Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Kozmetika petkom

...iznimnim slucajem cetvrtkom, jer sam sutra previse leteca...

Zamisljeno kao stalna kolumna (recimo da zasad mislim na 15-ak nastavaka a moguce da ce ih biti jos)...jednom tjedno



Jos jedna od zena koje su zavedene, a priznajte moje dame, mi bivamo rado zavedene, dakle zavedene krasnim teglicama, jos krasnijim mirisima i naravno nadnaravno krasnim reklamama. Nakon sto ta zavedenost prodje a svaka zavedenost i zanesenost ima rok trajanja zar ne - pocinjemo se pitati sto smo to zapravo kupile?

Nesto sto ce nam pomoci da izgledamo bolje, nesto sto ce zaustaviti godine na nasem licu ili smo i opet nasjele na malo iluzije u sarenom papiru?


Sto samo po sebi nije lose, ukoliko nas ta iluzija ne zavede na krivi trag pa umjesto da se njegujemo zapravo ostecujemo svoju kozu. I to za skupe novce! Za pocetak cu pokusati objasniti kako kozmeticka industrija funkcionira. Kako s mnogo diplomaticnosti formuliraju reklame za koje poslije nikad ne odgovaraju na sudu. Kako vam ucinkovitost svojih proizvoda recimo dokazuju klinickim studijama. Sto uopce nije tesko dokazati. Netko meni jako blizak radi u toj bransi i kad laboratorij dobije radni zadatak da dokaze ucinkovitost te i te supstance, velika je vjerojatnost da ce to biti u stanju i uciniti. No, to je sve samo ne znanstveni proces, to je cista manipulacija istrazivanja. Recimo klasican primjer je gdje pola lica premazu alkoholom i izmjere pH vrijednosti a drugu ne premazu alkoholom nego nekom odredjenom kremom i onda kazu da je ta krema povecala vlaznost koze za 150%! Da li su koristili druge kreme usporedbe radi? Ne.
Da vam sapnem nesto, SVAKA krema ce u takvim uvjetima dovesti do poboljsane teksture koze. To je kao da mjerite koliko se mozete napiti ako pijete sampanjac i ako ga ne pijete?!? Znaci ne znate (niti ce vam u reklami reci) tko je narucio i platio studiju. Recimo mozete uzeti bilo koju kozu, ocistiti je alkoholom i staviti recimo Balea kremu na to, vlaznost koze ce porasti! Ili sjednite u kadu punu vode i tako se namacite pola sata i koza ce postati (trenutno ali ipak) 500% vlaznija...znaci pravilne studije bi bile one komparative, gdje bi se testirale razlicite kreme a ne varijanta ima kreme, nema kreme. Ujedno ako narucena istrazivanja ispadu lose, mislite li da ce vam to reci u reklami?
Isto tako mnogi counteri pogotovo po parfumerijama imaju krasno dizajnirane, na skupom papiru tiskane brosure s grafickim prikazima koze prije i poslije. Na to obicno okidam, a ako sam bas lose volje znam zlobno ispitati prodavacicu da mi objasni skice i cekam da se smota...samo zato sto nesto izgleda znanstveno ne znaci da to zaista i je. Zasto to radim? Da spustim na zemlju osobe koje nas obicne kupce i smrtnike gledaju s visoka kad udjemo u parfumeriju a o kozmetici imaju tri puta manje pojma od nekih od nas. Sto samo po sebi nije zlocin.
Ali je zlocin kad to neznanje sakrivaju bahatoscu. Mala slikica od prije par godina, ulazim u jednu zapadnu parfumeriju, vidi se da sam stranac, trazim jedan odredjeni proizvod na engleskom (mjesto radnje, mali svicarski gradic) i kazu mi nema toga. Ja pa kako, zasto, otkad?! Kao pa jos nismo dobili jer je to nesto tek izaslo? Pokusavam sakriti uzas u ocima i objasnjavat da ta Payot stvarcica postoji vec nekoliko godina, nije nova. Dama i dalje tvrdi da ona valjda zna sto se ovdje nudi ja sam krivo zapamtila reklamu. Jer tamo odakle ja dolazim samo bljestavih zapadnih reklama ima jel, proizvoda ne. Bezobrazno zaobilazim prodavaciu, posezem sa bocicom iza njenih ledja i pogadjate to je proizvod za koji je tvrdila da ne postoji . Gledam prodavacicu koja bi radije pojela proizvod nego ga meni prodala.
Isto tako, jednom prilikom sam bila ponosna vlasnica ne tako jeftine kozm. linije za osjetljivu kozu koja je stvar samo ucinila jos gorom! Kasnije su mi objasnili da nista drugo nisam ni mogla ocekivati kad je drugi sastojak (drugi po kolicini) bio alkohol. Nije svaki alkohol stetan niti svaki isususje kozu ali to su vec nijanse kojima cu vas zamarati u naprednom stupnju. ;-) Ili recimo cujete reklamu koja it sounds too good to be true pa ako zvuci tako, onda i jest tako! Po pravilima nekog fair playa bi kozm. firme trebale izlistati listu sastojaka po zastupljenosti istog u proizvodu, po principu first comes the biggest, zato i voda jest uvijek pri gornjem vrhu sastojaka. Kao pobornica bio ili organske hrane i jedna od onih koja je testirala sve (o.k. sve vece) bio europske kozmeticke linije mogu reci da nema takve stvari kao sto je 100% BIO.
Tj. takvu stvar mozete smuckati doma i molim vas potrosite ju u roku od 48 sati, sve ostalo su zivuce bakterije koje u toj formi ne zelite nanositi na kozu. Znaci i 100% BIO kozmeticki proizvod ima konzervanse i stabilizatore i dobro tako!
Sto je o.k. kad znate da to zapravo jest dobra vijest. Naravno rijeci poput natural, organic, bio nam sugeriraju da je nesto sigurnije i pouzdanije od konvencionalnog proizvoda. Sto vam nece reci je da neke biljke i to prilicno zastupljene u kozmetici jesu najgori iritanti i alergeni. Za vecinu firmi "natural" znaci da ima dosta bilja u proizvodu ali jos uvijek ne znaci jel to bilje organski uzgojeno i jel aposlutno blago za vasu kozu. Recimo ja koristim trenutno za preko dana jedan krasan lagani osvjezavajuci ma prekrasan lavera tekuci puder ali vidjevsi listu sastojaka ne razumijem zasto ga zovu 100% prirodnim kad je pun kemijskih spojeva. Naravno da reklame imaju ucinka, inace ne bi kompanije trosile 2/3 prihoda na reklamu a 1/3 na istrazivanje inovativnih proizvoda. Ako se ne potrudite shvatiti kako reklame funcioniraju uvijek iznova cete kupovati pogresnu kremu i koristiti svoje lice kao poligon za eksperimentiranje. A koza pamti ;-) I naravno da ima odlicnih bio proizvoda i njih cemo i spomenuti, samo malo kasnije...
Ili kad povjerujete samo zato jel neka celebrity xy reklamira proizvod da je dobar?! Pa cak da zaista i koristi taj proiozvod, tko kaze da imate istu kozu kao ta osoba? Isti nacin zivota (oh to sigurno). Jel zaista vjerujete da odredjena celebrity reklamira recimo Estee Lauder samo zato jer ga VOLI? Ili zato jer je potpisala ugovor? Ti modeli su izabrani zato jer izgledaju prekrasno a Estee Lauderu je sasvim nebitno kojom kremom se privatno mazu . Mozda se svejedno odlucite kupiti kremu s reklame ali radije se vodite SASTAVOM kreme nego onime, tko ju reklamira.
Sastav je naime jedina stvar u cijelom ovom businessu - koja NE LAZE.
Najvise zrtava pada kad se dodje na temu kremica protiv bora, popularno nazvanih anti aging. I svake sezone kupujete novu cudotvornu kremicu iako deseci onih prije njih nisu funkcionirale. Jer da jesu, estetski kirurzi bi ostali bez posla. Mislim tko ce ici pod noz ako se mogu namazati necime navecer i ujutro izgledai mjesec dana mladje, jer pa valjda me linda iz reklame ne laze??? Da stvar bude bolja iako znamo da sunceve zrake jesu najgori neprijatelj mladolikog izgleda koze, sve te silne i ne bas jeftine kremice protiv bora nemaju (vecina njih) cak ni SPF!


Kako vas onde misle zastiti od starenja?


Teuta me inspirirala da spomenem maslinovo ulje. Da, ono njeguje kozu ali NEMA SPF –Sun Protection Factor . Vjerojatno cu sada razocarati sve pobornike preplanulog tena i maslinovog ulja ali ako se suncate samo stiteci se tim uljem, ne stitite se od nicega i upravo provocirate dubinska i trajna ostecenja koze. Svaka ali SVAKA promjena boje koze je znak da je ostarila i to brze nego sto bi da smo se sunca klonili. Kozmetika na bazi citrusa, pogotovo za lice, oh sigurno ce vas osvjeziti i da iritirati kozu (iritacije se dogadjaju cak i ako nisu golim okom vidljive) ali koga briga, bitno da smo mi osvjezeni, ne? Ili kad vam krema obeca izravati "povrsinke bore" a ne kazu vam da ukoliko to kremi zaista podje za rukom, to u pravilu nisu bile bore nego suha koza, a suha koza namazana bilo cime sto sadrzi malo masnoce i vlage djeluje PORAVNANO. Ali ne trajno. Ako se sutra umijete i ne stavite nista i tad iza toga, vase cudom nestale "bore" ce se opet pojaviti. Ili kad vam prodaju kremu punu vitamina i minerala iako oni ne djeluju isto kad se unesu na povrsinu koze ili kad se uzmu u namirnici. Laicima mozes prodati skoro sve a velika vecina nas i jesu laici jer tko se ima vremena svime baviti profesionalno? Ili vremena ili volje?

Tak, nadam se da ovo deziluzioniranje nije previse boljelo, sljedeci put me citajte na temu 10 NE u kozmetici, kako i zasto doktori prodaju kozmetiku te polagani uvod u kozm. sastojke, malo o glicerinu, malo o hormonima u kozmetici, kinetinu, lanolinu....i svemu ostalom sto vam na teglicama zvuci kao znanstvena fantastika a ako vec tako zvuci onda mora biti dobro. Ili ne?

Dotad, pazite se i uzivajte!






- 16:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #
Ohoo....pa ti si nas zaista sada mnogime tome naučila i posavjetovala. Jako su to dobri i korisni savjeti, medena. Hvala ti na tome. Ujedno ti se zahvaljujem na lijepom komentaru i naravno, da se s njime slažem. I ja tako mislim i znam da neću promijeniti mišljenje u vezi toga. Pusica i topli pozdrav, medena. Cmokkkk. (teuta 24.02.2006. 16:53)

Da, pokushavaju te damice glumiti nivo, nesvjesne svoje gluposti cesto...Jednom sam jednu tuku vozala pola sata. Pocela mi je pametnovati oko jedne kolekcije, a ja sam ju beskrajno vozala i vozala i vozala ubacujuci imena Lorealovih proizvoda. Dama ne bi ni trepnula i samo bi rekla: "Da, trenutno nemamo to, ali stize iduci tjedan." i ne shvacajuci shto joj radim. Imam prilicno losh ten shto je vishe genetski problem i pokushavala sam dosta toga, ali bezuspjeshno. Iz nekog cudnog razloga mi anti age kremice iziritiraju vec postojeca zarishta na licu i onda krenu akne...Osobno me mladolik izgled ne asocira na ljepotu i njegovanost, tako da me nije strah borica, ali me nervira moj "sirast" ten i ta zarishta. Djeluje jako neuredno, pa se damice okuraze...Jednoj sam zacepila usta kad mi je krenula pametnovati: "Zashto ti, prodavacica s diplomom koja dokazuje da si procitala tri i pol broshure tiskane u svrhu reklame, smatrash da mozesh rijeshiti problem moje koze. Problem koji do sada nisu uspjeli rijeshiti 3 dermatologa, dva plasticna kirurga i more lijecnika i kozmetickih salona, te hrpa kremica za koje niti znash da postoje ili cemu sluze?". Odgovor: "Oprostite, nisam znala da znate toliko.". ????? Shto je najgore: ja uopce ne znam puno..... :( Uzela sam svoju kremu s police sama i otishla ka kasi uplatiti. Nisam cak bila niti ljuta. Pokushajte izbjeci anti age proizvode u radnjama, pa cete vidjet koliko cesto vam ih pokushavaju nametnuti...U iscekivanju narednog petka, pozdrav! (mish misho 25.02.2006. 11:37)

mish misho- izbjegavaj anti age krmeice, napisati cu jedan put zasto ti pogorsavaju stvar ;-) (jja 25.02.2006. 18:26)

Cekam! :))) ( 27.02.2006. 21:33)



Post je objavljen 23.02.2006. u 16:13 sati.