Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Da li rastete sa vasom djecom?

Ili ih pustate da rastu sami , dok ste vi zabavljeni nekim drugim, zivotno vaznijim stvarima?
Ciscenjem, kuhanjem, surfanjem, prezivljavanjem?

Susrela sam se nekoliko puta sa teorijom stay at home mama-gdje sve majke koje rade, cine nesto lose svojoj djeci a one koje odabiru ostati kod kuce- cine sve za svoje dijete. Onda sam pogledala zivuce primjere oko sebe- jedna majka koja radi 40 sati tjedno ALI svaku slobodnu minutu provede s djetetom u parku, na podu, uz plastelin zu vodene boje i drugu mamu- koja 5-6 sati na dan surfa, gleda TV ili se bavi svojim gustima. Ne igra se s djetetom jer dijete se "najbolje igra samo". Ne radi s njim nista kreativno- jer njeno dijete "to ne voli". Ona to zna. Iako nije ni probala.
Prestala sam ici na takve kave na kojima se ja igram s njenim djetetom a ona meni prodaje teoriju da se dijete najradije igra samo. A dijete kao da je Bog ugledalo, kad mu se netko pridruzi u igri.

Ponekad je slucaj da upravo stay at home mame imaju manje vremena?! i zivaca za svoju djecu a ove druge gonjene griznjom savijesti daju 150% sebe kako bi djetetu nadoknadile vrijeme dok ih nije bilo. Nista nije crno bijelo...sve su to varijante.
Naravno da ima majki koje rade i zbog toga zanemaruju djecu i naravno da ima majki koje su kod kuce i koje na prekrasan nacin uce djecu o zivotu i svijetu istodobno im dopustajuci da i sami ponesto nauce, iz vlastitog iskustva.
Vlastite djece nemam tako da su ovo puka teoretska nagadjanja ali posudim tudju, onoliko cesto koliko mi to obaveze dozvoljavaju. Najcesce na 2-3 cijela dana.
Tada radimo ono sto oni zele, a gotovo uvijek zele raditi nesto rukama.




Bilo to ukrasavanje porculanskih salica





ove dvije su iz mog doma i mogu se misom povecati

Bilo to radjenje nakita kao neki dan, bilo to slaganje trodimenzionalnih cvjetova i zmajeva bilo to oblikovanje malih covjeculjaka od tijesta....
Uglavnom ja sam od nedavno ponosna vlasnica najljepse staklene orglice koju sam ikada posjedovala- zasto najljepse- jer su je oni napravili :-)




Naj sljedeci projekt, kupiti kod slijepaca krasne jednostavne drvene posluzavnike i onda ih ukrasiti, dorucak u krevetu ce naravno za mene dobiti sasvim novo znacenje!




Nakon toga slijedi slaganje ukrasnih kutija za sitnice koje zivot znace, malo mozaika i puno maste





Do tad ce vec doci proljece pa cemo se dati inspirirati prirodom

Djeca su dar zivota. Razmislite zastanite na tren-sto cete danas ZAJEDNO s vasim malisanima raditi? Gledati tv? Brinuti da ih na vrijeme pospremite na spavanje? Ili cete zajedno uroniti ruke u boje i pustiti dijete u vama da bude najbolji drug u igri onima koje najvise volite?

p.s. kao sto ste primjetili, kod mene necete citati sto sam odlucila ove godine, koji dio svoje licnosti cu remodelirati kako bi zadovoljio neke forme (cije uopce?) taj dio sam ostavila u procesu odrastanja. U medjuvrmeenu znam- jedino bitno je sada i ovdje. I vec jesam sve sto zelim biti. Sada cu uzivati u tome. U tome ime, gasim comp za danas i posvecujem se real life-u. S one strane ekrana me ipak ceka netko- tko nema cijene i kome necu skrto odbrojavati minute koje mu kao milodar dajem a i sebe sa njima. S njim cu biti rastrosna. U svakom pogledu!



Post je objavljen 03.01.2006. u 19:57 sati.