JJA

nedjelja, 26.02.2006.

Homeopatija

Homeopatija je alternativna metoda lijecenja, u vecini zapadno europskih zemalja priznata i sluzbeno tj. troskovi takvog ljecenja su pokriveni zdrastvenim osiguranjem. Homeopatija nastoji stimulirati kod bolesne osobe vlastiti prirodni kapacitet samoizljecenja. Homeopatski lijekovi djeluju tako da pomazu u samoobrani organizma. Oni nas "cijepe" protiv bolesti.

Osnovno nacelo je "slicno se lijeci slicnim" ili "similia similibus curentur".


POVIJEST HOMEOPATIJE
Grcki lijecnik Hipokrat, poznat i kao otac medicine, prvi je pisao o lijecenju slicnog slicnim. Osinivac danasnje homeopatske medicine je dr. Christian Friedrich Samuel Hahnemann. A prva londonska homeopatska klinika utemeljena je 1849. godine.



Doduse, zamisao nije nimalo nova, takvo su lijecenje antropolozi opazali kod plemenskih vraceva koji su simptome lijecili ljekovitim biljkama sto su nalikovale oboljelu organu. Medjutim, vec je i lijecnicima Hipokratove skole bilo poznato da se slicno lijeci slicnim, a to je bio i jedan od nacela sto ih je iznio Paracelzus u doba renesanse. Iz svega toga zakljucujemo da homeopatska nacela i takav nacin lijecenja ima svoju povijesnu tezinu. Sto zapravo znaci taj princip istoga?
Svi znamo da nam prilikom rezanja luka oci suze i peku nas. To su tipicni simptomi peludne groznice, pa ce onima koji od nje pate, propisati lijek nacinjen od luka. Kad se razboli, vecina ljudi smatra svoje simptome posljedicom napada bakterija, virusa, toksina ili drugih uzrocnika. Homeopatija se temelji na nacelu prema kojem su simptomi cesto rezultat djelovanja tjelesnog obrambenog mehanizma, tj. odbijanja napada, pa bi prema tome bilo pozeljno, umjesto da trazimo nacin suzbijanja simptoma, prijeci na oblik lijecenja usredotocen na stvaranje otpornosti.



Dozvoliti tijelu da se samo izljeci.


Dok ce lijecnik prepisati bolesniku s visokom temperautorm lijek za snizenje iste, homeopat ce prepisati lijek koji bi, kad bi ga uzeo zdrav covjek, povisio njegovu temperaturu, s pretpostavkom da je temperatura nacin kojim tijelo odbija bolest. Hahnemann je uocio da znakovi i simptomi bolesti nisu i sama bolest, nego pouzdani pokazatelji njezina iscjeljenja. Otkrio je da je bolest unutarnji proces koji se odvija logicno i po pravilima, te osim tjelesnih komponenti, ukljucuje i misli i osjecaje. Najvaznije iznimke su neke mehanicke ozljede koje zahtijevaju namjestanje (ne samo spontano "pomaknuti kraljezak"), jer on moze biti posljedica unutarnje napetosti), nesrece kod kojih je potrebna kirurska intervencija, neka po zivot opasna stanja i neke bolesti u posljednjem stadiju.

Tu dolazimo do pitanja od cega se izradjuju homeopatski lijekovi?
Homeopatski se lijekovi izradjuju od nepreradjenih prirodnih supstanci (biljke, minerali, zivotinjsko ili ljudsko tkivo) koji se pripremaju na vrlo jednostavan nacin. Taj postupak, nazvan potenciranje, povecava njihova ljekovita svojstva a uklanja sve nuspojave. To je zapravo postupak uzastopnog razrijedjivanja, kojim dobijemo lijek sto je razrijedjen i nekoliko stotina puta a postaje sve djelotvorniji. "Potresanjem i mrvljenjem", dakle uobicajenom proizvodnjom homeopatskih lijekova, oslobadja se energija te osnovne supstancije koja ostavlja svoj otisak u molekulama vode, koje postanu nosioci poruke pojedinog lijeka. I ono sto je najvaznije, u uobicajenoj lijecnickoj praksi (konvencionalna medicina) obicno se nastoje izlijeciti tjelesne posljedice , a ne obraca se pozornost na uzroke tih posljedica, ili se oni ne prepoznaju, jer se u biti vjeruje da je svaka bolest tjelesna.

To sto se dijagnosticiraju tjelesni znakovi, a zatim se ti isti znakovi negiraju lijekovima, omogucava rast unutarnje traume te ona moze narasti u pravu katastrofu. Tako se dugogodisnjim promatranjem bolesnika, koji su kao djeca imali pelenski osip i lijeceni kortikosteroidnim preparatima, uocilo upravo pogorsanja koja su se manifestirala kao jace alergijske reakcije, ili cak astma, jer ocito nisu bili "lijeceni" u pravom smislu te rijeci, vec su simptomi pogurani unutra.

Homeopatija shvaca bolest kao posljedicu poremecaja u samom tijelu; buduci da tijelo posjeduje prirodnu obranu koju homeopatski lijekovi mogu stimulirati, da bi izlijecila odredjenu bolest, homeopatija nuzno ide do samog njezinog izvora.
Klasicna homeopatija uzima u obzir emocionalna, mentalna i fizicka svojstva pojedinca; na osnovi potpune slike odlucuje koji lijek odabrati.
Tekuce homeopatske potencije pripremaju se razrjedivanjem u smjesi alkohola i vode.Postoje dvije metode razrjedjivanja: decimalna i centezimalna. Broj takvog razrjedjvanja oznacava potenciju/ jakost. Broj nam pokazuje koliko puta je isti bio razrijedjen i sukusiran. Ako izaberete krivi lijek, on jednostavno neće djelovati. Tj. to je najgore sto ce vam se dogoditi.


Ovo nije metoda za nestrpljive, klasicna medicina nas je naucila da sve mora niti brzo i cisto, kiruski precizno a homeopatija nas uci strpljenju.


Djelotvornost homeopatske medicine ocituje se već dvije stotine godina. Argumentu da je ovakvo lijecenje prvenstveno placebo efekt, suprotstavlja se cinjenica da se homeopatija uspjesno koristi kod lijecenja zivotinja. Recimo na veterinarskom fakultetu u Becu ima katedra za homeopatiju zivotinja kao sto postoje i veterinari koji lijece iskljucivo homeopatijom.

KOJE SE BOLESTI LIJECE HOMEOPATIJOM?
Homeopatski lijekovi lijece isti siroki spektar bolesti kao i konvencionalni. Za najcesce bolesti kao sto su gripa, bolesti disnih putova, alergija, PMS, menopauzne tegobe, gljivicne infekcije i kandidijaza, mrsavljenje, glavobolja, migrena, artritis, uhobolja, probavne smetnje i nadutost, opstipacija, akne, ekcemi, umor, tjeskoba, nesanica, koncentracija, kondicija, odvikavanje od pusenja i dr., koristi se samopomoc, kao i kod konvencionalne medicine. Za teske bolesti nuzno je potraziti profesionalni savjet.

OBLICI I DOZIRANJE HOMEOPATSKIH LIJEKOVA
Najcesci oblik uzimanja homeopatskog lijeka su granule (zrnca) i tablete. No, homeopatski lijekovi dolaze u obliku sirupa, kapi, praha, supozitorija, masti, injekcija i dr. Ako se radi o uobicajenim dozama u situacijama samopomoci, savjetuje se uzimanje pola sata prije ili nakon jela. Ukoliko je pacijent pod lijecnickom brigom, treba slijediti lijecnicki savjet.
Za granulice svakako je vazno znati da se ne smiju gristi, nego ih treba lagano rastopiti ispod jezika. Za razliku od konvencionalnih lijekova, doziranje homeopatskih lijekova nije usko povezano s tjelesnom tezinom. Smatra se da za samopomoc treba koristiti nize potencije, dok se visoke potencije koriste uz preporuku lijecnika homeopata.





PRIMJENA HOMEOPATIJE KOD DJECE I TRUDNICA
Mala djeca brze reagiraju na homeopatske lijekove od odraslih. Medjutim, osim kod uobicajenih problema kod beba kao sto je izbijanje zubiju, kasalj, prehlada i sl. potrebno je savjetovati se s lijecnikom. Sluzbeno homeopatsko misljenje je da je najbolje izbjegavati uzimanje bilo kojih lijekova za vrijeme trudnoce, pa tako i homeopatskih.

HOMEOPATSKA KUCNA APOTEKA
Odlucite li iskoristiti prednost svih koristi koje pruza homeopatija, mozda cete pozeljeti imati homeopatsku kucnu apoteku. To je izvrsna ideja sve dok konzultirate kvalificiranu osobu. Vas lijecnik ce vas posavjetovati o kupovini, cuvanju (na tamnom, hladnom mjestu, daleko od jakih mirisa i dima) i uzimanju homeopatskih lijekova, isto kao i o doziranju, trajanju tretmana i sl. Vjerojatno ce vam preporuciti da izbjegavate razine visokih potencija ako je u pitanju lijecenje svakodnevnih manjih nelagoda i savjetovati će vam da u takvim slucajevima koristite niske ili srednje potencije.

Pazite se toga da se sami idete homeopatski lijeciti i prepisati si lijek, samo zato sto je neka tvar potencirana ne cini lijecenje homeopatskim. Homeopatski je ako je postavljena strucna dijagnoza i tek onda odredjen lijek.
Kad dodjete prvi put kod ozbiljnog homeopata prvo ce s vama razgovarati nekih sat vremena i ispitati vas mnogo o nacinu zivota, prehrane, reakciji na stres i slicno. Cilj je, otkriti koja supstanca je u pitanju gdje se kod zdrave osobe promatrani simptomi podudaraju sa onima iz amneze istog tog oboljelog cojveka.
Kod uzimanja tekucih homeopatskih pripravaka izbjegavajte metalne predmete, ne gutajte odmah nego pustite da se "rastope" u ustima. Tako se naime kroz sluz u ustima najbolje resorbira lijek. Najbolji rezultati nastaju kad se homeopatski lijek uzme ODMAH nakon prvih simptoma. Popratna pojava je takozvano tipicno pogorsanje koje signalizira da lijek radi svoje.

Slicne alternativne metode lijecenja
•terapija bach cvjetnim kapima •Schüßler soli •Phytoterapija

Zadnjih godina posegnem za homeopatijom tek kad isprobam sve klasicne metode lijecenja i upravo homeopatija je ono sto mi uvijek pomogne, i to na blag nacin. Kao recimo bas ovih dana...


- 12:56 - Komentari (13) - Isprintaj - #
Nisam još probala ništa od homeopatskih pripravaka. No ne znači da i ne budem! :) (Depresivna Domaćica 26.02.2006. 14:17)

ja sam upoznala ovdje klince koji se od rodjenja samo tako lijece, neki 3 ili 4-godisnjaci koji u zivotu nisu popili antibiotik i u pravilu su jako otporni. No takvo ljecenje traje puno duze nego klasicno a roditelji koji rade moraju cesto gledati kakod a dijete CIM BRZE ozdravi. (jja 26.02.2006. 14:32)

Medena...ja sam upravo za to da čovjek sam u sebi stvara antitijela za obranu od različitih bolesti (prenosivih). Upravo zato....ja malo kada trošim lijekove...uglavnom se nastojim izliječiti prirodnim preparatima....medom, limunom...itd. I mogu ti reći da djeluje. Naravno, nekad je međutim neophodno uzeti neki antibiotik...npr. kod upale zubiju itd. Pusica i topli pozdravček. Cmokkk. (teuta 27.02.2006. 16:16)

Teuta dijelim aposlutno tvoje misljenje, otkad sam pocela uvazavati signale svoga tijela mogu reci da godinama nisam bila bolesna (jja 27.02.2006. 16:22)

Mi koristimo isključivo homeopatiju otkako smo dobili blizance, a i mene je doktor uglavnom liječio homeopatskim pripravcima kako godinama patim od alergija. I mogu reći da smo puno rijeđe bolesni i da bolest prije prođe, tako da se ne bih složila sa tim da klasična medicina nešto može brže izlječiti, tu naravno ne govorimo o antibioticima. Odlično si to napisala, nadam se da će biti korisno i drugima više skeptičnima ;)) (Bugenvilija 27.02.2006. 16:30)

Istakla si u mom komentaru nešto jako bitno i ispravno...s čime se apsolutno slažem. U biti , na taj način se stječe i to samopuzdanje. Testirala si samu sebe i uspjela si....to je bitno..da si samoj sebi dokazala koliko vrijediš i možeš. Dakle vjeruješ u sebe i to je ono najbitnije. Čestitam ti, medena. Pusica i topli pozdrav. Cmokkkk. (teuta 27.02.2006. 16:54)

Pa ne znam bas, ja bih homeopatiju upotrebljavala iskljucivo kao dodatak ovoj tradicionalnoj medicini. Sta ja znam. (xiola bleu 27.02.2006. 20:06)

nisam nikada probala, tak da nemam posebno neko mišljenje o tome. (lolina 28.02.2006. 09:51)

Znam da u nekim europskim zemljama homeopatija prolazi pod normalno. Kod nas su na tim mjestima još uvijek neki šarlatani koji odbijaju ljude od same homeopatije. Sve ima svoje dobre strane, pa tako i homeopatija, ali ja bih se ipak odlučila za kombinaciju klasike i homeopatije, tj. homeopatiju kao dodatak pri oporavku ili kod blazih stanja... (Vulgar 28.02.2006. 12:52)

nisam mogla ostati trudna pa sam pomoć potražila od homeopate i ostala trudna :-))))) slučajno ili ne??? mojoj baki već godinama uspješno rješava probleme koje joj ovdašnja medicina ne zna riješiti! (Cheetah Blogess 28.02.2006. 19:23)

upoznata sam s homeopatijom, teoretski i praktično. primjenjujem na sebi i na djeci, uspješno. i dosad sam se već nebrojeno puta svađala na forumima s našim 'znanstvenicima' koji joj odriču vrijednost, zato jer su sami zaposleni u našim farmaceutskim tvrtkama i institutima. najgore mi je čuti kad im se priključe liječnici. pa zar je njihov poziv dokazivati istinu (odn. ono što vladajuća tehnokratska elita podrazumijeva pod tim pojmom) ili pomagati ljudima? cilj je da pacijentu bude bolje, a ne da sredstvo bude ideološki ispravno i u skladu s tvrdnjama oficijelne znanosti. (Lucy Fair 02.03.2006. 10:03)

Jedan cije misljenje cijenim uvijek se pitao - zasto do bijesa propisujemo uzasno komplicirane i zahtjevne procedure za koristenje lijekova, a onda puno opasnije i otrovnije stvari dopustamo stavljati u promet gotovo bez ikakvih ogranicenja ako se radi o "prirodnim lijekovima" ... inace nemam nista protiv homeopatije, ali sam kao i obicno nepovjerljiv ... (neutrino 02.03.2006. 19:19)

Draga Lucy, cilj (nazalost) vecini zaposlenih u toj bransi je- zaraditi novac. A kako ces stalno zaradjivati ako nekoga izljecis? Znaci cilj nije izljeciti nego zaljeciti....Neutrino, imas pravo biti skeptican. (jja 03.03.2006. 17:56

- 16:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.02.2006.

Kozmetika petkom

...iznimnim slucajem cetvrtkom, jer sam sutra previse leteca...

Zamisljeno kao stalna kolumna (recimo da zasad mislim na 15-ak nastavaka a moguce da ce ih biti jos)...jednom tjedno



Jos jedna od zena koje su zavedene, a priznajte moje dame, mi bivamo rado zavedene, dakle zavedene krasnim teglicama, jos krasnijim mirisima i naravno nadnaravno krasnim reklamama. Nakon sto ta zavedenost prodje a svaka zavedenost i zanesenost ima rok trajanja zar ne - pocinjemo se pitati sto smo to zapravo kupile?

Nesto sto ce nam pomoci da izgledamo bolje, nesto sto ce zaustaviti godine na nasem licu ili smo i opet nasjele na malo iluzije u sarenom papiru?


Sto samo po sebi nije lose, ukoliko nas ta iluzija ne zavede na krivi trag pa umjesto da se njegujemo zapravo ostecujemo svoju kozu. I to za skupe novce! Za pocetak cu pokusati objasniti kako kozmeticka industrija funkcionira. Kako s mnogo diplomaticnosti formuliraju reklame za koje poslije nikad ne odgovaraju na sudu. Kako vam ucinkovitost svojih proizvoda recimo dokazuju klinickim studijama. Sto uopce nije tesko dokazati. Netko meni jako blizak radi u toj bransi i kad laboratorij dobije radni zadatak da dokaze ucinkovitost te i te supstance, velika je vjerojatnost da ce to biti u stanju i uciniti. No, to je sve samo ne znanstveni proces, to je cista manipulacija istrazivanja. Recimo klasican primjer je gdje pola lica premazu alkoholom i izmjere pH vrijednosti a drugu ne premazu alkoholom nego nekom odredjenom kremom i onda kazu da je ta krema povecala vlaznost koze za 150%! Da li su koristili druge kreme usporedbe radi? Ne.
Da vam sapnem nesto, SVAKA krema ce u takvim uvjetima dovesti do poboljsane teksture koze. To je kao da mjerite koliko se mozete napiti ako pijete sampanjac i ako ga ne pijete?!? Znaci ne znate (niti ce vam u reklami reci) tko je narucio i platio studiju. Recimo mozete uzeti bilo koju kozu, ocistiti je alkoholom i staviti recimo Balea kremu na to, vlaznost koze ce porasti! Ili sjednite u kadu punu vode i tako se namacite pola sata i koza ce postati (trenutno ali ipak) 500% vlaznija...znaci pravilne studije bi bile one komparative, gdje bi se testirale razlicite kreme a ne varijanta ima kreme, nema kreme. Ujedno ako narucena istrazivanja ispadu lose, mislite li da ce vam to reci u reklami?
Isto tako mnogi counteri pogotovo po parfumerijama imaju krasno dizajnirane, na skupom papiru tiskane brosure s grafickim prikazima koze prije i poslije. Na to obicno okidam, a ako sam bas lose volje znam zlobno ispitati prodavacicu da mi objasni skice i cekam da se smota...samo zato sto nesto izgleda znanstveno ne znaci da to zaista i je. Zasto to radim? Da spustim na zemlju osobe koje nas obicne kupce i smrtnike gledaju s visoka kad udjemo u parfumeriju a o kozmetici imaju tri puta manje pojma od nekih od nas. Sto samo po sebi nije zlocin.
Ali je zlocin kad to neznanje sakrivaju bahatoscu. Mala slikica od prije par godina, ulazim u jednu zapadnu parfumeriju, vidi se da sam stranac, trazim jedan odredjeni proizvod na engleskom (mjesto radnje, mali svicarski gradic) i kazu mi nema toga. Ja pa kako, zasto, otkad?! Kao pa jos nismo dobili jer je to nesto tek izaslo? Pokusavam sakriti uzas u ocima i objasnjavat da ta Payot stvarcica postoji vec nekoliko godina, nije nova. Dama i dalje tvrdi da ona valjda zna sto se ovdje nudi ja sam krivo zapamtila reklamu. Jer tamo odakle ja dolazim samo bljestavih zapadnih reklama ima jel, proizvoda ne. Bezobrazno zaobilazim prodavaciu, posezem sa bocicom iza njenih ledja i pogadjate to je proizvod za koji je tvrdila da ne postoji . Gledam prodavacicu koja bi radije pojela proizvod nego ga meni prodala.
Isto tako, jednom prilikom sam bila ponosna vlasnica ne tako jeftine kozm. linije za osjetljivu kozu koja je stvar samo ucinila jos gorom! Kasnije su mi objasnili da nista drugo nisam ni mogla ocekivati kad je drugi sastojak (drugi po kolicini) bio alkohol. Nije svaki alkohol stetan niti svaki isususje kozu ali to su vec nijanse kojima cu vas zamarati u naprednom stupnju. ;-) Ili recimo cujete reklamu koja it sounds too good to be true pa ako zvuci tako, onda i jest tako! Po pravilima nekog fair playa bi kozm. firme trebale izlistati listu sastojaka po zastupljenosti istog u proizvodu, po principu first comes the biggest, zato i voda jest uvijek pri gornjem vrhu sastojaka. Kao pobornica bio ili organske hrane i jedna od onih koja je testirala sve (o.k. sve vece) bio europske kozmeticke linije mogu reci da nema takve stvari kao sto je 100% BIO.
Tj. takvu stvar mozete smuckati doma i molim vas potrosite ju u roku od 48 sati, sve ostalo su zivuce bakterije koje u toj formi ne zelite nanositi na kozu. Znaci i 100% BIO kozmeticki proizvod ima konzervanse i stabilizatore i dobro tako!
Sto je o.k. kad znate da to zapravo jest dobra vijest. Naravno rijeci poput natural, organic, bio nam sugeriraju da je nesto sigurnije i pouzdanije od konvencionalnog proizvoda. Sto vam nece reci je da neke biljke i to prilicno zastupljene u kozmetici jesu najgori iritanti i alergeni. Za vecinu firmi "natural" znaci da ima dosta bilja u proizvodu ali jos uvijek ne znaci jel to bilje organski uzgojeno i jel aposlutno blago za vasu kozu. Recimo ja koristim trenutno za preko dana jedan krasan lagani osvjezavajuci ma prekrasan lavera tekuci puder ali vidjevsi listu sastojaka ne razumijem zasto ga zovu 100% prirodnim kad je pun kemijskih spojeva. Naravno da reklame imaju ucinka, inace ne bi kompanije trosile 2/3 prihoda na reklamu a 1/3 na istrazivanje inovativnih proizvoda. Ako se ne potrudite shvatiti kako reklame funcioniraju uvijek iznova cete kupovati pogresnu kremu i koristiti svoje lice kao poligon za eksperimentiranje. A koza pamti ;-) I naravno da ima odlicnih bio proizvoda i njih cemo i spomenuti, samo malo kasnije...
Ili kad povjerujete samo zato jel neka celebrity xy reklamira proizvod da je dobar?! Pa cak da zaista i koristi taj proiozvod, tko kaze da imate istu kozu kao ta osoba? Isti nacin zivota (oh to sigurno). Jel zaista vjerujete da odredjena celebrity reklamira recimo Estee Lauder samo zato jer ga VOLI? Ili zato jer je potpisala ugovor? Ti modeli su izabrani zato jer izgledaju prekrasno a Estee Lauderu je sasvim nebitno kojom kremom se privatno mazu . Mozda se svejedno odlucite kupiti kremu s reklame ali radije se vodite SASTAVOM kreme nego onime, tko ju reklamira.
Sastav je naime jedina stvar u cijelom ovom businessu - koja NE LAZE.
Najvise zrtava pada kad se dodje na temu kremica protiv bora, popularno nazvanih anti aging. I svake sezone kupujete novu cudotvornu kremicu iako deseci onih prije njih nisu funkcionirale. Jer da jesu, estetski kirurzi bi ostali bez posla. Mislim tko ce ici pod noz ako se mogu namazati necime navecer i ujutro izgledai mjesec dana mladje, jer pa valjda me linda iz reklame ne laze??? Da stvar bude bolja iako znamo da sunceve zrake jesu najgori neprijatelj mladolikog izgleda koze, sve te silne i ne bas jeftine kremice protiv bora nemaju (vecina njih) cak ni SPF!


Kako vas onde misle zastiti od starenja?


Teuta me inspirirala da spomenem maslinovo ulje. Da, ono njeguje kozu ali NEMA SPF –Sun Protection Factor . Vjerojatno cu sada razocarati sve pobornike preplanulog tena i maslinovog ulja ali ako se suncate samo stiteci se tim uljem, ne stitite se od nicega i upravo provocirate dubinska i trajna ostecenja koze. Svaka ali SVAKA promjena boje koze je znak da je ostarila i to brze nego sto bi da smo se sunca klonili. Kozmetika na bazi citrusa, pogotovo za lice, oh sigurno ce vas osvjeziti i da iritirati kozu (iritacije se dogadjaju cak i ako nisu golim okom vidljive) ali koga briga, bitno da smo mi osvjezeni, ne? Ili kad vam krema obeca izravati "povrsinke bore" a ne kazu vam da ukoliko to kremi zaista podje za rukom, to u pravilu nisu bile bore nego suha koza, a suha koza namazana bilo cime sto sadrzi malo masnoce i vlage djeluje PORAVNANO. Ali ne trajno. Ako se sutra umijete i ne stavite nista i tad iza toga, vase cudom nestale "bore" ce se opet pojaviti. Ili kad vam prodaju kremu punu vitamina i minerala iako oni ne djeluju isto kad se unesu na povrsinu koze ili kad se uzmu u namirnici. Laicima mozes prodati skoro sve a velika vecina nas i jesu laici jer tko se ima vremena svime baviti profesionalno? Ili vremena ili volje?

Tak, nadam se da ovo deziluzioniranje nije previse boljelo, sljedeci put me citajte na temu 10 NE u kozmetici, kako i zasto doktori prodaju kozmetiku te polagani uvod u kozm. sastojke, malo o glicerinu, malo o hormonima u kozmetici, kinetinu, lanolinu....i svemu ostalom sto vam na teglicama zvuci kao znanstvena fantastika a ako vec tako zvuci onda mora biti dobro. Ili ne?

Dotad, pazite se i uzivajte!






- 16:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #
Ohoo....pa ti si nas zaista sada mnogime tome naučila i posavjetovala. Jako su to dobri i korisni savjeti, medena. Hvala ti na tome. Ujedno ti se zahvaljujem na lijepom komentaru i naravno, da se s njime slažem. I ja tako mislim i znam da neću promijeniti mišljenje u vezi toga. Pusica i topli pozdrav, medena. Cmokkkk. (teuta 24.02.2006. 16:53)

Da, pokushavaju te damice glumiti nivo, nesvjesne svoje gluposti cesto...Jednom sam jednu tuku vozala pola sata. Pocela mi je pametnovati oko jedne kolekcije, a ja sam ju beskrajno vozala i vozala i vozala ubacujuci imena Lorealovih proizvoda. Dama ne bi ni trepnula i samo bi rekla: "Da, trenutno nemamo to, ali stize iduci tjedan." i ne shvacajuci shto joj radim. Imam prilicno losh ten shto je vishe genetski problem i pokushavala sam dosta toga, ali bezuspjeshno. Iz nekog cudnog razloga mi anti age kremice iziritiraju vec postojeca zarishta na licu i onda krenu akne...Osobno me mladolik izgled ne asocira na ljepotu i njegovanost, tako da me nije strah borica, ali me nervira moj "sirast" ten i ta zarishta. Djeluje jako neuredno, pa se damice okuraze...Jednoj sam zacepila usta kad mi je krenula pametnovati: "Zashto ti, prodavacica s diplomom koja dokazuje da si procitala tri i pol broshure tiskane u svrhu reklame, smatrash da mozesh rijeshiti problem moje koze. Problem koji do sada nisu uspjeli rijeshiti 3 dermatologa, dva plasticna kirurga i more lijecnika i kozmetickih salona, te hrpa kremica za koje niti znash da postoje ili cemu sluze?". Odgovor: "Oprostite, nisam znala da znate toliko.". ????? Shto je najgore: ja uopce ne znam puno..... :( Uzela sam svoju kremu s police sama i otishla ka kasi uplatiti. Nisam cak bila niti ljuta. Pokushajte izbjeci anti age proizvode u radnjama, pa cete vidjet koliko cesto vam ih pokushavaju nametnuti...U iscekivanju narednog petka, pozdrav! (mish misho 25.02.2006. 11:37)

mish misho- izbjegavaj anti age krmeice, napisati cu jedan put zasto ti pogorsavaju stvar ;-) (jja 25.02.2006. 18:26)

Cekam! :))) ( 27.02.2006. 21:33)

- 16:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.02.2006.

Oda sirevima...

Jedna od mojih strasti-sirevi. Odrasla na pravom BIO primjerku, bakinom domacem i dala se u ne pretjerano laku potragu za dostojnom zamjenom bakinih delicija. Bilo svjezi kravlji sir, ili ovcji, ili feta ili maori ili prava mozzarella, bilo pohani camembert, edamac, gauda, bilo sam uz voce ili na jelu, vilo halal ili kosir, dimljeni, topljeni.


PRAVA mozzarella se zapravo proizvodi samo od jedne vrste mlijeka i samo u jednoj regiji u Italiji, sve ostalo su kopije. Kad vidis kuglu mozzarelle za 80 centi, mozes biti sigurna da je kopija. Prava se sprema od büffel mlijeka Mozzarella di bufala , barem 50% njega mora biti. Samo ona na kojoj pise Mozzarella di Bufala Campana je prava. Neke jeftine sorte imaju vise okus po gumi.
Sir je bio poznat u sumerskoj kulturi, kod starih Grka, a u vrijme Rimskog carstva je radjenje sira bilo poznata vjestina i dostiglo je visoke standarde. Do tog doba razvijen je proces sazrijevanja i znalo se da razliciti uvjeti i tretman dovode do razlicitog ukusa i karakteristika. Vece rimske kuce su imale posebnu kuhinju za sir i posebne prostorije u kojima je sir sazrijevao. U velikim gradovima domaci sir se mogao odnjeti u posebne centre na dimljenje. Sir je sluzen na stolovima vise klase. U srednjem vijeku samostani su bili inovatori. Njima dugujemo zahvalnost za danasnju raznovrsnost u svijetu sira.
Tajna sireva je zapravo dosla na svijetlo dana "tek" prije 5000 godina prije nase ere, sto je prije bio tek puki slucaj, je od tad u Mezopotamiji, Palestini, cjelokupnom podrucju Crnog mora,dijelu Azije i Egiptu te sjevernoj Africi postalo kultivirana djelatnost.
Posebno u svakodnevnom zivotu Grka je sir ubrzo zadobio svoje stalno mjesto bilo kao cijenjena sirovina u trgovini, kao delikatesa, kao zrtva bogovima ili cak kao afrodizijak. Jedan od najvecih grckih pjesnika, Homer, je u Odiseji (znaci 8000 godina prije nase ere) vec opisao carobnu moc uzivanja sira.
I jeste li znali da je bas Aristotel napisao prvu strucnu knjigu o preradi mlijeka?

Najjednostavniji način klasifikacije sireva je na osnovu procesa proizvodnje i slicnosti u izgledu i ukusu sira. Postoji mnogo kategorija, a neke glavne od njih su:

1.Svjezi, nezreli sirevi - oni ne podlijezu procesu sazrijevanja. U ovu grupu spadaju Cottage i Ricotta. Ovi sirevi imaju najslabiji okus od svih. Obicno nisu soljeni.
2.Dvostruko i trostruko masni sirevi - oni su posebno obogaceni mlijecnom mascu u toku procesa izrade. Sadrze 60, odnosno 75% masnoce. Neki ne podlezu procesu sazrijevanja, dok neki sazrijevaju oko tri tjedna
3.Blagi sirevi - Edam, Gouda, Fontina. Cvrsti, lako se rezu, mnogi su dovoljno kvalitetni da se sluze na kraju obroka.
4.svicarski sirevi - najpoznatiji je Ementaler. Ima cvrstu koru, cuvene rupe i slatkastog je okusa. Rupe nastaju sirenjem plina u procesu sazrijevanja.
5.Cheddar je jedan od najpopularnijih i najvise kopiranih sireva na svijetu. Ovi sirevi se u toku proizvodnje rezu na komade i gusto upakiraju i tako ostave odredjeno vrijeme. Originalni cheddar je cvrst, zut, blagog ukusa koji stajanjem postaje ostriji. U ovu grupu spadaju i Gloucester, Leicester, Derby itd. Vermont je poznat americki, Cantal francuski, a Kashkaval daleki grcki rodjak i i radi se od ovcjeg mlijeka.
6.Ekstra tvrdi sirevi - Jako tvrdi, pikantni, ostri, pogodni za ribanje. Najpoznatiji je Parmesan. Ujedno jedan od sireva koji najvise pate pod bujicom plagijata.Naravno nece kupiti u ducanu u vrecici ribani parmezan sa 0,99 centi i biti uvjereni da ste kupili parmezan. Kupili ste jedan od desetak plagijata. A ne jedan i jedini Parmigiano Reggiano. Znaci ne bilo koji, nego kralja sireva proizvedenog u Poebene. I znate da je taj sir zadovoljio stroge odredbe Konzorcijuma kako bi dobio pecat orginala. U prosjeku zrije 24 mjeseca ima oko 32% masnoce i nikako se ne reze nozem! Ili se riba ili se lomi posebnim paremezan nozicem.
7.Samostanski sirevi –povijesno povezani sa samostanima. Najpoznatiji iz ove grupe su Trappist i Beaumont.
8."Plave vene" - zovu ih plavi, jer ih prozimaju plave, zelene i crno plave linije. Aromaticni. Pikantni. U njih se prije sazrijevanja unose Penicillium spore. Obicno su meki, ali mogu se i mrviti. Neki su, pak, toliko meki da se mogu mazati. Smatra se da su iz ove grupe najbolji na svijetu Roquefort, Stilton i Gorgonzola.
9.Camembert i Brie tip sira - njihova kora je "cvijetna", tretirani su Penicillium sporama. Unutrasnjost je meka i zuta.
10.Sirevi od kozjeg mlijeka - ovi sirevi su obicno mali, dolaze u najrazlicitijim oblicima, kao piramide, cilindri, kupe. Da li ce biti blazi ili jaceg ukusa ovisi od toga koliko su stari. Danas se cesto rade od mjesavine kozjeg i kravljeg ili ovcjeg mleka.
11.Sirevi od ovcjeg mlijeka - kao i kozji, ovi sirevi su sasvim drugacijeg okusa od kravljih. Okus im se krece od blagog do ostrog. Neki su primjetno slani zato što su sazrijevali u slanoj vodi. Mnogi tradicionalni grcki sirevi spadaju u ovu kategoriju, najpoznatiji je Feta. Drugi, kao Kashkaval i Kasseri imaju karakteristican ukus.
12.Zacinjeni sirevi - Okus je pojacan dodavanjem raznih biljaka i zacina, od papra do luka. Poznati su Derby Sage i Leyden.
13.Dimljeni sirevi - Cesto su to Cheddar ili Emmentaler koji su "zadimljeni". Rade se u obliku kobasice. U vecini slucajeva dimljeni ukus je dobijen pomocu kemikalija. Cesto su dodatno zacinjeni biljkama ili biljnim proteinom koji ima ukus sunke.
14.Sirevi od sirutke - Rijetki, ali postoje. Gjetost je jedan od njih. U toku proizvodnje dodati su mu mlijecni secer (laktoza) i mlijecna mast. Izgledom podsjeca na karamel. U ovu grupu spada i Ricotta (koja je vec klasificirana kao nezreli sir). To je talijanska verzija Cottage sira.
15.Sirevi sa jakim mirisom - Najpoznatiji je Limburger, belgijskog porijekla, mada se cesto misli da je njemacki, jer je u toj zemlji jako popularan. Prica kaze da su u malom gradu u Green County, Wisconsin, izbili nemiri kada su kola natovarena Limburgerom ostavljena bez nadzora na glavnoj ulici. Ovaj sir ima zaista mocnu aromu.
16.Dodatno obradjeni sirevi - Njihov proces sazrijevanja je zaustavljen u odredjenom trenutku pomocu topline. Obicno se rade mijesanjem dvije vrste sira i nikada ne mogu razviti jedinstveni okus prirodnog sira iz jednostavnog razloga što su mikroorganizmi koji stvaraju taj okus umrtvljeni.
A sad malo zannimljivosti na rubu teme...jeste li znali da je Casanova bio veliki ljubitelj sira i planirao napisati sirni leksikon? Grci su bili uvjereni da je sir direktan dar bogova. Da je u starom Rimu sir bio toliko cijenjen da je bilo koje jelo obogaceno sirom dobivalo pridjev "carski". Car Antonius Pius je navodno umro od pretjerane konzumacije sira. Jeste li znali da je u tom istom Rimu rijec sir bila koristena od milja pa umjesto da vasoj voljenoj kazete "Mein Schatz" mogli ste joj reci i "Meus molliculus caseus". Naravno ne cudi vas sto Nijemci imaju i par narodnih izreka gdje se opet radnja vrti oko sira - Etwas zwischen Birnen und Käse versprechen, Den Käse ohne Brot essen, Wer hat den Käse zum Bahnhof gerollt ili Käse schließt den Magen.....

Za one koji traze bas odredjenu vrstu sira nekam zavire u world cheese index http://www.cheesenet.info/cheesenet/wci.asp

Naravno uz pravi sir ide i pravo vino,moji prijedlozi, uz svjeze sireve, lagano, blago bijelo vino ili neki Rose ili jako mladi Bordeaux.
Zu polutvrdi sir- Bordeaux, Chardonnay, Pinot , suhi Riesling, juzno-talijanska oder sicilijanska vina, Rioja, suhi Sherry.
Tvrdi sir se odlicno slaze sa Bordeaux ili Cabernetom Sauvignon kao i Shiraz vinima. Jaki sirevi ne trebaju posebno otmjene vrste vina, najbolje neko lokalno vino. Crveni holandski Mimolette je vjerojatno najbolji sir za zrelog Bordeaux-a. Od domacih moze Plavac, Dingac i kompanija.
Sirevi sa plemenitom pljesni uz Roquefort pase Sauternes, ovo ne vrijedi za ostale vrste sira sa plemenitom pljesni. Slatkoca Sauternesa dobro podnosi slanost sira. Klasicna kombinacija je i Stilton sa Portom, idealno Tawny. Meki sirevi (Brie) uz njih ide suhi brugundac punog okusa k jos nedozrijelom siru dok zrelom, aromaticnom pase St-Emilion, Pinot crni, mladi Shiraz iz Australije.

Jos iz mojih favouritesa: http://www.kaeseseite.de
http://www.kaese-schweiz.com Pisati o siru a ne spomenuti svicarski fondue je propust teze vrste!



Insajder tipp Golosello zapecete u pecnici na 220 stupnjeva, pokapate sa malo balsamika- poezija! Pogotovo ako nabavite PRAVI balsamico, recimo 40-ak godina star, koji savrseno ide i uz voce....onda je to orgazmicki dozivljaj. Jesam gurman, samo takav.

Ovo je tek mali djelic onoga sto se o sirevima moze napisati...ali je eto dobar pocetak za sve one koji su tek na pragu zaljubljenosti u sireve!

- 13:41 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.02.2006.

Ferije!

Prvo cu jedan citav dan samo spavati i jesti junk hranu, naruciti cu kinesku klopu i otvoriti rascupana i u pidjami
...a onda ce mi vjerojatno dojaditi, pa cu se primiti ipak nekog posla. Uglavnom imam dva mjeseca maaalo lakseg tempa i malo vise vremena, te sam odlucila uvesti tjednu rubriku (tjednu, ako ostanem dosljedna sebi) o kozmetici, pa obraditi tematski sve sto zena mora znati kako bi bila njegovana a ne samo dekintirana i prevarena (sto ce biti ako povjeruje iskljucivo reklamama).
Nadam se kroz par mjeseci obraditi neke urbane mitove, objasniti kako nas lazu u reklamama, provjeriti je li nuzna lojalnost jednoj te istoj liniji, objasniti osnovne pojmove koje nalazite na cudotvornim teglicama, reci nesto o anti-age kozmetici, o antiaalergijskim proizvodima, o tome koja su 4 najvaznija koraka u njezi lica, konacno rascistiti s teorijom okoloocnih krema i problematicne koze, malo o uklanjanju nezeljenih dlacica, malo o estetskoj kirurgiji, malo o muskoj i djecjoj skin care, malo o njezi tijela i noktiju, malo o pravilnom nanosenju make up-a, malo o SOS savjetima kad nesto u njezi ipak podje ukrivo. Uglavnom nadam se da ce vam biti jednako gust citati kao sto je meni gust pisati o kozmetici! Ono sto pisem nije sveto pismo i mozete mi proturijeciti ali me molim vas nemojte uvjeravati u vase teorije, taman sam dovela kozu u najbolje izdanje ever i zelim vjerovati svojim teorijama baziranim na dugogoisnjem testiranju kozmetike (ima li firme unutar europe koju nisam probala???) i na ponekim strucnim knjigama. Ako ne budem odvec lijena mogla bih tematski navesti mojih 10 best buy u pojednijoj rubrici kao i one s crne liste, a na moju crnu listu dolazi recimo proizvod koji se kiti naslovom Sun Blocka, koji kosta 70 i nesto eurica a UVA zastite nema ni u tragovima!

- 14:37 - Komentari (13) - Isprintaj - #

utorak, 14.02.2006.

MOGU Jastuk-Japanoljupci PAZNJA!

za sve Japanoljupce http://www.japanselection.de jos jedna sitnica koja zivot znaci...



Tesko je opisati jer nikad nesto slicno nisam drzala u rukama. Jastuk kao da je ziv. Neke gel kuglice sluze za punjenje. Za Japan-fans prava stvar! On se toliko odusevio da sam mislila da ce ozeniti jastuk. I prevariti mene i naj dosad ljubljeni Tempur.

Ovih sam dana na sto strana pa koristim guzvu da vam prosvercam malo engleskog teksta,barem dok ne ulovim malo vise vremena....

The whole new material, Micro Polystyrene, which is known as Powder Bead was invented in Japan...

The purpose is clear: Simple, Honest Happiness

The philosophy is mindful: Feel Conscious

The outcome is phenomenal: Mogu


The Mogu cushion encourages a carefree feeling.

Hug it just once and you will never forget its unique feeling.

The secret to its squeezablility is the stretchy, smooth skin and the tiny, one of a kind Mogu powder beads. Take home your Mogu today to start feeling more relaxed and stress free. It's more than just a comfy cushion, it's a philosophy: Feel Conscious.

It's one of those squishy pillows that you can't stop squishing.

Ukoliko jedna od ovih MOGU lutaka dopadne rucica vaseg djetata, budite sigurni da ce u rekordnom roku postati jedna od omiljenih igracki za mazenje...



Evo sto novine pisu o nasem malom objektu divljenja-When people say something is “big in Japan,” they usually mean it’s either incomprehensible or so fashion-forward that it won’t hit the States for years. And even when we get it, we might not get it. So when I heard that Mogu had opened in Nolita (258 Elizabeth Street; 212-625-2444 or mogu.com) and was, yes, B.I.J., I rolled my eyes. Then I took a look. And I got it.

Mogu is an interiors store in the guise of a toy store. Its floor cushions, beanbag chairs, and pillows are filled with Styrofoam-type beads of different sizes and covered with either a stretchy Lycra-like material or a fuzzy faux fur—both in the brightest of colors, of course. Though you need to keep them away from Fido, kids of all ages will love them (the curved body pillow is especially cuddly). They’ll also love the dozens of colorful heart-, circle-, and squiggle-shaped objects piled up in large containers—whether used as a cushion or a toy, these firm, squishy playthings are addictive. Prices range from $29 for a small heart-shaped pillow to $699.95 for the Egg stool;. This is one Japanese import that might be B.I.N.Y.—Big in New York.

- 16:39 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 13.02.2006.

Slavite li godisnjice?

...na temu me inspirirala diskusija s jednog foruma...

Godisnjicu braka proslavimo ali nama je jedna druga, samo nama poznata godisnjica necega, bitnija.
Sto se poklona tice, poklanjamo si cijele godine stalno nesto, nevezano za neke datume a najljepsi poklon mi je kad odemo na jedan dan van grada i pobjegnemo od svih i recimo damo se masirati, odemo u fini restic i slicno. Tad si i predamo neke simbolicne poklone tipa neku knjigu koju si zeli ili CD ili cvijece i bombonjera (moje bombonjere kostaju kao par prosjecnih cipela, ali necemo sad sitnicariti...) nekad dobije after shave....naravno da volim dobiti pokloncic ali to moze biti bilo sto, znak paznje. Recimo neku vecer mi je nicim izazvan na jastuk stavio prekrasnu cestitku gdje je svojom rukom napisao par redova, ajmo reci poezije iako je sve samo ne poetican tip....meni takvi trenuci vise znace od sluzbenih godisnjica. Treba svaki dan slaviti
Naljutilo bi me da se samo na sluzbene datume sjeti pokloniti mi paznju, mnogo mi je draze kad se bez nekog posebnog povoda, tek tako sjeti i donese cvijet.
Sto mi znaci ako se otresa na mene 360 dana u godini a onih 5 je fin jer je godisnjica NECEGA? Nisam od zena koje su u stanju izvesti cirkus jer je zaboravio neki datum. Pa sto? Jel to znak da me ne voli? Razlog da ga kaznim, iako je 99% vremena i pazljiv i strpljiv i pun ljubavi? A kad je prije tjedan dana, nicim izazvan priredio veceru, ugasio svjetla, zapalio svijece (tocnije njih 9) stavio moj omiljeni CD i spremio nesto sto ja obozavam jesti a on uopce ne voli...da za par dana vristim po stanu jer je zaboravio neki tamo datum? No way.
Mozda cu bas ja biti ta koja ce zaboraviti neki sljedeci vazan datum? Mozda sam vec nesto zaboravila a on mi je oprostio i ne spominjuci? Mozda volim pametnog covjeka koji zna razluciti bitno od nebitnog....
Moram dodati da je dosad sve ove godine zaboravio samo jednom nesto i da...ne dao bog veceg zla ili kako bi vec Tribuson rekao. Ne patim na formu, na SADRZAJ da. Lakse je odrzavati formu nego sadrzaj...mozda bas zato joj se vecina i priklanja.

- 11:38 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 10.02.2006.

Na sto mirisete danas?

Ne podcijenite moc mirisa. Ponekad su oni upravo nasi najefikasniji vremeplovi u svijet uspomena. Mirsi bakine bijele kave Divka mirisi pecenih kestena kasna jesen i Zrinjevac...miris klora i dezificirajuceg sredstva- asocijacija na zatvoreni bazen Mladost. Neki poznati mirisi zateknu nas nespremne, zaskoce iza ugla i uzivaju u djelovanju koji ostavljaju na nepripremljene nas.

Nas nos moze razlikovati preko 10 000 razlicitih mirisa, za zivotinje je culo njuha po zivot vazno.Mirisi su sve samo ne jednostavne tvorevine. Uzmimo na primjer miris kave, sastoji se od 200-njak razlicitih kemijskih komponenti a miris ruze cak iz 500 razlicitih! Priroda se ipak pobrinula da ne budemo previse zbunjeni mnostvom mirisnih komponenti pa zato svaki predmet ima svoju nosecu komponentu.
Zgodno je pogledati koji procesi u mozgu odlucuju hocemo li nesto definirati kao MIRIS ili kao SMRAD.
Ne volim dobivati parfeme na poklon, osim od osoba koje me jako jako dobro znaju. Ono sto cu nositi na svojoj kozi je nesto jako intimno i najradije to biram sama. Za mene je to moj mali ritual. Nikad ne pomirisati vise od 2-3 a onda malo promijesati kavena zrnca koja stoje u pladnjevima svake bolje parfumerije kako bi neutralizirale ono sto nam je nos upravo pomirisao. Procistile nase osjetilo njuha.
Jos uvijek se sjecam glavobolje i potpuno "tupog" nosa koji sam imala kad sam bila u posjetu tvornici parfema u Grasseu ( jos o tome, malo nize). Dakle ritual - spricnem, secem dalje, tek nakon pola sata znam jel to miris za mene ili nije. Ne volim zurbu ni pressing, uzivam.U pravilu se dan prije nego idem pronaci kako cu mirisati sljedecih pola do godine dana tusiram obicnom vodom, ne jedem jako zacinjenu hranu, nastojim da je na meni sve frisko oprano sto je zimi malo teze s kaputom jer na vunenom kaputu znaju ostati tragovi mirisa od jucer, sto svakako kvari dojam pri biranju novog. Ujutro ne stavlja NISTA nikakav dezic, samo bezmirisni rol on.

Volim parfem kupovati ujutro, cim se parfumerija otvori i jos nije zaspricana svime i svacime, da, ovo nekome moze izgledati komplicirano ali ne zaboravite da ja u ovom ritualu uzivam. I nije mi tesko ponoviti ga 1-2 godisnje. Nemojte odmah spricati miris na zapesce, koristite one papirice i masite njima ispred svog cijenjenog nosa da se miris razvije, ne kupujte nista sljedecih par minuta, idealno barem pola sata, prvo upoznajte miris i simbiozu vas i njega. Kao sto ni u cemu ne volim partner look, dakle ne iste jakne niti iste gojzerice tako ne volim ni partnerske parfeme koje je neko vrijeme bilo IN izbacivati na trziste.
Ne razumijem ni kad se zene koje se medjusobno druze kupe iste parfeme, joj gle kak ti super mirisi, idem ga i ja kupiti. Prvo, sasvim moguce nece na njoj isto mirisati, a drugo iako ne mogu individualno mirisati osim ako sama ne muckam svoje parfeme- ipak ne mora moja prijateljica mirisati bas isto kao i ja. Cemu se jos cudim- kad netko na sebe izlije pola bocice parfema, doslovce siluje sve koji imaju tu cast proci pored te osobe, svojim mirisom.

Mislim da parfem treba uporabljavati dozirano i na nacin da ga osjetimo mi sami i osoba koja razgovara sa nama na pristojnoj udaljenosti. Sve ostalo je neukus. Mozda ne nuzno neukus ali svakako nepotrebna stvar su i mirisljavi lakovi za nokte. Da naravno da sam morala probati. Cisto da se uvjerim da nista ne propustam. Cemu se jos cudim? Kad si netko kupi krasan novi parfem i pita me kako mirisi na njemu a osoba je pusac/ica i ja ne mirisem nista osim cigarete. I kako sad da prokomentiram miris parfema kad je silovan mirisom duhana?

...... svaki parfem ima svoju pricu koja podsjeca na doba kada sam ga voljela imati na sebi ... Ne mogu sada staviti onaj koji sam u srednjoj imala (naf naf, venezia, ah ti divni dani)... mogu se sjetno nasmijesiti kada ga osjetim na nekoj osobi koja prodje kraj mene, ali sada koristim druge ...jer i parfemi su dio osobnosti koja je gradjena kroz zivot i ovaj koji sada imam je dio moga sadasnjega zivotnog trenutka i mene koja sam danas...a sutra..tko zna?!

Parfeme dijelim na ljetne i zimske a ponekad i na dnevne i nocne, s time da se nikad ali nikad nemojte naspricati parfemom koji sadrzi alkohol ako idete na jako sunce, osim sto cete sve samo ne ugodno mirisati, velika je vjerojatnost da cete dobiti pigment-fleke i poslije kriviti pilule za to.
Biram rolone kao i gelove za tusiranje po mogucnosti bez mirisa jer ne volim kad se mirisi tuku...Količina alkohola ovisi o tome izrađujete li eaux de toilette ili eaux de cologne. No što je više alkohola, a manje aromatičnih sastojaka, miris je slabijeg intenziteta i rok trajanja mu je kraći.

Vrste mjesavina: Perfume ekstrakt: 20 do 40% aromaticnih sastojaka Eau de parfum: 10 do 20% aromaticnih sastojaka Eau de toilette: 5 do 10% aromaticnih sastojaka Eau de cologne: 2 do 3% aromaticnih sastojaka
Parfem je dakako najkvalitetniji i najskuplji oblik mirisa, a umjesto da ga spricate po sebi, najbolje je lagano utisnuti tekucinu prstom na kozu. Mali savjet- mjesta na koja cete to uciniti premazite vazelinom ili nekom drugom masnijom kremom neutralnog mirisa pa tek onda stavite parfem, trajati ce duze.
Osim mjesavina razlikujemo i note:
Gornje note la tęte -Mirisi koji se osjete nekoliko minuta nakon nanosenja parfema nazivaju se povrsinske ili gornje note. Mogli bismo reci da su one odgovorne za prvi dojam o nekom parfemu.Srednje note ili srce parfema la coeur-ovi se mirisi pojavljuju u rasponu od 10 minuta do sata nakon nanonenja parfema. Bazicne note le fond-obicno se osjete tek nakon što prodje bar 30 minuta od nanosenja. 95 posto sastojaka parfema proizvode se sintetski. Posebno kreirani organski parfemi mogu se naci tek u rijetkim i iznimno skupim haute parfumerijama.

Cak ni takvi nisu garancija da nece dobiti neku alergijsku reakciju koze.

Petnaestak kilometara sjeverno od Cannesa, okruzen najpoznatijim cvjetnim nasadima na svijetu, nalazi se Grasse - svjetska prijestolnica parfema. Svi 'nosevi' svijeta dice se da su udahnuli cvjetna polja oko Grassea i usavrsili svoj dar upravo u jednom od 30-ak laboratorija koji djeluju na tom podrucju.
No sastojci za parfeme i koncentrati nisu skupi samo u Grassu. Oliver Creed, koji je svojevremeno izradjivao unikatne parfeme po posebnoj narudzbi klijenta, poput pokojne princeze Grace od Monaca, Marlene Dietrich, Natalie Wood i Ave Gardner, otkrio je da je jednom prilikom za izradu parfema platio oko 5000 funti za kilogram tibetanskog mosusa i 7000 funti za kilogram irisa. Bugarska ruza je nevjerojatno skupa, no Creed je izradjivao i parfeme koji u svom sastavu sadrze 70 posto bugarske ruze. Istina, i cijena odskace od uobicajene, ovako pojedinacno izradjen parfem kostati ce oko 4000 funti.
Taman kad sam krenula recenicu o kozmetickim dvojnicima, da obozavam pisati o kometici, sacuvati cu ipak to za drugi put. Koja krema iz DM-a je prilicno vjerna kopija nekog zvucnijeg imena sa sesterostruko visom cijenom? Ako uzmemo u obzir da obje linije posjeduje isti kóncern i malo se kuzimo u kozmeticke sastojke, usle smo im u trag!

Izdvojite li vrijeme za kupnju parfema, zapravo cete ustedjeti i na vremenu i na novcu. Umjesto niza bezveznih parfema, vasa ce privatna kolekcija sadrzavati upravo one za vas.

Ugodan vikend!

- 09:49 - Komentari (11) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.02.2006.

Karikature koje zivot znace...

Zivim u jednoj multireligionoj i multikulturalnoj drzavi. Samo na mom ulazu ima ljudi sa 4 kontinenta, iz razlicitih drzava a sasvim moguce i razlicitih religija. Ne znam i nevazno mi je.
Na sto bi licilo nase drustvo kad bi si svaki uvrijedjeni vjernik uzeo pravo unistiti tudju imovinu ili ubijati?! I kao sto je On sinoc komentirao gledajuci Johannes B. Kerner-a na zdf-u, moze sutra izaci slika Isusa kako opci s ovcom. Da, smatrati ce to neukusnim. Ali NECE zbog toga ubijati, paliti ili unistavati!
Jer biti u stanju takvo sto uciniti, bez obzira sto si uzimali kao povod- moramo imati par vijuga labavih, jel....
U mom svijetu se to zove religiozni fundamentalizam a ne-logicna i opravdana reakacija.
Reakcija-da. Ali ne ovakva! I to skoro 4 mjeseca nakon objavljivanja karikature. Sloboda medija? Tko ce se uopce usuditi nakon ovoga ista provokativnog napisati? Jel`sloboda medija kao i granice istih odredjena religijskim pogledom na poredak stvari? Jer ako je tako- kakav je to NAPREDAK modernog drustva?
A htjela sam pisati o kozmetici, nis, drugi put.....





- 08:57 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 07.02.2006.

Sto sve mozete dozivjeti na knjizevnoj veceri?

Prije nekoliko dana sam bila na knjizevnoj veceri gdje je medju ostalima svoje radove citala i Rujana Jeger i preslatki Kresimir Pintaric. Moram pohvaliti organizaciju kao i pokrovitelja koji je financirao luksuznu i kvalitetno osmisljenu ediciju Relations gdje nam na preko 185 stranica kvalitetnog tiska i zanimljivih ilustracija nase ministarstvo kulture i gradski fond Zagreba predstavljaju mlade hrvatske knjizevnike.

No da, nesto drugo sam htjela prokomentirati. Bebu, od kaze mama 2 mjeseca i 10 dana zivota! Koja je za vrijeme trajanja citanja i autore i publiku prekinula- OSAM puta grcevitim placem. Da bebe placu. To je njihov posao i s te strane sve stima.

Ali gdje je roditeljima bila pamet da bebu u vrijeme kad treba vecernju rutinu i svoj krevetic i poznato okruzje dovode u malu zagusljivu a djelomice i zapusenu prostoriju gdje barem pola publike kaslje, kise i smrca a barem jedan zeli velikodusno podijeliti svoju gripu sa nama?

Onda bi roditelji tako pustili bebu da place, autor bi prestao citati i zamolio ih da bebu odnesu van, oni bi to nevoljko ucinili i vratili se nakon 10 minuta kad bi beba zaspala. Koju je autor pokojom glasnom didaskalijom opet probudio. I opet sve ispocetka. Beba opet place. Roditelji se prave gluhi. Treba li 60 ljudi imati upropastenu vecer jer netko nije zelio platiti babysittera?
Naravno da se dolaskom bebe sve promijeni i ljudi koji to uporno negiraju i ostaju u zapusenom baru na domjenku u 23:00 navecer unatoc tome sto im vlastito dijete opet place i vjerojatno zeli samo cist zrak i tisinu, ne mogu ocekivati razumijevanje okoline. Ne mogu i gotovo. Razmisljala sam sto bih ja ucinila: po svoj prilici ostala doma, biti ce jos knjizevnih veceri (mislim da bi ih propustila sve barem prvih 6 mjeseci), druga opcija bi bila da ja ostanem doma a tata ode na veceru uzme mi materijale i isprica kak je bilo. Ili ako ne dojim, obrnuto ja odem, tata babysitta. Ili u najgorem slucaju platim babysittera.
I ne ocekujem da 60 ljudi ima razumijevanje za moje vristece dijete. Mozda u publici ima mama koje su platile babysittera i dosle ovdje da bi se barem na 2 sata ODMORILE OD PLACA KOJEG CUJU DOMA, mozda u publici ima ljudi koji ne vole djecu pa ih nisu ni ocekivali u ovom prostoru, barem ne bebe. Dakle Rujana cita sa jakim slavenskim akcentom. 15 minuta kasnije beba biva unesena natrag u prostoriju. Nakon 7 minuta mira opet plac.

Daje signal da joj ovdje nije lijepo, dakle nije lijepo nama, nije lijepo bebi- pa kome bi onda dovraga trebali uciniti uslugu????Zasto bi nas 60+ beba =61 trebalo imati toleranciju za dvoje ljudi koji ju nemaju za nas?

- 16:23 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.02.2006.

Evo sto smo napravili!







Kako bi vidjeli vecu fotku, kliknite na nju. Za mene dorucak uz ovaj pladanj dobiva sasvim novo znacenje! ;-)

- 18:31 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 03.02.2006.

Biti fit je postalo dijelom osobne higijene

Nekima je dosta biti mentalno fit, drugima je dosta biti samo fizicki fit jer u zdravom tijelu zdrav duh, jel, a onima najambicioznijima je jedino dosta kad ujedine ova dva elementa. Moram se pohvaliti da barem 4-5 mjeseci u godini spadam u grupaciju ambicioznih i tjesim se da je i to bolje nego nista. Ima ljudi koji se ne mogu prisiliti da pojedu dorucak. Mozda bi ga onda radije popili? Evo sto u pravilu doruckujem kad sam u onoj ambicioznoj fazi i za divno cudno drzi me sitim do podneva, sto klasicnom dorucku ne uspijeva bas uvijek. Eh da, mojim se ukucanima zeludac dize na neke kombinacije ali meni je fino, cini mi se zdravim i tako dugo dok sam od toga sita 4-5 sati, moji ukucani ce se patiti i dalje.
Shakovi zdravlja:
1)Banana-Kefir (treba vam multipraktik ili neki sokovnik, blender ili nesto trece, ja koristim ovo

Dakle 2 banane, 2 zlice kreme od badema, ljesnjaka ili nekih drugih orasastih plodova (nemojte pliz to zamjeniti nutellom) zdravije vam je ovakvo nesto ili Tahin.Dodajte 2 zlice meda, pola litre kefira, 1-2 zlice limunovog soka, 2 zlice usitnjenih ljesnjaka. Svaki solidan mikser ce sve fino kremasto usitniti, dodajte vaniliju (toplo preporucam onu pravu, crnu koju morate izgrebati van) i dodajte jos 200 ml mineralne. Dobili ste tako 700 ml energetske bombe koju mozete pijuckati dok se spremate na posao, pocinjete dan ili pisete blog.

2) Sirutka sa bobicama uzimte 600 grama borovnica, 2 zlice meda ili jecmenog ili kukurznog slada, pola litre sirutke, 100 grama kiselog vrhnja i na vrhu noza cimeta. Kad nemam borovnice, posluze i maline ili jagode.

3) Mamurluk-killer 500 ml Kefira, 250 grama vrhnja, tome dodati svezac persina, vlasca, 2 jabuke na kriske, netko doda i 1 mladi luk, svjezi kopar, 1 krusku. Sve ismiksati. Dodati zlicu Tabasca, mrvicu secera, 1 istisnuti limun, malo soli i papra po zelji. Mozete dio voca ako zelite zamjeniti paradajzem.

4) Powershake -2 breskve, 200 ml soka od mrkve, malo vanilinsecera, malo svjezeg mljevenog djumbira, 1 zlica limunovog soka i 1 zlica suncokretovih sjemenki.

5) Drinkmüsli- 2 banane, 2 jabuke, 2 zlice limunovog soka, 1 zlica ribanog djumbira, 300 ml mlijeka, 4 zlice meda 6 zlica zobenih pahuljica 1 zlica mijesani müsli, sve izmiksati.

Ovo su shakovi koji ce vas NAHRANITI. Kad pozelite nesto fino POPITI onda smiksajte 300 ml mlijeka, 100 punomasnog tekuceg vrhnja, 2 kugle sladoleda i barem 200 grama jagoda. I uzivajte!

Mozda se neki od vas pitaju, kako mogu mirne duse popiti ovu verziju sa sladoledom i jos k tome ponekad i 2-3 puta na dan??? Eh, radim na 30 katu. Ne koristim lift. Pa si vi mislite.

- 07:43 - Komentari (5) - Isprintaj - #

srijeda, 01.02.2006.

OSHO rides again

Ljubav je rijetka pojava. Mnogo rijedja nego sto se misli. Kako bi uopce mogli nekoga u svom centru (a ne samo na povrsini) susresti, morate uopce biti dovoljno hrabri dopustiti mu uci. Morate posatati ranjivi, aposlutno ranjivi i otvoreni. Da, to jest rizik. Nikad ne znate sto ce drugi s vama uciniti. Ima li dobre namjere? Strah je precesto tu. I zato nismo otvoreni. Ni prema sebi samima a ni prema drugima. Imate bracne parove koji su godinama jedno drugome stranci. I cim duze zive zajedno tim vise potiskuju, da, prilicno uspjesno, da su im centri onog drugog od pocetka ostali nepoznati. Vecina ljudi se stalno boji dopustiti onome drugome prodrijeti do naje najdublje tocke. Pustate druge do jedne odredjene tocke i dalje ne. Tada dolaze zidovi. I svejedno to zovete ljubavlju?!

*****************************************************************************

Ako mozete, ovog trena ove sekunde zivjeti u SADA i OVDJE i biti sretni ne sutra, ne kada sjedne placa, ne kada popravite auto, nego SADA I OVDJE tek onda ste sposobni uistinu voljeti!

*****************************************************************************

Osho smatra da velika vecina brakova nije zasnovana na principima ljubavi nego na principima drustvenog dogovora. Ugovora. Izmedju dviju individa koje se pokusaju nadmudriti, kontrolirati, dokazati emotivnu premoc, posjedovati. To nije ljubav. Nedvosmislen znak ljubavi u nasim zivotima je onaj unutarnji mir. Zadovoljstvo. Osjecaj da smo sve postigli sto smo postici htjeli. Da se sutra svijet srusi nama svejedno. Mi smo ionako vec na cilju. Ljubav nas cini praznim za sve ostale zelje. Stanje "izvan-ljubavi" je upravo ono gdje si zelite STVARI. Stvari za koje mislite da ce vas usreciti. Zelje dolaze iz nezadovoljstva kaze Osho

*****************************************************************************

Najjednostavniji i najljepsi nacin spoznati Boga je kroz Ljubav. Kad volis cijeli svijet postaje bozanstven. Tad vam je tako lako povjerovati da je ova citava Kreacija, djelo bozje.

*****************************************************************************

Ucini ljubav sadhanom. LJUBAV JE PRIRODNA RELIGIJA



Budite mudri. Bavite se manje drugima a vise sobom. Imati cete vise od zivota!

- 07:56 - Komentari (2) - Isprintaj - #