Zenitist i kritičari u drhtalici

10.03.2007., subota

Klopa!!! (I) Pizza i piroške...


Hrana siromaha postaje hrana bogatih, ali i obratno.

U danas preovlađujućoj modi da se obožava i skupo plaća ono što se nekoć smatralo prostom pučkom nelijepom hranom, svatko će spomenuti one stereotipe kako i bogatuni danas papaju crni kruh da ne bi badava sjedili tamo gdje im trebaju osvježivači zraka i da su na cijeni crvljive jabuke i smeđi cukar. Dobro, to svatko znade.

Htio bih ukazati da ukusi ne moraju uvijek ići u smjeru od “hrane sirotih koju danas jedu bogati”, već i obratno.
....
/.../
Čak i ona “klasika“, to jest “Trikolore” izum je novoga doba, potkraj XIX stoljeća je stanoviti Esposito želio učiniti čast kralju Umbertu ali prije svega kraljici Margheriti napravio “fil” od svježe bazilike, svježe rajčice i kravljeg sira koji liči na mozzarellu i mnogi ga tako i zovu, ali ima neko drugo ime kojim neću zamarati čitatelje, jer je poznavanje tog imena jednako potrebno kao kotači rajčici kako reče autor onog rječnika u Crnoj Guji. Danas se i ta napolitanska pizza izopačila do te mjere da se stavljaju inćuni. (Koji su doduše siromaški jeftini, ali samo ako se naprave u domaćoj radinosti. ) Sve drugo što se po pizzi stavlja – osim čokolade što je po legendi radio Mick Jagger – jest samo igra pokvarenog telefona, čemu su skloni australski i kanadski picamejkeri... (Prosim lepo, ne spominjite mi ananas i kvark, jer je to dijeta za toplice, za one što su im jetra od šnapsa propala.)
Danas gotovo nitko neće staviti svježu baziliku na pizzu, čak ni onda kad je ima pri ruci, jer zapanjujuće mnogo ljudi uopće ne podnosi taj začin. Gle čuda, niti muhe ga ne podnose... Većina će radije posuti izvjetreli origano.
/../
E sad, idemo na obrat. Što je to hrana bogatuna a da je vremenom postala raširena posvuda, i među siromasima, pa se nalazi i pod odrednicom “Street food”?

Pirog! Ili - piroške.
To je jelo sa carskog stola. Ne samo to, već se to jelo samo za blagdane i kad se nešto slavilo. I samo ime kaže: na ruskom “pir” znači gozba...

Ostatak ------> ovdje.
- 02:46 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prosinac 2015 (2)
Lipanj 2015 (1)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (2)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (1)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (14)
Ožujak 2014 (5)
Veljača 2014 (12)
Siječanj 2014 (4)
Prosinac 2013 (6)
Studeni 2013 (6)
Listopad 2013 (6)
Srpanj 2013 (4)
Lipanj 2013 (2)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (4)
Ožujak 2013 (3)
Veljača 2012 (1)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (3)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (1)
Srpanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (5)
Studeni 2008 (7)
Listopad 2008 (2)
Lipanj 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (6)
Svibanj 2007 (1)
Ožujak 2007 (6)
Veljača 2007 (4)
Siječanj 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Dubokoumne rasprave o književnosti, filmu, kulinastvu, umjetnosti uopće, smislu života, fenomenologiji, dekonstrukciji, antiontološki eseji, lingvistički ogledi, ogledi iz postmoderne historiografije, te najzakukuljenije teorije hermeneutike.

Linkovi koje trebate posjetiti

Blogovi

e-mail

cbe_cy_kebe[at]yahoo[dot]fr