Nizozemsci na osobnim iskaznicama ukidaju rubriku spol

subota , 04.07.2020.Spol nizozemskih građana neće se više navoditi na njihovoj osobnoj iskaznici, nakon što je ministrica za obrazovanje, kulturu i znanost to ocijenila nepotrebnim.

U pismu parlamentu ministrica Ingrid van Engelshoven, u čijem je resoru i emancipacija, navela je namjeru da se na iskaznicama od 2024./2025. ukine navođenje spola.

Ingrid van Engelshoven želi "ograničiti u mogućoj mjeri nepotrebno navođenje spola", koji će ipak biti upisan u putovnice, što je obveza koju propisuje Europska unija.

"Nizozemska neće biti prva zemlja koja će izdavati osobne iskaznice na kojima nije upisan spol. Njemačka osobna iskaznica nema upisan spol", piše ministrica.

Nizozemci ukidaju upis spola na iskaznicama, a mi još upisujemo i adresu stanovanja. Seliš se pet puta godišnje i pet puta moraš vaditi novu osobnu!!!

Nizozemci zabrinuti zbog suše

ponedjeljak , 25.05.2020.Nizozemska se bori s nedostatkom kiše. Nizozemski centar za upravljanje vodama objavio je prošli tjedan Monitor suše i upozorio da je nestašica sada veća nego u svibnju 1976., koja je bila najsušnija godina ikad zabilježena u Nizozemskoj.
Sušna sezona u Nizozemskoj
Sezona suše počinje 1. travnja svake godine. Otprilike u tom vremenu temperatura vode raste i drveće i biljke rastu brže. Potom se povećava potražnja za vodom, a samim tim i rizik od nestašice vode.Postoji manjak vode ako ima manje vode nego što je potrebno. Na primjer, ako je u Nizozemskoj malo kiše, a k tome i malo vode ulazi u zemlju preko rijeka Rajne i Maas. Također može biti nedostatka vode izvan sezone suše (od listopada do ožujka), ali to je manje vjerojatno.Razine podzemnih voda su se u velikoj mjeri preko jeseni i zime oporavile nakon sušnih godina 2018. i 2019. godine. Međutim, u posljednje vrijeme je palo premalo kiše.


Blog dana

petak , 22.05.2020.

22-05-2020

hvala....

Velike gužve na određenim mjestima, posebno oko vode

četvrtak , 21.05.2020.Bilo je previše gužve na Spasovo prvog ljetnog dana 2020. godine, na plažama, parkovima i rekreacijskim područjima, izjavio je predsjedavajući Hubert Bruls iz Vijeća za sigurnost. Pune plaže i prostori za rekreaciju mogli bi imati posljedice u narednom razdoblju. ''Ako je to nagovještaj ljeta, vjerojatno ćemo morati nametnuti ograničenja zbog siguronosnih razloga'' - upozorava Bruls.Mislimo na preventivno zatvaranje pristupnih cesta, ali i plaža, parkova i rekreacijskih područja. "Upravo ono što je potrebno da se situacija očuva za javno zdravlje", rekao je glasnogovornik Vijeća sigurnosti. "Morate biti u mogućnosti zadržati distancu i morate izbjegavati gužve. Zato ne tražite gužve."Policija je morala u četvrtak intervenirati na raznim mjestima jer previše ljudi nije poštivalo pravilo od jednog i pol metra. Međutim, mjere koje su poduzele općine i sigurnosne službe, poput vraćanja posjetitelja ili zatvaranja područja i parkirališta dobro su odrađene.Već od ranog jutra u četvrtak, bilo je velikih gužvi na prometnicama prema plažama i rekreacijskim mjestima. Policija je upozoravala turiste da više ne dolaze u odmarališta i zatvorila neke pristupne ceste.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.