Nizozemci zabrinuti zbog suše

ponedjeljak , 25.05.2020.Nizozemska se bori s nedostatkom kiše. Nizozemski centar za upravljanje vodama objavio je prošli tjedan Monitor suše i upozorio da je nestašica sada veća nego u svibnju 1976., koja je bila najsušnija godina ikad zabilježena u Nizozemskoj.
Sušna sezona u Nizozemskoj
Sezona suše počinje 1. travnja svake godine. Otprilike u tom vremenu temperatura vode raste i drveće i biljke rastu brže. Potom se povećava potražnja za vodom, a samim tim i rizik od nestašice vode.Postoji manjak vode ako ima manje vode nego što je potrebno. Na primjer, ako je u Nizozemskoj malo kiše, a k tome i malo vode ulazi u zemlju preko rijeka Rajne i Maas. Također može biti nedostatka vode izvan sezone suše (od listopada do ožujka), ali to je manje vjerojatno.Razine podzemnih voda su se u velikoj mjeri preko jeseni i zime oporavile nakon sušnih godina 2018. i 2019. godine. Međutim, u posljednje vrijeme je palo premalo kiše.


Blog dana

petak , 22.05.2020.

22-05-2020

hvala....

Velike gužve na određenim mjestima, posebno oko vode

četvrtak , 21.05.2020.Bilo je previše gužve na Spasovo prvog ljetnog dana 2020. godine, na plažama, parkovima i rekreacijskim područjima, izjavio je predsjedavajući Hubert Bruls iz Vijeća za sigurnost. Pune plaže i prostori za rekreaciju mogli bi imati posljedice u narednom razdoblju. ''Ako je to nagovještaj ljeta, vjerojatno ćemo morati nametnuti ograničenja zbog siguronosnih razloga'' - upozorava Bruls.Mislimo na preventivno zatvaranje pristupnih cesta, ali i plaža, parkova i rekreacijskih područja. "Upravo ono što je potrebno da se situacija očuva za javno zdravlje", rekao je glasnogovornik Vijeća sigurnosti. "Morate biti u mogućnosti zadržati distancu i morate izbjegavati gužve. Zato ne tražite gužve."Policija je morala u četvrtak intervenirati na raznim mjestima jer previše ljudi nije poštivalo pravilo od jednog i pol metra. Međutim, mjere koje su poduzele općine i sigurnosne službe, poput vraćanja posjetitelja ili zatvaranja područja i parkirališta dobro su odrađene.Već od ranog jutra u četvrtak, bilo je velikih gužvi na prometnicama prema plažama i rekreacijskim mjestima. Policija je upozoravala turiste da više ne dolaze u odmarališta i zatvorila neke pristupne ceste.

Kriza Corone zaobilazi građevinski sektor

srijeda , 20.05.2020.Građevinski sektor nije bio pod utjecajem koronske krize u prvom tromjesečju. Ne samo da je ukupni promet bio veći u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, već i ukupan broj izdanih građevinskih dozvola za građenje i radove na obnovi. Ne računajući programere i projektante, zabilježio je rast prometa od 9,1 posto.

Prihodi od novogradnje i obnovu kuća porasli su za 11 posto, a u prvom kvartalu izdano je 14.000 novih građevinskih dozvola.
Sve građevinske tvrtke prosperirale su u prva tri mjeseca ove godine. Takozvane specijalizirane građevinske tvrtke poput krovopokrivača zabilježile su 11,1 posto više prometa, dok su poduzetnici u sektoru zemljanih radova, vodovodne tvrtke i cestogradnje ostvarili 8,4 posto više prometa.

Unatoč tome, broj stečaja u tom sektoru već sedmi uzastopni kvartal raste. Sedam je tvrtki propalo u prvom tromjesečju, čime se na kraju ožujka broj propalih tvrtki zaustavio na 121.

Polovina poduzetnika očekuje manji promet u drugom tromjesečju, a 20 posto tvrtki očekuje smanjenje radne snage.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.