Knjiga za plažu

06.11.2009., petak

Južnjačka utjeha

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Siniša Pavić: »Plačeš li to?«, roman, Profil, Zagreb, 2009.

Da budem iskren, čitajući prvih nekoliko poglavlja ove knjige pomislio sam da sam naletio tek na još jedan od u zadnje vrijeme prilično trendy romana o bračnim odnosima. Niz zgodnih, pretežno i duhovitih epizoda o životu u dvoje, s izljevima muške iskrenosti kad se radi o uobičajenim svakodnevnim pitanjima i pojavnostima kao što su seks, hrana, kilaža odnosno debljina, obiteljska ekonomija, ženina neurotičnost zbog muževljeve neodgovornosti i šlampavosti, odnos para s njegovim i njezinim roditeljima; sve to oblikovalo je pred mojim čitateljskim očima, ponavljam, trendy muški roman nalik onima koje su već napisali, recimo, Vadanjel ili Pintarić.

OK, bitna razlika između Pavićevog romana i drugih sličnih u posljednje vrijeme objavljenih knjiga je u tome što ovaj, Pavićev par, ima dijete, što znači da ima i dodatni motiv za oblikovanje i održavanje svojih bračnih i ljubavnih odnosa. No, po svemu drugome: i po zapletima u svakodnevnim bračnim situacijama, i po razrješenju tih zapleta duhovitim pomirbama, i po odmjeravanju neizbježnih a za brak zastrašujućih osjećaja o zasićenosti ili o pretvaranju zaljubljenosti u rutinu, i po čestim vrlo nježnim i emotivnim pasažima s potpisom muškog pripovjedača, dakle po svemu tome sam, čitajući Plačeš li to?, ovaj tekst ocjenjivao kao prosječni doprinos novoj hrvatskoj obiteljskoj prozi pisanoj s muškog gledišta. Usput sam se zapitkivao: kako to da muškarci posljednjih godina pišu nježne, emotivne i romantično-duhovite bračne romane, a kad o istim bračnim temama pišu žene, to onda biva proza puna gorčine, ljutnje, cinizma i okrutnosti?

Pavićev glavni muški lik, pripovjedač u prvom licu, u romanu definiran kao suprug, Dalmatinac je u četrdesetim godinama koji živi u Zagrebu, novinar je po zanimanju, podeblje tjelesne konstitucije, politički uglavnom korektan, svjestan je svojih mana, uočava pogreške u ophođenju sa ženom (mršavicom rodom iz Gorskog kotara) i unatoč napadima tvrdoglavosti, dovoljno je samokritičan i popustljiv da latentne situacije najčešće uspijeva usmjeriti u mirnije pravce. Prava južnjačka utjeha! Kao dnevničko pripovijedanje muža-Dalmatinca, veći dio romana pisan je u dijalektu, dalmatinskoj urbanoj čakavštini, no sto posto je razumljiv pa to nije smetnja, već dodatna draž atmosferi što je pisac uspješno postiže i podiže iz epizode u epizodu.

I sad, napredujući od epizode do epizode, polako ćemo se uvjeravati da se svakim sljedećim poglavljem ovaj roman ipak izdiže iznad prosjeka domaće bračne proze. Kako, zašto, čime? Teško je opisati, a istovremeno izbjeći prepričavanje druge polovice romana, ali pokušajmo, što kraće. Prema kraju, dakle, stvari postaju ozbiljnije, promišljenije, produhovljenije; ono što je u prvom dijelu romana bilo simpatično bilježenje načina života, u drugom izrasta u filozofiju života; poigravanje s egzistencijalnim ili dokoličarskim zgodama i nezgodama pripovjedačeve obitelji iz prvog dijela romana u drugome dijelu postaje suočavanje s najdubljim istinama o ljubavi, životu i smrti. No, najzanimljivije je što se ovakav učinak ne postiže unošenjem dodatne dramatike u relativno miran obiteljski život. Naprotiv, teme i način pripovijedanja teku gotovo jednakim ritmom kroz cijeli roman, ne gubeći duhovitost, vrckavost i skokovitost, iako pri kraju ima i suza. Samo nam se gledište na neki način izdiže, vidimo, shvaćamo i cijenimo puno više. Uviđamo da Plačeš li to? nije tek humoristični roman o bračnom životu, već je, ne pretjerujem, veliki hrvatski obiteljski roman.

(Objavljeno u Glasu Istre, 30. svibnja 2009.)

- 13:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Bosanska tajna

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Grupa autora: »Tragovima Bosanskog Kraljevstva«, zbirka SF&F priča, Muzej grada Zenice, Zenica, 2009.

Nakon plodnog lanjskog međunarodnog književnog natječaja za priče o Kulinu Banu, i respektabilne žanrovske zbirke Kulin Ban po drugi put, organizatori zeničkog Festivala fantastične književnosti uspješno su potaknuli bosanskohercegovačke, hrvatske i srpske pisce na kreativno žanrovsko književno promišljanje izazovnih tema iz povijesti i baštine susjedne nam države. Rezultat ovogodišnjeg, drugog zeničkog natječaja je zbirka Tragovima Bosanskog Kraljevstva, s mnogo širim tematskim okvirom nego u prvom. Tako je u 14 uvrštenih priča pokriveno puno veće povijesno razdoblje, od doba ranosrednjovjekovnih banovina do vremena turskih osvajanja, a manji je broj autora svoje priče smjestio u današnjicu, uplevši u radnju poneku reminiscenciju na stariju bosansku povijest.

Dobar dio priča u ovoj zbirci se znanstvenofantastičnom ili fantasy žanru jedva približava, odnosno dramaturgiju gradi prije svega na povijesnim (ili izmišljenim, ali povijesno mogućim) likovima i događajima. Elementi fantastičnog žanra najčešće su u priče ugrađeni kroz motive vjerovanja i religije srednjovjekovnih bosanskih krstjana, kroz subjektiviziranje nadnaravnih bića iz tih vjerovanja, kroz postavljanje magijskih predmeta kao ključeva radnje, ili kroz podžanr alternativne povijesti, no ima autora koji su u obradi zadane teme hrabro zagazili i u pravi, čisti SF.

Kvalitetom i literarnošću u zbirci odskače priča Sanje Tenjer Vojačina mržnja, u kojoj je glavna junakinja nositeljica »faustovskog« ugovora s nečastivim, vođena istodobno ljubomorom i majčinskim nagonom, a osobne su sudbine izvrsno isprepletene s političkim odnosima u Bosni neposredno pred tursku najezdu. Iznimne su i dvije priče Senada Durana: u prvoj, Rastanak, dio ugleda omiljenog, opjevanog i po mnogim dobrima zapamćenog srednjovjekovnog vladara Kulina Bana pripisuje se učenjima što ih je stekao od izvanzemaljaca, a ta su učenja ostala zapisana na stećcima, dok u drugoj, Na putevima bosanskim, svezemaljskim, kroz vremenski portal došljak iz bosanskih davnina u današnjici s razlogom ostavlja neobičan pješčani sat.

Adnadin Jašarević u priči Putovanje među javom i među snom također silazi do vremena Kulina Bana te u maniri klasičnog epskog fantasyja vodi junake u suočavanje s nadnaravnim silama iz balkanskih legendi. Istim se likom pozabavio i Aldin Šehić u priči Ban Kulin i Gospa Zima, no ovdje je čuveni vladar još izrazitije mitologiziran, a njegova mitska zadaća pojednostavljena i time ujedno simbolički osnažena. Prinčevi Bosne Samira Begmana Karabega povijesna je bajka, začinjena magijskim preobražajima i moralnim poukama. Podulja priča Emine Žune, Mara Jelena, posljednja bosanska kraljica, pokušaj je da se u nasljeđe bosanske srednjovjekovne povijesti upletu i motivi nadahnuti Da Vincijevim kodom, a unutrašnje dinastičke borbe te turski, ugarski i mletački uplivi u prilike u Bosanskom Kraljevstvu zakompliciraju motivom traganja za »najvećom tajnom«.

Mirko Grdinić je u prilično krvavoj priči Klan korijene Bosanskog Kraljevstva potražio u ilirskim vremenima, Žarko Skok je u Kraljevstvu dobrih misli Bosansko Kraljevstvo zamislio kao fluidnu duhovno-moralnu kategoriju nesputanu dimenzijama vremena, a Marela Zdenac je u Slici povezala nekoliko traumatičnih epizoda iz bliže i dalje bosanske povijesti.

Osobita je vrijednost zbirke što ćemo u njoj naći ljepši i sadržajniji i produhovljeniji pogled u manje poznatu prošlost bliskog nam kraja nego u mnogim izdanjima popularno-znanstvene povijesne literature.

(Objavljeno u Glasu Istre, 23. svibnja 2009.)

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Eko-diktatura budućnosti

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Grupa autora: »Strune nemira«, zbirka SF&F priča, Sferakon 2009., Sfera & Mentor, Zagreb, 2009.

Najdugovječnija domaća edicija znanstvene fantastike, niska godišnjih sferakonskih proznih zbirki, stigla je već do 15. izdanja, s novim nizom izvrsnih priča već afirmiranih, ali i sasvim novih domaćih autora, i s neobičnom kružno-panoramskom fotografijom Poreča na naslovnici. Dok je lanjska sferakonska zbirka tematski bila okrenuta isključivo fantasyju, ovogodišnja je žešće usmjerena čišćoj, tvrđoj znanstvenoj fantastici, no budući da naši autori već godinama nimalo ne kaskaju za vrhuncima svjetske produkcije, i za žanrovsku se inovaciju u ovoj knjizi našlo poprilično mjesta.

Zbirku otvaraju dvije space-opere. Robert Štimec u priči Transfer suočava posadu svemirskog broda s neobičnom svemirskom pojavom, za njihovu sudbinu kobno prekasno prepoznatom kao agresivnom. Sasvim je drukčijeg ugođaja priča Mreža Antonijele Bogutovac u kojoj glavna junakinja zbog banalnog prekršaja mora kaznu odslužiti u rudarskome pogonu na asteroidnom pojasu. Priču Damjana Despota La Vieille Fille i urednici su doživjeli kao »čudnu«: radi se o prilično čudnom brodu koji je siguran od vanjskih opasnosti dokle god se u pogonu starica-pletilja brodska štit-dekica obnavlja brže no što se haba, a i svijet što ga posada tog čudnog broda pionirski otkriva poprilično je… hm, čudan. Još jedna »čudna« priča u zbirci Dečko iz susjedstva Zrinke Ivanko smještena je u paralelni ili demonski svijet sakriven iza ovozemaljskog poroka on-line kocke.

Lice ljubavi Gordane Kokanović Krušelj jedina je fantasy-priča u zbirci, a u njoj dolazi do, za daleku prošlost naših krajeva (u priči vrlo zanimljivo dočaranu i jezikom koji kao da je izašao iz svijeta glagoljskih zapisa), uobičajenog sraza mirne zajednice starosjedilaca i divljih osvajača, uz neminovno uplitanje nadnaravnih sila. Zoran Krušvar je svoje višegodišnje bavljenje vampirskom tematikom okrunio pričom Mama, ja sam vampir, ispričanom iz vizure tek povampirenog tinejdžera koji nakon prvotnog šoka postupno shvaća kakve sve blagodati, ali i prokletstva proizlaze iz tog njegovog novog stanja. Robi Selan u priči Tko je ubio medu postavlja kriminalistički zaplet u zanimljivo koncipiranu eko-diktaturu budućnosti, a Iva Šakić Ristić u priči Lijegati kasno vrlo intrigantno dočarava postapokaliptični svijet u kome su knjige zabranjene da se ne bi obnovila znanja o ratnim tehnologijama. Kolaboracijskim autorstvom Darija Rukavine i Krune Čudine nastala je priča Tamno o pustolovinama dvojice očajnika u virtualnom svijetu.

Najbolji hrvatski SF autor, Darko Macan, pričom Čeng opet pomiče granice poimanja inteligentnog života u svemiru, u vrlo malo teksta ispreplićući niz klasičnih SF motiva (dijeljenje i seljenje duša odnosno svjesnosti, kozmonautska nostalgija, transponiranje zemaljskih geopolitičkih odnosa u raspodjelu uloga »tamo gore«, organski svemirski brodovi i štošta drugo) u intrigantnu i sasvim originalnu novu kombinaciju. Zbirku zatvara priča Dar Sanje Tenjer, dirljiva i emotivna pripovijest o diskriminaciji različitih, o zakinutosti u ljubavi, o iskrenosti i prijetvornosti, naposljetku - o samospoznavanju i samopoštovanju, a sve kroz prizmu otkrića izvanzemaljca koji već dugo, neprimijećen i neprepoznat, živi među ljudima, ali u jednoj zatvorenoj, primitivnoj sredini.

U zbirci je dvoje autora, Alen Drino i Tatjana Jambrišak, zastupljeno i SF poezijom, koja se međutim, i iz mog je dojma o tim stihovima to razvidno, u nas tek treba žanrovski afirmirati, i na stvaralačkoj i na čitateljskoj razini. Ta poezija je, naime, možda i dobra, ali ja ju naprosto »ne kužim«.

(Objavljeno u Glasu Istre, 16. svibnja 2009.)

- 10:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Svibanj 2014 (4)
Kolovoz 2013 (38)
Kolovoz 2012 (9)
Srpanj 2012 (17)
Siječanj 2012 (18)
Prosinac 2011 (18)
Ožujak 2011 (9)
Prosinac 2010 (27)
Svibanj 2010 (11)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (22)
Veljača 2010 (9)
Studeni 2009 (3)
Rujan 2009 (30)
Rujan 2008 (3)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (8)
Kolovoz 2007 (30)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Preporuke za čitanje, ljeti na plaži, zimi na kauču, u svako doba u autobusu ili vlaku. No, ovdje će biti riječi isključivo o novijim proznim knjigama isključivo domaćih autora (s tu i tamo ponekom iznimkom), a blagu prednost imat će znanstvena fantastika i proza o Istri odnosno autora iz Istre, kada takvih knjiga bude. Ovaj blog je spin-off web-stranice "Knjiga za plažu" i istoimene rubrike u Glasu Istre.

Autor svih tekstova na ovome blogu: Davor Šišović, novinar Glasa Istre, na raspolaganju namjernicima i na matičnom blogu Bookaleta.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

IMGShack

eXTReMe Tracker
Glasaj za moj blog na www.blogeri.hr

Sve knjige za plažu

302. Danijel Bogdanović: Najveća igra u svemiru i šire

301. Ivica Došen Žuti: Krvop'ja

300. Robert Međurečan: Kad jaganjci utihnu u Zdihovu

299. Zoran Pilić: Đavli od papira

298. Goran Skrobonja: Nakot

297. Davor Špišić: Samovar

296. Luka Bekavac: Drenje

295. Milan Ilić: Potpuna akustika

294. Miljan Marković: Tajna vile Moro

293. Ajla Terzić: Mogla je biti prosta priča

292. Karim Zaimović: Tajna džema od malina

291. Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen: Poljubac žene-vješalice

290. Darko Tuševljaković: Senka naše želje

289. Branko Lučić: Čovjek koji je pao s neba

288. Mihaela Gašpar: Bez iznenadnih radosti molim

287. Adnadin Jašarević: Društvo tragača

286. Spomenka Pululu: Nomadi

285. Robert Perišić: Uvod u smiješni ples

284. Pajo Pakšu: Crveni tata, bijeli zec

283. Olja Savičević Ivančević: Adio kauboju

282. Tea Tulić: Kosa posvuda

281. Kemal Mujičić Artnam: Vrijeme ljubavi

280. Kruno Čudina: Nije bilo dovoljno

279. Nora Verde: Posudi mi smajl

278. Radovan Domagoj Devlić: Sindrom vlasti

277. Franjo Janeš: Formula za kaos

276. Grupa autora: […] (Lakuna)

275. Srđan V. Tešin: Ispod crte

274. Grupa autora: Bosanska kraljica Katarina

273. Grupa autora: Blizine, nigdine i fritule

272. Grupa autora: Kamovo novo ruho

271. Hrvoje Šalković: Nulti meridijan

270. Tina Šut: Koprena

269. Aleksandra Kardum: Pratim te

268. Adrijan Sarajlija: Manufaktura G

267. Nebojša Lujanović: Godina svinje

266. Igor Rajki: Stalak za poljupce

265. Mislav Pasini: Točka dezorijentacije

264. Ilija Bakić: Led

263. Zoran Krušvar: Kamov se vraća kući

262. Maja Hrgović: Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo

261. Jovan Ristić: Godine u magli

260. Drago Orlić: Ispovijest jednoga kinoamatera

259. Sanja Lovrenčić: Zmije Nikonimora - Put do mora

258. Đorđe Bajić: Ostrvo prokletih

257. Tanja Mravak: Moramo razgovarati

256. Melina Kamerić: Cipele za dodjelu Oskara

255. Nada Gašić: Voda, paučina

254. Radmilo Anđelković: Legija Ida

253. Bekim Sejranović: Ljepši kraj

252. Radmilo Anđelković: Tabor na Kidisu

251. Aleksandar Žiljak: Božja vučica

250. Darko Macan: Koža boje masline

248. Boban Knežević: Otisak zveri u pepelu

247. Dora Kinert Bučan: Duše od gume

246. Gordan Nuhanović: Vjerojatno zauvijek

245. Dejan Stojiljković: Konstantinovo raskršće

244. Ante Tomić: Čudo u Poskokovoj Dragi

243. Goran Skrobonja: Čovek koji je ubio Teslu

242. Zdenko Jelčić: U traganju za izgubljenim Narcisom

241. Adnadin Jašarević: Mit o Heleni

240. Denis Peričić: Netopir i črni ljudi

239. Ivan Sršen: Skela / Bajke iz automata za kavu

238. Marina Vujčić: Tuđi život

237. Tanja Radović: Ledeno doba

236. Edo Popović: Priručnik za hodače

235. Oto Oltvanji: Kičma noći

234. Zoran Tomić: Pričine i drugi umišljaji

233. Ivana Simić Bodrožić: Hotel Zagorje

232. Boban Knežević: Poslednji Srbin

231. Slavoljub Stanković: Split

230. Zoran Pongrašić: Hi-fi fotelja

229. Sferakon 2010: Parasvemir

228. Julijana Adamović: Konzerviranje

227. Robert Vrbnjak: Zbog munjolova, zaborava i kemijskog sastava ljubavi

226. Viktoria Faust: Solarne mačke

225. Zoran Malkoč: Groblje manjih careva

224. Refik Mujezinović: Sevdali mantra

223. Grupa autora: Fan(tom)

222. Marko Mihalinec & Velimir Grgić: Kriza

221. Hrvoje Kovačević: Zvijer, anđeo, sudac

220. Nenad Rizvanović: Sat pjevanja

219. Rade Jarak: Tango

218. Mary Novosel: Ide ko putar

217. Danilo Brozović: Balkanska ruta

216. Nejc Zaplotnik: Put

215. Selvedin Avdić: Sedam strahova

214. Zoran Janjanin: Hazmat

213. Rudolf Lokas: Dupini za vjenčanja i sprovode

212. Irena Rašeta: Cabron

211. Ivan Pauletta - Corrado: Štorije iz Istre

210. Hrvoje Šalković: Kombinacija d.o.o.

209. Darko Macan: 42/Pročitaj i daj dalje

208. Vladimir Stojsavljević: Pula

207. Pajo Pakšu: Welcome shit pack

206. Grupa autora: Zvučni zid

205. Ivana Sajko: Povijest moje obitelji

204. Boris Veličan: Odavde do tralala

203. Josip Novaković: Prvi aprila

202. Ljubomir Damnjanović: Malteški šišmiš

201. Vesna Popović: Miran san do odredišta

200. Grupa autora: Zbirka priča o Flašu Gordonu

199. Srđan Valjarević: Komo

198. Maja Sačer: Božji grijesi

197. Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen: Utjeha južnih mora

196. Damir Karakaš: Sjajno mjesto za nesreću

195. Tomislav Zajec: Lunapark

194. Dule Nedeljković: Ponedeljak

193. Marinko Koščec: Centimetar od sreće

192. Ivan Dimoski: Nježne usluge terenskog komercijalista

191. Zoran Pilić: Krimskrams

190. Rade Jarak: Crna svila

189. Alen Kapidžić: Noć uz Rijeku

188. Kristijan Vujičić: Udruženje za mravlje igre

187. Dorta Jagić: Kičma

186. Zoran Žmirić: Blockbuster

185. Bekim Sejranović: Nigdje, niotkuda

184. Milica Lukšić: Priče za tešku noć

183. Maša Kolanović: Sloboština Barbie

182. Goran Vojnović: Čefuri raus!

181. Boris Gregorić: Kali Juga

180. Siniša Pavić: Plačeš li to?

179. Grupa autora: Tragovima Bosanskog Kraljevstva

178. Sferakon 2009.: Strune nemira

177. Franjo Janeš: Noć mrtvih živaca

176. Nikola Stjelja: Užasi godišnjih doba

175. Damir Hoyka: Xavia

174. Veselin Gatalo: Priče za nemirnu noć

173. Max Marković: Zapisi starog šajzera

172. Jadranka Bukovica: Nepoznati u svemiru

171. Vlatka Jurić: O punom i praznom

170. Sanja Lovrenčić: Zmije Nikonimora - Palača i vrt

169. Ana Đokić: Recepti za sreću

168. Rade Jarak: Pustinje

167. Renato Baretić: Hotel Grand

166. Neven Ušumović: Makovo zrno

165. Nihad Hasanović: O roštilju i raznim smetnjama

164. Ljubo Pauzin: Slučajni bestijarij

163. Nebojša Lujanović: S pogrebnom povorkom nizbrdo

162. Julijana Adamović: Kako su nas ukrali Ciganima

161. Ivan Gavran: Božja jednadžba

160. Vlatko Ivandić: Ljubavne priče iz grada kraj mora

159. Veselin Gatalo: Polja čemerike

158. Kruno Čudina: Bdjenje

157. Boris Dežulović: Poglavnikova bakterija

156. Sonja Gašperov: Cyber Zoo

155. Predrag Crnković: Beograd za pokojnike

154. Ernie Gigante Dešković: Serenijeva enigma

153. Bajam Ilkullu: Zapisi iz harema

152. Nataša Skazlić: Oni - humani bestijarij

151. Tamoya Sanshal (Robert Vrbnjak): Dobitnik

150. Drago Glamuzina: Tri

149. Jurica Pavičić: Patrola na cesti

148. Nina Mimica: Lea ide u Hollywood

147. Andrea Pisac: Dok nas smrt ne rastavi ili te prije toga ne ubijem

146. Veronika Santo: Vrt pramčanih figura

145. Mario Rosanda Ros: SFumato

144. Emir Imamović Pirke: Tajna doline piramida

143. Sferakon 2008: Zmajev zlatni svitak

142. Dalibor Šimpraga: Anastasia

141. Hrvoje Šalković: Oko cucka pa na mala vrata

140. Robert Perišić: Naš čovjek na terenu

139. Željana Giljanović: Banana Split

138. Krešimir Pintarić: U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo

137. Zoran Vlahović: Strijelac 2

136. Boris Perić: D'Annunziev kod

135. Goran Bogunović: Ljenjivci i druge priče

134. Simo Mraović: Bajke za plažu

133. Tatjana Jambrišak: Nikad bivša

132. Zoran Pilić: Doggiestyle

131. Marijana Ogresta: Koliko košta gram

130. Dana Han: Vitezovi Arijadnine niti

129. Grupa autora: Bludućnost

128. Denis Giljević: Prodane dušice

127. Zdenko Mesarić: Garaža

126. Renata Valentić: Možeš malo glasnije?

125. Ludwig Bauer: Zapisi i vremena Nikice Slavića

124. Drago Orlić: Štorije od žalosti

123. Lada Žigo: Ljudi i novinari

122. Edo Popović: Oči

121. Ljiljana Filipović: Nestali ljudi

120. Damir Karakaš: Eskimi

119. Goran Dević: Snuff film

118. Zoran Pongrašić: Baba

117. Emir Imamović Pirke: Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince

116. Lucija Stamać: Mala sirena

115. Aleksandra Kardum: Spavaš li?

114. Damir Karakaš: Kako sam ušao u Europu

113. Vlatko Ivandić: Atelje pod morem

112. Mislav Pasini: Mrtva straža

111. Radenko Vadanjel: Dnevnik besposličara

110. Igor Grbić: Tajna Monkodonje

109. Nevidljiva proza

108. Ivan Vidić: Gangabanga

107. Predrag Raos: Vertikala

106. Damir Markulj: PMS ili Prava Muška Spika

105. Hrvoje Šalković: Zec na mjesecu

104. Nada Gašić: Mirna ulica, drvored

103. Snežana Bukal: Milion, Libar Marka Pola

102. Sferakon 2007.: Trinaesti krug bezdana

101. Zoran Krušvar: Izvršitelji nauma Gospodnjeg

100. U mislima čupam borove

099. Zrinka Pavlić: Svijet & praktična žena

098. Alen Bović: Metastaze

097. Ivica Prtenjača: Dobro je, lijepo je

096. Dario Rukavina: Buddha u supermarketu

095. Robert Naprta: Vampirica Castelli

094. Blog-sf

093. Renato Baretić: Pričaj mi o njoj

092. Gordan Nuhanović: Posljednji dani panka

091. Olja Savičević Ivančević: Nasmijati psa

090. Igor Kokoruš Lebowski: Muškarci su iz birtije, žene su s placa

089. Veselin Gatalo: Geto

088. Hrvoje Šalković: Pravi se da ovo nisi vidio

087. Vlado Bulić: Putovanje u srce hrvatskoga sna & Pušiona

086. Boris Perić: Vampir

085. Ad astra - antologija hrvatske znanstvenofantastične novele

084. Krešimir Pintarić: Ljubav je sve

083. Viktoria Faust: Vampirski snovi

082. Boris Dežulović: Jebo sad hiljadu dinara

081. Krešimir Mišak: Zvjezdani riffovi

080. Zoran Lazić & Tonći Kožul: Gori domovina – Steve i Samoula u Hrvatskoj

079. Veselin Gatalo: Siesta, Fiesta, Orgasmo, Riposo

078. Stanko Andrić: «Povijest Slavonije u sedam požara», «Enciklopedija ništavila», «Dnevnik iz JNA»

077. Zrinka Horvat: Devet

076. Zoran Lazić: Kalendar

075. Boris Beck: Krila u koferu

074. Denis Peričić: Krvavo

073. Krešimir Pintarić: Rebeka mrzi kada kokoši trče bez glave

072. Aleksandar Hemon: Čovjek bez prošlosti

071. Ludwig Bauer: Biserje za Karolinu

070. Robert Mlinarec: Tkači snova

069. Josip Mlakić: Obiteljska slika

068. Zoran Lazić: Miss Krampus

067. Lucija Stamać: Labud

066. Zoran Vlahović: Frulaš

065. Zoran Lazić: Ljeto u gradu

064. Dubravko Jagatić: Dolce Vita

063. Renato Baretić: Osmi povjerenik

062. Libido.hr

061. Igor Štiks: Dvorac u Romagni

060. Miljenko Jergović: Historijska čitanka 2

059. Marina Šur Puhlovski: Zapisi s koljena

058. Boris Dežulović: Christkind

057. Zoran Pongrašić: Čuvari sreće

056. Priča kratka ali slatka

055. Dalibor Perković: Preko rijeke

054. Davor Špišić: Kuke za šunke

053. Ludwig Bauer: Kratka kronika porodice Weber

052. Denis Peričić: Hrvatski psycho

051. Jadranka Bukovica: Ma koga se tiče

050. Zoran Krušvar: Najbolji na svijetu

049. Tatjana Gromača: Crnac

048. Davor Dužman: Štrigun

047. Sferakon 2004.: Zagreb 2094

046. Boris Perić: Groblje bezimenih

045. Slađana Bukovac: Putnici

044. Ivan Gavran: Sablja

043. Danijel Šah: Crni zid

042. Istrakon 2004.: Bolja polovica

041. Mario Berečić: Željezna horda

040. Edo Popović: Kameni pas

039. Sferakon 2002.: Alternauti

038. Sead Begović: Sanjao sam smrt pastira

037. Vanja Spirin: Treći nos

036. Marinko Koščec: Wonderland

035. Zoran Pongrašić: Nespretna krila anđela

034. Damir Karakaš: Kombëtari

033. Edo Popović: Izlaz Zagreb jug

032. Damir Karakaš: Kino Lika

031. Rade Jarak: Sol

030. Boris Beck: Metak u srcu Svetog Augustina

029. Zoran Mašović: Dogodilo se na današnji dan

028. Željko Maurović: Modeli mimikrije

027. Edo Popović: San žutih zmija

026. Miljenko Jergović: Historijska čitanka 1

025. Simo Mraović: Konstantin bogobojazni

024. Igor Rajki: Katalog o božjim dostavljačima

023. Ekran priče_01

022. Vladimiro Gagliardi: Projekt Meduza

021. Robert Mlinarec: Sve o vjetrenjačama

020. Jelena Čarija: Klonirana

019. Vanja Spirin: Blago bogova

018. Ernie Gigante Dešković: Posrnuli

017. Ana Zubak: Samhain

016. Igor Rajki: Pravilnik o stvaranju predodžbi

015. Živko Prodanović: Smrt u rimskim ruševinama

014. Rade Jarak: Termiti i druge priče

013. Ernie Gigante Dešković: Creatio

012. Berislav Majhut: Nezaboravna protiv slučajne sličnosti

011. Istrakon 2003.: Svijet tamo iza

010. Sferakon 2003.: Djeca olujnih vjekova

009. Vanja Spirin: Junačke zgode Junker'sa i Vailianta

008. Tatjana Jambrišak: Duh novog svijeta

007. Robert Perišić: Užas i veliki troškovi

006. Aleksandar Žiljak: Slijepe ptice

005. Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen: Gdje se noga spaja s drugom nogom

004. Davor Slamnig: Topli zrak

003. Darko Macan: Teksas Kid (i još neka moja braća)

002. Igor Lepčin: Purgeri lete u nebo

001. Dejan Šorak: Ja i Kalisto