Komentari

astrosailor22.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • luki2

    Uhhhh...:(((( Težak ali životan post. Bila, vidjela :((((( Treba govoriti, pisati - upravo da se nikada ne zaboravi i da se nikada na svijetu nikome ne ponovi. Pozdrav!

    avatar

    19.04.2021. (14:03)    -   -   -   -  

  • Litterula

    Žao mi je što nikad nisam bila u Poljskoj;
    No "vidim" Geto i strahote koje su se tamo događale

    avatar

    19.04.2021. (14:22)    -   -   -   -  

  • jelen

    Još se Kašubi jedino tamo odupiru polonizaciji. Negdje sam čitao da još početkom 20st. masa poljskih imigranata u USA su se izjašnjavali su po narodnosti "Bijeli Hrvati". Da li znaš što o tome?

    avatar

    19.04.2021. (15:23)    -   -   -   -  

  • tignarius

    kad već prevrćemo po povijesti..moglo bi se otići i malo dalje, u ono poznato
    prostor između Rusa i Prusa!!! nije bio baš nastanjen plemenitim nakanama "komšija"

    a izgleda da su Poljaci ostali jedini problem u ovom svijetu!?
    toliko ih tuklo!
    a oni ostali katolici!
    izgleda da i tebe smeta što su tako postojani!?
    mogli su se popot Francuza, Talijana, Španjolaca, Iraca...davno predat?

    avatar

    19.04.2021. (16:57)    -   -   -   -  

  • jekatisine

    Zaboravljanje povijesti trenutno je jako popularno.

    avatar

    19.04.2021. (17:57)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @jelen: ne, i Šljonzaci se javljaju, evo sad ide popis stanovništva i dozvolit će im se izjasniti kao takvima. Ali to je više povijesno motivirana politika nego stvarno pitanje neke narodnosti. Chrobacja wielka ili Bijela Hrvatska je bila, do V stoljeća, negdje između Moravske i današnje centralne Poljske. Iz tog područja su se raselili Chrobati (neki poljski etimolozi vele da je ime plemena od "chrbe", tj. grbe za brdovite terene i vrhove Tatri). Bili su pagani još par stoljeća, pa ako je i bilo nekih podataka o njima, počišćeni su u vrijeme kad je Crkva čistila povijest po svome.
    @Tignarius: Ne smeta mene ništa, Poljaci su preživjeli, neki drugi nisu, i to je jedino što se broji. Pohvalnice su za malu djecu. A što se bjeloglavih supova i purpurnih stričeka i dedica pedofilčeka tiče, priznali oni Darwina ili ne, o glavi im radi: u toj kršćanskoj sekti boguugodnih ideala je sve manje pastira, morat će se malko modernizirati, ali i idejno i doktrinarno, a ne samo arhitekturom i voznim parkom.
    @athropa: da budem aktualan, ovo danas je već poprilično uznapredovali Alzheimer, ne samo zaboravljanje!

    avatar

    19.04.2021. (18:59)    -   -   -   -  

  • jelen

    Trebalo bi provjeriti tko je plasirao tu informaciju, ne sjećam se morat ću istražiti. Može biti jednostavno nekakva mitomanija iz mašte u rangu onih koji su '90ih nas proglašavali za potomke Hetita, Gota, Iranaca i sličnih budalaština... Kad je vladao fetiš neslavenstva.
    Ako smo ponijeli ime zaista po grbavim gorama mogu reći da sam izuzetno ponosan zbog toga.

    Inače imao sam jedan genijalni stari povijesni atlas krcat sa nazivima slavenskih plemena i nekako je nestao, jednostavno je ispario, to si nikako ne mogu oprostiti! A bilo je baš zanimljivo na području današnje Poljske i istočne Njemačke.

    avatar

    19.04.2021. (20:08)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    iako mi je zanimanje upravo povijest, takve činjenice mi oduvijek izmame suze... :(

    avatar

    19.04.2021. (23:31)    -   -   -   -  

  • morska iz dubina

    ...povijest pliva u potocima krvi.....i dalje je krvožedna i već danas ispisuje naše sutra.....opet krvavo...ništa mi iz povijesti naučili nismo...samo se nadamo da jednom hoćemo...ne mi, neki drugi klinci....

    avatar

    20.04.2021. (07:49)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Koliko puta trebamo ponoviti da bismo naučili?

    avatar

    20.04.2021. (08:51)    -   -   -   -  

  • geomir

    "Djeci božjoj se već 2000 godina govori o ljubavi i miru,
    ali djeca kao djeca – ne mogu još to razumjeti."
    Dinko Matković

    avatar

    20.04.2021. (10:03)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Poslije groznog perioda u kojem "(...) Naša djeca ne vole bajke (...)" diskutabilna budućnost (bila) je na redu.

    Nevezano, a možda i ne, pitam se koji je stvarni razlog što je u ovom stoljeću samo u Ujedinjeno Kraljevstvo "prebjeglo" (od čega, pitam se?) okvirno milijun Poljaka...
    Svaka sličnost "s aktualnim sličnostima" namjerna je.

    Tekst je opak!

    avatar

    20.04.2021. (15:34)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @Bergaz: po iseljeništvu su slični nama i Ircima.1/10 ih je vani, a dodajući i potomke prethodnika stotinjak godina unatrag, i više. Slučajno sve neki katolici, samo slučajno.Mislim da su im razlozi svima slični, ljudska glupost doma je prekoncentrirana, pa ju je malo lakše podnijeti razvodnjenu u izbjeglištvu od besmisla. Čak i s dodatkom emigrantskog patosa. Kuku i lele! A ovdje djeca koju sretnem na ulici, kinezi i ukrajinci, haha, svijet je ludnica!

    avatar

    20.04.2021. (15:58)    -   -   -   -  

  • tignarius

    Sailor
    RKC je jedina "institucija" na svijetu koju se može vrijeđati do besvijesti...
    bez ikakvih sankcija
    dapače!
    poželjno je

    ima previše katoličke literature koja objašnjava pojedina razdoblja Crkve, da bi se oprostilo "neznanje" vezano za inkviziciju, lomače, ravnu Zemlju,simoniju, indulgenciju
    Protestant Rodney Stark je napisao "Lažna svjedočanstva" protu katoličke povijesti
    a moš uzeti i knjigu Ratka Perića "Abrahame, Abrahame" ima puno podataka
    možda bi u obzir mogli i uzeti Marxovu (ili čak Engelsevu) tezu o genetskoj reakcionarnosti (u prijevodu zatucanosti) pojedinih naroda
    u koje, naravno svrstao više manje sve Slavene
    pa zato mi danas u EU govorimo engleski a Englezi nisu u EU
    ni malo čudno!?
    ,

    avatar

    20.04.2021. (16:20)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @tignarius: samo ako ne živiš u Poljskoj, ovdje možeš u kazamat, ili u nekoj sličnoj vukojebini gdje trenutno vlada-kad joj daš vlast, onda je pokazala što zna. Dakle, i zaslužila je to blato, temeljito. Dobrim i poštenim radom se možda jednom, par sekundi prije dolaska Zarkona, dijelić iskupi. Ne daj se smetati mojim nabacivanjem blata na RKC, to samo jer ne volim po drugima, čija dvorišta ne poznajem toliko dobro. Sve je to magla i dim, RKC je nebitna, samo jedno od dugovječnijih i letalnijih utjelovljenja ljudske gadosti. Ja inače, to si shvatio, ne podnosim religije općenito, a posebmo kršćanstvo-i opet po principu najbližeg susjeda. Marxizam, njegovo abortirano dijete, mi je blizak samo kao "dobro poznati neprijatelj", ali to jer sam bio u školi kad su nas time tucali u zdrav mozak kao i Titom, kome sam, by default, spjevao prve literarne uratke. Kad čovjek shvati čemu služe crkve, škole i države (sebi samima) onda se ne gura baš u fanove istih. Za utjehu, Lenjina smatram uber-gnjidom, i uvijek mi je žao kad vidim da je bio u pravu: sve je to (buržoazija) trebalo poubijati, to je jedini način da ih se riješiš! (tipova kao onaj sa sinkopom, onih međugorskih gnjida od nogometnih moćnika, raznoraznih bagerista i sakupljača zlatnih kada i krznene stoke po garažama...da ne idem dalje od takvih svijetlih domaćih primjera, iako sam po svojim egzilima nailazio na vrlo, vrlo ozbiljnu im konkurenciju) Iako, u Kini su ih poubijali 40-80 miliona, pa ipak nisu uspjeli "riješiti problem" kao ni Staljinovih 30 i više miliona. Očito još nismo dosta pametni i teorija i praksa nam baš i ne idu zajedno-na sreću. Engleski bi ja rado zamijenio Esperantom ili makar nekim ljepšim kao francuski, čak bi radije prešao na latinski ili grčki, ali to smo već imali i očito nas nije daleko dovelo. Kineski nešto znam, ali neka samo ostane kinezima. Učimo biti razumna bića. Možda jednom naučimo, ali mislim da ćemo tada biti poprilično drugačije misaone i fizičke konstrukcije. Ovakvi kakvi smo, možemo samo težiti nekom svom lokalnom maksimumu. Ovoliki odgovor čisto iz poštovanja, imaš drugačije mišljenje i imaš svoje razloge, kao i ja svoje, i mislim da je ovakav diskurs ispravan i poželjan.

    avatar

    20.04.2021. (17:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...