rodi iduću godinu, po mom sudu najukusnije voće. Dobra strana je što se josta može i vegetativno razmnožavati (grančicu gurneš u zemlju i ona se "primi"). Rodi u lipnju. Izuzetno obilno rodi, ugodnog je kiselkastog okusa.
Nadam se da sam bar malo pomogao.
17.11.2024. (18:44)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@ NF ... Morao sam dobro razmisliti kako to učiniti. Kada sam proljetos obrezivao pergolu radio sam to s malih kućnih skalina. Nema brige na dvije skale. A u jednom sam trenutku fulao donju skalu i pao na gležanj. Mjesec dana sam imao probleme. Ah ta brzina i nepromišljenost
17.11.2024. (19:39)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@ Moslavac ... Hvala na korisnim savjetima. Prije devet mjeseci smo iz Rijeke doselili u Osijek i ovo je moja prva godina rada na zemlji. U Rijeci nisam imao gdje ni lopatu uzeti u ruke a sada uživam obrađivati zemlju i više sam nego zadovoljan ovogodišnjim rezultatima. Ova mi je godina bila mala škola za dalje. U prošlom sam postu pisao o postignutom ove godine. Sada se pripremam za slijedeću sezonu i učim na netu i dobronamjernim savjetima, kao što je ovaj tvoj. Planiram posaditi mini trešnju i marelicu. Ovaj tjedan će Vrtni centar Iva dobiti sadnice. Još jednom hvala na savjetima. Nadam se da će ih biti još.
17.11.2024. (19:49)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
U zvijezdama piše
Bravo
17.11.2024. (11:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
Koliko vidim dobro urađen posao i nadam se barem pokojeg ploda ubuduće. Na žalost puno radnika je stradalo radeći na krovovima a i ovako režući grane ili cijela stabla.
17.11.2024. (12:30) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
vilimstvor
evo puštam vodu..
meni je jasno zašto naše ženske-bake blogerice stavljaju svoje slike od prije 20-30 godina
al da muškarac može biti toliko sujetan? aktualiziraj se!
bio si zgodan :) al bilo pa prošlo he-he
17.11.2024. (13:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
More ljubavi
@ Zvjezdana ...Hvala
@ Gogoo ... Imali smo radionicu i moj je otac znao reči: Bolje je tri dana razmišljati pa za jedan dan napraviti, nego za jedan dan napraviti a tri dana popravljati! Uvijek se toga držim. Nadam se da sam pomogao stablu da opet olista i procvate
@ Vilim Uvijek sam svoj i prije i sada. Po fotkamai tekstu možeš vidjeti da nema sakrivanja. Fotke idu uz datum objave.
17.11.2024. (13:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
vilimstvor
ok
sviđa mi se jakna, jel to neki indijanski stil?
17.11.2024. (13:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
More ljubavi
@ Vilim ... Jok, vrtlarski za rad na oko nule
17.11.2024. (13:59) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
vilimstvor
ma pita sam za jaknu u slici iz mladih dana, sa slušalicama i cigarom..
17.11.2024. (14:03) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
More ljubavi
@ Vilim Ono je sa puta oko svijeta i penjanja na poptekatlepetehom
17.11.2024. (14:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
teuta
Stablo je zaista bilo veliko ali i bolesno. Ti si dobro isplanirao kako
ga obrezati i tako si to i učinio. Sve je prošlo onako kako si planirao.
Ti si jednostavno takav, ono što zamisliš napravit, prvo dobro promisliš pa se bacaš na posao.
Nekako se pribojavam da od tog stabla neće biti ništa ali bitno da si ga obrezaio.
Posadit ćemo mi svoje voćke i to uskoro, bar se nadam. Cmok.
17.11.2024. (17:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
More ljubavi
@ Teuta ... Bilo je izazovno i morao sam dobro promisliti da umjesto grane ne padnem ja. Nadam se da sam pomogao stablu da na proljeće zasja u punoj ljepoti. Pusam te kokoro moje
17.11.2024. (17:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
NF
bravo za tebe, meni je zadnjih godina rada zadovoljstvo bilo završavati projekte, a ovo isto cijenim kao kvalitetan projekt vješto proveden od početka do kraja ;)
17.11.2024. (17:59) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Moslavac
Grane bi trebalo niže odrezati jer će se na vrhovima pojaviti brojne takozvane vodopije. Poznaju se po tome što su vrlo ravne i rastu okomito u visinu. Za 2-3 godine imat ćeš višnju od koje nećeš imati puno koristi jer će biti teško doći do plodova, a i čvorci će zbog visine malo brk omastiti:))
Savjet: odreži stablo do zemlje. Višnja je vrlo borbena voćka, na godinu će iz korijena potjerati deseci mladica. Odabereš mladicu koja ti po mjestu najviše odgovara, možda i dvije -tri i tu dalje oblikuješ po volji. Treba voditi računa da se pravilnim orezivanjem visina zadrži do kojih 2 metra da se plodovi mogu brati sa zemlje. Orezivanjem se krošnja može širiti i do 6 metara u promjeru, idealno za vruće ljetne dane.
Ova stara vjerojatno je zaražena, možda bi najbolje bilo razmisliti o kupnji sadnice, nisu skupe, sigurno su zdrave a kupnjom možeš odabrati sortu koju želiš. Da bi višnja rodila, grana koja nosi plod mora izrasti iz dvogodišnje grane, a ova iz trogodišnje.
Ja na tom mjestu najmanje godinu dana ne bih sadio višnju. Razmisli o jabukama, a moja topla preporuka je josta. Raste poput grma, vrlo je ukusna, rodi iduću godinu, po mom sudu najukusnije voće. Dobra strana je što se josta može i vegetativno razmnožavati (grančicu gurneš u zemlju i ona se "primi"). Rodi u lipnju. Izuzetno obilno rodi, ugodnog je kiselkastog okusa.
Nadam se da sam bar malo pomogao.
17.11.2024. (18:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
More ljubavi
@ NF ... Morao sam dobro razmisliti kako to učiniti. Kada sam proljetos obrezivao pergolu radio sam to s malih kućnih skalina. Nema brige na dvije skale. A u jednom sam trenutku fulao donju skalu i pao na gležanj. Mjesec dana sam imao probleme. Ah ta brzina i nepromišljenost
17.11.2024. (19:39) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
teuta
Samo da ti napišem da bi trebao uzeti u obzir što ti bloger Moslavac savjetovao. Lijepo od njega...
17.11.2024. (19:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
More ljubavi
@ Moslavac ... Hvala na korisnim savjetima. Prije devet mjeseci smo iz Rijeke doselili u Osijek i ovo je moja prva godina rada na zemlji. U Rijeci nisam imao gdje ni lopatu uzeti u ruke a sada uživam obrađivati zemlju i više sam nego zadovoljan ovogodišnjim rezultatima. Ova mi je godina bila mala škola za dalje. U prošlom sam postu pisao o postignutom ove godine.
Sada se pripremam za slijedeću sezonu i učim na netu i dobronamjernim savjetima, kao što je ovaj tvoj. Planiram posaditi mini trešnju i marelicu. Ovaj tjedan će Vrtni centar Iva dobiti sadnice.
Još jednom hvala na savjetima. Nadam se da će ih biti još.
17.11.2024. (19:49) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
More ljubavi
@ Teuta ... Stvarno korisni savjeti i nadam se da će ih biti još
17.11.2024. (19:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Euro
Sretno
19.11.2024. (12:09) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...