Knjiga za plažu

09.09.2008., utorak

Kad žena probudi zvijer u sebi

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Andrea Pisac: «Dok nas smrt ne rastavi ili te prije toga ne ubijem», zbirka priča, Algoritam, Zagreb, 2007.

Sušta suprotnost uobičajenoj knjiškoj predodžbi o ženama zapljusnut će nas iz ovih priča Andree Pisac. Naslov prilično vjerno navješćuje što nas čeka između korica, a s naslovnice nas mrko gleda ljepotica strogog izgleda. Da, takve su uglavnom junakinje priča u ovoj zbirci: mrgodne, opake, prgave, opasne, ali sve prije nego fatalne. Modernih su, intelektualnih zanimanja i zvanja: fotografkinje, montažerke, postdiplomantice, organizatorice akademskih kongresa, uspješne su, dakle, i sve odreda nose pretežak teret: muškarca koji nije ostvarenje njihovih snova.

Vrlo je zanimljiva, u spektru suvremenih književnih pristupa ženskim temama i ženskim likovima, ova zbirka. Vrlo izravno, bez zamatanja u banalni humor ili u geto ženskih društvanaca, junakinje ovih priča daju do znanja u kakvom su stanju, što im treba i što im smeta. U interakciji s njihovim muževima, dečkima, ljubavnicima, ne padaju samo teške riječi nego i pokoji šamar ili bubotak, prijeti se i ucjenjuje, serviraju se posljednja upozorenja, atmosfera je potpuno s onu stranu idile bračnog ili ljubavnog života. No, što je posebno zanimljivo: iako razvoj muško-ženskih odnosa počesto u ovim pričama biva vrlo napet i ukazuje na moguće drastične rasplete, život se uglavnom nastavlja dalje na isti način. Nitko se ne mijenja, ni partner ni partnerica, iako bi oboje vjerojatno odahnuli i beskrajno bili zahvalni da do promjena dođe.

Žene, udate ili rastavljene, djevojke ili ljubavnice, kroz pero ove autorice naprosto su probudile zvijer u sebi, i ostavile je da slobodno luta i grize sve što je u dometu. A u dometu je najčešće muškarac. Pravi ili krivi, to je pitanje koje se počesto postavlja, a razlozi se ne analiziraju već se istresaju poput prljavog rublja, oči u oči, kandže u lice. A taj muškarac, sav je nikakav, ili je prljav i neuredan, ili ne razumije osnovne ženine potrebe, ili ju sramoti, bez posla je i ne trudi se da ga nađe, ništa ne pomaže po kući, svojeglav je i samoživ, ponekad je čak seksualno nefunkcionalan, ili prefunkcionalan pa vršlja i zato trpi zasluženu kaznu; nađe se u nekim od ovih priča i takav koji umije uzvratiti, odbrusiti, udariti.

Kako je do toga došlo, kako se moglo tako promašiti, gdje je nestala čarolija iz vremena zaljubljenosti, to su pitanja koja junakinje provociraju ali otvoreno ne postavljaju često, postavljamo ih mi, čitatelji, pitajući se je li baš svima tako, zašto su odabrani baš ti primjeri bračnih i ljubavnih oluja, nezadovoljstava, grijehova i pogrešaka? Zar se nije mogla u zbirku uvrstiti bar jedna priča u kojoj će muškarac i žena zajedno, na istoj valnoj duljini, prolaziti kroz neke izvanjske teškoće i zatim ih zajedno svladati, hrabreni i vođeni beskrajnom ljubavlju koja im daje smisao života? Ha, Andrea Pisac ne piše sapunice ni ljubiće za Gloriju. Njene su priče žestoke životne epizode, zgode bez kojih možda ne prolazi nijedna veza, kolikogod trajna ili čvrsta bila. Ali, u stvarnom životu takve se zgode najčešće zaboravljaju. Nikom ne treba podsjećanje na njih. Previše su prljave, i zato previše intimne. Ne iznose se pred svijet. Čak ni pred najbolje prijatelje. I u tome je čar ovih priča: tako su nevjerojatne, a tako stvarne. U istom tekstu se, ovisno o raspoloženju i kutu gledanja, može iščitati neizlječiva želja žene da promijeni svog muškarca, i muškarčeva želja da njegova žena ostane kakva je nekoć bila.

Stvarni život i stvarna ljubav podložni su međutim vremenskom kontinuitetu, trajanju, razvijanju i propadanju u određenom vremenu. Ni idilični ni uznemirujući trenuci ne predstavljaju cjelinu. Priče s naslovima kao što su Drkadžija, Zaposlena, Netko mora biti žena u ovoj kući, Odustajanje od sebe, Nema afrodizijaka do usamljenosti, Odan, da spomenem samo neke (a zadnja ima naslov jednak naslovu zbirke), ne govore ni o bijesnim ženama ni o promašenim muškarcima. Ta raspoloženja su samo to – raspoloženja. Partneri nakon burnih izljeva ostaju zajedno. Priče Andree Pisac govore da nakon emocionalno burnih trenutaka u ljubavi i braku dolaze i oni drugi, mirniji. Oni o kojima pišu drugi pisci.

(Objavljeno u Glasu Istre, 9. kolovoza 2008.)

- 11:25 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Ženska snaga

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Veronika Santo: «Vrt pramčanih figura», zbirka SF priča, SFera, Zagreb, 2008.

Veronika Santo piše znanstvenu fantastiku još od vremena Siriusa, za svoje priče je i nagrađivana, uvrštavana je i u antologije, no nakon višegodišnje pauze spisateljski se ponovno probudila prije godinu-dvije. Odluka zagrebačke udruge za znanstvenu fantastiku SFera da jednoj od najoriginalnijih domaćih žanrovskih spisateljica napokon objavi knjigu, hvale je vrijedan potez, a zbirka Vrt pramčanih figura daje presjek najboljih i starijih i novijih ostvarenja Veronike Santo, koja su nastajala kroz punih četvrt stoljeća.

Priče Veronike Santo pretežno su storije o ženskoj moći ili nemoći, o ženskoj snazi ili patnji, krhkosti i neslomljivosti, o snalaženju glavnih junakinja u više ili manje neprijaznome svijetu bliske budućnosti ili malo pomaknute sadašnjosti. Žene su ovim pričama najčešći subjekti radnje, ali su ponekad i objekti, nesvjesni višedimenzionalnog pletiva koje oko njih grade formalni junaci priča; nedvojbenim međutim ostaje da se zbog njih, žena, sve u priči zbiva. U pričama lokalnijeg kolorita po važnosti utjecaja na bit priče ponekad se nadmeće i više generacija ženskih likova.

Već u prvoj priči, Duboke vode, sudbina nekoliko blisko povezanih žena prelama se u mreži burnih balkanskih događanja novijega doba, koja koincidiraju s njihovim osobnim tragedijama ili životnim lutanjima. Junakinje osobne probleme pokušavaju riješiti odlascima vidovnjacima i iscjeliteljima, a iz te se atmosfere magijskog i nadnaravnog rađaju turobne asocijacije na događanja u okolnom svijetu. Posljednje putovanje bećara Janike starija je autoričina priča u kojoj se klasični fantastični motivi utjelovljenja nečastivog u nekom prolaznom zemaljskom biću isprepliću s klasičnim znanstvenofantastičnim motivima putovanja kroz vrijeme. Svemirski putnici što ostaju zarobljeni na živom planetu, na koji su bili prisiljeni sletjeti, akteri su priče U noć. Priča Daždevnjaci pak govori o snošljivosti spram drukčijeg, kroz parabolu o nenormalnosti koja je društveno nepoželjna dok je u manjini, ali kad zahvati većinu čovječanstva, postaje novi standard. Atmosferu harema na sultanovu dvoru izvrsno predočuje priča Ekstaza: Otomansko carstvo, 13. stoljeće, u kojoj se kao uljez pojavljuje prostor-vremenski putnik, slikar-najamnik, koji naručiteljima iz budućnosti za novac prenosi naslikane prizore iz davne prošlosti, ali u toj prošlosti djelomice i zaglavi. Priča Evici, s ljubavlju za junakinju ima žrtvu-osvetnicu u distopijskom svijetu manipulativne tehnologije i mutanata.

Priča Tragovi jedna je od najzanimljivijih u zbirci: postavljena je u ozračje daleke budućnosti i vladavine militantnog režima čije specijalne vojne jedinice love i eliminiraju bića koja su, zapravo, oživljena stvorenja raznih vrsta stradala u davno doba u prirodnim kataklizmama. Osim vrlo originalnog SF motiva, ova priča sadrži i izvanredno postavljenu moralnu dvojbu glavne junakinje o pravu na život, čak i takvih stvorova koja budeći se iz daleke prošlosti u aktualnom vremenu imaju status monstruma. Naslovna priča, Vrt pramčanih figura, pomalo borgesovski pripovijeda o pomorcu koji se iskupljuje za davni grijeh gradeći kriptografsku mapu za spas svoje duše. Otok u obliku leptira vrlo je atmosferična priča u kojoj glavne junakinje na nekom jadranskom otoku osobnu dramu proživljavaju u svjetlu drevne lokalne legende o ribama-ratnicima. O prikrivenim demonima ili prethodnicama osvajača iz drugih svjetova govori priča Čemu služe graničari, dok završna priča, U lov, u lov! za glavnog junaka ima vanzemaljca koji se zabavlja zaposjedajući razne oblike zemaljskog živog svijeta.

Osim što su mnoge priče Veronike Santo u ovoj zbirci ženski osviještene, mnoge od njih nas, neovisno od te rodne polaznice, hoće i zavesti usmjeravanjem čitateljske pažnje na stanovite okolnosti koje se, u žanru, čine poznatima, da bi izokretanjem perspektive dobile sasvim drugi predznak. Nijedna od ovih priča nije jednoznačna; nijedna nije rađena po formuli junak-problem-rješenje; putovi su njihovi razgranati, i zabavno ih je slijediti.

(Objavljeno u Glasu Istre, 1. kolovoza 2008.)

- 11:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Duša u kutiji

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Mario Rosanda Ros: «SFumato», zbirka SF&F priča, ROS dizajn studio, Vinkuran, 2008.

U generacijskom svemirskom brodu koji je posljednjih godina iznjedrio na desetke izvrsnih autora, i istarski dio posade polako zauzima svoje mjesto. Nakon prve autorske zbirke Marine Jadrejčić objavljene prije nekoliko mjeseci, i Mario Rosanda se otprilike u isto vrijeme čitateljstvu predstavio prvom samostalnom knjigom. U oba slučaja radi se o knjigama koje dijelom podsjećaju na priče već objavljene, pa i nagrađivane, u domaćim SF publikacijama, kojima je dodan i pregršt novih priča. Jadrejčić i Rosanda tako su postali prvi ikad oknjiženi istarski autori znanstvene fantastike, a pojava njihovih prvih samostalnih knjiga u istoj godini označuje doista prijelomni trenutak za književnost u Istri.

No, vratimo se Rosandi. Ovaj je autor već desetljećima vezan uz znanstvenu fantastiku kao ilustrator, oslikavši brojne naslovnice Siriusa i drugih domaćih i inozemnih žanrovskih publikacija. Većina tih, ali i drugih njegovih SF ilustracija prenijeta je i u ovoj zbirci, a i naslovnicu je Rosanda sam ilustrirao i dizajnirao. Kao pisac stasa tek u ovom tisućljeću, objavljujući priče u pazinskim istrakonskim zbirkama, u Jutarnjem listu, Zarezu i drugdje.

Zbirku SFumato otvara novela Visoka orbita, najdulja priča u knjizi, i nepoznata do ovog objavljivanja. Priča počinje kao space-opera o tegobnom osvajanju tajanstvenog planeta, obrane neprobojne za bilo kakva oružja zemaljskih osvajača, da bi se nenadano razvila u priču s etičkom dilemom, s mnogim začkoljicama o pragu humanosti, o iznenađujućim evolucijskim putanjama ljudske vrste, glavnog junaka muči treba li biti lojalan ljudskom rodu ili režimu kojemu služi, a istodobno s tim teškim pitanjima razvija se i neobična romantična ljubavna priča. Zanimljivo je u Visokoj orbiti prikazana deevoluirana ljudska zajednica na neosvojivom planetu, poglavito je intrigantno žensko pitanje u tom društvu koje se, otcijepljeno od čovječanske matice, samostalno razvijalo nepoznat broj tisuća (ili milijuna) godina, a u SF-u često postavljano pitanje što biva s tehnologijom kad ju stupanj društvenog razvitka više ne slijedi, ovdje je prilično originalno riješeno paralelnim razvitkom ali s različitim ishodima.

Ostale priče u zbirci puno su kraće, u formatu minijature, i u svojim kratkim fabulama razvijaju se ili kao grupna avantura s preokretnim epilogom, ili kao ljubavna priča u neobičnim okolnostima. Priča Svi zajedno, sada tako započinje kao ratna epizoda šestorice prijatelja iz djetinjstva, a završava kao cyberpunk. Priča Broj 4 na sudbini pojedinca koji misli da ludi oslikava moguću sudbinu čovječanstva napadnutog psihičkim oružjem. Čelične latice na početku donose žanrovski šok, predstavljajući svemir kao materijalnu beskonačnost ispunjenu klizećim metalnim pločama, ali i u takvom za drukčiji život nezamislivom okruženju ugnijezdila se kolijevka razumnog čovječanstva odnosno njegovih praroditelja – Adama i Eve. Vrlo visoki brojevi je igra na temu vjerojatnosti u kozmičkim razmjerima dok je priča Dugo u noć opet svojevrsni cyberpunk sa središnjim motivom materijalizacije ljudske duše u osebujnim tehničkim napravama, zvanim jednostavno – kutije. Priča Tamo daleko socijalno-apokaliptična je varijacija o osvajanju Zemlje, a priča On i ona postavlja glavne junake na razmeđu nedohvatljivo udaljenih svjetova živih i mrtvih.

Na kraju zbirke smješten je blok priča na istarske teme, kojeg otvaraju Pršutoljci u noći, fantastična priča o pršutima i ljubavi nagrađena na Istrakonovom natječaju. Niz brdo je komedija o susretu Istrijana s navodnim izvanzemaljcima, a Baba džedaj groteska nadahnuta serijalom Ratovi zvijezda. Priča Milijun zvijezda vodi grupu istarskih mladića u nenadan susret s vanzemaljcima, dok je Alien in the city psihološka parabola o nesnalaženju provincijalca u velegradu. Zbirku zaključuje priča Vampiro de kampanja, parodija na vampirsku literaturu nadahnutu istarskim vampirom Jurom Grandom.

Za debitantsku knjigu, zbirka SFumato izuzetno je dobra, i nekolicina ovdje objavljenih priča zasigurno spada u vrh domaće žanrovske produkcije u ovoj godini.

(Objavljeno u Glasu Istre, 12. srpnja 2008.)

- 11:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Svibanj 2014 (4)
Kolovoz 2013 (38)
Kolovoz 2012 (9)
Srpanj 2012 (17)
Siječanj 2012 (18)
Prosinac 2011 (18)
Ožujak 2011 (9)
Prosinac 2010 (27)
Svibanj 2010 (11)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (22)
Veljača 2010 (9)
Studeni 2009 (3)
Rujan 2009 (30)
Rujan 2008 (3)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (8)
Kolovoz 2007 (30)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Preporuke za čitanje, ljeti na plaži, zimi na kauču, u svako doba u autobusu ili vlaku. No, ovdje će biti riječi isključivo o novijim proznim knjigama isključivo domaćih autora (s tu i tamo ponekom iznimkom), a blagu prednost imat će znanstvena fantastika i proza o Istri odnosno autora iz Istre, kada takvih knjiga bude. Ovaj blog je spin-off web-stranice "Knjiga za plažu" i istoimene rubrike u Glasu Istre.

Autor svih tekstova na ovome blogu: Davor Šišović, novinar Glasa Istre, na raspolaganju namjernicima i na matičnom blogu Bookaleta.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

IMGShack

eXTReMe Tracker
Glasaj za moj blog na www.blogeri.hr

Sve knjige za plažu

302. Danijel Bogdanović: Najveća igra u svemiru i šire

301. Ivica Došen Žuti: Krvop'ja

300. Robert Međurečan: Kad jaganjci utihnu u Zdihovu

299. Zoran Pilić: Đavli od papira

298. Goran Skrobonja: Nakot

297. Davor Špišić: Samovar

296. Luka Bekavac: Drenje

295. Milan Ilić: Potpuna akustika

294. Miljan Marković: Tajna vile Moro

293. Ajla Terzić: Mogla je biti prosta priča

292. Karim Zaimović: Tajna džema od malina

291. Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen: Poljubac žene-vješalice

290. Darko Tuševljaković: Senka naše želje

289. Branko Lučić: Čovjek koji je pao s neba

288. Mihaela Gašpar: Bez iznenadnih radosti molim

287. Adnadin Jašarević: Društvo tragača

286. Spomenka Pululu: Nomadi

285. Robert Perišić: Uvod u smiješni ples

284. Pajo Pakšu: Crveni tata, bijeli zec

283. Olja Savičević Ivančević: Adio kauboju

282. Tea Tulić: Kosa posvuda

281. Kemal Mujičić Artnam: Vrijeme ljubavi

280. Kruno Čudina: Nije bilo dovoljno

279. Nora Verde: Posudi mi smajl

278. Radovan Domagoj Devlić: Sindrom vlasti

277. Franjo Janeš: Formula za kaos

276. Grupa autora: […] (Lakuna)

275. Srđan V. Tešin: Ispod crte

274. Grupa autora: Bosanska kraljica Katarina

273. Grupa autora: Blizine, nigdine i fritule

272. Grupa autora: Kamovo novo ruho

271. Hrvoje Šalković: Nulti meridijan

270. Tina Šut: Koprena

269. Aleksandra Kardum: Pratim te

268. Adrijan Sarajlija: Manufaktura G

267. Nebojša Lujanović: Godina svinje

266. Igor Rajki: Stalak za poljupce

265. Mislav Pasini: Točka dezorijentacije

264. Ilija Bakić: Led

263. Zoran Krušvar: Kamov se vraća kući

262. Maja Hrgović: Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo

261. Jovan Ristić: Godine u magli

260. Drago Orlić: Ispovijest jednoga kinoamatera

259. Sanja Lovrenčić: Zmije Nikonimora - Put do mora

258. Đorđe Bajić: Ostrvo prokletih

257. Tanja Mravak: Moramo razgovarati

256. Melina Kamerić: Cipele za dodjelu Oskara

255. Nada Gašić: Voda, paučina

254. Radmilo Anđelković: Legija Ida

253. Bekim Sejranović: Ljepši kraj

252. Radmilo Anđelković: Tabor na Kidisu

251. Aleksandar Žiljak: Božja vučica

250. Darko Macan: Koža boje masline

248. Boban Knežević: Otisak zveri u pepelu

247. Dora Kinert Bučan: Duše od gume

246. Gordan Nuhanović: Vjerojatno zauvijek

245. Dejan Stojiljković: Konstantinovo raskršće

244. Ante Tomić: Čudo u Poskokovoj Dragi

243. Goran Skrobonja: Čovek koji je ubio Teslu

242. Zdenko Jelčić: U traganju za izgubljenim Narcisom

241. Adnadin Jašarević: Mit o Heleni

240. Denis Peričić: Netopir i črni ljudi

239. Ivan Sršen: Skela / Bajke iz automata za kavu

238. Marina Vujčić: Tuđi život

237. Tanja Radović: Ledeno doba

236. Edo Popović: Priručnik za hodače

235. Oto Oltvanji: Kičma noći

234. Zoran Tomić: Pričine i drugi umišljaji

233. Ivana Simić Bodrožić: Hotel Zagorje

232. Boban Knežević: Poslednji Srbin

231. Slavoljub Stanković: Split

230. Zoran Pongrašić: Hi-fi fotelja

229. Sferakon 2010: Parasvemir

228. Julijana Adamović: Konzerviranje

227. Robert Vrbnjak: Zbog munjolova, zaborava i kemijskog sastava ljubavi

226. Viktoria Faust: Solarne mačke

225. Zoran Malkoč: Groblje manjih careva

224. Refik Mujezinović: Sevdali mantra

223. Grupa autora: Fan(tom)

222. Marko Mihalinec & Velimir Grgić: Kriza

221. Hrvoje Kovačević: Zvijer, anđeo, sudac

220. Nenad Rizvanović: Sat pjevanja

219. Rade Jarak: Tango

218. Mary Novosel: Ide ko putar

217. Danilo Brozović: Balkanska ruta

216. Nejc Zaplotnik: Put

215. Selvedin Avdić: Sedam strahova

214. Zoran Janjanin: Hazmat

213. Rudolf Lokas: Dupini za vjenčanja i sprovode

212. Irena Rašeta: Cabron

211. Ivan Pauletta - Corrado: Štorije iz Istre

210. Hrvoje Šalković: Kombinacija d.o.o.

209. Darko Macan: 42/Pročitaj i daj dalje

208. Vladimir Stojsavljević: Pula

207. Pajo Pakšu: Welcome shit pack

206. Grupa autora: Zvučni zid

205. Ivana Sajko: Povijest moje obitelji

204. Boris Veličan: Odavde do tralala

203. Josip Novaković: Prvi aprila

202. Ljubomir Damnjanović: Malteški šišmiš

201. Vesna Popović: Miran san do odredišta

200. Grupa autora: Zbirka priča o Flašu Gordonu

199. Srđan Valjarević: Komo

198. Maja Sačer: Božji grijesi

197. Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen: Utjeha južnih mora

196. Damir Karakaš: Sjajno mjesto za nesreću

195. Tomislav Zajec: Lunapark

194. Dule Nedeljković: Ponedeljak

193. Marinko Koščec: Centimetar od sreće

192. Ivan Dimoski: Nježne usluge terenskog komercijalista

191. Zoran Pilić: Krimskrams

190. Rade Jarak: Crna svila

189. Alen Kapidžić: Noć uz Rijeku

188. Kristijan Vujičić: Udruženje za mravlje igre

187. Dorta Jagić: Kičma

186. Zoran Žmirić: Blockbuster

185. Bekim Sejranović: Nigdje, niotkuda

184. Milica Lukšić: Priče za tešku noć

183. Maša Kolanović: Sloboština Barbie

182. Goran Vojnović: Čefuri raus!

181. Boris Gregorić: Kali Juga

180. Siniša Pavić: Plačeš li to?

179. Grupa autora: Tragovima Bosanskog Kraljevstva

178. Sferakon 2009.: Strune nemira

177. Franjo Janeš: Noć mrtvih živaca

176. Nikola Stjelja: Užasi godišnjih doba

175. Damir Hoyka: Xavia

174. Veselin Gatalo: Priče za nemirnu noć

173. Max Marković: Zapisi starog šajzera

172. Jadranka Bukovica: Nepoznati u svemiru

171. Vlatka Jurić: O punom i praznom

170. Sanja Lovrenčić: Zmije Nikonimora - Palača i vrt

169. Ana Đokić: Recepti za sreću

168. Rade Jarak: Pustinje

167. Renato Baretić: Hotel Grand

166. Neven Ušumović: Makovo zrno

165. Nihad Hasanović: O roštilju i raznim smetnjama

164. Ljubo Pauzin: Slučajni bestijarij

163. Nebojša Lujanović: S pogrebnom povorkom nizbrdo

162. Julijana Adamović: Kako su nas ukrali Ciganima

161. Ivan Gavran: Božja jednadžba

160. Vlatko Ivandić: Ljubavne priče iz grada kraj mora

159. Veselin Gatalo: Polja čemerike

158. Kruno Čudina: Bdjenje

157. Boris Dežulović: Poglavnikova bakterija

156. Sonja Gašperov: Cyber Zoo

155. Predrag Crnković: Beograd za pokojnike

154. Ernie Gigante Dešković: Serenijeva enigma

153. Bajam Ilkullu: Zapisi iz harema

152. Nataša Skazlić: Oni - humani bestijarij

151. Tamoya Sanshal (Robert Vrbnjak): Dobitnik

150. Drago Glamuzina: Tri

149. Jurica Pavičić: Patrola na cesti

148. Nina Mimica: Lea ide u Hollywood

147. Andrea Pisac: Dok nas smrt ne rastavi ili te prije toga ne ubijem

146. Veronika Santo: Vrt pramčanih figura

145. Mario Rosanda Ros: SFumato

144. Emir Imamović Pirke: Tajna doline piramida

143. Sferakon 2008: Zmajev zlatni svitak

142. Dalibor Šimpraga: Anastasia

141. Hrvoje Šalković: Oko cucka pa na mala vrata

140. Robert Perišić: Naš čovjek na terenu

139. Željana Giljanović: Banana Split

138. Krešimir Pintarić: U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo

137. Zoran Vlahović: Strijelac 2

136. Boris Perić: D'Annunziev kod

135. Goran Bogunović: Ljenjivci i druge priče

134. Simo Mraović: Bajke za plažu

133. Tatjana Jambrišak: Nikad bivša

132. Zoran Pilić: Doggiestyle

131. Marijana Ogresta: Koliko košta gram

130. Dana Han: Vitezovi Arijadnine niti

129. Grupa autora: Bludućnost

128. Denis Giljević: Prodane dušice

127. Zdenko Mesarić: Garaža

126. Renata Valentić: Možeš malo glasnije?

125. Ludwig Bauer: Zapisi i vremena Nikice Slavića

124. Drago Orlić: Štorije od žalosti

123. Lada Žigo: Ljudi i novinari

122. Edo Popović: Oči

121. Ljiljana Filipović: Nestali ljudi

120. Damir Karakaš: Eskimi

119. Goran Dević: Snuff film

118. Zoran Pongrašić: Baba

117. Emir Imamović Pirke: Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince

116. Lucija Stamać: Mala sirena

115. Aleksandra Kardum: Spavaš li?

114. Damir Karakaš: Kako sam ušao u Europu

113. Vlatko Ivandić: Atelje pod morem

112. Mislav Pasini: Mrtva straža

111. Radenko Vadanjel: Dnevnik besposličara

110. Igor Grbić: Tajna Monkodonje

109. Nevidljiva proza

108. Ivan Vidić: Gangabanga

107. Predrag Raos: Vertikala

106. Damir Markulj: PMS ili Prava Muška Spika

105. Hrvoje Šalković: Zec na mjesecu

104. Nada Gašić: Mirna ulica, drvored

103. Snežana Bukal: Milion, Libar Marka Pola

102. Sferakon 2007.: Trinaesti krug bezdana

101. Zoran Krušvar: Izvršitelji nauma Gospodnjeg

100. U mislima čupam borove

099. Zrinka Pavlić: Svijet & praktična žena

098. Alen Bović: Metastaze

097. Ivica Prtenjača: Dobro je, lijepo je

096. Dario Rukavina: Buddha u supermarketu

095. Robert Naprta: Vampirica Castelli

094. Blog-sf

093. Renato Baretić: Pričaj mi o njoj

092. Gordan Nuhanović: Posljednji dani panka

091. Olja Savičević Ivančević: Nasmijati psa

090. Igor Kokoruš Lebowski: Muškarci su iz birtije, žene su s placa

089. Veselin Gatalo: Geto

088. Hrvoje Šalković: Pravi se da ovo nisi vidio

087. Vlado Bulić: Putovanje u srce hrvatskoga sna & Pušiona

086. Boris Perić: Vampir

085. Ad astra - antologija hrvatske znanstvenofantastične novele

084. Krešimir Pintarić: Ljubav je sve

083. Viktoria Faust: Vampirski snovi

082. Boris Dežulović: Jebo sad hiljadu dinara

081. Krešimir Mišak: Zvjezdani riffovi

080. Zoran Lazić & Tonći Kožul: Gori domovina – Steve i Samoula u Hrvatskoj

079. Veselin Gatalo: Siesta, Fiesta, Orgasmo, Riposo

078. Stanko Andrić: «Povijest Slavonije u sedam požara», «Enciklopedija ništavila», «Dnevnik iz JNA»

077. Zrinka Horvat: Devet

076. Zoran Lazić: Kalendar

075. Boris Beck: Krila u koferu

074. Denis Peričić: Krvavo

073. Krešimir Pintarić: Rebeka mrzi kada kokoši trče bez glave

072. Aleksandar Hemon: Čovjek bez prošlosti

071. Ludwig Bauer: Biserje za Karolinu

070. Robert Mlinarec: Tkači snova

069. Josip Mlakić: Obiteljska slika

068. Zoran Lazić: Miss Krampus

067. Lucija Stamać: Labud

066. Zoran Vlahović: Frulaš

065. Zoran Lazić: Ljeto u gradu

064. Dubravko Jagatić: Dolce Vita

063. Renato Baretić: Osmi povjerenik

062. Libido.hr

061. Igor Štiks: Dvorac u Romagni

060. Miljenko Jergović: Historijska čitanka 2

059. Marina Šur Puhlovski: Zapisi s koljena

058. Boris Dežulović: Christkind

057. Zoran Pongrašić: Čuvari sreće

056. Priča kratka ali slatka

055. Dalibor Perković: Preko rijeke

054. Davor Špišić: Kuke za šunke

053. Ludwig Bauer: Kratka kronika porodice Weber

052. Denis Peričić: Hrvatski psycho

051. Jadranka Bukovica: Ma koga se tiče

050. Zoran Krušvar: Najbolji na svijetu

049. Tatjana Gromača: Crnac

048. Davor Dužman: Štrigun

047. Sferakon 2004.: Zagreb 2094

046. Boris Perić: Groblje bezimenih

045. Slađana Bukovac: Putnici

044. Ivan Gavran: Sablja

043. Danijel Šah: Crni zid

042. Istrakon 2004.: Bolja polovica

041. Mario Berečić: Željezna horda

040. Edo Popović: Kameni pas

039. Sferakon 2002.: Alternauti

038. Sead Begović: Sanjao sam smrt pastira

037. Vanja Spirin: Treći nos

036. Marinko Koščec: Wonderland

035. Zoran Pongrašić: Nespretna krila anđela

034. Damir Karakaš: Kombëtari

033. Edo Popović: Izlaz Zagreb jug

032. Damir Karakaš: Kino Lika

031. Rade Jarak: Sol

030. Boris Beck: Metak u srcu Svetog Augustina

029. Zoran Mašović: Dogodilo se na današnji dan

028. Željko Maurović: Modeli mimikrije

027. Edo Popović: San žutih zmija

026. Miljenko Jergović: Historijska čitanka 1

025. Simo Mraović: Konstantin bogobojazni

024. Igor Rajki: Katalog o božjim dostavljačima

023. Ekran priče_01

022. Vladimiro Gagliardi: Projekt Meduza

021. Robert Mlinarec: Sve o vjetrenjačama

020. Jelena Čarija: Klonirana

019. Vanja Spirin: Blago bogova

018. Ernie Gigante Dešković: Posrnuli

017. Ana Zubak: Samhain

016. Igor Rajki: Pravilnik o stvaranju predodžbi

015. Živko Prodanović: Smrt u rimskim ruševinama

014. Rade Jarak: Termiti i druge priče

013. Ernie Gigante Dešković: Creatio

012. Berislav Majhut: Nezaboravna protiv slučajne sličnosti

011. Istrakon 2003.: Svijet tamo iza

010. Sferakon 2003.: Djeca olujnih vjekova

009. Vanja Spirin: Junačke zgode Junker'sa i Vailianta

008. Tatjana Jambrišak: Duh novog svijeta

007. Robert Perišić: Užas i veliki troškovi

006. Aleksandar Žiljak: Slijepe ptice

005. Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen: Gdje se noga spaja s drugom nogom

004. Davor Slamnig: Topli zrak

003. Darko Macan: Teksas Kid (i još neka moja braća)

002. Igor Lepčin: Purgeri lete u nebo

001. Dejan Šorak: Ja i Kalisto