Komentari

naelektrisaniguster.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


  • Galaksija

    zanimljive su mi postavke i teorije budizma. :) slušala sam na fakultetu obavezni kolegij koji je zagrebao pod površinu najvećih religija svijeta... hvala ti na ovom izvještaju! Veliki pozdrav!

    avatar

    04.04.2021. (22:58)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    I drugi put @Izgubljena! Sumiraću ovo što san naučija o Budizmu kad završin kurs. Pozdrav i tebi :)))

    avatar

    04.04.2021. (23:13)    -   -   -   -  

  • Mayday

    Lijepo što ideš na taj kurs koji te toliko veseli...svakako nam ostavljaj svoje dojmove - interesantno je, mada se ovako, na prvo čitanje, s nekim stvarima ne mogu poistovjetiti...sretno! :)

    avatar

    05.04.2021. (04:12)    -   -   -   -  

  • Yoda

    Moje znanje o budizmu je tek na razini prepoznavnja pa bi bilo vrlo neozbiljno da na tu temu ostavljam komentar. Stoga ću komentirati ono što znam.
    Kada je u pitanju vezanost između majke i djeteta javlja se nešto što se zove afektivna vezanost, kvaliteta te veze je preduvjet razvoja ličnosti djeteta.
    Znači možemo zaključiti kako će buduća ličnost djeteta ovisiti o sposobnosti i potrebi majke da zadovolji sve djetetove potrebe. Ukoliko ona pravovremeno i dobro neće odgovarati na potrebe djeteta kasnije u životu ćemo imati razne poremećaje i probleme ličnosti.

    Što bi ono rekli nije to sam tak, pa ni vezanosti. U prirodi ćeš rijetko naći nešto što nema svoju funkciju nego je modni dodatak tako je slučaj i sa vezanošću.

    Jedna od zabluda koju također imam potrebu razotkriti je kako ožalošćeni otac žaluje zbog sebe.(Uopćeno gledano)
    Neki ljudi to zaista rade, tako žaluju. Udovac žali sam sebe što mu nema tko skuhati, oprati, nema društvo, život se preokrenu zbog gubitka. U tom slučaju se i radi o tome kako on žaluje za pogodnostima koje mu je davala druga osoba, ne za njom.
    Ipak...
    Ne bih se čudila kako ovaj gubitak (života djeteta) prati posve druga priča, a to je nemogućnost podnošenja spoznaje kako je život izgubila mlada osoba, tvoje dijete. Možda tebi i ne bi palo na pamet kako taj čovjek ne traži utjehu za sebe nego žali gubitak, ali moguće je.

    Važno je znati kako postoji dimenzija više u ovom životu od preokupiranosti sobom i željom da se taj ja oslobodi boli, dostigne trajno stanje sreće. Ili da se uopće oslobodi.

    Uživaj u seminaru, iz svega možemo izvući nešto korisno za sebe ukoliko nam je to i cilj.

    avatar

    05.04.2021. (06:18)    -   -   -   -  

  • morska iz dubina

    Drago mi je pročitat da se uključuješ u aktivnosti, pokazuješ interese i da te vesele. Takva stanja su uvijek naše uzlaznosti. Jer nas nešto interesira i želimo u to proniknuti.:-)

    avatar

    05.04.2021. (10:17)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    @Maday, ne leži sve svakome jednako, al eto, lipo je kad moš nešto naučit.

    @Yoda, za majku i dite, tu mi je budizam malo klimav. I da, taj čovik možda fakat žali za gubitkom mladog života, u smislu da ne može prihvatit da mu dite nije poživilo još, iskusilo život i slično, ali po budizmu takvo mišljenje je pogrešno. Jer postoji reinkarnacija, ponovo na zemlju a i u neke druge sfere. Tako da to dite će proživit svoje, na ovaj ili na onaj način. A ionako, žaljenjem da je dite umrlo mlado, ne može ništa promijenit... A kad kažem da neko žaluje radi sebe, ne mislin da taj neko ne žaluje za tom osobom. Jasno da žali, i da ga pitaš reka bi da mu je ža što je umrla, ali opet kad sagledaš on žali jer njemu u životu više neće bit te osobe. Ne mislin da je to iz neke direktne koristi, u smislu da mu neće imat ko kuvat i slično, nego ono, gubitak nekog bliskog boli, jer ga više nikad nećemo vidit. Ali žalimo radi nas, što mi nećemo vidit tu osobu, a ne radi te osobe u smislu da mislimo da joj je loša jer je umrla.

    Kažeš postoji "dimenzija više" od svega ovog što si opisala. Kakva je ta dimenzija?

    P.S. Opet si zabarkadirala blog. :/

    @morska iz dubina, ovo me baš zanima, a sad dalje kako će bit kad prođen ovaj kurs, vidićemo. :))

    avatar

    05.04.2021. (11:03)    -   -   -   -  

  • Blogokviz

    Kol'ko sam ja shvatio budistička učenja (prema knjigama koje sam čitao) sve se svodi na postizanje ravnodušnosti prema događajima koji nas okružuju, ništa nije važno :). No, patnja je uvijek problematična, i istina je da uvijek patimo zbog sebe, mi smo izgubili voljenu osobu, nas boli. Veliš da ne postoji stalno "j"a jer promjena konstantna, a što ako je promjena dio našeg stalnog ja, ili ako je promjena zapravo iluzija? A, opet veliš da nemamo kontrolu nad sadržajima uma, i uistinu nemamo, pa kako onda mi utječemo na promjenu ako nemamo tu kontrolu? Meni se čini da sve religije zapravo uče da nemamo slobodnu volju iako tvrde da imamo, moj dojam je da su sve te filozofije, zapadnjačke i istočnjačke, jako kontradiktorne u svojim učenjima.

    avatar

    05.04.2021. (13:21)    -   -   -   -  

  • luki2

    Da. Slažem se sa Blokvizom. Tko smo onda mi - bez emocija?! Ne samo da se ne slažem, nego to ne bih mogla živjeti ni jedne sekunde svoga života. Mene svaka nepravda pogađa. Plačem zbog tuge i nepravde. Ne vjerujem, na kraju, da ćemo ili da živimo život poslije života. :(((((( Bojim se da živimo samo ono, što je na ovoj našoj Zemljici. I to je to. Ostaju naše misli (kao naš duh, kao naša razmišljanja o životu) - ali, na žalost - ništa više.....Pusa!

    avatar

    05.04.2021. (13:38)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    @blogokviz, kako promjena može bit iluzija? Kad je promjena nešto što je nezaustavljivo. Da je promjena iluzija onda bi mi uvik bili isti, a nismo, nikad nismo isti. Nemoguće je negirat promjenu. Ali to ne znači da nema "nečeg" što je trajno naše unatoč promjenama. Hindu tradicije idu na tu varijantu, one tvrde da postoji esencija koja preživljava život za životom, da postoji duša, dok budizam to negira, i tu je i po meni kontradiktoran. Gledaj, ovisi sve šta te zanima i šta tražiš. U religijama ima kontradikcija, to je jasno, zato ja ne mogu pripadat nijednoj religiji. Ali ima i mudrosti, u svakoj religiji. Zato je pametno uzet ono što je mudro a ostavit osstalo po strani.

    @luki2, dobro ti tako doživljavaš život. Po budizmu ne znači da nećeš imat empatiju prema drugim bićima ni da te to neće doticat. Jednostavno sam ćeš birat s kojim emocijama ćeš se bakćat. Otprilike. A ti radi kako tebi odgovara, ako ti ne leži budizam, nađi nešto što ti leži. :)

    avatar

    05.04.2021. (14:32)    -   -   -   -  

  • Blogokviz

    Sve može bit iluzija ;). Ako je ta promjena predodređena onda ista zapravo nije promjena, vrijedi i za slobodnu volju, ako je sve predodređeno onda je i slobodna volja iluzija kao i promjena, ali iluzija koja je potrebna da bi mogli funkcionirati. Ali to je samo "ako", dakle samo razglabam o jednoj mogućnosti, ne tvrdim da to jest tako.
    Poput Matrixa, promjena je samo u snu :)

    avatar

    05.04.2021. (15:23)    -   -   -   -  

  • teuta

    Vidi se jarane da si se pošteno zagrijao
    za budizam.
    Sve je dobro pomalo znati, uoće nije bitno
    da li ćeš se i dalje držati svega toga ili ne.
    Uvijek je dobro bar od malo od svega poznavati.
    U svakom slučaju uvijek čovjek treba svemu dodati svoj
    tač, ne bi smio ići za nečim pun fanatizma.
    Nijedna vjera nije dokazana, sve samo nagađamo
    a pravu istinu ćemo saznati kad odemo na onaj drugi svijet.
    LP:))))))))))))

    avatar

    05.04.2021. (15:28)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    @Blogokviz, kako to da ako je promjena predodređena onda nije promjena? Nisan ja napisa da je neko odučija da će stvorit promjenu, da je predodređena nekim zakonom datim od Boga tipa il tako nešto. Nego prosto kad gledaš prirodu stvarnosti, sve se mijenja, sve oko nas i mi sami. Za iluziju slobodne volje, ne znam, ne poznajem dovoljno budizam da ti odgovorin iz te perspektive, ali ovako, virujen da slobodna volja postoji, ali nije apsolutna, uvjetovana je svačim nečim.

    @teuta, jaranice, Pa gle, budizam je više način života i odnosa prema svom umu nego što je on religija u klasičnom smislu. Možeš prakticirat budizam i bit ateista npr. Ali budisti viruju u reinkarnaciju, to je točno, i to ne meremo znat da li je stvarno ili nije.

    avatar

    05.04.2021. (16:13)    -   -   -   -  

  • Yoda

    Možda sam se krivo izrazila kada sam rekla dimenzija više. Sasvim sigurno sam se krivo izrazila.
    Mislim kako uz neke životne spoznaje i iskustva se život "ne mjeri" kroz osobnu dobit jer postoji nešto što je puno veće od našeg ja. On je prisutan i važan dok si živ i ne možeš ga se osloboditi /potreba/ kojima si uvjetovan, ali to ja nije osnovna vodilja kroz život.

    Neki gubici kao što je gubitak djeteta (u opisanom slučaju) ne traže utjehu jer ona se ne može naći. Ne traže nestanak boli jer ju je nemoguće naći. To je sitna trampa. (Ne znam je li jasnije?)

    Ne postoji potreba za oslobođenjem tog bijednog i jadnog ja. Nije on tak bitan faktor ako ga suštinski sagledaš.
    :))

    avatar

    05.04.2021. (18:09)    -   -   -   -  

  • Blogokviz

    Nisam ni na ja napisao da si ti napisao da je netko odlučio da će stvorit promjenu :). Samo pokušavam objasniti mogućnost da ono što doživljavamo kao promjenu zapravo nije stvarna promjena, odnosno da može biti iluzija. Zato sam spomenuo Matrix, recimo da mi spavamo, a ovo je sve san, promjena se događa samo u snu koji nije stvarnost, tako da promjena nije stvarna, već mi sanjamo da jest, a naše stanje se ne mijenja jer i dalje spavamo :). Ako me kužiš dobro, a ako ne, onda opet dobro :). Nekad ne kužim ni ja sebe :).
    P.S. U kontekstu predodređenosti recimo da je promjena zacrtana pa se ne može promijentiti, biti drugačija, pa recimo da stoga nije stvarna promjena, semantika :).

    avatar

    05.04.2021. (19:32)    -   -   -   -  

  • Yoda

    "Ali žalimo radi nas, što mi nećemo vidit tu osobu, a ne radi te osobe u smislu da mislimo da joj je loša jer je umrla."

    Nije problem što je MI nećemo vidjeti što NAS to boli, mi smo nebitni problem je što dijete neće živjeti.

    Osobno mislim kako nakon smrti ništa ne postoji tako da je smrt konačna činjenica.

    avatar

    05.04.2021. (20:24)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    @Yoda, moguće je da si ti u pravu što se tiče ovog vezano za smrt diteta, ali to važi samo za ateiste. Kršćani viruju i vjerovatno se nadaju da je to dite u raju. Ako je u raju, oni nemaju razloga žalit za njim jer mu je dobro. Budisti viruju da se reinkarniraju u nekom svitu od više mogućih. Iz budističke perspektive, a iz nje san pisa post, je njegova bol besmislena, jer će dite dobit drugu šansu. Tako da, gledano iz budističke perspektive on plače radi sebe. A ako mene pitaš šta ja mislin... hm... pa ovako, prirodno je da ti je ža što je neko umra mlad a život pred njim. Ali opet virujen da svak ima svoju karmu/vibru, šta li već kojom se vodi kroz život te jednim dijelom i privlači događaje koji će mu se desit. Ako neko popije i brzo vozi, te to često radi, ako mu je karma takva, dobre su šanse da će poginit, zar ne? Tako da, ja ne virujen da kad neko mlad umre da se je "desilo nešto krivo". To stavljan pod navodnike da to naglasin. Ništa pogrešno se nije desilo, mladi ljudi umiru i to je to. Moš žalit jer je mladić umra, ali njegova smrt je prirodna stvar. I opet, ko što reko, iz budističke perspektive se ne moraš sekirat za dobro tog mladića.

    @Blogokviz, ako je sve baš ko u Matrixu, opet možeš naučit neke stvari dok sanjaš. Izvuć neku mudrost iz života, neke spoznaje. Vrime koje je odmaklo te je prominilo, nisi više isti ti, kako god okreneš. Mislin da se promjena ne mere relativizirat. Al malo smo i odmakli od teme.

    avatar

    05.04.2021. (20:47)    -   -   -   -  

  • Yoda

    Moram iznijeti stav do kraja kako ne bi bilo dvojbi oko njega. ;))

    Mislim kako su ljudi izmislili hrpu pričica (od tuluma s anđelima nadalje) u svrhu samozaštite po dobroj staroj "brigo moja prijeđi na drugoga" ( slično je s grijehom/oprostom grijeha). Samo da je mom š**** dobro i da je on siguran.
    Jel čuj kako bi pokojnik bio u nepovoljnom položaju kad je nama teško! On je samo mrtav i ništa drugo.

    Smrt mladog čovjeka bi bila "prirodna smrt" kada bi ljudi umirali mladi ovako se uvijek radi o nekoj nasilnoj smrti ili preuranjenoj bolesti.
    To da je smrt neizbježna jasno je svima, ali nije isto s 12 ili 89.

    Obzirom si dosta mlad smrt ćeš vjerujem još sagledavati iz drugih i drugačijih perspektiva.
    Lijepo spavaj i laku noć!

    avatar

    05.04.2021. (21:20)    -   -   -   -  

  • jelen

    Sve je to lijepo proučavati tko ima interesa, ali nije zamjena za pomoć koju može pružiti jedino stručna osoba, profesionalac. Otac iz susjedstva kojeg spominješ da je izgubio sina čak i da je budist (kao što nije) i ne samo da je budist nominalno nego i da ima dugogodišnji trening u praksi svejedno bi korist za njega u nošenju sa takvim gubitkom zavisila jedino od toga koliko uspješno bi sam sebe mogao uvjeriti u nešto u što se treba uvjeriti da mu bude lakše- baš kao i što svaki drugi vjernik bi radio u takvom slučaju. Da li bi bio uspješniji u tom poslu s budizmom ili bez to je čista lutrija.

    Moje mišljenje je da da religioznost nije prevaga kod nošenja sa takvim stvarima kao što je teški gubitak bliske osobe. To je nešto što može biti učinkovita samopomoć, a i ne mora, nego može i štetiti npr. jer osoba umjesto da živi dalje počne snatriti o "duhovnom svijetu" na bolestan način.

    Ljude sa psihičkim poremećajima koji umjesto stručne pomoći sebi kao terapiju uzimaju meditacijske prakse ili što je još daleko opasnije rade tantru, ja sam upoznao, a i čuo sam dovoljno o takvim primjerima i to nisu naročito lijepe priče.

    A budizam naravno da jest religija i u tome nema ništa loše. Religioznost je isto ljudska potreba i sama po sebi nije dobra niti loša nego jednostavno jest potreba ogromne većine htjeli si to priznati ili ne. Doskočica da "budizam nije religija nego filozofija" je hipijevska budalaština koju su i neki budistički učitelji iskoristili da se približe Zapadnjacima razočaranim u poimanje religije s kakvim su se susreli prije toga. Ne velim da je to bilo sa zlom namjerom, ali bilo je nesmotreno i dugoročno neodgovorno.

    avatar

    05.04.2021. (22:24)    -   -   -   -  

  • NF

    Imam odavno "Damapadu" u svojoj biblioteci, a intenzivno sam se družio i s dvije sjajne, nažalost pogađaš, bivše blogerice koje se sad predstavljaju kao budistice, meni u svakom slučaju simpatična filozofija.

    avatar

    06.04.2021. (09:38)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    @Yoda, razumin ja šta ti govoriš, ali moja poanta je da je prirodno da i mladi ljudi umiru. Prirodno je sve šta se dešava, šumski požar poubija kolko oćeš životinja i biljaka, pa niko ne krivi požar što se je desija. Ali reko, razumin da je roditelju teže kad dite umre mlado.

    @jelen, dobar si komentar ostavija, neman ništa naročito za dodat. :)

    @NF, Pa ja ne bi nikad moga bit budista, ali ima se toga za naučit iz budizma. A te blogerice si mi spominja.

    avatar

    06.04.2021. (11:12)    -   -   -   -  

  • jekatisine

    Potpisujem @jelena, nekako najsmisleniji komentar ovdje.

    avatar

    06.04.2021. (22:01)    -   -   -   -  

  • Teuta nema srama

    Zini.
    Tvrd je.
    Dobro će ti doć.

    avatar

    07.04.2021. (14:09)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...