Komentari

hrvatskanizozemska.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


  • Lastavica

    To je naizgled bila nemoguća misija, ustvari je bila poprilično
    teška. Mogla bi o tome ponešto reći, u drugom postu.

    avatar

    25.04.2016. (12:21)    -   -   -   -  

  • Iskreni trol

    Odlična štorija.

    Je, naš(i) narodi pate na vlastite zidove, kombajne, sve sve, mojeeeee!!!

    Al, zakaj sam ja stekla dojam da vi živite u Nizozemskoj a ne u Hrvatskoj? Ili .....

    avatar

    25.04.2016. (13:36)    -   -   -   -  

  • lion queen

    a nije da patimo za vlastitom nekretninom, već su najamnine ogromne, pa se ne isplati. jer svaka najamnina košta kao pola kvadrata stana...onda je bolje plaćati skuplju ratu kredita, pa imati svoje, nego plaćati nekom drugom, pa da ti djeca nemaju ništa. i tebi su tvoji roditelji kupili garsonjeru, inače bi vječno bila u tuđoj kući kao gost i to za svoj vlastiti novac.

    avatar

    25.04.2016. (18:51)    -   -   -   -  

  • mecabg

    Da li je vrijedilo??

    avatar

    26.04.2016. (09:52)    -   -   -   -  

  • Hrvatska ili Nizozemska

    @iskreni trol, mislim da si pobrkala lončiće. :) iz gotovo svakog posta da se iščitati da živimo u zagrebu.

    @mecabog, da, vrijedilo ne. mislim da bi se čak i moj muž složio. ;)

    avatar

    26.04.2016. (10:57)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Sve bliža sam shvaćanju Nizozemaca od kad mi ćer pati radi kredita u švicarcima! Odlično je ako se može steći nekretnina bez doživotnog dužničkog lanca!

    avatar

    26.04.2016. (13:07)    -   -   -   -  

  • O-da životu!

    Koje zanimljive razlike u mentalitetu. Svakako je pametnije uložiti u svoje.
    Nemam iskustvo najmoprimca, već ovo drugo i pozitivno je jako, ali ću o tome u jednom od idućih postova.
    Inače, ne kaže se bez veze da je kuća rupa bez dna pa razumijem ako netko bira podstanarstvo jer je manje obaveza.

    avatar

    26.04.2016. (13:33)    -   -   -   -  

  • Hrvatska ili Nizozemska

    navodno je pametnije i financijski isplativije unajmiti, kažu ekonomski stručnjaci.

    recimo - kupiš stan na kredit i otplaćuješ ga 500 eura mjesečno 30 godina.

    isti takav stan možeš unajmiti za 300 eura.

    ako se odlučiš za najam i 200 eura razlike između najma i kredita koji bi plaćao svaki mjesec štediš, za 30 godine imaš dovoljno ušteđevine u gotovini za kupovinu većeg i novog stana koji ćeš ostaviti svojoj djeci.

    ali svi mi na život u unajmljenom stanu gledamo ovako kako je napisala lion queen - gost si u tuđoj kući za svoj novac.

    avatar

    26.04.2016. (13:59)    -   -   -   -  

  • vrlo prozirno

    Trebala zivjeti u NL minimalno 5 godina da bi uistinu znala sve o stanovanju, imanju i cijenama...., stvari stoje poprilicno drugacije nego si ih opisala.

    avatar

    26.04.2016. (14:34)    -   -   -   -  

  • Hrvatska ili Nizozemska

    Što je točno drugačije?

    avatar

    26.04.2016. (15:08)    -   -   -   -  

  • dnevnikJR

    Mislim da je totalno besmisleno uspoređivati neusporedivo. Kao što si i sama rekla u Nizozemskoj su podstanari zaštićeni kao lički medvjedi. Politika stanovanja im je u potpunosti drugačija nego što je to kod nas i zato u okolnostima kakve su naše naravno da želim imati svoja četiri zida iz kojih me neće npr. s dvoje djece netko preko noći izbacit na cestu zato jer mu je tak puhnulo. Jedino što mislim da je pretjerano jest kupovat ogromne stanove i kuće koji za sobom, osim velikih rata kredita, povlače i visoke režije...A iskreno, nisam baš sto posto sigurna, da si isti ti Nizozemci ne bi radije kupili svoje kvadrate, da mogu (a spomenula si da si većina to ne može priuštiti). I da, slažem se s naslovom "Moja kućica, moja slobodica".

    avatar

    26.04.2016. (17:12)    -   -   -   -  

  • j.

    promijenit će se i 'naš' mentalitet kad uvedu porez na imovinu...

    avatar

    26.04.2016. (18:46)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Sličnu bih priču mogao napisati i u slučaju mog mlađeg sina i njegove supruge. I oni su godinama živjeli kao podstanari i nisu imali namjere kupovati stan. Pogotovo sin. A onda je supruzi puknuo film zbog istih razloga zbog kojeg ste i vi krenuli u gradnju kuće pa su nedavno kupili dvosobni stan.
    Sve je to posljedica nesređene zakonske regulative u odnosima podstanara i vlasnika stana. Kao što pišeš, na zapadu su podstanari zaštićeni, kod nas su divljač za odstrel. A ako gledamo objektivno, a pogotovo obzirom na sve veću potrebu da se traži posao u raznim gradovima, kupnja stana ili gradnja kuće nije baš mudra odluka.

    Posjedovanje kuće, kao pametno, je ostatak ruralnog mentaliteta gdje su ljudi bili ovisni o zemlji (a zemlju nisu mogli seliti) i živjeli u zajednicama triju generacija.

    avatar

    27.04.2016. (10:15)    -   -   -   -  

  • Hrvatska ili Nizozemska

    mi nikako nismo bili tipovi za graditi kuću, ali na to smo se odlučili jednostavno zato što nam je po kvadratu ispalo puno jeftinije od kupnje stana u ovom kvartu.

    avatar

    27.04.2016. (14:55)    -   -   -   -  

  • Prvo kava

    Jao, da mi je kuna za svaki put kad me netko pitao 'Zašto ne kupite stan?' imala bih za nove zavjese. U podstanarstvu smo bili 9 godina, za to vrijeme uštedjeli finu svotu novaca, dočekali pad cijene kvadrata i samo za primjer- stan od 100 m2 platili smo manje nego naš susjed svoj od 50m2. Da je on sve ove godine što je plaćao kredit, plaćao podstanarstvo za stan iste kvadrature i kupio taj stan sad kad i mi, sve skupa bi mu ostalo oko 20 tisuća eura. Ili bi mu toliko bio manji kredit.
    I svo to iskustvo u podstanarstvu mi je bilo super. Imali smo uvijek gazde s kojima smo sve mogli dogovoriti, hoćeš prijavu, hoćeš bez prijave, boravište, prebivalište... Nama se itekako podstanarstvo isplatilo, dvoje djece smo dobili u podstanarima i da, gledali su me ko građana drugog reda uglavnom oni koji su za svoja 4 zida grcali u kreditu kojeg ne mogu otplaćivati. Ali eto, oni su nešto stekli. I moji roditelji su time bili strašno nezadovoljni, a nas bolila neka stvar. :D

    avatar

    28.04.2016. (09:47)    -   -   -   -  

  • perozvizdi

    Draga Katarina,

    imaš ogroman previd u ovom tekstu. Stvar koja nije mjerljiva s nijednom državom u zapadnoj Europi.

    "Zašto je bitno steći vlastitu nekretninu za vrijeme života?" - odnosno, ispravnije pitanje (dilema) bila bi "Zašto steći vlastitu nekretninu za vrijeme RADNOG vijeka?"

    E pa zato , draga Katarino, što u mirovini nećeš moći ni režije i hranu platiti a kamoli najam za prikladnu nekretninu u ovakvoj državici.

    E zato je bitno steći nekretninu.

    Što se tiće načina stjecanja nekretnine, naravno da postoje i bolji i povoljniji načini od onog: "Uđem u banku i potpišem na 30 godina" , ali to ovdje nije tema....

    Srdačan pozdrav

    Pero

    avatar

    28.04.2016. (12:28)    -   -   -   -  

  • Hrvatska ili Nizozemska

    Dragi perozvizdi,
    o usporedbi života hrvatskih i nizozemskih umirovljenika pisala sam u postu "Zlatne godine."

    avatar

    28.04.2016. (16:35)    -   -   -   -  

  • Sličice iz Nizozemske

    lijepo si opisala muke po stanovanju... ipak bi se osvrnuo na podstanare u Nizozemskoj... kako sam godinama podstanar, za razliku od moje djece koji imaju vlastite kuće, ipak nisam zaštićen kao lički medo...neka ne platim stanarinu dva i više mjeseci, izbacit će me iz stana i onda mogu ići spavati samo kao dakloze, odnosno beskućnik. Stanodavac me ne može samo tako izbaciti, nego mu je potrtebno sudsko rješenje, a gotovo u pravilu su stanodavci u pravu.

    Ugovor o najmu je obvezujući sporazum između stanara i stanodavca. U ugovoru su preuzete obveze. Jedna od vaših obveza je na vrijeme plaćati stanarinu. Ako platite kasno ili nikako, onda ne preuzimate obveze iz ugovora. Za suca je to je razlog za raskid ugovora.

    pogledaj malo ovdje:
    https://www.juridischloket.nl/wonen/huurwoning/huurachterstand-uitzetting

    avatar

    02.05.2016. (21:05)    -   -   -   -  

  • Hrvatska ili Nizozemska

    @Sličice iz NL - nisam napisala, ni mislila, da podstanari u NL mogu živjeti besplatno i ne plaćati najamninu - to bi bila anarhija (i to rade samo Squoteri). kad sam napisala da su "zaštićeni kao lički medvjedi" - mislila sam na to da ih vlasnik stana ne može izbaciti jer mu se sin oženio pa treba stana ili jer je stan najednom odlučio prodati, kao što se događa u Hrvatskoj. Nizozemski se podstanari u svojim stanovima osjećaju zaštićeno i sigurno. A ako ne plaćaš najam, naravno da ćeš izgubiti pravo na stan, to je logično.

    avatar

    03.05.2016. (15:14)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...