Kad te pritisnu godine

četvrtak, 09.05.2019.

Preglasna zvona svima idu na živce

Ponovo je aktualiziran problem snažne buke koju stvaraju crkvena zvona. Nakon što je Ante Šitum iz Lasinje nepravomoćno dobio presudu protiv Župe sv. Antuna Padovanskog zbog preglasnog zvona u večernjim satima, krenula je lavina žalbi i kritika na preglasna zvona iz mnogih mjesta u Hrvatskoj.

Za očekivati je da ćemo unatoč nezadovoljstvu mnogobrojnih stanovnika prekomjernim decibelima biti izloženi i ubuduće, jer odredbe Zakona o zaštiti od buke ne odnose se, pored ostalih, i na „zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičkim uređajima na/iz vjerskih objekata“.

Na jednom portalu naišao sam na zanimljivu vijest iz 1950. godine. Vrijedi ju pročitati.
Nožni prsti
„Svim crkvama u Šibeniku i šibenskom kraju u cilju zaštite noćnog mira i mirnog sna građana zabranjuje se zvonjava crkvenih zvona od 19 sati uvečer do 6 sati ujutro. Odluka stupa na snagu odmah. Sekretarijat za opću upravu može u naročitim slučajevima dozvoliti noćnu zvonjavu s tim da tražitelji moraju podnijeti molbu na propisanom formularu frankiranu sa 180 dinara taksenih maraka“.

Uredbu kojom se zabranjuje noćna zvonjava crkvenih zvona kao i druge noćne buke, donio je Narodni odbor Općine Šibenik.Zanimljivo je da su i Katolička i Pravoslana crkva skoro svakodnevno podnosile molbe zbog „naročitih slučajeva“ koji su zahtjevali uporabu zvona i noću u trajanju od po pola sata. Vidljivo je da je Sekretarijat bio prilično liberalan.

Ovaj post napisan je prvenstveno za one koji uporno ponavljaju i uče mlade naraštaje da su u socijalizmu svećenici i vjernici bili proganjani, a obilježavanje vjerskih blagdana strogo zabranjeno.09.05.2019. u 18:55 • 20 KomentaraPrint#

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv