JJA

nedjelja, 29.01.2006.

M. cestitke na prekrasnoj bebi!


Upravo sam primila vijest da je jedna meni jako draga osoba rodila prekrasno malo bice! Eugene dobro nam dosao!


Zelim ti puno srece i izljubi mamu!

- 21:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 27.01.2006.

Ne volim januar ni bele zimske vragove...

Balaševi su navek bili čestita familija...Nit` su robijali nit` ratovali. U Novome Sadu su dokle god dopiru crkvene knjige...U Gladnom sokaku imali su kuću sa sunčane strane, od osamsto devedeset šeste...Ondak su preko puta udarili temelj novoj sa šest pendžera...Pokojni majstor Uroš je baš pek`o dudovaču,pa mu je severni zid malo pobeg`o...Nikad skroz, hvala bogu

Pojam. Institucija.
Kako objasniti jednom strancu (a nije da ne pitaju, svakodnevno, sto to tocno slusam) tko je Djole?
Evo bas sinoc kad sam zaplesala na Balkanski Tango...kao svidja im se melodija ali cudan neki tip...
Kako docarati ona cekanja u prosincu na slovenskoj granici kad nas vrli hdz-ovci nisu htjeli pustiti preko grane, nas izdajce domovine da nam tamo "netko peva" umjesto da svoju pripadnost domovini manifestiramo tako da se dobrovoljno damo terorizirati folk zvukovima novokomponiranih kreatura?

Kako objasniti onaj feeling kad u srcu Slovenije, u koncertnoj dvorani od 10 000 nas, ima nekih 5-6 slovenaca, kad se granice i godine istope u jedan jedini prekrasan osjecaj- tu smo, ne damo se! (pa nek se srusi... pravi Djoletovci ce znati sto ovo znaci....PA NEK SE SRUSI

Zao mi je narode! Ne mogu to OBJASNITI. Ne zelim. Tko zna zna....

*********************************************************************

Obeco sam da cu makar za bestiju...
Da cu naci lepsu, bolju i vestiju...
Nemeskinju... Gospodicnu... Ni po cemu tebi slicnu...
Obeco sam srca teska... Obeco sam... Al jebesga...


*********************************************************************


I ona...koja me najvise boli a opet ni za sto je ne bi dala

Kao rani mraz

Dolmom idu majski svatovi... Nisu moji nego bratovi...
To da je bratas mladji od mene... Vise niko ni ne spomene...

Svi redom pregli bele pegaze... Da djurdjevak uz put ne gaze...
Tamburasa tri fijakera... Sram ga bilo kogod zakera...


Oprosti mi... Moja rano rana...
Oprosti mi... Sreco bogomdana...
Bez reci si na basamak stala...
A na moj zivot ta je tvoja tuga pala...
Kao pokora... Kao rani mraz...

Gledala me jedna ista Ti... ja sam jos i mogo pristati...
Al srce...
Ono se ko jare opire... Retko ko do njega dopire...

Oprosti mi... Moja rano rana...
Oprosti mi... Sreco bogomdana...
Pod nebom je ognjeno i snezno
Al malo sta jos ume da ubije nezno...
Da ne primetis... Kao rani mraz...

Poljem idu svatovi... Svatovi su bratovi...
Mlada prava partija... Lepsa neg bogatija...
Poljem zice strucaju... Momci uvis pucaju...
Muzika ne zastaje... Sa dusom se rastaje...

*************************************************************************

Nemojte Djoleta samo slusati, citajte Dodir svile, Jedan od onih zivota....

Za sve neznalice mozda za pocetak malim koracima u svijet velikih

Kad mi stigne sanduk sa omiljenim knjigama iz Hrvatske, napisati cu ovdje najdraze odlomke iz jedne knjige, moram, to sam duzna sebi.Za danas, iz Dodira svile

"...Prelistao sam silne knjige nadajući se da će Tajna samo zasjati medu stranicama, kao presovani listak staniola, prelistao sam silne oblake, grickajući onu sladunjavu travku koja raste jedino u podnožju Mladosti, slušao sam šta zbore Pametni, poturao ogledalce pred Opsenare, loveći Rešenje u njihovim obrnutim likovima, a onda sam preplivao čak na drugu obalu Čekanja, i tek otud video da su crkve mudrosti tamo odakle dolazim... Srećom njihovi vrhovi dizali su se iznad šume vremena dovoljno visoko da se po njima dalje orijentišem..." "...I na poslednjoj ploči nisu stigli dalje od toga da prepišu imena muzičara, i dami još jednom zamere što sam onako uvlakački pevao Titu, u martu sedamdeset i osme... Čujem da kolege nisu?
Zašto? Nisu ih zvali?
Ma, godine su prošle pune muka i svima njima, svi su oni stajali mirno dok zbori Tito, da bi posle sve brže i brže letele njihove krampe, samo što se to zataškalo.
Ali neću dalje da denunciram, ko mi je uostalom kriv, moje pesme se naprosto duže pamte, šta god da im je tema, u tome je jedini nesporazum... Savest mi je, znači, čista?
O, koješta. Naravno da nije... Da su se svi ti bucovi koji mi zameraju na podilaženju i udvoravanju, samo malo spustili ispod površine po kojoj plove, mogli su se pošteno zabaviti sa "Triput sam video Tita", to je tek nezamisliva ljiga... I ja sam video Tita maršala... Legendu tu... lobodotvorca...Čoveka tog... Druga i borca...
Tada sam ja video Tita drugi put... Ma, što bi rekao Makijaveli, mala Jovana je imala pet meseci i ja sam bio spreman da napišem i "Triput sam video feldmaršala Geringa", samo da na dva dana klisnem iz kasarne i vidim moju devojčicu i njenu lepu mamu."

....


"...Momak koji mi je preprečio put kad sam se uvredeno uputio niz hol, učinio je to gipkošcu koja me je iznenadila. Ima stamenih tipova za koje se kaže da ih je lakše preskočiti nego obići, ovaj je bio od onih koje ne možeš ni preskočiti ni obići, a opet se kretao mačje meko, i pričao bibliotekarski tiho... - Đorde? Nemoj nas razočarati... Prevalili smo dug put da te vidimo... Nosio je riđu bradu, kratak kaput i kariranu košulju, i prateći njegov pogled ugledao sam u prikrajku još nekolicinu Istih Takvih, koji su mi ćutke klimnuli glavama...-Mi smo rudari iz Labina... Puno te slušamo... Ti si Naš, to znaš? O, sveca mu...
Pišući pesme uvek sam gledao u nebo, čičkao stihove sa oblacima, pticama i zvezdama, a negde duboko pod zemljom, sa tri planine na leđima, neki Dobri Divovi su slušali pijanu ispovest Vase Ladačkog, žalili za nesretnim Stevom Čenejcem i čekali da Protina Kći promakne lavirintom hodnika, rasipajući latice krina kao dijamante za sobom..."
"... Slavio se moj dvadeseti rođendan, svi su se okupili kao za svetac, i tek mnogo godina kasnije sam shvatio da je to bio moj prećutni ispraćaj u Svet Velikih. Rođendani odraslih nisu se u našem kalendaru obeležavali crvenim slovima i nijednog narednog jedanaestog maja nisu mi doneli onu odurnu tortu od ananasa, ali to je definitivno najmanja šteta...Znate l' pricu o Vasi Ladačkom? I ja sam je tek onomad čuo... Niko nije vrisnuo.
Zažmurio sam, misleći da ću tako samo sebi prigušiti svetlo, ali i ostali su se začas primirili na svojim mestima zagledani u film koji se projektovao iz rupe na gitari... Čak i oni slični njemu...Kada razmisle o svemu..Kažu da je bio...Čudna sorta...Dugo nisam digao pogled, a ipak sam bio prvi koji ga je digao. Pre toga me nikad nisu čuli kako sviram, nisu znali ni da pomalo komponujem, bilo im je poznato,
štaviše, da sam svojeglav i vetropirast, da sam najuren iz škole, a opet me niko nije ni pitao čija bi to pesma mogla biti, kao da su je od mene godinama očekivali...Izgleda da su ipak tajno verovali u mene...Ali, eto... Nisu baš umeli da pokažu...-Bože, Jovice...ja i ne znam da ovaj naš Đoliško tako lepo peva?...""... - Hm, da... Gitara je raštimovana... Sad je poplava tih molskih pesmica Baš smo jednu istu ovakvu radili za festival... Neda, Miljenko i Dario... Iz Rijeke... Čuli ste za tu grupu? Dosta teško može da se prati ovaj tekst... Konfuzno je... Taj španski ritam opterećuje refren... Ko ševi onu crnu? Priznajem da sam bio šokiran, skoro kao onda kad sam otkrio da Deda Mraz nosi pantalone i cipele moga tate... - Molim? - Ovu crnu što peva s tobom... Je l' to ti peglaš?I pre i posle toga Producent i ja smo bili "na vi", to je bio jedini slučaj da mi se
obratio sa "ti", ali po mom pogledu je u momentu zaključio da sa mnom moraš biti jako "na ti" da bi mi postavio takvo pitanje..- Dobro... Harmonski je, znači potpuno predvidivo... Šablon, običan... Ali nije samo to... Melodija je monotona... Učinili biste sebi medveđu uslugu da to snimite... Bolje se držite pisanja tekstova... To vam sasvim dobro ide... Ne sećam se ni da li sam se zahvalio čoveku na dragocenim savetima. Ta monotona, konfuzna molska pesmica, zvala se, inače "Oprosti mi Catherine", i bandoglavo sam učinio sebi medveđu uslugu, snimivši je nešto kasnije...".


***********************************************************************

Sinoc je netko svirao ove stvari u jednom njemackom clubu samo za mene. To su trenuci koji se pamte. Hvala mu sto mi je na tren dao osjecaj biti DOMA. Hvala mu.

Da u pravu ste, ovo je moj najduzi tekst ovdje. Svakome prema zasluzi jel...

- 11:37 - Komentari (8) - Isprintaj - #

srijeda, 25.01.2006.

HELP, IMAM PREMALE USI!!!

Oh da, prvo sam dobila zu mp3 player one male slusalice bobice ih ja zovem i kad bih vozila bicikl stalno bi padale, otisla sam u specijalizirani ducan i pitala da li mozda sto radim krivo? Ne-kazu, imate premale usne skoljke.

Koja sreca! Zamislite da mi je rekao da slucajno imam premalu guzu ili bokove, mislim odmah bi se ubedirala ne?!

Na nagovor jedne prijateljice kupim ja (nije beg cicija jel) one sportske slusalice i dobro, vec to stoji bolje ali avaj kad potrcim...opet u ducan pitam pa sto sad radim krivo? I pazi ovu dijagnozu- ne samo da imate premale usne skoljke nego imate generalno premale usi pa nemate za sto zakvaciti one kao vjesalice. I sto sad? Hoce li smisliti neke guzicne slusalice jerbo tamo bi mjesto za zakvaciti mogla mirne duse i iznajmiti.

Vasa malouha JJA

- 08:12 - Komentari (6) - Isprintaj - #

utorak, 24.01.2006.

KAKO USTANOVITI JESTE LI SPREMNI IMATI DJECU?



Drek-test:
Premažite trosjed i zastore Nutellom. Stavite komad svježe ribe iza trosjeda i ostavite ga tamo cijelo ljeto.

Igračke-test:

Nabavite sanduk od 150 litara s Lego-kockama (kao nadomjestak mogu poslužiti veći vijci i matice). Zamolite nekog prijatelja ili prijateljicu da to razbaca po cijelom stanu. Povezite si oči i probajte dospjeti do kuhinje ili zahoda a da ne pisnete (inače bi mogli probuditi dijete)

Dućan-test:
Posudite od nekoga 1-2 manje životinje. Posebno se za tu svrhu preporučuju koze. Povedite ih kod slijedeće posjete dućanu sa sobom. Pustite ih da slobodno trče, ali ih pokušajte cijelo vrijeme držati na oku i na kraju platite što su pojele ili potrgale.

Oblačenje-test:
Nabavite veću živu lignju. Pokušajte je ugurati u omanju vrećicu. Provjerite da li su stvarno svi kraci u vrećici.

Hranjenje-test:

Nabavite veliku plastičnu šalicu. Napunite je do pola s vodom i objesite duljom špagom na strop pa zaljuljajte. Pokušajte žličicom stavljati gusti Čokolino u šalicu dok izvodite figure kao da ste avion ili vjetrenjača. Nakon što ste cijeli Čokolino prebacili u ljuljajuću šalicu prospite sadržaj šalice na što je moguće veću površinu. Ostanite mirni.

Noćni test:

1. Pripreme: napunite jastučnicu s 3-4 kilograma vlažnog pijeska.
2. U 18 sati počnite s napunjenom jastučnicom poskakivati po stanu. Pritom je morate ljuljati lijevo-desno. To treba izdržati do 21 sat.
3. Položite zatim napunjenu jastučnicu u krevet i namjestite budilicu na 2 sata ujutro.
4. U 2 sata ustanite i ponovo nosajte jastučnicu po stanu do 3 sata. Za promjenu pjevajte pri tom neke uspavanke.
5. Namjestite budilicu na 5 sati i ponovite postupak pod 4. Pokušajte se sjetiti nekih drugih uspavanki.
6. Namjestite budilicu na 7 sati. Ustanite i spremite doručak.
7. Ponavljajte to iz noći u noć, najmanje 3 godine.
8. Ostanite do kraja hrabri.

Vrtić-test:
Uzmite kutiju od jaja. Uzmite škare i vodene boje i pretvorite kutiju od jaja u krokodila. Uzmite rolu klozet papira i napravite od nje svjećice za bor. Pokušajte od celofana uz pomoć selotejpa napravit Eiffelov toranj. Puno uspjeha!

Auto-test:
Prodajte postojeći auto i kupite novi Renault-Kangoo. Uzmite čokoladni sladoled i stavite ga u pretinac. Ostavite ga tamo! Uzmite novčić 20 lipa i ugurajte ga u radio. Razmrvite obiteljsko pakiranje nekog keksa na zadnjem sjedalu. Izgrebite škarama vrata auta.

Tjelesna podobnost (za žene):
Uzmite oveću vreću graha i pričvrstite je na trbuh. Nakon što ostane pričvrsćena devet mjeseci, ispraznite grah, a vreću ostavite visjeti.

Financijska podobnost (za muške):
Idite u banku i potpišite trajni nalog da vam plaća idućih 20-30 godina odlazi na razne račune: ispočetka radnji s igračkama, dućana s Kinder-jajima, a kasnije za kupnju domaćih životinja, skupljanje naljepnica od šibica itd.

Završni test:
Pronađite par s malim djetetom. Dijelite im dobre savjete na teme: disciplina, strpljenje, tolerantnost, učenje na korištenje lonke, maniri za stolom. Pravite što više pametnih prijedloga. Pričajte o važnosti konzekventnog odgoja i uživajte u tome. To vam je i tako posljednji put da imate te dobre savjete jer će uskoro doći vaše potomstvo. Za pretpostaviti je da vam je to i posljednji put da vidite taj par.

I to je kraj testa.
Ako ste test izdržali - puno radosti u pravljenju djece!

izvor:nadjeno u internetskim bespucima, zavoljeno odmah




- 08:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.01.2006.

ŠTO JE MEDITACIJA?

Iz njegove narandjaste knjige:

Meditacija je stanje bez uma. Meditacija je stanje čiste svijesti bez ikakvog sadržaja. Obično je vaš um prepun otpadaka, baš kao kad je ogledalo prekriveno prašinom. Um je stalno u prometu: misli se kreću, težnje su u pokretu, sjećanja se kreću, ambicije se kreću - sve je to u stalnom prometu. Jedan dan unutra, drugi dan vani. Čak i kada si u snu tvoje misli neprestno rade, to su snovi. To su razmišljanja; to je i dalje briga i jad. To je priprema za naredni dan, neko podzemlje u tebi radi.


Takvo stanje nije meditacija./

Upravo njegova suprotnost je meditacija. Kada nema prometa tada i razmišljanje prestaje, misli se ne kreću, težnje se ne pokreću, ti si potpuno tih - upravo ta stišanost je meditacija. U toj tihosti istina se spoznaje, nikako drugačije!

Meditacija je stanje bez misli. Ti ne možeš otkriti meditaciju pomoću uma. Um teži da ovjekoveči sebe. Ti ćeš naći meditaciju samo ako ostaviš misli po strani, ako budeš "hladan", indiferentan, skriven od misli, a promatrati kako misli prolaze, ne poistovjećivati se sa time, ne misliti "ja sam to".

Meditacija je svjesnost da "ja sam" nije um. Kada svijest prodre dublje u tebe, tada malo po malo počnu nadolaziti neki trenuci - trenuci tišine, trenuci čistog prostora, trenuci prozračnosti, trenuci kada se ništa ne kreće u tebi i kada je sve mirno./ U takvim mirnim trenucima ćeš spoznati ko si, spoznati ćeš tajnu ovog bistovanja.



Dolazi dan, dan velikog blaženstva, kada će meditacija postati tvoje prirodno stanje. Misli su nešto neprirodno, to nikada ne može postati tvoje prirodno stanje. Kada nema misli, tada smo jedino opušteni. No, to smo izgubili, izgubili smo rajsko blaženstvo. Ali to se može i povratiti.

Samo pogledaj u oči djeteta, tamo ćeš vidjeti nevjerovatnu tišinu, bezazlenost.

Svako dijete dolazi na svijet sa meditativnim stanjem ali brzo biva uvedeno u društvenu igru - biva naučen kako misliti, kako da kalkulirati, biti razuman, kako se samodokazivati; ono mora učiti riječi, jezike, koncepcije. Tako, malo po malo, ono gubi vezu sa vlastitom bezazlenošću. Ono biva zatrovano, otrovano od strane društva, biva jedan koristan mehanizam. Ono tako više nije čovjek.

Sve što je potrebno je da taj prostor ponovo zadobijemo. Ti si poznavao to i prije, zato si bio iznenađen kada si po prvi put spoznao meditaciju - neko vrlo poznato osjećanje se rodilo, kao da je to već i ranije bilo. To je istina - poznavao si to i prije ali si to zaboravio. Dijamant je izgubljen u gomili smeća. Ali ako bi to smeće razgrnuo, ponovo bi našao taj dijamant - to je samo tvoje. To zapravo nikada ne može biti izgubljeno, to samo može biti zaboravljeno.




Mi smo rođeni kao meditanti, a onda smo naučili puteve uma. Ali naša prava priroda ostaje negdje skrivena duboko u nama kao neka podvodna struja. Bilo kog dan, bilo kada, ako se malo potrudiš ti ćeš otkriti da tvoj izvor i dalje teče – teče izvor svježe vode.

Najveća radost u životu je da to otkriješ.






- 08:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 22.01.2006.

OSHO again

Sinoc se nalumpala, jutros se naspavala, pojela vruca jaja sa sunkom spremljena i servirana sa vrucom kavom u krevet....ah zasto nije vikend svaki dan????

Uglavnom, kad sam sita onda sam i filozofski nastrojena:

OSHO je prosvijetljeni mistik, covjek koji je spoznao Sebe u najdubljem smislu spiritualne budnosti. Osim toga, On je poznat kao jedan od najprovokativnijih i najorginalnijih umova dvadesetog stoljeca. Osho se prosvijetlio 1953, u dvadeset prvoj godini zivota, jos dok je bio student. Od tada, njegov trud je bio usmjeren prema sirenju svog uvida drugima kako bi i oni mogli ostvariti vlastiti preobrazaj.
Pocetkom 1970. Osho pocinje inicirati duhovne tragaoce u neo-sanijas, revolucionarni oblik afirmacije zivota. Potom na tisuce ljudi iz cijelog svijeta pocinju dolaziti u Oshovu komunu u Punu dozivjeti Njegovo prisustvo, cuti njegova predavanja i biti inicirani u sanijas.

Oshova vizija premoscava istocnjacko poimanje meditacije i zapadnjacki pragmatizmom i samopomoc.
Po njemu, spiritualnost ne proistice iz odricanja od svijeta i bijega u hramove ili samostane vec u dovodjenju kvalitetne meditacije u svakodnevne zivotne aktivnosti.Osho je napustio tijelo 19. sijecnja 1990, ali njegovo meditativno polje energije koje je ostalo u Osho Internacionalnoj komuni u Puni, i njegovim meditacionim centrima sirom svijeta, i dalje privlaci ljude iz cijelog svijeta.

Zapravo, sada dolazi znatno više duhovnih tragalaca nego dok je Osho bio prisutan.

Meditacija smijehom....citam dalje i uzivam....do sljedeceg citanja, grli vas JJA

- 13:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 20.01.2006.

OSHO

Sto znaci OSHO? Nacin zivota, meditacija, put u sebe? Vise o tome ovih dana, kad zavrsim citanje jedne od najboljih knjiga koje sam EVER dobila u ruke!

Dotad informirajte se ovdje



The BOOK OF UNDERSTANDING - Creating Your Own Path to Freedom
BODY MIND BALANCING Using Your Mind to Heal Your Body



And once you know how to be silent, how to be thoughtless, how to be in a state of no time, no mind, you experience such orgasmic joy, which has nothing to do with sex, it has such purity and such innocence.

- 11:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.01.2006.

COSMETIC COP ili sto kozmeticke kompanije ne zele da znate o kozmetici!



Sto kazete na to da platite kremu 50-ak eura, nadu u teglici krasnog dizajna sa cistim retinolom jer ste vi eto nasjeli bas toj, retinolskoj, reklami. I onda u trenutku inspiracije ili dosade, nebitno, idete citati listu sastojaka I shvatite da u toj kremi NEMA retinola. Iako nosi retinolsko ime?!

Cinjenica je da vecina zena zeli biti zavedena tim malim slatkim bocicama, i sama posjedujem nekoliko primjeraka koji se kite svjetskim imenima ali se ne zelim zavaravati da sam time kupila cudo.

Kupila sam malo luksuza a luksuz volim.

I tako dugo dok ne zavaravam samu sebe, to je u redu.

No neke lazi koje nam kozmeticka industrija prodaje ne samo da su jadne nego su i opasne za zdravlje. Kao kad vam Chanel proda kremu sa SPF-om za potpuno pomladjivanje koze (da, da ima zena koje jos uvijek u to vjeruju) i vi to platite kao par vrlo vrlo solidnih cipela a ne provjeravate sto stoji iza takve izjave jer hej firma takvog formata vam ne bi lagala! Ili mozda bi???

Uglavnom ne pogledavsi, ne znate da ta kremica nema UVA zastitu ( sto je mnogo opasnije nego da recimo nema UVB zastitu,jer se posljedice toga vide tek kasnije ali su nepovratne) i da imate potpuno pravo biti ljuti jer za te novce ocekujete ne samo osnovnu njegu nego nesto POSEBNO ali kad osnove nedostaju, sto reci?!?!

Ili cudesni sastojak Obagi Nu-Derm kozm. linije je Complex 272 koji je necete vjerovati obican saponin!

Metodom pokusaja i pogresaka, te citanjem knjiga i casopisa koji nista NE PRODAJU radeci godinama svoje crne i bijele liste, radim sve manje pogresaka u kupnji, sve zadovoljnija sam kupljenima te koza mi izgleda sve bolje.

Novac ustedjen jer nisam kupila Guerlain ili La Prairie kremu, ulozim u kvalitetne suncane naocale ili izlazak u cabaret, naime mene pomladuje i to!


Mnoge zene zele vjerovati oglasima. I to je u redu. No ono sto mene daleko vise zabavlja je znati procitati skrivene poruke koje takve reklame salju. Zapravo vas i ne lazu previse jer znaju da bi takva laz bila skupa nego vam pricaju bajke koje je prije toga provjerio njihov odvjetnicki tim….dakle koza vam se MOZE pomladiti za 3 tjedna do toliko i toliko posto. Moze ali i ne mora.

Ili - klinicki testirano. Da i? Malo tko govori o rezultatima tih testiranja a oni su bitniji od cinjenice da li je nesto testirano ili ne a jos manje njih ce vam reci kome su dali zapravo u nalog ta testiranja, naime sve je kupivo pa tako i znanstvenici- koji dobiju par desetaka tisuca eura za svoje istrazivanje pod uvjetom da rezultati budu takvi i takvi.

Cak ne moraju ni falsificirati rezultate samo se koncentriraju na segment istrazivanja za koji aprirori znaju da ce potvrditi od firme unaprijed zadane hipoteze. No to vam jos uvijek nista ne govori o ucinkovitosti proizvoda. To je kao kad Dr. Perricone izda knjigu u kojoj na znanstveni nacin dokazuje ucinkovitost-koga ili cega- svoje kozmeticke linije. Da nije tuzno bilo bi smijesno!



Ucinite uslugu sebi i svojoj kozi i investirajte 20 dolara u knjigu Don't Go to the Cosmetics Counter Without Me, u nesto sto ce vam ustedjeti na stotine istih-ali jos vaznije- sacuvati vasu kozu od opasnih eksperimenata.


- 10:59 - Komentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 18.01.2006.

FlyLady's Eleven Commandments

Za one kojima je 31 koraka previse i koji zele crash tecaj prije nego smognu snage i vremena za one fine nijanse

1.Keep your sink clean and shiny.


2.Get dressed every morning, even if you don’t feel like it. Don’t forget your lace-up shoes.


3.Do your morning and before bedtime routine everyday.


4.Don’t allow yourself to be sidetracked by the computer.


5.Pick up after yourself. If you get it out, put it away.


6.Don’t try to do two projects at once. ONE JOB AT A TIME.


7.Don’t pull out more than you can put back in one hour.


8.Do something for yourself everyday, maybe every morning and night.


9.Work as fast as you can to get the job done. This will give you more time to play later.


10.Smile even when you don’t feel like it. It is contagious. Make your mind up to be happy and you will be.


11.Don’t forget to laugh everyday. Pamper yourself, you deserve it!

tocke 5, 6 i 7 jos uvjezbavam

- 15:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 17.01.2006.

FLYLADY


Program kojim cete nauciti FLY-ing ili finally loving yourself.U pravilu program gdje cete zu manje vremena nego sto vam treba sad napraviti vise i biti bolje volje.

To help Families get organized.

We will establish new habits and develop daily routines!No Whining allowed.

Jedan od clanova pise o njoj:

"This is FlyLady's with her special way of weaving housecleaning tips with homespun humor and daily musings about life. She has a no-nonsense approach to getting your house and your life in order. She mixes housekeeping advice with insights about life and love and anything else that is on her mind."

Onda se nadjete kako izmedju Remindersa i Zona i Testimonialsa obavite te dosadne rutinske stvari a da niste ni primjetili.

FLYing lessons start with having you shine your kitchen sink, then progress to helping you establish evening, morning and weekly routines. Daily e-mails suggest a brief decluttering or deep-cleaning task for the zone of your home you are concentrating on that week. Each week, you switch zones.

Nakon sto sam sljedila program oko pola godine i bila vrlo zadovoljna rezultatima, priustila sam si njene Sink Reflections
Osnovni alati te

Program se uci u 31 korak pocevsi sa


Ovdje mozete citati kako polako dan za danom ucimo korake -zajedno jer tako je lakse-forumski kutak za flylady

Rijeci koje cete koristiti u letenju : hot spot, room recue, morning und evening routine, declutter, 15 Minutes Task, you are never behind, purple puddles, Control Journal, Baba Steps

"This is the beauty of FLYing! As we are loving ourselves we don't need to be punished for getting sidetracked. All we have to do is jump back in where we are and keep going forward. So what if we missed a day! It is not the end of the world. It is just one day." ~ FlyLady

ARE YOU READY TO FLY?

- 11:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 14.01.2006.

DIE GROSSE STILLE

Jedna zanimljiva mlada Zagrepcanka s kojom se dopisujem ukazala mi je na ovaj neobican rad, tu istu sam upoznala na jednom Forumu-kojeg nosim u jako ruznom sjecanju ali dobra stvar u svemu tome je sto sam tamo upoznala nekoliko prekrasnih osoba, s kojima sam se skuzila i nastavila prijateljstvo mimo tracerskih kuloara. Dakle M. ovo je za tebe

Die Grande Chartreuse, maticni samostan legendarnih Karthäuserordens-a http://www.chartreux.org/en/frame.html ,u francuskim Alpama. Velika tisina je film sniman s one strane zidina, redatelj je cekao preko 10 godina na dozvolu za snimanje a kada ju je napon dobio, smio je iskljucivo on uvesti kameru iza vrata samostana. 6 mjeseci je zivio s njima u tisini, preduvjet nikakvo umjetno svjetlo, umjetan zvuk. Jedino sredstvo komunikacije su ploce s tekstovima.

Ukolko se odlucite na gledanje ovog filma ceka vas gotovo tri sata Tisine. Ponavljanja. Ritma. Cijeli film je nijema meditacija o zivotu u samostanu u njegovoj najciscoj formi. Nikakva muzika osim pjeva molitvi,nikakvi intervjui, kometari ili dodatni materijal. Samo vrijeme koje prolazi, godisnja doba koja se smjenjuju i stalno ponavlajuci element – molitva. Film o svijesti, postojanju i o ljudima koji su svoj zivotni cilj u punoj jasnoci posvetili Bogu.

Kontemplacija.

Putovanje u tisinu.




Pitala sam se kako to izgleda pogledati takav film u kinu. Da li je publika zaista tih 160 minuta mirna i TIHA? Koliko mracno ce biti prilikom sluzenja misa u potpuno tamnom prostoru crkve? Hocu li moci prepoznati obrise ljudi, osjecaje, emocije?
Ovo je bilo putovanje u jedan drugaciji svijet. Daleko od buke, bjestavila i egizbicionizma. Sto znaci vrijeme za nekoga tko zna da nece nikad vise napustiti zidine ovog samostana?




Sto je to svakidasnjica kad iz dana u dan iz tjedna u tjedan iz godine u godinu dan nalikuje danu i jedino sto se kroz vrijeme krece je upravo molitva?
Sto je molitva? Sto je samostan? Sto je COVJEK?





- 15:26 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.01.2006.

ebay

Moram li zapravo ista reci ? Vecini nas je ova butiga manje vise poznata. Manje vise koristena i manje vise puta odusevljeno uzviknuto drei, zwei, eins MEINS!!!!!!



Uz napomenu da kupujem samo nove i orginal zapakirane stvari, da ne kupujem kozmetiku tamo jer ne znam kako je bila skladistena, pod zadnje sam postala vesela vlasnica LED diodne lampe za bicikl kupljene za 3,00 eura dok ista u specijaliziranom ducanu u kvartu kosta oko 35 eura, naravno na ebayu sam dobila i racun i garanciju. Odusevljena ovim pothvatom a i nije da malo vjezbam (imam oko 150 pozitivnih ocjena) sljedece na redu su bile sportske slusalice za mp3 player. One koje mi konacno NECE ispadati dok vozim bicikl ili trcim. Marka Sony, orginal zapakirane, nove platila 15 eura u ducanu kostaju 40 eura. Na tom istom ebayu sam prodala neke stvari za koje sam bila uvjerena da ih nitko nece kupiti dok- eh zivot je pun iznenadnjea- netko je to sve kupio za tri puta vecu svotu nego kojoj sam se uopce smjela nadati!

Ovdje mozete naci sve od auta do dizajerskog stola direkt iz tvornice za pisljivih 4000 eura do prekrasne vintage tunike kao i cokolade iz Japana. Sve udaljeno samo jednim pritiskom misa. Pazite na ocjene ljudi od kojih kupujete i kojima prodajete!

Pazite da vam adrenalin, onaj, aukcijski ne skoci kao meni pa bidate samo da bi bilo vase a sekundu kasnije se budite i pitate zasto ste upravo kupili 20 pari istih crnih carapa i uvjeravate bolju polovicu da mu bas ta boja super stoji!
Ovdje mozete naici na entuzijaste poput mene koji traze nesto sto nigdje drugdje nema kao i firme koje uz klasicne ducane provode i e-business i ovdje prodaju tri puta vise nego s one strane ekrana.
Mozete naci teskog shunda i nevjerojatnih ponuda kao kad sam ja bidala na dvije karte Riverdance-a orginal i dobila ih za pisljivih 20 eura, dok je samo jedna karta u prodaji bila 90 eura! Mozete posjetiti prave shopping mallove u rukama poduzetnih pojedinaca a mozete i kupiti macka u vreci, zavisi kako vam je, jel grah pao.

Mozete kupiti robice za klince od mexxa, esprita do oshkosha sve novo a u pola cijene, mozete kupiti prekrasan rucno radjeni nakit s prednoscu sto nije precijenjen kao neki,a ne slazu ga od kopija i staklenih perlica kilo za 20 kuna nego od pravog murano stakla te vam nece naplatiti duplu postarinu sve poradi vlastite neinformiranosti.



Pogadjate, ovaj ironican komentar se odnosi na osobe cijih saka kao i novcanika te amaterizma su dopale neke meni jako drage osobe. I zaklele se-nikad vise.








Mozda vam u vasu rustikalnu kuhinju jos samo fali stara zeljezna pegla i nju cete povoljno naci na ebayu




Mozda vas zavede opis ove navodno moderne lampe!?



Ili pozelite prodati svojih 150 razlicitih limenki manje vise gaziranih pica. I dobijete za to 60 eura?! I jos ih ne morate sami nositi u reciklazno dvoriste....




- 09:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 04.01.2006.

Cuga za sve!!!

Dogodilo mi se danas nesto prekrasno! Nesto sto vec dugo vremena zelim. Netko tamo gore me cini mi se, puno voli....
Idem se veseliti a za vas


- 18:41 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 03.01.2006.

Da li rastete sa vasom djecom?

Ili ih pustate da rastu sami , dok ste vi zabavljeni nekim drugim, zivotno vaznijim stvarima?
Ciscenjem, kuhanjem, surfanjem, prezivljavanjem?

Susrela sam se nekoliko puta sa teorijom stay at home mama-gdje sve majke koje rade, cine nesto lose svojoj djeci a one koje odabiru ostati kod kuce- cine sve za svoje dijete. Onda sam pogledala zivuce primjere oko sebe- jedna majka koja radi 40 sati tjedno ALI svaku slobodnu minutu provede s djetetom u parku, na podu, uz plastelin zu vodene boje i drugu mamu- koja 5-6 sati na dan surfa, gleda TV ili se bavi svojim gustima. Ne igra se s djetetom jer dijete se "najbolje igra samo". Ne radi s njim nista kreativno- jer njeno dijete "to ne voli". Ona to zna. Iako nije ni probala.
Prestala sam ici na takve kave na kojima se ja igram s njenim djetetom a ona meni prodaje teoriju da se dijete najradije igra samo. A dijete kao da je Bog ugledalo, kad mu se netko pridruzi u igri.

Ponekad je slucaj da upravo stay at home mame imaju manje vremena?! i zivaca za svoju djecu a ove druge gonjene griznjom savijesti daju 150% sebe kako bi djetetu nadoknadile vrijeme dok ih nije bilo. Nista nije crno bijelo...sve su to varijante.
Naravno da ima majki koje rade i zbog toga zanemaruju djecu i naravno da ima majki koje su kod kuce i koje na prekrasan nacin uce djecu o zivotu i svijetu istodobno im dopustajuci da i sami ponesto nauce, iz vlastitog iskustva.
Vlastite djece nemam tako da su ovo puka teoretska nagadjanja ali posudim tudju, onoliko cesto koliko mi to obaveze dozvoljavaju. Najcesce na 2-3 cijela dana.
Tada radimo ono sto oni zele, a gotovo uvijek zele raditi nesto rukama.




Bilo to ukrasavanje porculanskih salica





ove dvije su iz mog doma i mogu se misom povecati

Bilo to radjenje nakita kao neki dan, bilo to slaganje trodimenzionalnih cvjetova i zmajeva bilo to oblikovanje malih covjeculjaka od tijesta....
Uglavnom ja sam od nedavno ponosna vlasnica najljepse staklene orglice koju sam ikada posjedovala- zasto najljepse- jer su je oni napravili :-)




Naj sljedeci projekt, kupiti kod slijepaca krasne jednostavne drvene posluzavnike i onda ih ukrasiti, dorucak u krevetu ce naravno za mene dobiti sasvim novo znacenje!




Nakon toga slijedi slaganje ukrasnih kutija za sitnice koje zivot znace, malo mozaika i puno maste





Do tad ce vec doci proljece pa cemo se dati inspirirati prirodom

Djeca su dar zivota. Razmislite zastanite na tren-sto cete danas ZAJEDNO s vasim malisanima raditi? Gledati tv? Brinuti da ih na vrijeme pospremite na spavanje? Ili cete zajedno uroniti ruke u boje i pustiti dijete u vama da bude najbolji drug u igri onima koje najvise volite?

p.s. kao sto ste primjetili, kod mene necete citati sto sam odlucila ove godine, koji dio svoje licnosti cu remodelirati kako bi zadovoljio neke forme (cije uopce?) taj dio sam ostavila u procesu odrastanja. U medjuvrmeenu znam- jedino bitno je sada i ovdje. I vec jesam sve sto zelim biti. Sada cu uzivati u tome. U tome ime, gasim comp za danas i posvecujem se real life-u. S one strane ekrana me ipak ceka netko- tko nema cijene i kome necu skrto odbrojavati minute koje mu kao milodar dajem a i sebe sa njima. S njim cu biti rastrosna. U svakom pogledu!

- 19:57 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.01.2006.

OHRIDSKO JEZERO i jos ponesto

Meni posebno drag i vazan kraj, zasto tocno, neka ostane i nesto malo tajne medju nama...uglavnom-moj cilj sljedeceg boravka u inozemstvu- radnih 2 tjedna te jos dva neradnih. Najstarije jezero u Europi i jedno od najstarijih u svijetu. Jezera Ohrid i Mala i Velika Prespa nalaze se na konfliktnom podrucju izmedju triju drzava-Albanije, Makedonije i Grcke. Jezera su pod zastitom UNESCO-a i svjetski spomenici prirode. Najveci dio jezera pripada Makedoniji, Visoka starost kao i oligotropski elementi nude jedinstvenu floru i faunu.



Reklo bi se, idealan okvir za ekonomski razvoj jedne od najsiromasnijih regija Europe. Eko turizam kao izlaz iz ekonomske krize?
U zemlji planina, jezera, obicno gostoprimivih i ljubaznih stanovnika, prilicno dobre hrane i vrelih ljetnih mjeseci, turizam bi trebao biti vodeci faktor ove zemlje. Ipak, ništa ne slijedi logiku.
Ono sto malo njih zna je tuzna cinjenica da jezero umire. Polako ali sigurno.



Rast stanovnistva, pogotovo u obalnim dijelovima siromasne Albanije, lose ili nikako rijeseno pitanje odvodnih voda koje linijom manje otpora otpustaju u jezero su samo neki od cimbenika koji ubijaju jezero. Ono isto jezero koje cuva neke vrste riba koje postoje iskljucivo ovdje na cijelom svijetu kao i neke biljke koje kad unistimo na Ohridu, unistili smo zadnje primjerke s nase planete.
Ovaj muzej zivucih fosila usporediv mozda jedino sa Tanganjika jezerom u istocnoj Africi-mozda upravo gubi svu svoju bioraznolikost jer nadlezni ne mogu odluciti sto je vaznije- trule politicke institucije, prazna drzavana blagajna, konfliktne etnicke predodzbe.

Investicija ima, neki od najjacih svjetskih investitora ulazu- odrzivih rezultata nema- zasto nema? U koje to tocno projekte ulazu i ciju korist zele time ostvariti?





Ali, Ohrid ima mnogo više za ponuditi. Na njegovim obalama nalazi se grad koji je ime dobio po jezeru, osnovan prije više od 24 stoljeca. Nastao je na ruševinama rimskog grada Lichnidosa. Gotovo na svakom cošku grada nalazi se po crkva velike kulturno-umjetnicke vrijednosti (a nastavljaju graditi i nove). Ovaj grad bio je sjedište barem jednog Carstva i jedne Crkve. Da ne spominjem prvo sveuciliste slavenskog svijeta, kojeg je osnovao poznatiji svetac od dvojice koji su rodeni u Ohridu, sveti Klement.
Vec 42 godine u Ohridu se održava ljetni festival "Ohridsko Leto", na kome gostuju glazbenici iz citavog svijeta, posebno izvodaci klasicne glazbe.

U Ohridu se od 12. do 20. kolovoza ne živi se samo od muzike. Tu su i mnogobrojne kazalisne predstave. Koje se odrzavaju u amfiteatru koji ima 5000 sjedecih mjesta, a koji je, prema mišljenju strucnjaka, jedan od najakusticnijih u svijetu.
Kulturni turizam nažalost nije narocito razvijen u Makedoniji. To je tužna konstatacija, obzirom da bi Makedonija imala mnogo toga za ponuditi. Izmedu ostaloga, tu se nalaze brojne nekropole, a proces njihovog otkrivanja stalno napreduje. Duž ceste koja povezuje Skoplje i Ohrid, preko Bitole, nailazimo na tri nekropole. Nekropolu Skupi, potom nekropolu Stobi te nekropolu Heraclea Lynkestis.
Mogucnost za nekoga ko se želi baviti kulturnim turizmom jest posjeta pravnoslavnim manastirima. A oni se svi, bez iznimke, nalaze u veoma sugestivnim predjelima.
Uz manastire je moguce prenociti, što ne košta mnogo, cak ni za makedonske standarde, te je djelimicno moguce i sudjelovati u nekim trenucima manastirskog života. Ako je potrebno izdvojiti jedan od njih-manastir svetog Jovana Bigorskog, koji se nalazi u kanjonu rijeke Radike. Ikone ovog manastira ubrajaju se medu najvažnija djela rezbarije u citavom podrucju Balkana.

Za one koji zele upoznati i ostatak Makedonije-festival prilicnog znacaja, koji se održava u Skoplju vec više od dvadeset godina, jeste "Skopsko Leto". Konceptualno je slican festivalu u Ohridu, a sacinjen je od niza malih povezanih festivala, kao što je na primjer OffFest, muzicki festival sa gostima iz citavoga svijeta, festival bluza i rok muzike.
Prava dragocjenost za ljubitelje tradicionalne muzike jeste Festival muzike i tradicionalnih instrumenata "Pace Atanasovski" koji se održava prvog tjedna lipnja u Dolneni, selu nedaleko od Prilepa. Na njemu sudjeluju muzicari koji dolaze iz citave Makedonije koji se susrecu u prirodnom amfiteatru u blizini sela. Ako vam ni ovo nije dovoljno, možete posjetiti "Ilindenski Denovi", reviju narodnih muzickih i plesnih grupa iz Bitola. Revija se održava 2. kolovoza, na godišnjicu narodne pobune protiv otomanskih okupatora. Okupljanje koje takoder ne treba propustiti jeste Balkan Festival narodnih plesova koji se održava u Ohridu u kolovozu.

Tradicija, barem prividno, ljeti igra bitnu ulogu u kulturnom makedonskom životu. Vjeorojatno najpoznatiji dogadaj jeste "Galicka Svadba", koji se održava u istoimenom selu u zapadnoj Makedoniji krajem srpnja. Parovi iz citave države kandidiraju se kako bi postali par koji ce imati cast da bude vjencan tijekom ovog spektakla.
Naravno, treba biti odjeven na što je moguce tradicionalniji nacin. Izbor uvijek pada na parove sa sela, ali ponekad je to mjesto upražnjeno, jer selo Galicnik nema mnogo stanovnika. Mještani ovog sela poznati su kao vrsni graditelji.
Jedan od problema kulturnog turizma Makedonije jeste upravo njegova koncentriranost, barem u ljetnom periodu, duž obala Ohridskog jezera. A to implicira da su mnoge postojece mogucnosti djelimicno razasute na publiku koju više zanima dugotrajno kupanje i suncanje...

Ali dosta više sa kulturom. Razgovarajmo o odgovornom turizmu.
"Što??!" najcešci je odgovor sugovornika kojeg upitamo o odgovornom turizmu. Ovdje je taj termin potpuno nepoznat, a, koliko ja znam, nitko nije ni pokušao da ga uvede u upotrebu. Ali, dragi putnice, nisu sve nade izgubljene. Nešto je slicno uvedeno u "lijepa stara vremena" socijalizma. Zvalo se "seoski turizam": ideja je bila da se domacinima placa nocenje i hrana, te da im se potom pomaže u njihovom svakodnevnom poslu. No, ovo nikad nije imalo velikog uspjeha, zato što su i sami seljani malo obradivali vlastitu zemlju i nije bilo mnogo posla. Danas bi problem mogao biti nešto drugaciji. Nezaposlenost je toliko velika da bi rada željni turista mogao trpjeti ne baš miroljubive reakcije od strane lokalne radne snage. Još veci problem predstavlja cinjenica da su sela gotovo napuštena. Najcešce tu živi pokoji par staraca koji bi mogli ipak biti zanimljivi, ako ništa onda sa antropološkog stanovišta. Ostale su zone vec urbanizirane i industrijalizirane.

To ne znaci da se i mimo Ohrida necete moci zabaviti tijekom makedonskog ljeta. Mjesto koje bi preporucila jesu planine Bistra, gdje se nalazi i jezero, mnogo cistog zraka i gdje, ako želite, možete pomoci lokalnim pastirima da vode stado, muzu stoku i rade sir. A, kad vec govorimo o tome, nema nicega boljeg od ovih lokalnih sireva.

Dakle, do vidjenja na Ohridu jer

Dojdi vo Makedonija i srceto e ti ostane tuka







- 09:59 - Komentari (3) - Isprintaj - #