Zenitist i kritičari u drhtalici

30.04.2014., srijeda

Interview Mirka Kovača iz 1971.

Interview Mirka Kovača Danilu Kišu 1971. Linkač za e-novine.com---------------------

Oznake: Mirko Kovač, interview, 1971. godina


- 14:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.04.2014., utorak

Fantazmagorija iz godine kulture 1998.-me

Link za prozu u najnovijem broju časopisa POLJA ----------------------------------------
..........
................
.....................
.............................

Oznake: Darko Rundek, 1998., Kinoteka, zemljotres


- 13:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.04.2014., ponedjeljak

Kolumnist u sjeni - Zagreb, travnja 2014.

---------------------------------Foto putopis iz Zagreba,. Travnja 2014. ---------------------------

Oznake: ZKM, Komedija, Lira pizzeria, Tip-Top. Kutjevo, kazalište, Milčec, Brecht, Husković, Profil, Kavkaz, Siniša Popović, Branka i Strahimir Primorac


- 16:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.04.2014., petak

Pisac, knjiga i izdavač u Zagrebu

- 13:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Žuta crta u ZKM-u

Juče "Žuta crta" u Zagrebačkom Kazalištu Mladih.

Ko je došao samo da vidi golu Luciju Šerbedžiju, to je mogao odmah na početku: vrlo mudro je to odrađeno u prvih 5 minuta, čime se još jednom pokazalo da je onaj filmski recept - jedna od nastrože čuvanih javnih tajni u svetu filmadžija - da sise u rvih 5-15 minuta filma održavaju pažnju gledalaca do kraja, i te kako validan i dan-danas.

Autorke teksta su dve Nemice, reditelj je Ivica Buljan, a predstava vonja po Horvatićevoj "Garaži", ne samo zbog muzike - Ksenija Marinković i Jadranka Đokć odlično sviraju bubnjeve - već i zbog fizikalnog preistupa, opet se koristi strunjača i od glumaca se zahteva mnogo napora.

Nekoliko tokova se prepliću, lažno politički-korektno spasavanje odbegle - krave "Ivone", što pruža priliku aktivistima svih boja da se produciraju, pa useljenička politika, pa teror antiterorizma, plus čamotinja wellness centara kao simbola, jelte, - čega? Pa otuđenosti, normalno.

Publika je ovog puta bila generacijski raznovrsnija ("ne sa školom"), od čike od možda i 80 godina do tinejdžerki. Govor tela - prekrštene ruke i šaka preko usta - odavao je određen šok i nelagodu, ali je pažnja sve vreme bila na visini, jer su svi tokovi radnje ušnirani kako treba i mogli su se pratiti. Bilo je i pola tuceta komičkih odušaka, Barbara Đurović u tiradi protiv internetskog aktivizma, Pjer Meničanin kao Al Šamih i Jadranka Đokić kao prevoditeljka, Živolić kao pilot s monologom, Mašković kao cinični birokrata...

Goran Bogdan i Lucija Šerbedžija su bili bračni par u čamotinji turizma, a ona je još i izvodila songove.

Od gledalaca iz I reda se zahtevalo malo sudelovanja.

Ja sam obuo one moje fensi šuze, situširao se i obukao košulju iz Kopenhagena i fine hlače, ali su me opet zaobišli.

Oznake: Žuta crta, Juli Zeh, Charlotte Roos, Ivica Buljan, ZKM, kazalište


- 13:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.04.2014., četvrtak

Krležina Leda u Gavelli

Juče sam pogledao "Ledu" u Gavelli.

("Sa školom" sam gledao, bilo je mnogo mladih, veoma mladih.
Bilo im je dosadno i posle pauze polovina ih se nije vratila u salu.)

Na šta sve nisam pomislio:
Virginia Wolf i njena razmatranja o položaju žene (objavjeno samo godinu dana pre prvih odlomaka "Lede" po časopisima), pa Mannova "Smrt u Veneciji", a moje sluđene asocijacije došle su i do --- Aleksandra Popovića i TV serijala "Ceo život za godinu dana" iz 1970-ih (kada su ljudi po beogradskim ulicama psovali jednog glumca zato što je bio negativac).

Da li likovi u Ledi pričaju onako zato što pisac želi da "iskritikuje trulež buržoazije" ili je reč o skribomanskom zamajcu koji se nije dao zaustaviti posle Glembajevih? (Tu treba dodati i "U Agoniji" - sećam se verzije Steve Žigona...)

Kritika 1930-ih se opredelila za ovo prvo.

A ova izvedba iz Gavelle: Svrtan je ubacio neka priviđenja za Urbana (Ozrena Grabarića) u vidu lepog dečaka u mornarskom odelu, a - ako se ne varam - Aurel (Franjo Dijak) ima nesvesne homoseksualne sklonosti prema njemu (Urbanu) i pri tome ispaljuje ženomrzačke tirade.


Oznake: Krleža, Leda, gavella


- 10:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.04.2014., nedjelja

Zebra force

ideja, scenario i režija: Joe Tomatore, "The Zebra Force" (1976 ili 1977), uloge: Mike Lane, Richard X. Slattery, Timothy Brown, Anthony Caruso, Lester Kaye...


Ima jedan kanal na kablovskoj - Film plus - koji mi je bolji od Nostalgy Classic i sličnih. Film plus vrti trash filmove iz 1970-ih pre svega, a ima i mlajših. Kvalitet slike je često katastrofalno loš zbog kilavog prebacivanja sa starih video kaseta (onaj sukob Amerika - Japan - Evropa i dalje ostavlja posledice), i ponekad je nemoguće pročitati odjavnu špicu da vidite ko je to igrao.

Obožavam američke policijske treš filmove iz 1970-ih, sa zvoncarama, ogromnim kolima (i jurnjavama i slupavanjima tih kola), sa zulufima i smešnim frizurama, volim te prljave ulice Nevjorka, San Franciska i Čikaga, volim prljave detektive i prljave krimose.

(Sad gledam seriju "Skandal" i u III sezoni imaju flešbek u sedamdesete i disco period, pa su glumcima morali dodati perike i ekstenzije i pustili su čuveni disko hit "Love To Love You"; ludo burazere!)

I često mi se događa da na tom šugavom Film plusu, koji mi je na samom kraju kablovske ponude, na visokom broju, naletim na film a da ne vidim najavnu špicu pa se na kraju mučim da otkrijem ko su bre ti ljudi, žene i deca?

Zebra Force je jedan ludački film, potpuno - kako bi rekli seljaci - zanemaren i previđen. Lud je zbog ideje i preokreta na kraju.

Reč je o vijetnamskim veteranima koji su ljuti što ih Domovina iskorišćava pa kreću u seriju akcija protiv dilera droge i mafijaša. Malo zato što misle da je pravda spora (a ima i korumpiranih detektiva) a malo zato da tim parama omoguće sebi penziju.

Oni su belci, ali se maskiraju u - crnce! Tako da svi traže bandu ludih crnaca. Vođa tih veterana je plavokosi čika koji malo podseća na Rutgera Haurea, i on je sav izranavljen, nema ruku, ima ožiljke i grlo mu je sjebano pa govori uz pomoć onog "aparata za brijanje". Užas.

Zanimljiva caka je da oni korumpirani detektivi stvarno osumnjiče neke prave crnce dilere, a ovi naši veterani to saznaju, pa iskoriste i podmetnu neku prodaju droge tim pravim crncima dilerima i tako sve zajebu.

Jedan je kritičar hteo da ispadne pametan pa je sahranio film u stilu "ukrali su akcione scene od Sama Peckinpaha, slow motion i to, sve je to isfurano..." ali kritičar jede govna.

E sad, film ima fantastično duhovit preokret (twist): u flešbeku mi saznajemo da je onaj pravi vođa, onaj bez ruke i sa aparatom za brijanje, da je on umreo u vojnoj bolnici još u Vijetnamu. A da je on plan ispričao kolegi crncu i rekao mu:
- Ja umirem, Ti obavi to!
A crnac mu veli:
- Čoveče, ja sam crn, ko će mene da sluša. Nemoj da mi umreš!
A plavokosi ranjenik kaže:
- Smislićeš ti već nešto!

I zaista, to objašnjava scenu koju smo videli pre tog flešbeka: plavokosi vođa bande se pred ogledalom svlači: on ima ruku, samo ju je privezao zavojem, ima i oko, i nosi masku belca - jer on je u stvari crnac.

Znači: crnac se preobukao u belca, da bi nagovorio bandu belaca da se preobuku u crnce!!!
Ludo, čoveče, ludo!

Ako imate Film plus, pogledajte taj treš uradak uz slatku pepsi-colu, grisine punjene kikiriki maslacem i uz kokos čupavce.

Oznake: Zebra Force, Joe Tomatore, trash film 1970-ih, twist


- 13:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.04.2014., četvrtak

Kolumnist iz sjene

Linkač za recenziju urednika

Oznake: Kolumnist iz sjene, Predrag Crnković


- 22:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.04.2014., utorak

3, 2, 2 - kreni!
.......
............
Linkač za Moderna Vremena info --- opširnije o knjizi.

Oznake: Predrag Crnković, roman


- 13:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.04.2014., ponedjeljak

Nova knjiga


...
.....
Linkač ka stranici nakladnika
...
Kolumnist iz sjene
Predrag Crnković

Seksizam, šovinizam, taština, licemjerje, poltronstvo, urbani rasizam – osobine su Zvonka Glumca, kolumnista tiražnih hrvatskih novina, (anti)junaka romana Predraga Crnkovića Kolumnist iz sjene.

Zvonko je egocentrik i kukavica, cuger i seksist, jednako brz na šlicu i na čaši; kad piše, ne iznosi svoj stav već piše da ostavi dojam, da se istakne, da bude zapažen i cijenjen, ali i da povali nešto („sa strane“, jer je oženjen) na račun svoje medijske slave. No, život mu se stubokom mijenja (a roman postaje bogatiji za trilersku komponentu) kad mu pristupi agent tajne službe s vrlo specifičnim zahtjevom...

Stranice Kolumnista iz sjene napučene su stvarnim osobama iz književnog i medijskog života Hrvatske dok je junakova politički-nekorektna optika ironijski filter za oštru kritiku naše, ulaznicom u europsko društvo legitimirane stvarnosti.

Ovaj roman kolumnističke sveznadare, te tzv. intelektualce opće prakse prikazuje kao beskičmenjake koji svoje stavove i kredibilitet žrtvuju radi medijske slave i stanja na žiro-računu. Velike doze politički-nekorektna humora, cinizma, groteske i apsurda, s vrhuncem ironije u diskrepanciji između protagonistove moralne nakaznosti i njegove kolumnističke uloge savjesti nacije i kreatora javnog mišljenja – nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Oznake: Predrag Crnković, roman


- 11:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.04.2014., nedjelja

BorOvo je danas jedini bioskop u Boru.

........
...

Kod Baneta i Olivere:


Oznake: Bor, kino


- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.04.2014., subota

Noćna šetnja

Bor, Serbia - night walk; trash video on youtube
...


Oznake: Bor


- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.04.2014., petak

Bor - night life

Link za snimak žive svirke u SUR "Prvi poljubac", u Boru.
...
...

Oznake: Bor


- 10:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.04.2014., četvrtak

Đika u Boru

Oznake: Bor


- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Prosinac 2015 (2)
Lipanj 2015 (1)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (2)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (1)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (14)
Ožujak 2014 (5)
Veljača 2014 (12)
Siječanj 2014 (4)
Prosinac 2013 (6)
Studeni 2013 (6)
Listopad 2013 (6)
Srpanj 2013 (4)
Lipanj 2013 (2)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (4)
Ožujak 2013 (3)
Veljača 2012 (1)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (3)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (1)
Srpanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (5)
Studeni 2008 (7)
Listopad 2008 (2)
Lipanj 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (6)
Svibanj 2007 (1)
Ožujak 2007 (6)
Veljača 2007 (4)
Siječanj 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Dubokoumne rasprave o književnosti, filmu, kulinastvu, umjetnosti uopće, smislu života, fenomenologiji, dekonstrukciji, antiontološki eseji, lingvistički ogledi, ogledi iz postmoderne historiografije, te najzakukuljenije teorije hermeneutike.

Linkovi koje trebate posjetiti

Blogovi

e-mail

cbe_cy_kebe[at]yahoo[dot]fr