Vlada ulaže stotine milijuna u infrastrukturu

petak , 22.11.2019.Nizozemska vlada predstavila je veliki investicijski paket za poboljšanje pristupačnosti unutar Nizozemske. Na primjer, željeznička postaja Schiphol redizajnirat će se sa 237 milijuna eura, a pola milijarde se izdvaja za proširivanje cesta i javni prijevoz između Amsterdama i Hoorna.

U regiji iznad Amsterdama dio novca će se također iskoristiti za bolje povezivanje lokalne cestovne mreže. Investicija mora osigurati i prostor za 40.000 novih domova.

To je vidljivo iz pisma koje su objavile ministrica za infrastrukturu i upravljanje vodama, Cora van Nieuwenhuizen i Stientje van Veldhoven, ministrica za okoliš i stambeno zbrinjavanje.

380 milijuna eura rezervirano je za regiju oko Utrechta gdje bi rebalo biti izgrađeno 9.000 novih domova. Pored toga, do 2040. godine u području Den Haag – Rotterdam, izgradit će se 170.000 novih domova.

Država financira gotovo 80 milijuna eura u transformaciju zračne luke Schiphol koja bi trebala biti dovršena 2025. godine. Zračna luka sama izdvaja gotovo 70 milijuna eura, koliko i Amsterdamski regionalni promet. Financijski doprinos osiguravaju i Nizozemske željeznice.

Putnička dvorana Schiphol-Plaza mora biti proširena kako bi se odvojili putnici koji putuju vlakom, od onih, koji putuju zrakoplovima. U vladi se nadaju da će podzemna željeznička stanica uskoro moći primiti oko 125.000 putnika dnevno. Trenutno ih prima oko 109 000.

Na liniji Hanze između Lelystada i Zwollea povećava se maksimalna brzina vlakova na oko 160 km/h. Inače bi vlakovi uskoro trebali dostići brzinu od maksimalno 200 km/h.

Izvor:
NU.NL

Štrajk u zdravstvu

petak , 15.11.2019.U nacionalnom štrajku bolničkog osoblja u srijedu 20. studenog, sudjelovat će oko 150.000 zaposlenika na 119 zdravstvenih lokacija. Pored 83 bolnice, sudjelovat će i 32 poliklinike i 4 rehabilitacijska centra. Zahtjevi: veća plaća i niži radni pritisak.

Ustanove će 24 sata raditi po nedjeljnom režimu. Sve usluge koje mogu čekati bit će odgođene. Radit će samo hitni prijemi, intenzivna njega, porodilje i inkubacije, skrb o karcinomu i praćenje srca, kao i skrb o djeci.

Krajem ožujka kolektivni ugovori za njegu i skrb su istekli. Budući da se poslodavci i sindikati nisu mogli dogovoriti o novom kolektivnom ugovoru u međuvremenu su pregovori zaustavljeni te se ide u štrajk. Kolektivnim ugovorima o bolnicama vezano je 200.000 zaposlenih u 83 bolnice i rehabilitacijskih centara. Za sveučilišne medicinske centre vrijedi drugačiji kolektivni ugovor.

Ove je godine već bilo 25 prethodnih takozvanih "nedjeljnih štrajkova" u bolnicama, ali nijedan štrajk nije bio tako velik i u cijeloj zemlji.

Radnici zdravstvene skrbi zahtijevaju strukturnu povećanje plaće od 5 % u dvanaest mjeseci, a ne samo naknade za izvanredne situacije. Također zahtjevaju dodatnu naknadu za zdravstvene djelatnike koje se poziva na prekovremeni rad.

Troškove štrajka snosi Savez nizozemskih sindikata, FNV.


Ako kao član Saveza nizozemskih sindikata sudjelujete u organiziranom štrajku, dobit ćete štrajkačku naknadu. Ta financijska naknada isplaćuje se iz štrajkačkog fonda u slučaju ako vam poslodavac ne plati.

Kolika je isplata naknade štrajka?

Naknada se temelji na standardnom iznosu koji se prilagođava svakih šest mjeseci. Od 1. srpnja 2019. iznos 74,46 € dnevno za one koji imaju 8 satno radno vrijeme.

Naknada za štrajk prvih 5 dana iznosi 85% standardnog iznosa, tj. 63 € neto dnevno, a od 6. dana i više, 115% standardnog iznosa, tj. 86 € neto dnevno. Naknada za štrajk zavisi o duljini radnog vremena i nije isto ako radite 8 sati ili 4 sata dnevno.

Ima 9 godina, a studira na 3 sveučilišta

nedjelja , 10.11.2019.

Laurent Simons još nema 10 godina (26.12.2009.), ali ako sve prođe dobro, belgijsko čudo od djeteta iz Ostendea će za nekoliko tjedana imati sveučilišnu diplomu elektrotehnike.

Devetogodišnji Laurent Simons koji živi u Amsterdamu, uskoro će steći zvanje prvostupnika (bachelor) elektrotehnike na Tehnološkom sveučilištu u Eindhovenu, a uzor mu je Nikola Tesla.


Najinteligentnije dijete u Europi...

Učenje sigurno nije izazov za Laurenta. U dobi od šest godina upisao je srednju školu, a zatim je dvije godine kasnije i završio. Kako bi mu u međuvremenu život učinili zanimljivijim, dozvoljeno mu je da u dobi od sedam godina pokrene vlastiti istraživački projekt u Akademskom medicinskom centru u Amsterdamu (AMC) kao istraživač.Izmjeren mu je maksimalni kvocijent inteligencije...

Do sada je na Tehničkom sveučilištu u Eindhovenu studirao elektrotehniku. Studij u prosjeku traje tri godine, ali Simons će ga završiti u roku od jedne godine.

Dječak prolazi kroz studije tako brzo da će nakon diplomiranja ući u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda.

Nova TV otišla je u Amsterdam upoznati ovog fascinantnog dječakaŠto će točno Simons raditi nakon što diplomira u Nizozemskoj, još uvijek nije jasno. Čim je predao svoj diplomski projekt, u Nizozemsku se najavila delegacija američkih sveučilišta. Zajedno s Tehnološkim sveučilištem u Eindhovenu vidjet će postoji li mogućnost suradnje s ”čudom od djeteta”.

Simons je posebno zainteresiran za tehnologiju koja se može koristiti u liječenju pacijenata. "Zanimaju me svi dijelovi tijela. Na primjer, želim biti u mogućnosti napraviti ruku robota ili smisliti način obnove ili zamjene jetre" – rekao je Laurent Simons.

Izuzetan talent! Nadam se da mu Nizozemska može ponuditi ono što je neophodno za njegov razvoj, jer bi bila šteta ako ga Amerikanci "ukradu".

Bilo bi lijepo kad bi ga mogli zadržati u Nizozemskoj i povezati ga s TU Delft ili Philips Health, ali najvjerojatnije će otići u Boston na studij, istraživanje, razvoj i predavanja...

Izvori:
metronieuws.nl
nu.nl
Nova Tv

Nedjelja bez automobila ili ograničenje brzine na 90 kilometara

subota , 09.11.2019.


Nedjelja bez automobila....

Članovi vladajuće socijal-liberalne stranke D66 žele da se ograničenje brzine na autocestama i brzim cestama smanji na 90 kilometara na sat. Parlamentarna skupina njihove stranke mora se boriti za to, utvrdili su tijekom kongresa stranke u Bredi.

Prijedlog dolazi od mladih demokrata. Oni vjeruju da je potrebno znatno smanjenje ograničenja brzine za smanjenje emisije CO2 i borbu protiv zagađenja zraka i smanjenje buke. Tok prometa i sigurnost na cestama također bi imali koristi.

Očekuje se da će vlada sljedećeg tjedna predstaviti mjere za smanjenje emisije dušika. Prijedlog za smanjenje maksimalne brzine, nacionalno ili samo oko ranjivih područja prirode, nalazi se na njihovom stolu.

Vlada razmatra ima li smisla smanjiti maksimalnu brzinu u rješavanju dušične krize. Više nema tabua, rekao je premijer Mark Rutte. Vozačima će možda trebati samo malo smanjiti gas u blizini prirodnih rezervata, ali može doći i do općeg smanjenja brzine. U medijima se spominje i jedna nedjelja mjesečno bez automobila.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.