Knjiga za plažu

24.03.2008., ponedjeljak

Puca, udara, razvaljuje vrata…

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zoran Vlahović: »Strijelac 2«, roman, Centrum, Zagreb, 2007.

U mnoštvu likova i svjetova što ih u zadnjih 10-15 godina u svojim znanstvenofantastičnim pričama stvara Zoran Vlahović, najintrigantniji je postapokaliptični cyberpunk svijet kroz koji se kao glavni lik probija detektiv, istražitelj i lovac na odmetnute androide Nernst Kokran. Taj je svijet začet u dvjema Vlahovićevim novelama, Strijelac i Karta za nebo, najprije objavljenima u domaćoj SF periodici, zatim u Vlahovićevoj prvoj knjizi, kompilacijskoj zbirci SF i fantasy priča Frulaš iz 2004., te ponovo u knjizi Strijelac iz 2006., gdje te dvije novele funkcioniraju kao dva dijela jednog romana.

Knjiga Strijelac 2, ovaj put isprve pisana i koncipirana kao roman, donosi nove avanture Nernsta Kokrana, za koje je zapravo bilo malo vjerojatno da će se dogoditi, jer je junak na kraju novele Karta za nebo dobio dozvolu za putovanje na vanjske planete, gdje je živjeti puno lakše, sigurnije i bezbrižnije nego na ofucanoj i upropaštenoj Zemlji. Međutim, upravo ta ofucana, prenapučena i zagađenjem upropaštena Zemlja, kojom vladaju mafijaške korporacije i militarizirani režimi, poprište je u kojem Kokran funkcionira kao junak. Ako ode u neki daleki, bolji svijet – neće to više biti isti junak kojeg je domaća SF publika čak i zavoljela.

Zato se Vlahović vrlo domišljato snašao i smislio način kako da svome junaku ne uskrati putovanje k čistim i slobodnim zvijezdama, a da čitateljima ipak priušti dovoljno adrenalina provlačeći Kokrana kroz nove doživljaje i opasnosti, suočavajući ga s novim protivnicima, koje će naravno uspješno svladati, iako s povelikim žrtvama po vlastiti tjelesni integritet. Kokran, naime, svoj let sa Zemlje, na početku romana Strijelac 2, čeka u bolničkoj sobi, u odjelu za regeneraciju kože, oporavljajući se od posljedica posljednje akcije. I onda, kroz njegovu priču, saznajemo o kakvoj je to akciji riječ. Zapravo, o dvije akcije, koje su počele na sličan način, dolaskom nenadanih posjetitelja u njegovu bolničku sobu.

Strijelac 2 je mješavina cyberpunka i krimića, u kojoj je cyberpunk-komponenta nedvojbena posveta vječno inspirativnom Blade Runneru, i to jedna od ponajboljih između svih domaćih autora koji su se u tome pod-podžanru okušali. Mjesto radnje je, naravno, New York, velikim branama zaštićen od podivljalih sila oceana, njegovo se građanstvo metalnim zidinama štiti od milijuna siromašnih koji žive u plutajućim slamovima, a azijatska se rasa iz svojih uništenih i potopljenih zavičaja preselila na oceansko dno. Nernst Kokran je u svom poslu vješt, okretan i učinkovit, a u poslovima gdje treba više mozga, primjerice za hakiranje, pomaže mu prelijepa androidkinja Igri. Lik Nernsta Kokrana nadahnut je detektivima iz crnih američkih krimića iz 50-ih i 60-ih godina: takvim ljudima čast znači više nego novac, a posao će prihvatiti više iz emotivnih nego iz materijalnih pobuda. Tako se i Kokran prihvatio, iako nije morao, rješavanja slučaja otmice lijepe mlade kćeri debele i ružne vladarice plutajućeg slama.

U rješavanju slučaja Kokran prolazi kroz svijet podmorja, kroz zaštićeni luksuzni rezervat njujorške kaste bogataša, i kroz prljavi svijet najnižih slojeva društva u kojima opasnosti, jedna veća od druge, dolaze i od dvonožnih suparnika, i od umjetnih inteligencija, i od otrovnoga zraka i od kiselih kiša. Iznenađujuće uvjerljivo Vlahović je riješio niz tehničkih problema: od disanja pod vodom, preko zaštite od otrovne kiše i zraka, pa sve do razmijene informacija između podvodnog i nadzemnog svijeta. Sofisticirana tehnologija u tome nadomješta izgubljene ili nedostatne funkcije ljudskog organizma, te pojačava njegove komunikacijske i borbene sposobnosti, ali nije dostupna svakome, barem ne isti model.

Vlahović je ipak najvještiji u dočaravanju slike i zvuka bladerunnerovske atmosfere. Prateći junake u njihovim vožnjama, pješačenjima i bjegovima njujorškim ulicama, pred oči nam naprosto izviru hrpe metalnog otpada, sve oko nas magleno je i vlažno, struganje metalnih krhotina koje zanosi vjetar nadglasava se s kapanjem, sveprisutnim kapanjem, a Nernst Kokran (koga bi na filmu Humphrey Bogart bolje otjelovio nego Harrison Ford) puca, udara, razvaljuje vrata, prima udarce, metke i energetske izboje, pred njim padaju i na njega skaču ulični razbojnici, mutanti, mafijaši, nindže, specijalci, a Kokran puca, udara, razvaljuje vrata… sve do zadnje stranice.

(Objavljeno u Glasu Istre, 23. ožujka 2008.)
- 11:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

10.03.2008., ponedjeljak

Nezdravi duhovi prošlosti

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Boris Perić: »D'Annunziev kod«, roman, Naklada Ljevak, Zagreb, 2007.

Gabriele D'Annunzio povijesna je ličnost, talijanski pjesnik, avanturist, protofašist, samozvani ratnik, bonvivan i erotoman, mistik i sotonist, karizmatik i anarhist. Za bližu povijest naših krajeva ovaj je poet, koji je zahtijevao da ga zovu Il Commandante bitan jer je bio akter jedne od najbesprizornijih avantura evropske povijesti 20. stoljeća: u mjesecima neposredno nakon završetka Prvog svjetskog rata na čelu paravojne skupine takozvanih ardita okupirao je Rijeku, i njome vladao onako kako je mislio da treba - strahovladom prema nenaklonima, milostivošću prema obožavateljima. Svoju »državu« promicao je kao državu užitka, poezije i glazbe, pružajući utočište mnoštvu tadašnjih europskih alternativaca, od talijanskih marinista do okultističkih sljedbenika Aleistera Crowleyja.

D'Annunzijeva Rijeka bila je i država razvrata, naravno samo za odabrane, a ti isti odabrani bili su i posvećivani u razne paraokultne rituale, uobičajene u takvim praksama, ili one koje je Il Commandante sam izmišljao. Manje je bitna, ali ne manje zanimljiva činjenica da je D'Annunzio prva osoba u povijesti čovječanstva koja je platila novčanu kaznu za prebrzu vožnju automobilom. Talijanska je vojska silom (ponešto i odglumljenom, jer je D'Annunzio poslužio i kao svojevrsna priprema za kasniju legalnu fašističku okupaciju Rijeke) istjerala pjesnika-avanturista iz najvećeg kvarnerskog grada, kasnija desetljeća uglavnom su pripomogla da se taj neobičan lik i njegovo djelo više-manje zaborave, ali neobičnost i originalnost te avanture zauvijek je ostala visjeti u zraku…

Dakako, u Perićevu romanu D'Annunziev kod sam pjesnik nije protagonist. Radnja romana smještena je u današnje, suvremeno, tranzicijsko vrijeme. Glavni lik Ivan Biškup (kasnije se ispostavi da je imenjak lika iz D'Annunzijeva romana Giovanni Episcopo), naprasno napušta posao, ženu, ljubavnicu i sve što ga je dotad vezivalo za Zagreb, zapošljava se u riječkoj ispostavi neke evropske agencije (u kojoj dobiva prekrasan posao - ne mora raditi apsolutno ništa) i pukim slučajem s nekoliko strana počinje saznavati razne detalje o liku i djelu Gabriellea D'Annunzija. Tajanstveni znakovi koje zbunjenom Biškupu razotkriva grad Rijeka i nizom asocijacija vraćaju ga u vrijeme D'Annunzijeve avanture, koincidiraju s čudnim ponašanjima njegovih šefova i kolega na novom poslu. Paralelno s moralnom degradacijom i psihološkim potonućem glavnoga lika, kroz napetu trilersku atmosferu tijekom romana izranjaju spoznaje o okultističkoj zavjeri u kojoj je Biškup ispao tek izmanipulirani zamorac, naposljetku čak otjeran u ludilo.

U nekoliko detalja, D'Annunziev kod može se čitati kao nastavak prethodnoga Perićevog romana Vampir. Motiv psihološkog vampirizma koji je u tom djelu postavljen na razinu osobnih, međuljudskih odnosa, dakako uvjetovanih društveno-moralnim i političko-socijalnim čimbenicima, u Kodu je izdignut na institucionalnu razinu, a politička mu je dimenzija proširena na odnose privlačnosti i straha između »stare i »nove« Evrope. U oba romana glavni lik trpi - ne nastojeći joj se suprotstaviti - diktaturu pokvarenog duha neizbježnog životnog okruženja, a bježi (kroz snove, snoviđenja, more i halucinacije) u osobnu fiksaciju, koja se u prvom romanu ugnijezdila u istarskom vampiru Juri Grandu, a u drugom, rekli smo već, u talijanskom avanturistu D'Annunziju. Još je jedna veza između dva romana - glavni lik iz Vampira, Zlatko Wagner, u Kodu se pojavljuje kao epizodist, kao objekt okultističkih obreda koje Biškupovi šefovi obavljaju u mračnim podrumima tisućljetnoga pazinskog Kaštela.

Intrigantnim hodom kroz političke ekshibicije 20. stoljeća i njihove duhovne zasade - rušeći zablude o zapadnoeuropskoj poslovnoj, moralnoj, kulturnoj i humanističkoj superiornosti, šireći obzore opravdanog straha pred »Evropom koja dolazi« i zazivajući individualizam kao jedino sredstvo otpora globalizacijskim procesima, uz opasnost gubitka identiteta i samosvijesti pod teretom koji se psihološki ne može podnijeti - Boris Perić s D'Annunzievim kodom nudi roman koji uzbuđuje i uznemiruje, koji ništa ne obećava, a puno prijeti, koji neće reći da se povijest neminovno ponavlja, ali hoće upozoriti da prizivanje duhova prošlosti može biti vrlo, vrlo nezdravo.

(Objavljeno u Glasu Istre, 8. ožujka 2008.)

- 20:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2014 (4)
Kolovoz 2013 (38)
Kolovoz 2012 (9)
Srpanj 2012 (17)
Siječanj 2012 (18)
Prosinac 2011 (18)
Ožujak 2011 (9)
Prosinac 2010 (27)
Svibanj 2010 (11)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (22)
Veljača 2010 (9)
Studeni 2009 (3)
Rujan 2009 (30)
Rujan 2008 (3)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (8)
Kolovoz 2007 (30)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Preporuke za čitanje, ljeti na plaži, zimi na kauču, u svako doba u autobusu ili vlaku. No, ovdje će biti riječi isključivo o novijim proznim knjigama isključivo domaćih autora (s tu i tamo ponekom iznimkom), a blagu prednost imat će znanstvena fantastika i proza o Istri odnosno autora iz Istre, kada takvih knjiga bude. Ovaj blog je spin-off web-stranice "Knjiga za plažu" i istoimene rubrike u Glasu Istre.

Autor svih tekstova na ovome blogu: Davor Šišović, novinar Glasa Istre, na raspolaganju namjernicima i na matičnom blogu Bookaleta.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

IMGShack

eXTReMe Tracker
Glasaj za moj blog na www.blogeri.hr

Sve knjige za plažu

302. Danijel Bogdanović: Najveća igra u svemiru i šire

301. Ivica Došen Žuti: Krvop'ja

300. Robert Međurečan: Kad jaganjci utihnu u Zdihovu

299. Zoran Pilić: Đavli od papira

298. Goran Skrobonja: Nakot

297. Davor Špišić: Samovar

296. Luka Bekavac: Drenje

295. Milan Ilić: Potpuna akustika

294. Miljan Marković: Tajna vile Moro

293. Ajla Terzić: Mogla je biti prosta priča

292. Karim Zaimović: Tajna džema od malina

291. Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen: Poljubac žene-vješalice

290. Darko Tuševljaković: Senka naše želje

289. Branko Lučić: Čovjek koji je pao s neba

288. Mihaela Gašpar: Bez iznenadnih radosti molim

287. Adnadin Jašarević: Društvo tragača

286. Spomenka Pululu: Nomadi

285. Robert Perišić: Uvod u smiješni ples

284. Pajo Pakšu: Crveni tata, bijeli zec

283. Olja Savičević Ivančević: Adio kauboju

282. Tea Tulić: Kosa posvuda

281. Kemal Mujičić Artnam: Vrijeme ljubavi

280. Kruno Čudina: Nije bilo dovoljno

279. Nora Verde: Posudi mi smajl

278. Radovan Domagoj Devlić: Sindrom vlasti

277. Franjo Janeš: Formula za kaos

276. Grupa autora: […] (Lakuna)

275. Srđan V. Tešin: Ispod crte

274. Grupa autora: Bosanska kraljica Katarina

273. Grupa autora: Blizine, nigdine i fritule

272. Grupa autora: Kamovo novo ruho

271. Hrvoje Šalković: Nulti meridijan

270. Tina Šut: Koprena

269. Aleksandra Kardum: Pratim te

268. Adrijan Sarajlija: Manufaktura G

267. Nebojša Lujanović: Godina svinje

266. Igor Rajki: Stalak za poljupce

265. Mislav Pasini: Točka dezorijentacije

264. Ilija Bakić: Led

263. Zoran Krušvar: Kamov se vraća kući

262. Maja Hrgović: Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo

261. Jovan Ristić: Godine u magli

260. Drago Orlić: Ispovijest jednoga kinoamatera

259. Sanja Lovrenčić: Zmije Nikonimora - Put do mora

258. Đorđe Bajić: Ostrvo prokletih

257. Tanja Mravak: Moramo razgovarati

256. Melina Kamerić: Cipele za dodjelu Oskara

255. Nada Gašić: Voda, paučina

254. Radmilo Anđelković: Legija Ida

253. Bekim Sejranović: Ljepši kraj

252. Radmilo Anđelković: Tabor na Kidisu

251. Aleksandar Žiljak: Božja vučica

250. Darko Macan: Koža boje masline

248. Boban Knežević: Otisak zveri u pepelu

247. Dora Kinert Bučan: Duše od gume

246. Gordan Nuhanović: Vjerojatno zauvijek

245. Dejan Stojiljković: Konstantinovo raskršće

244. Ante Tomić: Čudo u Poskokovoj Dragi

243. Goran Skrobonja: Čovek koji je ubio Teslu

242. Zdenko Jelčić: U traganju za izgubljenim Narcisom

241. Adnadin Jašarević: Mit o Heleni

240. Denis Peričić: Netopir i črni ljudi

239. Ivan Sršen: Skela / Bajke iz automata za kavu

238. Marina Vujčić: Tuđi život

237. Tanja Radović: Ledeno doba

236. Edo Popović: Priručnik za hodače

235. Oto Oltvanji: Kičma noći

234. Zoran Tomić: Pričine i drugi umišljaji

233. Ivana Simić Bodrožić: Hotel Zagorje

232. Boban Knežević: Poslednji Srbin

231. Slavoljub Stanković: Split

230. Zoran Pongrašić: Hi-fi fotelja

229. Sferakon 2010: Parasvemir

228. Julijana Adamović: Konzerviranje

227. Robert Vrbnjak: Zbog munjolova, zaborava i kemijskog sastava ljubavi

226. Viktoria Faust: Solarne mačke

225. Zoran Malkoč: Groblje manjih careva

224. Refik Mujezinović: Sevdali mantra

223. Grupa autora: Fan(tom)

222. Marko Mihalinec & Velimir Grgić: Kriza

221. Hrvoje Kovačević: Zvijer, anđeo, sudac

220. Nenad Rizvanović: Sat pjevanja

219. Rade Jarak: Tango

218. Mary Novosel: Ide ko putar

217. Danilo Brozović: Balkanska ruta

216. Nejc Zaplotnik: Put

215. Selvedin Avdić: Sedam strahova

214. Zoran Janjanin: Hazmat

213. Rudolf Lokas: Dupini za vjenčanja i sprovode

212. Irena Rašeta: Cabron

211. Ivan Pauletta - Corrado: Štorije iz Istre

210. Hrvoje Šalković: Kombinacija d.o.o.

209. Darko Macan: 42/Pročitaj i daj dalje

208. Vladimir Stojsavljević: Pula

207. Pajo Pakšu: Welcome shit pack

206. Grupa autora: Zvučni zid

205. Ivana Sajko: Povijest moje obitelji

204. Boris Veličan: Odavde do tralala

203. Josip Novaković: Prvi aprila

202. Ljubomir Damnjanović: Malteški šišmiš

201. Vesna Popović: Miran san do odredišta

200. Grupa autora: Zbirka priča o Flašu Gordonu

199. Srđan Valjarević: Komo

198. Maja Sačer: Božji grijesi

197. Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen: Utjeha južnih mora

196. Damir Karakaš: Sjajno mjesto za nesreću

195. Tomislav Zajec: Lunapark

194. Dule Nedeljković: Ponedeljak

193. Marinko Koščec: Centimetar od sreće

192. Ivan Dimoski: Nježne usluge terenskog komercijalista

191. Zoran Pilić: Krimskrams

190. Rade Jarak: Crna svila

189. Alen Kapidžić: Noć uz Rijeku

188. Kristijan Vujičić: Udruženje za mravlje igre

187. Dorta Jagić: Kičma

186. Zoran Žmirić: Blockbuster

185. Bekim Sejranović: Nigdje, niotkuda

184. Milica Lukšić: Priče za tešku noć

183. Maša Kolanović: Sloboština Barbie

182. Goran Vojnović: Čefuri raus!

181. Boris Gregorić: Kali Juga

180. Siniša Pavić: Plačeš li to?

179. Grupa autora: Tragovima Bosanskog Kraljevstva

178. Sferakon 2009.: Strune nemira

177. Franjo Janeš: Noć mrtvih živaca

176. Nikola Stjelja: Užasi godišnjih doba

175. Damir Hoyka: Xavia

174. Veselin Gatalo: Priče za nemirnu noć

173. Max Marković: Zapisi starog šajzera

172. Jadranka Bukovica: Nepoznati u svemiru

171. Vlatka Jurić: O punom i praznom

170. Sanja Lovrenčić: Zmije Nikonimora - Palača i vrt

169. Ana Đokić: Recepti za sreću

168. Rade Jarak: Pustinje

167. Renato Baretić: Hotel Grand

166. Neven Ušumović: Makovo zrno

165. Nihad Hasanović: O roštilju i raznim smetnjama

164. Ljubo Pauzin: Slučajni bestijarij

163. Nebojša Lujanović: S pogrebnom povorkom nizbrdo

162. Julijana Adamović: Kako su nas ukrali Ciganima

161. Ivan Gavran: Božja jednadžba

160. Vlatko Ivandić: Ljubavne priče iz grada kraj mora

159. Veselin Gatalo: Polja čemerike

158. Kruno Čudina: Bdjenje

157. Boris Dežulović: Poglavnikova bakterija

156. Sonja Gašperov: Cyber Zoo

155. Predrag Crnković: Beograd za pokojnike

154. Ernie Gigante Dešković: Serenijeva enigma

153. Bajam Ilkullu: Zapisi iz harema

152. Nataša Skazlić: Oni - humani bestijarij

151. Tamoya Sanshal (Robert Vrbnjak): Dobitnik

150. Drago Glamuzina: Tri

149. Jurica Pavičić: Patrola na cesti

148. Nina Mimica: Lea ide u Hollywood

147. Andrea Pisac: Dok nas smrt ne rastavi ili te prije toga ne ubijem

146. Veronika Santo: Vrt pramčanih figura

145. Mario Rosanda Ros: SFumato

144. Emir Imamović Pirke: Tajna doline piramida

143. Sferakon 2008: Zmajev zlatni svitak

142. Dalibor Šimpraga: Anastasia

141. Hrvoje Šalković: Oko cucka pa na mala vrata

140. Robert Perišić: Naš čovjek na terenu

139. Željana Giljanović: Banana Split

138. Krešimir Pintarić: U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo

137. Zoran Vlahović: Strijelac 2

136. Boris Perić: D'Annunziev kod

135. Goran Bogunović: Ljenjivci i druge priče

134. Simo Mraović: Bajke za plažu

133. Tatjana Jambrišak: Nikad bivša

132. Zoran Pilić: Doggiestyle

131. Marijana Ogresta: Koliko košta gram

130. Dana Han: Vitezovi Arijadnine niti

129. Grupa autora: Bludućnost

128. Denis Giljević: Prodane dušice

127. Zdenko Mesarić: Garaža

126. Renata Valentić: Možeš malo glasnije?

125. Ludwig Bauer: Zapisi i vremena Nikice Slavića

124. Drago Orlić: Štorije od žalosti

123. Lada Žigo: Ljudi i novinari

122. Edo Popović: Oči

121. Ljiljana Filipović: Nestali ljudi

120. Damir Karakaš: Eskimi

119. Goran Dević: Snuff film

118. Zoran Pongrašić: Baba

117. Emir Imamović Pirke: Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince

116. Lucija Stamać: Mala sirena

115. Aleksandra Kardum: Spavaš li?

114. Damir Karakaš: Kako sam ušao u Europu

113. Vlatko Ivandić: Atelje pod morem

112. Mislav Pasini: Mrtva straža

111. Radenko Vadanjel: Dnevnik besposličara

110. Igor Grbić: Tajna Monkodonje

109. Nevidljiva proza

108. Ivan Vidić: Gangabanga

107. Predrag Raos: Vertikala

106. Damir Markulj: PMS ili Prava Muška Spika

105. Hrvoje Šalković: Zec na mjesecu

104. Nada Gašić: Mirna ulica, drvored

103. Snežana Bukal: Milion, Libar Marka Pola

102. Sferakon 2007.: Trinaesti krug bezdana

101. Zoran Krušvar: Izvršitelji nauma Gospodnjeg

100. U mislima čupam borove

099. Zrinka Pavlić: Svijet & praktična žena

098. Alen Bović: Metastaze

097. Ivica Prtenjača: Dobro je, lijepo je

096. Dario Rukavina: Buddha u supermarketu

095. Robert Naprta: Vampirica Castelli

094. Blog-sf

093. Renato Baretić: Pričaj mi o njoj

092. Gordan Nuhanović: Posljednji dani panka

091. Olja Savičević Ivančević: Nasmijati psa

090. Igor Kokoruš Lebowski: Muškarci su iz birtije, žene su s placa

089. Veselin Gatalo: Geto

088. Hrvoje Šalković: Pravi se da ovo nisi vidio

087. Vlado Bulić: Putovanje u srce hrvatskoga sna & Pušiona

086. Boris Perić: Vampir

085. Ad astra - antologija hrvatske znanstvenofantastične novele

084. Krešimir Pintarić: Ljubav je sve

083. Viktoria Faust: Vampirski snovi

082. Boris Dežulović: Jebo sad hiljadu dinara

081. Krešimir Mišak: Zvjezdani riffovi

080. Zoran Lazić & Tonći Kožul: Gori domovina – Steve i Samoula u Hrvatskoj

079. Veselin Gatalo: Siesta, Fiesta, Orgasmo, Riposo

078. Stanko Andrić: «Povijest Slavonije u sedam požara», «Enciklopedija ništavila», «Dnevnik iz JNA»

077. Zrinka Horvat: Devet

076. Zoran Lazić: Kalendar

075. Boris Beck: Krila u koferu

074. Denis Peričić: Krvavo

073. Krešimir Pintarić: Rebeka mrzi kada kokoši trče bez glave

072. Aleksandar Hemon: Čovjek bez prošlosti

071. Ludwig Bauer: Biserje za Karolinu

070. Robert Mlinarec: Tkači snova

069. Josip Mlakić: Obiteljska slika

068. Zoran Lazić: Miss Krampus

067. Lucija Stamać: Labud

066. Zoran Vlahović: Frulaš

065. Zoran Lazić: Ljeto u gradu

064. Dubravko Jagatić: Dolce Vita

063. Renato Baretić: Osmi povjerenik

062. Libido.hr

061. Igor Štiks: Dvorac u Romagni

060. Miljenko Jergović: Historijska čitanka 2

059. Marina Šur Puhlovski: Zapisi s koljena

058. Boris Dežulović: Christkind

057. Zoran Pongrašić: Čuvari sreće

056. Priča kratka ali slatka

055. Dalibor Perković: Preko rijeke

054. Davor Špišić: Kuke za šunke

053. Ludwig Bauer: Kratka kronika porodice Weber

052. Denis Peričić: Hrvatski psycho

051. Jadranka Bukovica: Ma koga se tiče

050. Zoran Krušvar: Najbolji na svijetu

049. Tatjana Gromača: Crnac

048. Davor Dužman: Štrigun

047. Sferakon 2004.: Zagreb 2094

046. Boris Perić: Groblje bezimenih

045. Slađana Bukovac: Putnici

044. Ivan Gavran: Sablja

043. Danijel Šah: Crni zid

042. Istrakon 2004.: Bolja polovica

041. Mario Berečić: Željezna horda

040. Edo Popović: Kameni pas

039. Sferakon 2002.: Alternauti

038. Sead Begović: Sanjao sam smrt pastira

037. Vanja Spirin: Treći nos

036. Marinko Koščec: Wonderland

035. Zoran Pongrašić: Nespretna krila anđela

034. Damir Karakaš: Kombëtari

033. Edo Popović: Izlaz Zagreb jug

032. Damir Karakaš: Kino Lika

031. Rade Jarak: Sol

030. Boris Beck: Metak u srcu Svetog Augustina

029. Zoran Mašović: Dogodilo se na današnji dan

028. Željko Maurović: Modeli mimikrije

027. Edo Popović: San žutih zmija

026. Miljenko Jergović: Historijska čitanka 1

025. Simo Mraović: Konstantin bogobojazni

024. Igor Rajki: Katalog o božjim dostavljačima

023. Ekran priče_01

022. Vladimiro Gagliardi: Projekt Meduza

021. Robert Mlinarec: Sve o vjetrenjačama

020. Jelena Čarija: Klonirana

019. Vanja Spirin: Blago bogova

018. Ernie Gigante Dešković: Posrnuli

017. Ana Zubak: Samhain

016. Igor Rajki: Pravilnik o stvaranju predodžbi

015. Živko Prodanović: Smrt u rimskim ruševinama

014. Rade Jarak: Termiti i druge priče

013. Ernie Gigante Dešković: Creatio

012. Berislav Majhut: Nezaboravna protiv slučajne sličnosti

011. Istrakon 2003.: Svijet tamo iza

010. Sferakon 2003.: Djeca olujnih vjekova

009. Vanja Spirin: Junačke zgode Junker'sa i Vailianta

008. Tatjana Jambrišak: Duh novog svijeta

007. Robert Perišić: Užas i veliki troškovi

006. Aleksandar Žiljak: Slijepe ptice

005. Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen: Gdje se noga spaja s drugom nogom

004. Davor Slamnig: Topli zrak

003. Darko Macan: Teksas Kid (i još neka moja braća)

002. Igor Lepčin: Purgeri lete u nebo

001. Dejan Šorak: Ja i Kalisto