Komentari

kockavica.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • Kockavica

    Eto, da se ja vratim na ono što me fascinira u zadnje vrijeme. Jelen je nešto sitno rekao, ali ni približno dovoljno za moj ukus.

    Stavkirke. Sjever. Recimo Norveška.

    Unutarnji presjek i tlocrt, naravno, nije u mjerilu, nisam arhitekt.

    Zamislite si drvenu crkvu staru 500 godina. Svima je lako zamisliti kamene hramove koji tisućama godina svjedoče o graditeljskim sposobnostima i starim vjerovanjima, ali dijelovi Europe koji nisu imali kamen imali su drvo. Drvo trune, jedu ga crvi, i praktički ništa nije sačuvano, a tko zna kakve su sve kulture drevne drvene postojale i gradile po Europi? Stavkirke daje mali bljesak onog što ne znamo, što je bilo, što je moglo biti.
    U 19. stoljeću zbog propisa o veličini crkve u odnosu na broj žitelja, stare su rušene, a građene nove, nove bez ukrasa, bez povijesti, bez estetike. Ipak, neke su ostale sačuvane, rušene i ponovno sagrađene na drugim mjestima.
    Također, prije su imale mala niska vrata koja su se otvarala prema unutra, ali zbog nesreće požara i smrti mnogih ljudi, jer su se guranjem na vrata ista nisu mogla otvoriti, prva su izmjena bile veća vrata koja se otvaraju na van. Iako je prethodno prema unutra bilo iz praktičnog razloga velikih snjegova i lakšeg otvaranja prema unutra kad su nanosi snijega vani.

    Koliko je tu graditeljskog umijeća i ljubavi prema detalju.
    Milina.

    avatar

    28.12.2022. (08:10)    -   -   -   -  

  • samo za vranju

    Baš si romantična. Ovaj crtež je fenomenalan. Uistinu lijepo bi bilo vidjeti rezbarije i umijeća drvene gradnje.

    avatar

    28.12.2022. (09:01)    -   -   -   -  

  • Kockavica

    Jooj baš bih rado putovala u Norvešku i to vidjela vlastitim očima. Mora da je veličanstveno. :)))
    Mene jug uopće ne privlači, vrućine, kamen i to, al sjever, oooo da, vatra krzno i snijeg. :)

    avatar

    28.12.2022. (09:44)    -   -   -   -  

  • pal MOOD

    ah, poznate drvene ljepotice Turopolja građenih "na žale"; Guštelnica ili neka druga, sve su zadivljujuće i mistične

    avatar

    28.12.2022. (09:55)    -   -   -   -  

  • The Art Of Being Yourself

    Posebno su zanimljive konture ovog nacrta, koje lijepo simboliziraju patrijarhalnost i tko je gazda u cijeloj priči. :)

    avatar

    28.12.2022. (10:19)    -   -   -   -  

  • Kockavica

    Tako je i mi imamo svoje :)) , možda ne tako visoke, i od drugog materijala. :) nego to me isto fascinira, recimo, hrast, ok, znamo da je dugovječna kvalitetna građa, ali ovo njihovo je crnogorica, i da ona može toliko durati? Moram taj dio, vrste tih jelki borova što li su, proučiti.

    Ahaje, kam tebe pak misli vode. :I

    avatar

    28.12.2022. (10:44)    -   -   -   -  

  • The Art Of Being Yourself

    Ja sam mislio da se samo o tome i radi. :) Kad ono, arhitektura. :)

    avatar

    28.12.2022. (10:49)    -   -   -   -  

  • Kockavica

    Ne ne, nikako, danas samo arhitektura, estetika, prihvaćanje starog i uklapanje u novo, spoznavanje prošlosti da bismo znali djelovati u budućnosti. :)

    avatar

    28.12.2022. (11:52)    -   -   -   -  

  • j.

    Sjetilo me nečega, pogotovo ovo posljednje što si komentirala; čitao sam o nekom selu na Kordunu, dolje ispod Petrove gore, gdje ljudi danas uz malene rječice grade kuće okrenute suncu, od blata, zemlje, slame i drva i gdje žive od svojih ruku, prodaje struje i nešto turizma. Teško je tamo sa djecom - škole, pedijatri, cijela infrastruktura koju bi neka normalna država dala a koštala bi kao primjerice trećina nekog reprezentativca u nogometu, tamo ne postoji - zato valjda i nema puno mladih, ali moglo bi se tamo sasvim pristojno dočekivati kraj, možda? :)

    avatar

    28.12.2022. (12:49)    -   -   -   -  

  • Supatnik

    Bože kakvih gluposti se čovjek nauživa od ovih tvojih obožavatelja.

    avatar

    28.12.2022. (14:12)    -   -   -   -  

  • Kockavica

    Ah ti bi lakši izlaz? :) , nije nam suđeno takvo što, niti kad ulazimo u život niti dok traje niti kad je vrijeme odlaska, ako taj mir ne možeš ostavriti tu gdje jesi, nećeš ga naći ni tamo.
    Kak sam ovo pametno sročila! Toliko da je vjerojatno glupost pa budi slobodan ignorirat. ;)

    Umanjivanjem mojih obožavatelja nećeš biti veći.

    avatar

    28.12.2022. (18:28)    -   -   -   -  

  • kako_ti_kupus

    ima davno sam gledaoneku emisiju u kojoj je bilo priče o drvenoj crkvi staroj trista godina gore negdje na sjeveru, odonda nije prošlo dodatnih dvista pa san siguran da je rič o dvi različite. u svakom slučaju tu je bilo rečeno da se drvo toliko dugo održalo u zdravom stanju iz dva razloga; drvena građa nije bila pilana nego tesana, obrazložili su i kakav je to utjecajna samo drvo ali sam zaboravio; drugo, zbog ekstremno niskih temperatura koje kako sam razumio konzerviraju drvo.
    što se tiče drevnih umiječa mogu kazati samo jedno, proizašla su na osnovu razmišljanja suživota sa prirodom što za našu civilizaciju nije slučaj i mogu slobodno reči da smo putem puno više izgubili nego našli

    avatar

    28.12.2022. (19:03)    -   -   -   -  

  • Kockavica

    Pa u Norveškoj ima sačuvanih tridesetak, uglavnom iz srednjeg vijeka iako su neki dihelovi i iz 11. stoljeća, al bilo je tu izmjena i nadogradnji, a razlikuju se i dva osnovna tipa građenja sa još podtipova. Jedna je u Švedskoj a jedna je preseljena 1842. u današnju Poljsku koja je tada bila dio Prusije.
    Osim ovog što spominješ premazivane su katranom što vjerujem da također ima svoju svrhu u impregnaciji i zaštiti drveta a ujedno daje i karakterističnu boju.
    Kod nas je jelovina nekvalitetno drvo , ali ako sam dobro shvatila postoje vrste jelovine koje su fakat kvalitetne i koriste se za gradnju onih kućica od balvana, pa pretpostavljam da je i ovdje u pitanju neka kvalitetna vrsta jele.
    Joj kak ste vi "momci u najboljim godinama" negativno nastrojeni, te se izgubilo ovo te više nema netaknute prirode, te izgubili smo ono, no dosta više, ja volim prirodu ali ona je jedna opaka krvožedna okrutna babuskara kojoj mi nemremo niš, mi smo ko buhe na njoj, i samo će nas u jednom trenu stepst sa sebe, a meni je drago što imam vešmašinu i suđericu i instant kavu, a kako god okrenem toga ne bi bilo da nešto od starog nismo putem zanemarili ili zamijenili.
    Idem uzet zraka pa se možda još nečeg sjetim.

    avatar

    28.12.2022. (19:15)    -   -   -   -  

  • Ypsilonka

    @supatnik je opet ljubomoran, ha? :)

    Možda da se u box napiše : @supatnika svejedno volim najviše?!
    Možda bi svima bilo lakše?! :))))

    avatar

    28.12.2022. (21:19)    -   -   -   -  

  • kako_ti_kupus

    aaaa ne, neeee nemislim ja da napretkom nismo profitirali, daleko od toga, jesmo, i nebih se mjenjao. konkretno mislim na one koji zanemaruju, s visoka govore o pošlim vremenima. evo npr. tvoj zadnji post o lovu. lov je oduvijek ljudima bio način preživljavanja, jel tako? je! sama si spomenula u komentarima 'mesare' koji ne love po etičkim načelima nego, daj, ubij, nek se ima, a to im je omogićila tehnologija, broving sa pet patrona, doduše poslin je reduciran zakonom o lovsrvu na tri, a šta je falilo staroj dobroj dvocjevki ili da parafraziram, jednakim šansama za lovca i divljač. ni tigrovi u prvom pokušaju ne ulove svaki put pljen, zar ne?

    avatar

    28.12.2022. (22:15)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Ja sam obratno. Privlači me jug. Sjever niti malo, a bome ni azijske zemlje. :)

    avatar

    29.12.2022. (01:46)    -   -   -   -  

  • j.

    Ne slažem se baš sasvim; postoje ljudi, mjesta, stvari, pojave kroz koje prolazi i dolazi taj "mir" (tako da priroda možda jest babuskara, ali i u očima starijih, iskorištenih i prezrenih žena možeš naći toliko punine, nježnosti i spokoja - nisu sve pune mržnje i grubosti; ova koju spominješ sigurno nije imuna na davanje i primanje, još kako - i to često i očito potpuno van neke koristi i računice). Čak štoviše, mislim da to sigurno ne možeš poreći; postoje i oni drugi, ovi koje sam na početku nabrojao - kroz koje dolazi stravičan nemir - mislim da maknuti se od njih možda jest bježanje i oportunizam, a možda - napredak; odricanje mogućnosti i smisla promjene možda bi čovjeka prikovalo za spilju?
    Sjever: npr. Hamsun, Thoreau, Bergman... Jug, npr. Camus, Tagore, Greco... Nemam potrebu isključivati ih ili suprotstavljati. Sjajni su i jedni i drugi. Ali ako moram birati između minus dvadeset i plus četrdeset, onda sigurno ovo prvo, to da :).

    avatar

    29.12.2022. (08:56)    -   -   -   -  

  • Kockavica

    Istina, iako on to nikad neće priznati. ;) Al ipak mu ne bih išla toliko niz dlaku da mu box posvetim. :))

    Aha, onda dobro, već sam mislil da moram braniti napredak, makar mi puno više odgovara papir i nalivpero od ovih pametnih tipkavaca. ;) Pa naravno, štoviše uspješnost i najboljih lovaca među životinjama mislim da ne prelazi 50%, ima kna neka mala vrsta divljih mački koja je najbolja, al ne mogu se sjetiti koji je njen postotak, probat ću nać podatak. A ljudski lovci su jednako tako (ne)uspješni.

    I onda odeš u Njemačku! ;) Razumijem te, kao i razlika među ljudima koji više vole mačke ili pse. :)

    Slažem se, samo ne volim pretjerano idealiziranje majke prirode, i suprotstavljanje tome čovjeka kao negativca, čemu dobrim dijelom doprinose i dokumentarci koji ne prikazuju baš sve aspekte životinjskog života, dakako ima i onih brutalno realnih koji daju pravu sliku. A meni se ta babuskara sviđa baš takva kakva je, sa stvaranjem, davanjem, smrću i obiljem, umjetničkim izričajem van premca, i vremenskim rasponom koji sve čini toliko čudesnim i zadivljujućim.
    Rado ću putovati svugdje, i slažem se da nije potrebno suprotstavljati, ali svjesna sam da neću u životu imati vremena za sve pa si postavljam prioritete, a glede ostalog koliko dosegne poplun. :))

    avatar

    29.12.2022. (11:18)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...