Komentari

penetenziagite.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


  • Donnabellina

    a--jooj, ne bih komentirala, ne !

    avatar

    11.02.2024. (22:26)    -   -   -   -  

  • Supatnik

    Dobro potrošio su dva sata da opišeš problem, i to isključivo temeljem svog osjećaja za filing, ajde sad u pet minuta napiši ko bi tebe sutra trebao braniti, kako bi ti riješio problem.

    avatar

    11.02.2024. (22:26)    -   -   -   -  

  • luki2

    Opet odličan post! Sve jasno, argumentirano....Tko to još ratuje?! Ili želi ratovati?! Protiv sam uvodjenja bilo kakvog vojnog roka.

    avatar

    11.02.2024. (22:32)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Ne bih ni ja komentirala i iznosila mišljenje.
    A rat, poraz čovječanstva.

    avatar

    12.02.2024. (01:14)    -   -   -   -  

  • j.

    Ajd baš mi je od srca drago da sam saznao kako ja niti kome branim komentiranje, niti sam vrhunski intelektualac :).

    Čemu pet minuta, dosta je pet riječi: nitko; mudri ne brane neobranjivo.

    Ionako se većina drugih evo ne bi htjela miješati, neka Brisel odluči za nas.

    Zar netko stvarno misli da je moja hrpa staračkih kostiju vrijedna toga da me itko u dobi od dvadeset godina brani od bilo čega? Ja sam duboko počašćen; ali ne, hvala, nisam toga vrijedan. Ako netko drugi za sebe to misli, prosim lepo, to je njegova privatna stvar.

    Nikad neću zaboraviti onog malog Bosanca u Jna uniformi iz Slovenije devedesetprve; oni kao oće da se odcijepe, a mi im kao ne damo. Poslije se mislim spasio i otišao u Norvešku.

    Jednom je Krleža bio u Egiptu, Tito sa Naserom a ovaj sporedna delegacija u nekoj posjeti; odveli ga pred postrojenu vojsku. I veli im Fritz; čujte, ja sam jedno obično piskaralo koje piše protiv vojski i ratova, raspustite tu djecu, uzmite im puške i pošaljite ih doma. Kakva smotra, jeste vi poludjeli? A Egipćani gledaju, koji je sad ovaj..... :)

    avatar

    12.02.2024. (10:00)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    Nedavno je izašla knjiga Chrisa Hedgesa, Rat je najveće zlo.

    Evo kratkog opisa: "Kad piše protiv rata, Chris Hedges zna o čemu piše jer je bio na licu mjesta, na prvim linijama fronta, i jer je razgovarao s mnogim preživjelima, muškarcima i ženama, teško osakaćenima fizički i psihički. Nemilosrdno, argumentima koje je teško osporiti, lišava čitatelja bilo kakve romantičarske predodžbe o tome što rat u svojoj suštini uistinu jest: odvratna klaonica u kojoj se ljudska bića međusobno ubijaju."

    Sve misaone vratolomije, sva verbalna pirotehnika, svi povijesni argumenti, sva uzvišena retorika, sva romantična propaganda, sva demonska zastrašivanja... neće me uvjeriti – kao što me već preko pola stoljeća koliko sam ovdje nisu uvjerili – da rat nije ono kad stariji muškarci u odijelima uvjere ili natjeraju mlade muškarce mahom u trapericama da mrze i ubijaju jedni druge, e da bi na kraju stariji muškarci u odijelima potpisivali papire, i to nazivali svojom ulogom u povijesti. Rat je upravo to.

    Stoga je moj stav o uvođenju vojnog roka kristalno jasan.

    avatar

    12.02.2024. (11:42)    -   -   -   -  

  • medlife

    Ježim se od bilo čega povezanog s ratom.

    avatar

    12.02.2024. (16:12)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Prije sat vremena ostavio sam sljedeći komentar kod @gosponprofesora:

    A što je s obrambenim ratom? Je li trebalo pustiti Hitlera, Miloševića, Putina da rade što ih je volja? Teza da se protiv Zla ne treba boriti romantičarska je floskula, kao što je i nedostatak životnog iskustva kad se misli da Zlo ne postoji. A budući da Zlo postoji, ono bi doslovno progutalo cijeli planet kad mu se nitko ne bi opirao.

    Pretpostavljam da nisi vegetarijanac, da jedeš meso. No ne želiš sam ubijati te životinje koje jedeš, prešutno delegiraš neke tamo mesare po klaonicama da to čine za tebe. I s istom tom ravnodušnosti s kojom puštaš da netko drugi za tebe kolje te životinje, pustio bi i da netko drugi za tebe brani tvoju domovinu (jer je delegiranje drugih ugodna navika), a u ime visokoparne, sterilne i impotentne teze da je rat najveće zlo. Nisu zlikovci koji započinju rat najveće zlo, nego je rat kao apstraktna, neživa kategorija najveće zlo - meni je to, u najmanju ruku, čudno razmišljanje. Da ne kažem hipijevski nezrelo.

    avatar

    12.02.2024. (17:53)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Kad te @Supatnik zamoli da u pet minuta napišeš tko bi tebe sutra trebao braniti, ti mu lakonski odgovaraš: nitko. I dodaješ: "Zar netko stvarno misli da je moja hrpa staračkih kostiju vrijedna toga da me itko u dobi od dvadeset godina brani od bilo čega? Ja sam duboko počašćen; ali ne, hvala, nisam toga vrijedan." Dakle, nisi shvatio da kad @Supatnik kaže "tebe", zapravo ne misli zaista na tebe i samo na tebe i na jedinog tebe, misli na svekoliko civilno stanovništvo, s naglaskom na djecu, žene, starije i bolesne, ali eto ti si tako slatko odmah pomislio da on misli baš samo na tebe. ;) A vidiš, taj koji misli da nitko ne treba braniti djecu, žene, starije i bolesne, i općenito nedužne i prestravljene civile, od agresorskih zlikovaca koji nadiru, po meni je gori od tih agresorskih zlikovaca. Nečinjenje u ime moralnog kukavičluka, u ime apstraktne i sterilne, duboko dekadentne i lažne ideje o nenasilju i ljubavi, zaista može biti puno gore i opasnije od činjenja.

    avatar

    12.02.2024. (18:02)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Znam za tu priču o Titu i Krleži u Egiptu, no ova tvoja verzija je falsifikat. Mislim da Krleža zaista nije htio izvršiti smotru vojnika i da je spomenuo kako je on samo pisac itd., no sasvim sigurno nije pred Titom ili pred domaćinima izrekao tako nešto kao: "Čujte, ja sam jedno obično piskaralo koje piše protiv vojski i ratova, raspustite tu djecu, uzmite im puške i pošaljite ih doma. Kakva smotra, jeste vi poludjeli?" Taj dio je čisti falsifikat. Krleža je iznimno poštovao Tita i sve ono što je on napravio i što je dalje radio za narode Jugoslavije te stoga sasvim sigurno ne bi išao na tako nezreo način blamirati i sebe i Tita.

    avatar

    12.02.2024. (18:15)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Nego, jedna stvar mi nije jasna. Kad je elementarna nepogoda, potres, poplava, požar, tada se - gle čuda - idu spašavati djeca, žene, stariji i bolesni i općenito civilno stanovništvo, a kad se događa isto takva jedna elementarna nepogoda, samo nije potres ni poplava već su horde zlih divljaka agresorske vojske, e onda je to rat i onda ih po tebi i @gosponprofesoru NITKO ne treba spašavati ni braniti. Neka ih pokolju, siluju, raščereče, žive zapale, štogod, mi ćemo staviti vijenac od maslačaka na glavu, sjesti u položaj za meditaciju i govoriti: "Oooooooooommmm" i: "Mir s vama". Ili sam te nešto pogrešno shvatio?

    avatar

    12.02.2024. (18:23)    -   -   -   -  

  • j.

    Ohoho, Mariano, pa ti si se opet prilično uznemirio, žao mi je.

    Na stranu što očito nisi baš pročitao moj tekst, onda ne bi pisao da zagovaram izostanak obrane. Branit će samo onaj koji nešto voli, to sam napisao, i na tome treba (i svakako je trebalo) poraditi, to je temelj; nisi to baš shvatio. Moj odgovor supatniku dakle nije bio baziran na riječi "obrana" nego "treba". On je eto shvatio ono što ti nisi, da je to organizacijsko pitanje.

    Moguće da je supatnik na tebe mislio kada veli da mu je netko zabranio komentiranje. Je li to točno?

    Ovo o Krleži, to ti je koliko se sjećam iz one knjige Damira Pilića. Preporučujem ti da je pročitaš, iznenadit ćeš se.

    Laku noć. :)

    avatar

    12.02.2024. (22:01)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Mariano: "Taj dio je čisti falsifikat."

    Čekaj, ti STVARNO misliš da @ j. tvrdi da je Krleža STVARNO točno tako rekao?! :)))

    Nego, što Sai Baba govori o ratovima i ratovanju? Za Krišnu ne znam, ali nisam primijetio da je Krist išta rekao o ratovanju; Zlu se pak suprotstavio na svoj , iz ljudske perspektive, nelogičan način. I upravo ga tako pobijedio.

    Koji si ti neobičan čovjek... Duša ti pjeva o Krišni i Kristu, u tekstovima sve pršti od vrtoglavih mističnih zanosa, ali promiče ti suština (i mog) antiratnog stava. Do te mjere da je uzaludno bilo što dodati.

    avatar

    12.02.2024. (22:06)    -   -   -   -  

  • j.

    A tko veli da se u mojoj glavi smućenoj nešto nije pomiješalo, ne dijelim ja vjerodajnice kako od mene očekuje Mariano, ali još danas kao da vidim komrada Fritza na onom nilskom vjetru kako nekom mrkom generalu pod šapkom odmahuje rukom :).

    Da, nemir, teško je s nemirom.... I tebi laku noć, gp.

    avatar

    12.02.2024. (23:13)    -   -   -   -  

  • Aneta

    A ti, šta si sve ispisao, dobro si prošao! :)

    Nego, kada si nas već pozvao "da zamišljamo", ja pokušavam zamisliti Hanibala Barka, Leonidu od Sparte, Aleksandra Velikog, Napoleona, Džingis Kana, Sulejmana Veličanstvenog, Petra Velikog ... kako se danas ponovo rađaju i svojim vojskama upravljaju udobno zavaljeni iz kožnih fotelja ... ;)
    Mogu da zamislim sve, al' život bez Rata i Mira teško. Uostalom, ima li šta što se već kroz dugu istoriju čovječanstva nije dogodilo? I ima, i nema. Koža to najbolje zna.

    avatar

    13.02.2024. (00:00)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Nitko ne traži da se Krležu doslovno citira, no valjalo bi znati da Krleža nije bio plitak ideolog hipijevskog svjetonazora. A onda, nakon što si ti @Supatniku rekao: "nitko" (da te nitko sutra ne bi trebao braniti, pritom ne misleći da ima još i drugih poput tebe koji bi možda rado da ih se brani), pa potom ovo "Krležino": "...raspustite tu djecu, uzmite im puške i pošaljite ih doma. Kakva smotra, jeste vi poludjeli?", što sam drugo trebao zaključiti, i ne čitajući tvoj sentimentalni i redundantni tekst, nego da nastupaš s navlas istih pozicija kao i @gosponprofesor? Na koncu, zar i ne nastupaš? Obvezni vojni rok - veliko NE. U ime čega, kojega stava? @gosponprofesor svoj je stav sažeo u rečenicu: "Rat je najveće zlo", rečenicu koju izgovaraju babe po selima jer ne znaju misliti, jer se vode jedino plitkim emocijama i strahom za svoju djecu i unučad, dok si ti svoj stav sažeo u ideji da braniti svoju domovinu može samo onaj tko je voli. Donekle se tvoj stav ipak razlikuje od njegovog, ali ne bitno, jer oba lebde u nekom ideološkom oblaku, s tim da je tvoj više romantičarski, a njegov više hipijevski. Kladim se da bi gimnazijalci u onim svojim debatama ZA i PROTIV (jedno vrijeme to je išlo i na HTV-u) bolje argumentirali stav PROTIV od vas dvojice. Vojnog roka kakav je bio u JNA, ali i u HV-u devedesetih, i ja se grozim, ali to ne znači da trebamo a priori biti protiv obveznog vojnog roka. Naročito ako vidimo da će vlada dopustiti civilno služenje u kontekstu sanitetske obuke ili obuke za postupanje u slučajevima velikih elementarnih nepogoda i da će ročnici biti plaćeni sa 700 eura mjesečno i da će se služenje vojske računati u staž. Dakle, vremena se ipak malo-pomalo mijenjaju. Na koncu, arogantnu samodovoljnost i veliku razmaženost mladih možda zaista nije tako loše malčice korigirati, da se nježno izrazim. Bitno je samo načiniti taj značajan iskorak u smjeru iskazivanja poštovanja mladima kao samosvojnim jedinkama koje imaju svoj integritet, koje nisu tek nekakvo topovsko meso, niže od životinja. Stvari se mijenjaju nabolje i zato mislim da je ultimatvno NE obveznom vojnom roku tek neka vrst ideologizirane reakcije. Na koncu, da se razumijemo, kršćanstvo je daleko najveća ideologija svih vremena. ;) O tome je Nietzsche dao puno sjajnih stranica.

    avatar

    13.02.2024. (00:30)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @gospon profesor - Suštinu svog antiratnog stava ti uopće nisi elaborirao, nisi se ni potrudio, tek, iznio si nekoliko plitkih floskula tipa: "Rat je najveće zlo".

    avatar

    13.02.2024. (00:51)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Supatnik je zaista kod mene bio blokiran nekoliko dana, no sinoć sam ga odblokirao. On dobro zna i zašto sam ga bio blokirao i zašto sam ga zatim odblokirao. ;))

    avatar

    13.02.2024. (01:10)    -   -   -   -  

  • j.

    Ovo s Krležom mi sliči na onu skolastičku raspravu iz udžbenika logike o tome koliko konj ima zubi (a nitko da siđe u štalu prebrojati) :))) Knjiga je po knjižnicama vjerojatno razgrabljena,
    ja sam je čitao davno, kod nas u selu u tijeku je ko za vraga baš revizija; budem se potrudio ovih mjeseci pa ću pogledati i provjeriti da li se ja sjećam bijelih miševa ili ti samo nagađaš :).

    Ajd, neka si odblokirao, i dobro je da si odblokirao - da parafraziramo druga Tita kada novinarima odgovara na pitanje o studiranju stranih studenata u YU :)).

    Gle, na koncu, Mariano, ipak, nisi ti krenuo samo na tezu o vojnom roku, ti si odmah projicirao da ja ultimativno odričem pravo na obranu; mislim da si tu prilično pogriješio i preskočio jedno sedam lanaca premisa i konkluzija. Sada sužavaš raspravu na vojni rok, a gore si isprve pisao o tome kako ti se više od bilo koga gade oni koji odriču pravo na obranu.

    Uostalom, nemam pojma da li se gp i ja razilazimo po nečemu ili ne, kome bi to moglo biti zanimljivo. Kako bilo, ja niti njega niti tebe ne bih uključio u rečenicu u kojoj bih spomenuo gađenje.

    Ideologije? Nego, jutarnji i index, ideologije klika, straha i masovnih informacija; na te ideologije isto misliš kad spominješ ideologije? :)

    Još samo ova formulacija "on dobro zna"; gle, nemoj se ljutiti, ali to me sjetilo jednog mema na netu koji se tiče pitanja koje muž upućuje ženi: zašto si ljuta na mene?
    a) nizašto
    b) zato
    c) znaš ti dobro zašto :))))).

    avatar

    13.02.2024. (08:14)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Mariano: duh vremena je militarizacija, vidim da te solidno proželo... Prije trideset i kusur godina vjerojatno bi se složio sa mnom i s @ j.-om. No eto, ja sam ostao miroljubivi hipik, a ti si zreli sredovječni realist koji uzima u obzir realitet, treba se naoružati jer rat je pred vratima.

    Baš čitam u Novostima recenziju Hedgesove knjige... "Kad piše o zbivanjima u Ukrajini, Hedges upozorava na to da je širenje NATO saveza na zemlje srednje i istočne Europe donijelo brojnim tvrtkama milijarde dolara profita, a daljnje poticanje sukoba potaknut će rast njihovih dionica do neslućenih visina. 'Trgovci smrću djeluju po ekonomskom načelu. Što više leševa proizvedu, to su im bankovni računi veći', piše Hedges. On ne spori da je uspostava raketne baze NATO-a stotinu i šezdeset kilometara od ruske granice glupa i neodgovorna sve i kad bi imala geopolitičkog smisla, kao ni da ta činjenica ne opravdava rusku invaziju na Ukrajinu."

    Unatoč banalnom naslovu, pročitaj knjigu. I zaduži uniformu.

    avatar

    13.02.2024. (14:11)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Krležini su provodili svoja ljeta na Brijunima, često se družeći i odmarajući u društvu Tita i Jovanke Broz. Na Titov poziv odlaze i u diplomatski posjet Egiptu i Sudanu 1962. godine. Putovanje je trajalo dva tjedna, a Krleža je imao viši diplomatski rang od ostalih članova delegacije, praktički bio je prvi do Tita. Zbog takvog diplomatskog položaja Krleža je dobio priliku obaviti smotru počasne čete egipatske vojske – piše na izložbi, a nadopunjava se dijelom iz knjige Damira Pilića »Tito očima Krleže«: »U toj delegaciji bio sam odmah poslije Tita označen brojem 1 jer tako to u diplomaciji i protokolu ide, mora se znati rang. Kad smo stigli u Egipat, raspoređeni smo po grupama za obilazak zemlje. Tako s jednom grupom stignem u Ismailiju. Guverner Ismailije izašao je da nas dočeka. Pozdravi se i rukova sa mnom i kaže da izvolim obaviti smotru počasne čete! – Hvala, pozdravite džentlmene, ali ja te ceremonije ne volim. Pustite vojnike neka idu. – Ali, gospodine, to nikada nitko nije napravio prije Vas. – Znam, vjerojatno neće ni poslije mene. Nisam ja nikakav državnik, ja sam pjesnik…«

    avatar

    14.02.2024. (00:23)    -   -   -   -  

  • j.

    Hvala od srca na trudu, vidiš da nisam izmislio i da nije nemoguće da bi to Krleža Titu napravio; da bi tako išao „blamirati i sebe i Tita“ kako veliš negdje gore; samo sam promijenio termine u glavi. Krleža je, to je bit, rekao Egipćanima da vojnike puste neka idu.

    "Pustite vojnike neka idu. – Ali, gospodine, to nikada nitko nije napravio prije Vas. – Znam, vjerojatno neće ni poslije mene. Nisam ja nikakav državnik, ja sam pjesnik…"

    Sad još samo moramo tamisliti Fritza da bude za vojni rok i da sve svoje Štijefe Loborce i Pesek Mate sam pred svečanom smotrom postroji. O tome smo ovdje pričali, ne?

    Nemoguće, velim ti :).

    Možda si mislio na ovo da sam napisao „piskaralo“ umjesto pjesnik, ali Krleža me t van svake sumnjeu ekskulpira; veli – nisam ja državnik nego pjesnik; zar ti stvarno nakon tri ormara ispisanih tekstova misliš da tu kod Krleže nema i autoironije kada suprotstavlja državnike i pjesnike; da on doslovce misli: ovaj dobri čovo kojem se cijedi mast sa brade, koji tu drži čete postrojene da se muva čuje, taj će shvatiti pjesnika?

    Uglavnom, još ti jednom hvala od srca na trudu; cijenim nadasve iskrenost i predanost; ovo si napravio više čak na svoju štetu - svaka čast.

    avatar

    14.02.2024. (08:33)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...