Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Na sto mirisete danas?

Ne podcijenite moc mirisa. Ponekad su oni upravo nasi najefikasniji vremeplovi u svijet uspomena. Mirsi bakine bijele kave Divka mirisi pecenih kestena kasna jesen i Zrinjevac...miris klora i dezificirajuceg sredstva- asocijacija na zatvoreni bazen Mladost. Neki poznati mirisi zateknu nas nespremne, zaskoce iza ugla i uzivaju u djelovanju koji ostavljaju na nepripremljene nas.

Nas nos moze razlikovati preko 10 000 razlicitih mirisa, za zivotinje je culo njuha po zivot vazno.Mirisi su sve samo ne jednostavne tvorevine. Uzmimo na primjer miris kave, sastoji se od 200-njak razlicitih kemijskih komponenti a miris ruze cak iz 500 razlicitih! Priroda se ipak pobrinula da ne budemo previse zbunjeni mnostvom mirisnih komponenti pa zato svaki predmet ima svoju nosecu komponentu.
Zgodno je pogledati koji procesi u mozgu odlucuju hocemo li nesto definirati kao MIRIS ili kao SMRAD.
Ne volim dobivati parfeme na poklon, osim od osoba koje me jako jako dobro znaju. Ono sto cu nositi na svojoj kozi je nesto jako intimno i najradije to biram sama. Za mene je to moj mali ritual. Nikad ne pomirisati vise od 2-3 a onda malo promijesati kavena zrnca koja stoje u pladnjevima svake bolje parfumerije kako bi neutralizirale ono sto nam je nos upravo pomirisao. Procistile nase osjetilo njuha.
Jos uvijek se sjecam glavobolje i potpuno "tupog" nosa koji sam imala kad sam bila u posjetu tvornici parfema u Grasseu ( jos o tome, malo nize). Dakle ritual - spricnem, secem dalje, tek nakon pola sata znam jel to miris za mene ili nije. Ne volim zurbu ni pressing, uzivam.U pravilu se dan prije nego idem pronaci kako cu mirisati sljedecih pola do godine dana tusiram obicnom vodom, ne jedem jako zacinjenu hranu, nastojim da je na meni sve frisko oprano sto je zimi malo teze s kaputom jer na vunenom kaputu znaju ostati tragovi mirisa od jucer, sto svakako kvari dojam pri biranju novog. Ujutro ne stavlja NISTA nikakav dezic, samo bezmirisni rol on.

Volim parfem kupovati ujutro, cim se parfumerija otvori i jos nije zaspricana svime i svacime, da, ovo nekome moze izgledati komplicirano ali ne zaboravite da ja u ovom ritualu uzivam. I nije mi tesko ponoviti ga 1-2 godisnje. Nemojte odmah spricati miris na zapesce, koristite one papirice i masite njima ispred svog cijenjenog nosa da se miris razvije, ne kupujte nista sljedecih par minuta, idealno barem pola sata, prvo upoznajte miris i simbiozu vas i njega. Kao sto ni u cemu ne volim partner look, dakle ne iste jakne niti iste gojzerice tako ne volim ni partnerske parfeme koje je neko vrijeme bilo IN izbacivati na trziste.
Ne razumijem ni kad se zene koje se medjusobno druze kupe iste parfeme, joj gle kak ti super mirisi, idem ga i ja kupiti. Prvo, sasvim moguce nece na njoj isto mirisati, a drugo iako ne mogu individualno mirisati osim ako sama ne muckam svoje parfeme- ipak ne mora moja prijateljica mirisati bas isto kao i ja. Cemu se jos cudim- kad netko na sebe izlije pola bocice parfema, doslovce siluje sve koji imaju tu cast proci pored te osobe, svojim mirisom.

Mislim da parfem treba uporabljavati dozirano i na nacin da ga osjetimo mi sami i osoba koja razgovara sa nama na pristojnoj udaljenosti. Sve ostalo je neukus. Mozda ne nuzno neukus ali svakako nepotrebna stvar su i mirisljavi lakovi za nokte. Da naravno da sam morala probati. Cisto da se uvjerim da nista ne propustam. Cemu se jos cudim? Kad si netko kupi krasan novi parfem i pita me kako mirisi na njemu a osoba je pusac/ica i ja ne mirisem nista osim cigarete. I kako sad da prokomentiram miris parfema kad je silovan mirisom duhana?

...... svaki parfem ima svoju pricu koja podsjeca na doba kada sam ga voljela imati na sebi ... Ne mogu sada staviti onaj koji sam u srednjoj imala (naf naf, venezia, ah ti divni dani)... mogu se sjetno nasmijesiti kada ga osjetim na nekoj osobi koja prodje kraj mene, ali sada koristim druge ...jer i parfemi su dio osobnosti koja je gradjena kroz zivot i ovaj koji sada imam je dio moga sadasnjega zivotnog trenutka i mene koja sam danas...a sutra..tko zna?!

Parfeme dijelim na ljetne i zimske a ponekad i na dnevne i nocne, s time da se nikad ali nikad nemojte naspricati parfemom koji sadrzi alkohol ako idete na jako sunce, osim sto cete sve samo ne ugodno mirisati, velika je vjerojatnost da cete dobiti pigment-fleke i poslije kriviti pilule za to.
Biram rolone kao i gelove za tusiranje po mogucnosti bez mirisa jer ne volim kad se mirisi tuku...Količina alkohola ovisi o tome izrađujete li eaux de toilette ili eaux de cologne. No što je više alkohola, a manje aromatičnih sastojaka, miris je slabijeg intenziteta i rok trajanja mu je kraći.

Vrste mjesavina: Perfume ekstrakt: 20 do 40% aromaticnih sastojaka Eau de parfum: 10 do 20% aromaticnih sastojaka Eau de toilette: 5 do 10% aromaticnih sastojaka Eau de cologne: 2 do 3% aromaticnih sastojaka
Parfem je dakako najkvalitetniji i najskuplji oblik mirisa, a umjesto da ga spricate po sebi, najbolje je lagano utisnuti tekucinu prstom na kozu. Mali savjet- mjesta na koja cete to uciniti premazite vazelinom ili nekom drugom masnijom kremom neutralnog mirisa pa tek onda stavite parfem, trajati ce duze.
Osim mjesavina razlikujemo i note:
Gornje note la tęte -Mirisi koji se osjete nekoliko minuta nakon nanosenja parfema nazivaju se povrsinske ili gornje note. Mogli bismo reci da su one odgovorne za prvi dojam o nekom parfemu.Srednje note ili srce parfema la coeur-ovi se mirisi pojavljuju u rasponu od 10 minuta do sata nakon nanonenja parfema. Bazicne note le fond-obicno se osjete tek nakon što prodje bar 30 minuta od nanosenja. 95 posto sastojaka parfema proizvode se sintetski. Posebno kreirani organski parfemi mogu se naci tek u rijetkim i iznimno skupim haute parfumerijama.

Cak ni takvi nisu garancija da nece dobiti neku alergijsku reakciju koze.

Petnaestak kilometara sjeverno od Cannesa, okruzen najpoznatijim cvjetnim nasadima na svijetu, nalazi se Grasse - svjetska prijestolnica parfema. Svi 'nosevi' svijeta dice se da su udahnuli cvjetna polja oko Grassea i usavrsili svoj dar upravo u jednom od 30-ak laboratorija koji djeluju na tom podrucju.
No sastojci za parfeme i koncentrati nisu skupi samo u Grassu. Oliver Creed, koji je svojevremeno izradjivao unikatne parfeme po posebnoj narudzbi klijenta, poput pokojne princeze Grace od Monaca, Marlene Dietrich, Natalie Wood i Ave Gardner, otkrio je da je jednom prilikom za izradu parfema platio oko 5000 funti za kilogram tibetanskog mosusa i 7000 funti za kilogram irisa. Bugarska ruza je nevjerojatno skupa, no Creed je izradjivao i parfeme koji u svom sastavu sadrze 70 posto bugarske ruze. Istina, i cijena odskace od uobicajene, ovako pojedinacno izradjen parfem kostati ce oko 4000 funti.
Taman kad sam krenula recenicu o kozmetickim dvojnicima, da obozavam pisati o kometici, sacuvati cu ipak to za drugi put. Koja krema iz DM-a je prilicno vjerna kopija nekog zvucnijeg imena sa sesterostruko visom cijenom? Ako uzmemo u obzir da obje linije posjeduje isti kóncern i malo se kuzimo u kozmeticke sastojke, usle smo im u trag!

Izdvojite li vrijeme za kupnju parfema, zapravo cete ustedjeti i na vremenu i na novcu. Umjesto niza bezveznih parfema, vasa ce privatna kolekcija sadrzavati upravo one za vas.

Ugodan vikend!

Post je objavljen 10.02.2006. u 09:49 sati.