Komentari

recenzijefilmova27777.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • TEATRALNI

    Jedina faličnost serije je što su neki glumci/glumice stavljeni u uloge za koje su derastično premladi. Ali da ne cjepidlačim pošto je to u glumi uobičajena stvar olakotna okolnost je što su briljantni u njima.

    avatar

    14.09.2024. (22:13)    -   -   -   -  

  • starry night

    Ambiciozan projekt s puno likova i neuobičajenim zapletom - bigamiju kao okosnicu radnje dugo nisam gledala, i sad tema - dvije obitelji povezane istim mužem i ocem i njihovi odnosi daju puno materijala za sapunicu tipa Dallas, malo mi glavni lik djeluje pre zdravo za nekog tko će umrijeti za dva mjeseca, a gledati Kseniju Pajić u ulozi bake, mi je živa tuga jer je se još živo sjećam iz Oficira s ružom. Vrijeme dakako prolazi ali i ne nosi bolje projekte na našoj dalekovidnici. Osim scene mobitela i fotke grudnjaka i par dobrih poruka, to mi se dopalo, ubacivanje nove stvarnosti, sve ostalo ide u prilog serijama iz Juge: Naše malo misto, Velo misto, Kuda idu divlje svinje, Gruntovčani, Gospoda Glembajevi, Putovanje u Vučjak, Kiklop, itd, itd, Kapelski kresovi, možda sam ispala iz "fazona", ali di je ovo od tog nabrojanog. Od novijih, "Počivali u miru", jako mi se sviđa, pa evo, bilo bi mi drago čuti tvoje mišljenje o "Počivali u miru", u jednom poduljem postu. Laku noć ti želim.

    avatar

    14.09.2024. (23:58)    -   -   -   -  

  • luki2

    Odlična analiza. Nova serija je zanimljiva i napeta, tema bigamije nije još uvijek potrošena i baš me zanima što ce se dalje događati. Da, nekim glumicama su "dana" djeca, a uopce nemaju godine za toliko veliku djecu....No, za divno čudo uopce mi ne smeta. Nadam se i kázem i ja - valjda nexe razvodniti...Ljubim!

    avatar

    15.09.2024. (00:40)    -   -   -   -  

  • NF

    zanimljivo, od baš krimi serija redovno sam pratio samo atipičnog inspektora kolomba, ali to je bilo u vrijeme kad i serije3 koje navodi Starry, sve od reda dobre, "putovanje u vučjak" priznajem nisam gledao, to je valjda bilo u neko međuvrijeme kad sam se već udaljio od tevea ;)

    avatar

    15.09.2024. (09:29)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -STARRY-"malo mi glavni lik djeluje pre zdravo za nekog tko će umrijeti za dva mjeseca" U obranu toga imam jedan logičan argument s čisto redateljsko-scenarističke pozicjie. Naravno ovo govorim kao promatrač ne kao redtaljelj/scenarist jer nisam ni jedno. To je-pod intenzivnim sam dojmom zbog samog protoka radnje. To da je on smrtno bolestan nije tajna za publiku niti glumce u seriji ali tajna je za druge uloge (zasad osim njega to još jedino zna njegov prijatelj) dok svi drugi upleteni još blage veze nemaju o ozbiljnosti situacije. Kad bi i izgledao tako bolesno kao što u priči i je kad bi bilo očito na prvu to bi navelo i sve druge da posumnjaju da nešto nije u redu a poanta priče je da su njemu prioriteti spojiti te svoje dvije obitelji i pomiriti situaciju plus skinuti mafiju sa one stvari. Hoće li on obznaniti pravo stanje stvari po pitanju svoje boleštine ili će se to vidjeti kasnije u obliku simptoma ostaje da vidimo. Pod dojmom sam da je čisto praktičan razlog u pitanju zašto tako bolestan na prvu izgleda zdrav. Što se tiče Juga-Hrvatska kinematografija osobno mislim da nije usporedivo klasike i novo uspoređivati sve ima svoje recimo usporedba nekog klasika sa klasikom ili nekog novog projekta s novim. Ne bih rekao da si "ispala iz fazona" samo meni osobno je teško uspoređivati klasike po pitanju bolje-lošije sa novim projektima. Imamo kvalitetnih glumaca redatelja scenarista kao i onda samo sad je tempo puno ubrzaniji i rokovi za snimanje su sve kraći. Imam u exyu kinematografiji dosta favorita nekih boljih nekih lošijih kao i u projektima novog/novijeg datuma. Što se tiče tvoje želje za esej o "počivali u miru" nagovorila si me-samo postoji tu jedan objektivan problem nisam gledao tek tu i tam možda "u prolazu" ako uspijem pogledat na nekim normalnim stranicama kad ulovim vremena samo za tebe ću nešto i o njoj objavit.

    -LUKI-Hvala hvala asocijacije su se samo redale a prsti divlje preskakali po tipkovnici :) da bigamija je kompleksno pitanje ali još kompleksnije-ono što je produkt suočavanja s istinom o njoj. To je suština i zato iz mog kuta je dobar potez što je zaplet napravljen na samom premijernom prikazivanju. Ovo o ulogama-iako su cure briljantne u svojim ulogama ipak činjenica da su premlade za njih ipak kvari dojam uvjerljivosti. Drago mi je da su djelom projekta ali iskreno-bilo bi mi draže da imaju uloge svojih ili blizu svojih stvarnih godina.Što se razvodnjavanja tiče uvijek treba s tim pretpostaviti ostaviti otvorenu mogućnost ali konkretno što se tiče ove-u uvjerenju sam da se ne bude razvodnila puno je tu kompleksnih stvari situacija odnosa intriga a sama činjenica davanja zapleta na početku je neki indikator da će situacije koje se događaju nakon otkrivanja tajne biti napete do kraja.

    -NF-Ni ja nisam gledao "putovanje u Vučjak" (što mi nije na čast ali jebiga činjenice su činjenice) teško mi je raditi usporedne relacije bolje-lošije kad se isprepliću exyu kinematografija i hrvatska. Jedino što mi je na toj relaciji usporedivo su exyu projekti sa exyu projektima i hrvatski sa hrvatskim.

    avatar

    15.09.2024. (11:02)    -   -   -   -  

  • j.

    Moram priznati da me od domaćih serija odbija količina mraka koju prikazuju, to je valjda neki obrambeni mehanizam; ali tako je to; mlađi ljudi imaju potrebu progovoriti o onome što vide i čuju i što ih tiši, pa ih nitko zbog toga nema pravo osuđivati. Meni su također u sjećanju ostale ove stare serije iz davnih vremena; tada su tehničke mogućnosti bile tolike da su stvarno glumci nosili čitav projekt. Od novijih svakako da mi je Područje bez signala u vrhu.

    Putovanje u Vučjak je bilo već na izdisaju tih vremena; uopće, teško je Krležu dramatizirati za široke mase a da bude zanimljivo i gledano i ne izgubi na vrijednosti. Odličan je ovaj zaključak da su zapravo usporedive kruške s kruškama i jabuke s jabukama; ne može se uspoređivati stvari iz različitih vremena.

    Pročitao sam ovu knjigu Mire Furlan "Voli me više od svega na svijetu" pa se dotiče u njoj i teme seksualiziranosti žena i glumica na sceni; stavit ću kada dospijem neki citat na svoj blog; sjajne misli - sigurno da je vezano i uz ovu temu.

    Samo nastavi ovako studiozno i temeljito; ovdje ti teško možemo parirati; barem ja, nemam znanja o tome; mene Akademija nije nikada privlačila; još dan danas ne mogu zamisliti sjedenje u režiserskom stolcu a kamo li glumu; kakve mentalne sposobnosti čovjek mora imati za to; to je jedan svemir koji mi je posve dalek - jedino kao gledatelju; pa se iskreno veselim novoj kazališnoj sezoni i sigurno nekih četiri ii pet novotarija koje ćemo odgledati u njoj :).

    avatar

    16.09.2024. (17:17)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -J-Ha, moguće da je u pitanju obrambeni mehanizam ne bi znao-ali nije niti isključeno. Ali to je realnost a poanta umjetnosti je da istu adaptira da mijenja društvo na bolje. Meni je realnost strašna i volim onda gledati problematizaciju iste. Danas se općenito živi ubrzanim tempom života i snimanja dramskih serija su ubrzana u prethodnom postu koji sam linkao i u sam ovaj aktualan post a evo ponovo ću i ovdje greška kontinuiteta sam se referirao na to kako se i takve stvari događaju a sve u žaru tog ubrzanog tempa snimanja dramskih serija. Ima toga puno a vremena relativno malo ali s ovom nemam osjećaj da će biti zbrzana-naravno ne znam sa sigurnošću i ne mogu znati ali imam takav dojam. Ove dvije serije "uspjeh" i bugarsko-hrvatska "odtel izdirvane" koje sam uzeo kao rekvizite za post su dva izvanredna projekta tim više što inače preferiram taj krimi žanr a pošto europsko od čega je jedan i naš projekt tim više. "Područje bez signala" još jedna od stvari koju nisam gledao pa evo još jedna stvar na kojoj imam poradit :) što i hoći vjerujem da je izvrsna.

    avatar

    16.09.2024. (23:13)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Što se tiče uspoređivanja nekad i sad-teško mi se ravnat po tom principu jer sve je priča za sebe. Ima dosta aktualnih stvari koje su stavljanje na tapetu i onda i sad ali druga su to vremena bila i eyxu klasici su adaptacija tog vremena sve ovo novo sadašnja (s nekom iznimkom ima i novijih projekata kojima je radnja stavljena u prošlost) ali opet-radi se o drugim vremenima načinima metodama. Tako da mi jedina podijela na za i protiv igra ovakva kategorizacija klasik protiv klasika novo protiv novog jedino raspoređujem na toj relaciji. Starry me inspirirala da to formuliram ovako jer iskreno još nisam nikad nisam razmišljao na tim relacijama pa mi se nakon njene konstatacije upalila lampica po kojem principu bi ja kategorizirao bolje/lošije televizijske/filmske projekte iz ovog vremena i onog. Ps hvala na komplimentima uvijek mi je drago i motivacija kad moje esejističke eskapade poluče pozitivne reakcije. Iako nisam niti ja u dramsko-umjetnikim vodama ovo od mene je laički ja sam isto samo promatrač a sve što znam posljedice su interesa za to. :) Usput nisam znao da je Mira furlan objavila knjigu sad me ovo zaintrigiralo i zainteresiralo. E da, i ja se veselim novoj kazališnoj sezoni kako dramskim reprizama tako i premijerama. :)

    avatar

    16.09.2024. (23:21)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Kad smo kod serija, odmah se setim Dastina Hofmana u 'Tutsi', kad skine masku Doroti i isprica celi roman poveznica (nepostojecih) da opravda zasto je ipak muskarac, a ne zena! :)))

    avatar

    19.09.2024. (11:19)    -   -   -   -  

  • sewen

    Nisam odavno doma, al nekako, naše serije su uglavnom bile brzinski jeftine mada su teme bile čak ok. Moguće da se popravljamo...

    avatar

    19.09.2024. (20:42)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -VLAD-Sad kod spominješ morao sam guglat. Nije mi poznato, možda sam i gledao ali ako i jesam davno je to bilo. Što se tiče serija situacija koju navodiš sa primjerom filma to bi mi odgovaralo nekoj humorističnoj seriji ali navedena ovdje nije jedna od njih :))

    -SEWEN-Što konkretno misliš pod "jeftinim"? to je dosta općenit pojam. Ako misliš na produkciju sigurno da nije financijski jaka jer smo ipak u Hrvatskoj i nažalost za umjetnost se ne izdvaja puno. Generalno slabi(ji) smo sa humorističnim serijama (iako ima dosta iznimki tipa "nedjeljom ujutro subotom navečer" "zakon" "crno-bijeli svijet" "Mrkomir prvi"..) ali sa dramskim i kriminalističkim serijama je drugi slučaj-dominiraju one sa kvalitetnim scenarijem glumačkom ekipom fabulom. Popravlja se-i to mi je izuzetno drago stanje sa gledanošću domaće kinematografije.

    avatar

    19.09.2024. (21:01)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Usput, pogledao sam video-recenziju u kojoj ima stvari s kojima se slažem a i nebuloznih premisa. Rezimirat ću i to kasnije pošto je u talonu teme posta i izgleda kao idealna nadopuna.

    avatar

    19.09.2024. (21:03)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Ovo bi mogla biti stavka za zaseban post ali neću-ovdje u komentare ću ostaviti svoj osvrt jer je uži predmet ovog posta. Elem prva faličnost u istoj je usporedba s turskim serijama. Općenito to nikad nisam pratio uvijek mi je njihov jezik gadno pikao uši a ni kinematografski mi nisu nešto. Doduše to govorim i rezervirano pošto turske serije ne pratim ali to ne znači da mi "u prolazu" nisu zapele za oko i ono malo što se dalo uočit u njima definitivno nije nešto što bi mi na ikakav način imalo prolaza. "U dobru i zlu" nje inspirirana turskim serijama nego ona na rtl-u "sjene prošlosti" koja je i (kolko sam upućen nešto sam čitao na nekom od portala) scenaristički koncipirana kao izvorna navodno napravljena hrvatska verzija iste. Dok je ova na novoj inspirirana istinitim događajem i to najvjerovatnije hrvatskim. Druga stvar koja mi je gadno zaškripala je usporedba sa amaterskim smećem od glume "krv nije voda" mislim ozbiljan kvalitetan glumačko-scenaristički ozbiljan projekt usporediti sa tako nečim lošim i otužnim kao što je "krv nije voda" je točka na kojoj je već toliko full of shit da je to za nevjerovati. Takva usporedba ne prolazi niti u uskom okviru same teme obiteljskih tajni što je bio glavni koncept te očajne serije pošto je ova serija ozbiljan profesionalan projekt. Nelogičnosti-ima nekih s kojima se ne mogu nego složit a na što sam i sam skrenuo pažnju u prvom kokentaru-kako su glumice premlade za uloge u koje su stavljene pošto su u drugoj polovici svojih tridesetih a "djeca" su im u stvarnosti mlađa samo 7 i 10 godina.A i po svojim stvarnim godinama nikako ne mogu biti 25 godina u braku. To i sam vidim kao faličnost ne što su dio projekta da ne bi bilo-drago mi je da jesu ali više bi volio da imaju uloge svojih ili blizu svojih stvarnih godina što sam isto naveo. Oko toga se slažem s dotičnim bez daljnjeg iako su obje u svojim ulogama briljantne. To je zapravo s moje strane jedina faličnost i pored njihove briljantnosti u adaptaciji svojih uloga. Elem recenzija implicira kako je otkrivanje tajne sakrivene 20+godina potencirano sebičnim motivima što je isto diskutabilno. Otkrivanje te tajne ranije rezultiralo bi istim fijaskom samo sad u slučaju kad umire to je jedina šansa da spoji svoje 2 obitelji. I zadnja stvar koja mi je isto zaškripala-dociranje oko psovki. Već sam detaljno u u jednom od postova objašnjavao taj princip evo prigodno ću ovdje zalijepit odgovor na jedan od komentara.

    "ne razumijem zazor od psovki jer to je sve odraz stanja društva u kom živimo što se samo adaptira na pozornicu ili ćeš reči da i realnost nije takva? kad se u adaptaciji suvremenih stvari radilo se o predstavi seriji ili filmu koji su ozbljni ne bi psovalo to bi bilo skroz neuvjerljivo i irelevantno. Osim toga psovka postaje problem samo u slučajevima elokventne ograničenosti onih kojima su zamjena za drugi izraz, za što sam dao i konkretan primijer u postu (tram 11) kao dijametralno-suprotan onome što je u predstavi. U ovom slučaju to nije zamjena za neki određeni izraz što bi scenaristu falilo elokvencije nego upravo to-psovka u pravo vrijeme na pravom mjestu u konkretnoj situaciji koja niti u reali ne isključuje psovanje i to nije ništa drugo nego dodavanje realizmu i intrigantnosti i ako hoćeš i provokacije jer to je jedna od niza stvari koje su nam potrebne kao društvu. Psovka u tom kontekstu ne samo da je potrebna nego je nekad i presudna stvar da se poentira da sve izgleda uvjerljivo i realistično, jer nemoguće je na finjaka adaptirat na scenu one događaje i situacije za koje se zna da u reali na finjaka ne prolaze.Tehnički se i da, izvedivo je ali bi bilo blesavo i neuvjerljivo, druga stvar su kazališni klasici drugih dramskih pisaca (Molliere,Schiler itd..) i koji adaptiraju neka druga davna vremena ali u modernim vrijede sasvim druga pravila. To sveopće zgražavanje nad psovkama mi je iritantno, tim više jer se fiksiralo samo na psovku kao psovku bez sagledavanja konteksta i estetike. I ne, ovdje nije slučaj u kojem bi se radilo o poštapalicama nego o konkretnim situacijama koje i inače u životu ne isključuju psovačinu a sve da i je slučaj u kojem bi se radilo o poštapalicama u pauzi između interakcija to opet ne bi bio problem jer bi se opet sve svodilo na adaptaciju realizma uloga bila protagonist ili atagonist je samo adaptacija onih stvarnih stanja u državi i društvu a toga konkretno u psovanju ne fali, posebno na Balkanu a predstava osim što je suvremena je i domaća. Oni koji su izlazili iz kazališta zgroženi psovačinom su idealan primijer samokompromitiranja kao onih koji ne vide dalje od nosa."

    avatar

    19.09.2024. (23:22)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    ...

    Dalje od ovog više ne moram. A to da nema ograničenja i da nije primijereno djeci? Općenito sama tema nije primjerena djeci jer istu ne mogu svatit pa je vjerovatnost da će uopće to gledati djeca jako mala. A kao da su psovke najegore što djeca mogu čuti-psuje se daleko manje nego što se psuje u stvarnosti a kako sam milju puta već naveo-scena je adaptacija te iste realnosti. Osim toga i djeca u seriji glume tako da ovaj zadnji argument postaje skroz irelevantan.

    (morao sam lomit u 2 komentara jer pređoh limit od 5000)

    avatar

    19.09.2024. (23:24)    -   -   -   -  

  • luki2

    Usporedba s turskim serijama: duljina i obiteljska saga. Turci imaju običaj zakompilicirati, vjernost primarnoj obitelji ili ljubavi, pa beskrajno duljenje.....
    Drugih sličnosti ne vidim. Toliki broj epizoda sigurno ce umanjiti broj pratitelja, a sigurno i koncentraciju glumaca.
    Likovi su napravljeni plošno, nema to neku dubinu - no, valjda to u serijama treba biti tako. Ne možeš očekivati neke vrhove i nešto senzacionalno. Dobro je u tome što ce glumcima donijeti kruh na stol....Ljub!

    avatar

    20.09.2024. (00:52)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Ma daj LUKI-razočarat ću se ako su turčini bili inspiracija za ovo :D :D :D ali stvarno-ne pratim ih niti sam ikad pa mi koncept nije poznat ali ovo je inspirirano istinitim događajem pa je u recenziji samo to trebalo i biti istaknuto to je jedan od razloga zašto to pripisujem recenzentu pod faličnost. Jedino s čim se slažem s dotičnim je što su glumice gurnute u uloge za koje su premlade po svojim stvarinm godinama ono moja generacija ali s obzirom da su u njima briljantne aj lagano se na tu činjenicu navikavam mada kako sam naveo bilo bi mi draže da su im dali uloge njihvoih godina ili bar da su blizu. Elem, kod dramskih serija je nepisano pravilo prelazak sto epizoda za ovu sam negdje vidio da ih bude 170 e sad ako ostane napetnica do kraja (pod uvjetom da se ne razvodni imam osjećaj da neće ali to ne mogu znati) gledanost neće biti u padu. Sad s glumačke strane snimanja na setu traju poprilično dugo 12 sati je neka uobičajena šihta a nerijetko i više tako da stoji da je to za glumce/ice psihofizički napor što ima utjecaja i na koncentraciju a problem je baš današnji ubrzani tempo života općenito pa se i snimanja ovakvih stvari rade u petoj brzini. Što se tiče likova-tek smo na početku vjerujem da će se sve njihove karakterne osobine (koje još nisu otkrivene) otkriti daljnjim protokom serije imamo najmanje 3 faktora-1.kompleksna tema zbog koje je otvaranje serije otkrivanjem dugo skrivene tajne na početku bila praktična metoda 2.Situacije koje su nastale kao posljedica njegovih akcija i reakcija a i dodatne kompleksnosti koje se otvaraju s tim paralelno. Radnja na protoku i događajima u seriji je očito stavka na koju se najviše uložilo kreativnosti i vremena tako da za neku dubinsku razradu likova (ilitiga uloga) ima vremena to se može i postupno otvarati. 3.Malo vremena-jebiga živimo u takvom vremenu kad je sve na brzinu pa je po meni ovako bolje kako je već izvedeno a sve drugo uključujući i slojevitost uloga (vjerujem da je ima samo nije uočljiva na prvu) da se kompromitira postupno. Evo u današnjoj epizodi su se neke slojevitosti apropo njih i otvorile bude to sve ok. Optimističan sam što se tiče ovog projekta a upravo to mi izgleda kao preventiva od potencijalno mogućeg razvodnjavanja nakon određenog vremena. Sve u svemu da, dobro je da imaju posla a to je kažu-iako zadovoljstvo i poziv i kruh sa 7 kora.

    avatar

    20.09.2024. (23:04)    -   -   -   -  

  • airsoft pokret Plaćenici

    Bojim se da naši režiseri, glumci i producenti morsju još puno učiti dok nadođu na razinu zapadnih, pa čak i Turskih serija. To je moj laički osvrt. Jer kao što rekoh kod Vilima, držim se najradije svoje struke.

    avatar

    23.09.2024. (06:53)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Od zapadnih? Pretpostavljam pucaš na američke? Daleko od toga, ako se izuzme neke klasike i trilere kinematografija im je puna irealnih gluposti od scnearija do nemogućih situacija (a da o produkciji tipa terminatori i ne govorim) Kod nas je gluma umjetnost u punom smislu riječi-adaptacija seciranje stvarnosti onakva kakva i je. Iako se to još bolje vidi u živoj sceni-predstavama. Jedna od ideja zapravo glavna premisa ovog bloga je i bila popularizacija domaće kinamatografije i razbijanje predrasuda o njoj. Turske serije nikad nisam gledao pa o njima ne bi fali mi materijala samo znam da mi iz nekog razloga nikad nisu bile atraktivne.

    avatar

    24.09.2024. (22:35)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...