Knjiga za plažu

26.02.2008., utorak

Kad želiš biti netko drugi

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Goran Bogunović: »Ljenjivci i druge priče«, zbirka priča, Kornet, Beograd, 2007.

Zagrebački pisac Goran Bogunović dosad je objavio dvije zbirke pjesama i jednu zbirku priča, a svoju četvrtu knjigu, zbirku priča Ljenjivci i druge priče, objavio je u Beogradu, u izdavačkoj kući Ivana Tobića, pisca i glazbenika koji je čest gost i ovih naših prostora. Bogunović je povrh toga poznat i kao bloger, na svome blogu Šišanje i brijanje potpisuje se kao Gawrun, ali i kao glazbenik, jedan od ključnih ljudi grupe Radost koja najčešće nastupa kao začin književnim promocijama.

Bogunović piše lako, fino, ležerno, čitanje njegovih proza dobra je zabava i za poklonike brzorazvijajućih fabula, ali i za one kojima su draže intelektualne začkoljice. U ovoj zbirci autor se nekako najviše naklonio likovima koji žele izaći iz svoje kože, koji žele biti netko drugi, pa se ostvarenju te svoje težnje nastoje približavati maštanjem, sanjanjem, voajerstvom, glumljenjem, ili, u pasivnijoj formi, čekanjem da se sudbinski preokret dogodi bez da ga sami malo potaknu. Ovi će se potonji često pokazati i kao naivni optimisti, ili će pak događanju, koje se bez njihova upliva zakotrlja, pomoći glumeći da su netko drugi, čak i kad se stvari odvijaju na štetu njihovog pravog identiteta.

Već prva priča u zbirci, Marina vozi bicikl, uvodi nas u tajni svijet jednog voajera. Međutim, iako njegovo ponašanje na mahove graniči s fetišizmom, junak ove priče doima se prilično bezazleno, kao da je nesposoban naškoditi objektu svoje žudnje, ali stvari se mijenjaju kad dotična Marina u vidokrug svog tajnog promatrača dovodi pravog, vidljivog i opipljivog partnera. U Tragovima provale glavni je junak osamljeni sanjar koji nakon neuspjelog odlaska na odmor (jer mu se pokvario auto) vraća doma i zatječe – provalnike kako mu iz stana odnose stvari. Tu se onda događa ona tipična »bogunovićevska« zamjena identiteta: lik se pridružuje lopovima i pomaže im u pražnjenju vlastite kuće, a nas kao čitatelje prema kraju sve više i više kopka što će dobroga iz svega toga ispasti.

Priča Odraz u prozoru u junakov učmali život unosi prikazu – avet, vraga ili duha, no umjesto straha i panike, razvija se sasvim lijepa diskusija među njima, uglavnom oko životnih mudrosti i pouka. I priča Drugi policajac nosi sličnu atmosferu, samo obrnutog predznaka: ovdje se realno mogući tjeskobni događaj prevodi u maštovitu percepciju glavnoga lika, drugim sredstvom postižući isti rezultat: preokret vrijednosnog predznaka. Korak dalje čini priča Lakši sudar: ovaj put glavni lik ne doživljava samo kratkotrajnu epizodu, već ima šansu preokrenuti vlastitu sudbinu, ali to što želi nije u suglasju s onime što čini: dva se htijenja unatoč potpuno nesvjesnoj vezi uzajamno potiru, i vode junaka unatrag, no umjesto da ga na brzinu proglasimo budalom, nekako se čini da njegova prava priroda nije u ostvarenju naznačene želje. S tom i sljedećom pričom, naslovljenom Mrlja, Bogunovićeva zbirka već plovi vodama muško-ženskih odnosa, granicama na kojima se motiv održavanja veze pretapa iz ljubavi u nešto drugo, u ovom slučaju samilost i suosjećanje. No, trzaj natrag dolazi nam kroz priču Jezero: ovdje opet imamo voajera na djelu, ali rasplet nema veze s perverzijama, prije s komedijom zabune.

Šišanje i brijanje jedna je od najboljih priča u zbirci, a erotska maštanja kojima njen glavni junak bogati svoju suhoparnu svakodnevnicu vješto su upredena u zamke razlučivanja stvarnih od zamišljenih događaja. Priča Medvjed i slavuj građena je na lagano fantastičnoj pretpostavci koja najprije junaka čini drukčijim od ostatka svijeta, i to drukčijim s osjećajem manje vrijednosti, ali nakon jednog neugodnog incidenta stvari se preokreću: junak postaje onakav kakav je svijet do malo prije bio, a svijet se vraća u (manje vrijednu) normalu. Junak priče Andrej uljuljkan je u prividnu ugodu i sigurnost neobičnog ljubavnog četverokuta, ali bi iz sasvim nenadanog razloga mogao postati i žrtvom. Priča Moja kornjača duhovita je kafkijanska varijacija, zanimljiv okret pripovjedačkog gledišta događa se u priči Ribe ne osjećaju bol, Veliki prasak se opet okreće muško-ženskom pitanju i vrludanjima koja treba podnijeti do jedinog stvarno željenog cilja, a istinsko veliko finale zbirke dolazi nam u priči Ljenjivci smještenoj na sam kraj. Predivna je to priča, u duhu Itala Calvina, naoko smještena u djetinjstvo, ali zapravo govori o cijelom životu i životnom smislu, o želji i cilju, o neizbježnosti njihova ostvarenja, o humanosti i čovječanstvu, svaki njen odlomak krije po nekoliko alegorija, i s njome se izvrsno zaključuje ova fina, pa i profinjena zabava čitanja jedne neobične, nadahnute i izvrsne zbirke.

(Objavljeno u Glasu Istre, 23. veljače 2008.)

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.02.2008., nedjelja

Suvremene bajke, ali i pseudo priče

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Simo Mraović: »Bajke za plažu«, Durieux, Zagreb, 2007.

Dvije stvari obožavam kod Sime Mraovića: to što piše odličnu prozu, i što odlično govori svoju poeziju; njegova čitanja pravi su performansi, prepuni radosti. Slušanje Mraovićeve poezije društveni je događaj (čitanje meni ne predstavlja jednak užitak, a drugima kako im drago) i u tome sam uživao nekoliko puta. Za čitanje njegove proze prilika je, pak, bila samo jedna s njegovim izvrsnim romanom Konstantin bogobojazni kao objektom. Zato sam se jako radovao novom susretu s Mraovićevom prozom preko zbirke priča Bajke za plažu, do koje sam čak i teško došao: trebalo je neko vrijeme čekati na listi rezervacija u pazinskoj gradskoj knjižnici. I napokon, dođu Bajke za plažu u ruke, a kad ono – ćorak. Nije to kao što je nekoć bilo. Ostao sam zakinut.

Ima u ovoj zbirci izvrsnih priča. Kada piše priče, Mraović piše jednostavno, lagano, dopadljivo, vrckavo, duhovito i zabavno. Zafrkava se shemama; recimo, mnogi tekstovi u ovoj knjizi počinju parafrazom tipične invokacije u bajkama: »Jednom davno, prije nekoliko dana…«. Iako su njegove »bajke« mahom suvremene, događaju se u »kraljevstvima«, »prijestolnicama«, kroz njih prolazi poneki kralj ili princ, pa i dvorska luda. Najčešći glavni lik u tim pričama je bezimeni »čovječuljak«, koji doživljava brojne zgode i nezgode urbanog života, svakodnevicu, ljubav i seks, alkohol i nogomet. Rijetko je usamljen, mnogo češće ima mogućnosti izbora na pretek. Taj lik često ima sreće: ne muče ga one znane urbane tjeskobe, ne baulja ulicama bježeći od besmisla, već jasno kroči ili se vozi u limuzini znanome cilju, mjestima gdje ima »komada«, a mnogi mu i sami dolaze.

Zbirka se otvara prekrasno, s nekoliko sjajnih priča, recimo, već prva, Ah taj džez, duhovito premošćuje kulturne razlike i spaja srodne duše u željenoj sreći do kraja vremena. I druga, Beba pred mojim vratima, prkosi vremenu kako ga poimaju junaci koji žive brzo i kratko: veliki preokret, u vremenu neprimjetan kao trenutak, u čas mijenja život, opredjeljenja i sustave vrijednosti. Zatim priča Bigfoot i njegova: moderna je to ljubavna bajka, koja kroz nekoliko laganih zapleta i sasvim blagih preokreta postupno gradi vjeru u ljubav koju je svatko zaslužio po svojoj mjeri, koja će stići u pravi čas kad osjećaji prevladaju predrasude. U sličnu pripovijest o ljubavi, koja spremna i nezaobilazna čeka na nekome uglu izrodit će se nakon raspleta i Bijeli anđeli, na prvi pogled tek kroki bezazlene navijačko-kladioničarske svakodnevice društva s ulice, narušene, ali ne previše, razbojničkim prepadom.

I Duh u mom krevetu odlična je priča (neke naslove, jer ih ima puno, ležerno preskačem), u kojoj se pod krinkom paranormalnog glavnom liku u život useli njegova materijalizirana podsvijest (ili savjest?). Bez puno filozofiranja njih dvoje prepiru se oko životnih nevažnosti, a ugođaj priče podcrtava neobičan zaključak, koji nas navodi čak i na sažaljenje.

Negdje u prvoj četvrtini knjige počinju se pojavljivati, a kasnije sve češće, tekstovi koji uopće nisu priče, prije bismo ih mogli nazvati kolumnama ili satiričkim esejima. Mraović je svoje novinske kolumne već okupio u posebnoj knjizi, pa mi u Bajkama za plažu takvim tekstovima naprosto nije mjesto; doživljavam ih kao balast i puno su isprazniji od tekstova za koje ću i na sudu potvrditi da ih smatram pričama, i to dobrim pričama.

U tim pseudo pričama Mraović je i dalje duhovit, ponekad čak i razularen, ali kad od relativno dobrog početka skrene u nabrajanje i ocjenjivanje svega i svačega (osobine žena prema boji kose; sličnosti i razlike između muškaraca i žena prema tome kakva pića piju), bliži je razbibrižnim laganicama iz ženskih časopisa; kad od uspjele alegorije skrene u nemušto komentiranje dnevne politike, sporta, estrade, onda mi to jako narušava imidž Sime Mraovića kao beskompromisnog, drskog i stoga izuzetno simpatičnog književnika. Recimo, pripovijetka Evina kosa bila bi sasvim dobra da je ostala samo priča o njenoj kosi (riječ je o Adamovoj Evi), a da se nije izrodila u klasifikaciju ženskih tipova, koji ovisno o boji kose različito reagiraju na različite metode upucavanja. A kap koja prelijeva čašu jest utrpavanje usiljenih, ali doista usiljenih rima u pojedine tekstove, što je potpuno suvišno jer lepršavošću svojih rečenica Mraović ionako počesto postiže poetski zvučni efekt.

(Objavljeno u Glasu Istre, 2. veljače 2008.)
- 21:43 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Neprobojna ženska čahura

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tatjana Jambrišak: «Nikad bivša», zbirka priča, Mentor, Zagreb, 2007.

Zbirka kratkih priča «Nikad bivša» dio je blog-trilogije Tatjane Jambrišak. Naime, ova je autorica, dosad znana, cijenjena i nagrađivana za svoje znanstveno-fantastične priče, okupljene u prije nekoliko godina objavljenoj zbirci «Duh novog svijeta», zapise sa svojih nekoliko blogova raspodijelila u tri knjige. Pod naslovom «Blogom dana» ukoričila je blogerske dnevne zapise, eseje i komentare; poeziju je objavila u knjizi «Slova iz snova», a ova prozna knjiga donosi pregled njenih kratkih priča.

Raznolike su to priče: ima među njima i introspektivnih emotivnih priča, ima i socijalno-stvarnosne proze, ima i nešto malo znanstvene fantastike, ponešto i dobrih humoreski ili dosjetki, u jednom tematskom bloku okupljene su čak i mikro-priče, uglavnom SF ugođaja. No skoro je svima njima zajednički vrlo posebni autorski pečat književnice Tatjane Jambrišak, koji se najbjelodanije razotkriva u istančanoj opažajnoj i doživljajnoj poetici, u specifično ženskom pristupu detalju, atmosferi i emocijama. Nipošto prozu Tatjane Jambrišak ne bi trebalo svrstavati u ladice takozvanog «ženskog pisma», jer u njenim pričama nećemo naći stereotipe tako klasificirane literature (iako kategoriju «ženskog pisma» smatram ishitrenom i neprimjerenom). Likovi priča Tatjane Jambrišak su pretežito ženski. Ali, za razliku od feminističko-aktivističke literature u kojoj se iz statusa i sudbine žene izvlače neugodna iskustva, «za primjer i pouku», autorica zbirke «Nikad bivša» svojim likovima radije daruje sreću i zadovoljstvo nego neugodu. Ponekad čežnju, ponekad žaljenje za propuštenim, ali junakinje ovih priča, ispričanih u prvom ili trećem licu, nisu žrtve, «primjer i pouka» njihovih doživljaja ponajviše ide njima samima u korist. I bezazlenosti svakodnevice i važne životne odluke ovdje su događanja iz kojih u kasnijim sjećanjima, ponovnim proživljavanjima, procjenjivanjima i ocjenjivanjima, prevladava pozitiva, ljepota, ugoda, romantika. Ništa što se u životu ovih junakinja zbiva nije toliko ružno ni tužno a da se neki sloj ljepote ne bi mogao iz životne povijesti izdvojiti, očistiti od svih natruha neugode, i za budućnost sačuvati čist, nevin i lijep.

Iz priča u zbirci «Nikad bivša» proizlazi jedan sasvim drukčiji arhetip žene od onog na koji smo navikli u novijoj domaćoj književnosti. Zapravo, pitanje je, je li to uopće arhetip, ili samo stvar drukčijeg naglašavanja, možda čak i interpretacije okruženja. Žena kao lik u ovoj zbirci otvorena je, znatiželjna, osjećajna, odlučna, poduzetna, ponekad je čak i osvajačica, lovac (zašto u našem jeziku ne postoji primjeran ženskorodni oblik za pojam lovac?), pa i osvetnica. Međutim, ona nije ni policajka ni špijunka, ni liječnica ni znanstvenica, ni pjevačica ili plesačica, ni domaćica nije; vrlo rijetko je majka ili supruga; ali nikad nije partnerica dominantnog muškog lika. Samosvjesna je, čak i o svojim slabostima i manama; sigurna je u stabilnost i neprobojnost svoje čahure, svog sigurnosnog mjehura, i u njega sasvim svjesno (iako razlike ima u motivu – nekad je to radoznalost, nekad potreba, nekad naprosto čežnja) pripušta muškarce, na jedan prolazan ali nezaboravan trenutak, ili na cijeli život pa i dulje od toga.

Kako izvući ugodnu uspomenu iz, recimo, šlatanja u mraku kinodvorane, slučajnog susreta za šankom, ili čak chatanja sa izvanzemaljcem? Što su ljepota, ružnoća, životna snaga, ili životna slabost? Koja je misija žene, kako žena doživljava drugu ženu, kako je birati između čekanja i nestrpljivosti? Priče Tatjane Jambrišak odgovaraju na ova i na mnoga druga «statusna» pitanja o ženi, uvijek iznutra, introspektivno, vrlo često čak i izrazito nježno. K time, njezine su priče ispričane istančanim jezikom, rečenicom u kome svaki slog tvori ugođaj i ritam, a prelaženje iz priče u priču dodatno je začinjeno njihovom žanrovskom izmiješanošću: taman kad se priviknemo na spoznavanje skrivenijih kutaka realne svakodnevice, na sljedećoj stranici uleti nešto fantastično i bajkovito…

(Objavljeno u Glasu Istre, 26. siječnja 2008.)
- 10:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Svibanj 2014 (4)
Kolovoz 2013 (38)
Kolovoz 2012 (9)
Srpanj 2012 (17)
Siječanj 2012 (18)
Prosinac 2011 (18)
Ožujak 2011 (9)
Prosinac 2010 (27)
Svibanj 2010 (11)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (22)
Veljača 2010 (9)
Studeni 2009 (3)
Rujan 2009 (30)
Rujan 2008 (3)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (8)
Kolovoz 2007 (30)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Preporuke za čitanje, ljeti na plaži, zimi na kauču, u svako doba u autobusu ili vlaku. No, ovdje će biti riječi isključivo o novijim proznim knjigama isključivo domaćih autora (s tu i tamo ponekom iznimkom), a blagu prednost imat će znanstvena fantastika i proza o Istri odnosno autora iz Istre, kada takvih knjiga bude. Ovaj blog je spin-off web-stranice "Knjiga za plažu" i istoimene rubrike u Glasu Istre.

Autor svih tekstova na ovome blogu: Davor Šišović, novinar Glasa Istre, na raspolaganju namjernicima i na matičnom blogu Bookaleta.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

IMGShack

eXTReMe Tracker
Glasaj za moj blog na www.blogeri.hr

Sve knjige za plažu

302. Danijel Bogdanović: Najveća igra u svemiru i šire

301. Ivica Došen Žuti: Krvop'ja

300. Robert Međurečan: Kad jaganjci utihnu u Zdihovu

299. Zoran Pilić: Đavli od papira

298. Goran Skrobonja: Nakot

297. Davor Špišić: Samovar

296. Luka Bekavac: Drenje

295. Milan Ilić: Potpuna akustika

294. Miljan Marković: Tajna vile Moro

293. Ajla Terzić: Mogla je biti prosta priča

292. Karim Zaimović: Tajna džema od malina

291. Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen: Poljubac žene-vješalice

290. Darko Tuševljaković: Senka naše želje

289. Branko Lučić: Čovjek koji je pao s neba

288. Mihaela Gašpar: Bez iznenadnih radosti molim

287. Adnadin Jašarević: Društvo tragača

286. Spomenka Pululu: Nomadi

285. Robert Perišić: Uvod u smiješni ples

284. Pajo Pakšu: Crveni tata, bijeli zec

283. Olja Savičević Ivančević: Adio kauboju

282. Tea Tulić: Kosa posvuda

281. Kemal Mujičić Artnam: Vrijeme ljubavi

280. Kruno Čudina: Nije bilo dovoljno

279. Nora Verde: Posudi mi smajl

278. Radovan Domagoj Devlić: Sindrom vlasti

277. Franjo Janeš: Formula za kaos

276. Grupa autora: […] (Lakuna)

275. Srđan V. Tešin: Ispod crte

274. Grupa autora: Bosanska kraljica Katarina

273. Grupa autora: Blizine, nigdine i fritule

272. Grupa autora: Kamovo novo ruho

271. Hrvoje Šalković: Nulti meridijan

270. Tina Šut: Koprena

269. Aleksandra Kardum: Pratim te

268. Adrijan Sarajlija: Manufaktura G

267. Nebojša Lujanović: Godina svinje

266. Igor Rajki: Stalak za poljupce

265. Mislav Pasini: Točka dezorijentacije

264. Ilija Bakić: Led

263. Zoran Krušvar: Kamov se vraća kući

262. Maja Hrgović: Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo

261. Jovan Ristić: Godine u magli

260. Drago Orlić: Ispovijest jednoga kinoamatera

259. Sanja Lovrenčić: Zmije Nikonimora - Put do mora

258. Đorđe Bajić: Ostrvo prokletih

257. Tanja Mravak: Moramo razgovarati

256. Melina Kamerić: Cipele za dodjelu Oskara

255. Nada Gašić: Voda, paučina

254. Radmilo Anđelković: Legija Ida

253. Bekim Sejranović: Ljepši kraj

252. Radmilo Anđelković: Tabor na Kidisu

251. Aleksandar Žiljak: Božja vučica

250. Darko Macan: Koža boje masline

248. Boban Knežević: Otisak zveri u pepelu

247. Dora Kinert Bučan: Duše od gume

246. Gordan Nuhanović: Vjerojatno zauvijek

245. Dejan Stojiljković: Konstantinovo raskršće

244. Ante Tomić: Čudo u Poskokovoj Dragi

243. Goran Skrobonja: Čovek koji je ubio Teslu

242. Zdenko Jelčić: U traganju za izgubljenim Narcisom

241. Adnadin Jašarević: Mit o Heleni

240. Denis Peričić: Netopir i črni ljudi

239. Ivan Sršen: Skela / Bajke iz automata za kavu

238. Marina Vujčić: Tuđi život

237. Tanja Radović: Ledeno doba

236. Edo Popović: Priručnik za hodače

235. Oto Oltvanji: Kičma noći

234. Zoran Tomić: Pričine i drugi umišljaji

233. Ivana Simić Bodrožić: Hotel Zagorje

232. Boban Knežević: Poslednji Srbin

231. Slavoljub Stanković: Split

230. Zoran Pongrašić: Hi-fi fotelja

229. Sferakon 2010: Parasvemir

228. Julijana Adamović: Konzerviranje

227. Robert Vrbnjak: Zbog munjolova, zaborava i kemijskog sastava ljubavi

226. Viktoria Faust: Solarne mačke

225. Zoran Malkoč: Groblje manjih careva

224. Refik Mujezinović: Sevdali mantra

223. Grupa autora: Fan(tom)

222. Marko Mihalinec & Velimir Grgić: Kriza

221. Hrvoje Kovačević: Zvijer, anđeo, sudac

220. Nenad Rizvanović: Sat pjevanja

219. Rade Jarak: Tango

218. Mary Novosel: Ide ko putar

217. Danilo Brozović: Balkanska ruta

216. Nejc Zaplotnik: Put

215. Selvedin Avdić: Sedam strahova

214. Zoran Janjanin: Hazmat

213. Rudolf Lokas: Dupini za vjenčanja i sprovode

212. Irena Rašeta: Cabron

211. Ivan Pauletta - Corrado: Štorije iz Istre

210. Hrvoje Šalković: Kombinacija d.o.o.

209. Darko Macan: 42/Pročitaj i daj dalje

208. Vladimir Stojsavljević: Pula

207. Pajo Pakšu: Welcome shit pack

206. Grupa autora: Zvučni zid

205. Ivana Sajko: Povijest moje obitelji

204. Boris Veličan: Odavde do tralala

203. Josip Novaković: Prvi aprila

202. Ljubomir Damnjanović: Malteški šišmiš

201. Vesna Popović: Miran san do odredišta

200. Grupa autora: Zbirka priča o Flašu Gordonu

199. Srđan Valjarević: Komo

198. Maja Sačer: Božji grijesi

197. Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen: Utjeha južnih mora

196. Damir Karakaš: Sjajno mjesto za nesreću

195. Tomislav Zajec: Lunapark

194. Dule Nedeljković: Ponedeljak

193. Marinko Koščec: Centimetar od sreće

192. Ivan Dimoski: Nježne usluge terenskog komercijalista

191. Zoran Pilić: Krimskrams

190. Rade Jarak: Crna svila

189. Alen Kapidžić: Noć uz Rijeku

188. Kristijan Vujičić: Udruženje za mravlje igre

187. Dorta Jagić: Kičma

186. Zoran Žmirić: Blockbuster

185. Bekim Sejranović: Nigdje, niotkuda

184. Milica Lukšić: Priče za tešku noć

183. Maša Kolanović: Sloboština Barbie

182. Goran Vojnović: Čefuri raus!

181. Boris Gregorić: Kali Juga

180. Siniša Pavić: Plačeš li to?

179. Grupa autora: Tragovima Bosanskog Kraljevstva

178. Sferakon 2009.: Strune nemira

177. Franjo Janeš: Noć mrtvih živaca

176. Nikola Stjelja: Užasi godišnjih doba

175. Damir Hoyka: Xavia

174. Veselin Gatalo: Priče za nemirnu noć

173. Max Marković: Zapisi starog šajzera

172. Jadranka Bukovica: Nepoznati u svemiru

171. Vlatka Jurić: O punom i praznom

170. Sanja Lovrenčić: Zmije Nikonimora - Palača i vrt

169. Ana Đokić: Recepti za sreću

168. Rade Jarak: Pustinje

167. Renato Baretić: Hotel Grand

166. Neven Ušumović: Makovo zrno

165. Nihad Hasanović: O roštilju i raznim smetnjama

164. Ljubo Pauzin: Slučajni bestijarij

163. Nebojša Lujanović: S pogrebnom povorkom nizbrdo

162. Julijana Adamović: Kako su nas ukrali Ciganima

161. Ivan Gavran: Božja jednadžba

160. Vlatko Ivandić: Ljubavne priče iz grada kraj mora

159. Veselin Gatalo: Polja čemerike

158. Kruno Čudina: Bdjenje

157. Boris Dežulović: Poglavnikova bakterija

156. Sonja Gašperov: Cyber Zoo

155. Predrag Crnković: Beograd za pokojnike

154. Ernie Gigante Dešković: Serenijeva enigma

153. Bajam Ilkullu: Zapisi iz harema

152. Nataša Skazlić: Oni - humani bestijarij

151. Tamoya Sanshal (Robert Vrbnjak): Dobitnik

150. Drago Glamuzina: Tri

149. Jurica Pavičić: Patrola na cesti

148. Nina Mimica: Lea ide u Hollywood

147. Andrea Pisac: Dok nas smrt ne rastavi ili te prije toga ne ubijem

146. Veronika Santo: Vrt pramčanih figura

145. Mario Rosanda Ros: SFumato

144. Emir Imamović Pirke: Tajna doline piramida

143. Sferakon 2008: Zmajev zlatni svitak

142. Dalibor Šimpraga: Anastasia

141. Hrvoje Šalković: Oko cucka pa na mala vrata

140. Robert Perišić: Naš čovjek na terenu

139. Željana Giljanović: Banana Split

138. Krešimir Pintarić: U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo

137. Zoran Vlahović: Strijelac 2

136. Boris Perić: D'Annunziev kod

135. Goran Bogunović: Ljenjivci i druge priče

134. Simo Mraović: Bajke za plažu

133. Tatjana Jambrišak: Nikad bivša

132. Zoran Pilić: Doggiestyle

131. Marijana Ogresta: Koliko košta gram

130. Dana Han: Vitezovi Arijadnine niti

129. Grupa autora: Bludućnost

128. Denis Giljević: Prodane dušice

127. Zdenko Mesarić: Garaža

126. Renata Valentić: Možeš malo glasnije?

125. Ludwig Bauer: Zapisi i vremena Nikice Slavića

124. Drago Orlić: Štorije od žalosti

123. Lada Žigo: Ljudi i novinari

122. Edo Popović: Oči

121. Ljiljana Filipović: Nestali ljudi

120. Damir Karakaš: Eskimi

119. Goran Dević: Snuff film

118. Zoran Pongrašić: Baba

117. Emir Imamović Pirke: Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince

116. Lucija Stamać: Mala sirena

115. Aleksandra Kardum: Spavaš li?

114. Damir Karakaš: Kako sam ušao u Europu

113. Vlatko Ivandić: Atelje pod morem

112. Mislav Pasini: Mrtva straža

111. Radenko Vadanjel: Dnevnik besposličara

110. Igor Grbić: Tajna Monkodonje

109. Nevidljiva proza

108. Ivan Vidić: Gangabanga

107. Predrag Raos: Vertikala

106. Damir Markulj: PMS ili Prava Muška Spika

105. Hrvoje Šalković: Zec na mjesecu

104. Nada Gašić: Mirna ulica, drvored

103. Snežana Bukal: Milion, Libar Marka Pola

102. Sferakon 2007.: Trinaesti krug bezdana

101. Zoran Krušvar: Izvršitelji nauma Gospodnjeg

100. U mislima čupam borove

099. Zrinka Pavlić: Svijet & praktična žena

098. Alen Bović: Metastaze

097. Ivica Prtenjača: Dobro je, lijepo je

096. Dario Rukavina: Buddha u supermarketu

095. Robert Naprta: Vampirica Castelli

094. Blog-sf

093. Renato Baretić: Pričaj mi o njoj

092. Gordan Nuhanović: Posljednji dani panka

091. Olja Savičević Ivančević: Nasmijati psa

090. Igor Kokoruš Lebowski: Muškarci su iz birtije, žene su s placa

089. Veselin Gatalo: Geto

088. Hrvoje Šalković: Pravi se da ovo nisi vidio

087. Vlado Bulić: Putovanje u srce hrvatskoga sna & Pušiona

086. Boris Perić: Vampir

085. Ad astra - antologija hrvatske znanstvenofantastične novele

084. Krešimir Pintarić: Ljubav je sve

083. Viktoria Faust: Vampirski snovi

082. Boris Dežulović: Jebo sad hiljadu dinara

081. Krešimir Mišak: Zvjezdani riffovi

080. Zoran Lazić & Tonći Kožul: Gori domovina – Steve i Samoula u Hrvatskoj

079. Veselin Gatalo: Siesta, Fiesta, Orgasmo, Riposo

078. Stanko Andrić: «Povijest Slavonije u sedam požara», «Enciklopedija ništavila», «Dnevnik iz JNA»

077. Zrinka Horvat: Devet

076. Zoran Lazić: Kalendar

075. Boris Beck: Krila u koferu

074. Denis Peričić: Krvavo

073. Krešimir Pintarić: Rebeka mrzi kada kokoši trče bez glave

072. Aleksandar Hemon: Čovjek bez prošlosti

071. Ludwig Bauer: Biserje za Karolinu

070. Robert Mlinarec: Tkači snova

069. Josip Mlakić: Obiteljska slika

068. Zoran Lazić: Miss Krampus

067. Lucija Stamać: Labud

066. Zoran Vlahović: Frulaš

065. Zoran Lazić: Ljeto u gradu

064. Dubravko Jagatić: Dolce Vita

063. Renato Baretić: Osmi povjerenik

062. Libido.hr

061. Igor Štiks: Dvorac u Romagni

060. Miljenko Jergović: Historijska čitanka 2

059. Marina Šur Puhlovski: Zapisi s koljena

058. Boris Dežulović: Christkind

057. Zoran Pongrašić: Čuvari sreće

056. Priča kratka ali slatka

055. Dalibor Perković: Preko rijeke

054. Davor Špišić: Kuke za šunke

053. Ludwig Bauer: Kratka kronika porodice Weber

052. Denis Peričić: Hrvatski psycho

051. Jadranka Bukovica: Ma koga se tiče

050. Zoran Krušvar: Najbolji na svijetu

049. Tatjana Gromača: Crnac

048. Davor Dužman: Štrigun

047. Sferakon 2004.: Zagreb 2094

046. Boris Perić: Groblje bezimenih

045. Slađana Bukovac: Putnici

044. Ivan Gavran: Sablja

043. Danijel Šah: Crni zid

042. Istrakon 2004.: Bolja polovica

041. Mario Berečić: Željezna horda

040. Edo Popović: Kameni pas

039. Sferakon 2002.: Alternauti

038. Sead Begović: Sanjao sam smrt pastira

037. Vanja Spirin: Treći nos

036. Marinko Koščec: Wonderland

035. Zoran Pongrašić: Nespretna krila anđela

034. Damir Karakaš: Kombëtari

033. Edo Popović: Izlaz Zagreb jug

032. Damir Karakaš: Kino Lika

031. Rade Jarak: Sol

030. Boris Beck: Metak u srcu Svetog Augustina

029. Zoran Mašović: Dogodilo se na današnji dan

028. Željko Maurović: Modeli mimikrije

027. Edo Popović: San žutih zmija

026. Miljenko Jergović: Historijska čitanka 1

025. Simo Mraović: Konstantin bogobojazni

024. Igor Rajki: Katalog o božjim dostavljačima

023. Ekran priče_01

022. Vladimiro Gagliardi: Projekt Meduza

021. Robert Mlinarec: Sve o vjetrenjačama

020. Jelena Čarija: Klonirana

019. Vanja Spirin: Blago bogova

018. Ernie Gigante Dešković: Posrnuli

017. Ana Zubak: Samhain

016. Igor Rajki: Pravilnik o stvaranju predodžbi

015. Živko Prodanović: Smrt u rimskim ruševinama

014. Rade Jarak: Termiti i druge priče

013. Ernie Gigante Dešković: Creatio

012. Berislav Majhut: Nezaboravna protiv slučajne sličnosti

011. Istrakon 2003.: Svijet tamo iza

010. Sferakon 2003.: Djeca olujnih vjekova

009. Vanja Spirin: Junačke zgode Junker'sa i Vailianta

008. Tatjana Jambrišak: Duh novog svijeta

007. Robert Perišić: Užas i veliki troškovi

006. Aleksandar Žiljak: Slijepe ptice

005. Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen: Gdje se noga spaja s drugom nogom

004. Davor Slamnig: Topli zrak

003. Darko Macan: Teksas Kid (i još neka moja braća)

002. Igor Lepčin: Purgeri lete u nebo

001. Dejan Šorak: Ja i Kalisto