Jagodarije https://blog.dnevnik.hr/jagoda-radojcic

subota, 27.02.2010.

Padom do suočavanja s realnošću



Nedavno pristigli statistički podaci za decembar 2009. potvrdili su strahovanja o nastavku trenda pada prometa u trgovini na malo, koji je započeo prije petnaest mjeseci: u odnosu na isti mjesec 2008. godine, promet je niži za 12,1 posto dok je u posljednjem tromjesečju prošle godine to bilo 14,4 posto. U cijeloj prošlog godini promet u maloprodaji je smanjen za 15,3 posto. Pri tome je najsnažnije pala prodaja motornih vozila (58,1 posto), a upravo je taj segment u godinama prije krize bio jedan od najvažnijih generatora rasta potrošnje. Pad i potrošnja proizvoda koji spadaju u skupinu 'diskrecijskih' proizvoda, poput električnih aparata za kućanstvo (-17,3 posto), namještaja (-11,5 posto), ali i kod odjeće i obuće (-6,3 posto). Ove će godine najznačajniji utjecaj na osobnu potrošnju stizati s tržišta rada. Naime, domaće je tržište rada reagiralo s određenim vremenskim odmakom, pa je osjetniji rast nezaposlenosti zabilježen tek u drugoj polovici prošle godine.

Broj nezaposlenih u drugoj polovici 2009. godine, odnosno od početka srpnja prošle godine, kada je Jadranka Kosor preuzela čelno mjesto u Vladi, porastao je s 247.147 na 291.545. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje broj nezaposlenih osoba je veći za 44.398. Zavod je danas svečano objavio vijest da je broj nezaposlenih premašio 300 hiljada, dok analitičari procjenjuju bi se do kraja godine njihov broj mogao popeti do 360 tisuća. Na tržištu rada već dulje vrijeme vladaju nepovoljni trendovi, pa se očekuje da će današnje izvješće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazati da je i u prosincu prošle godine broj nezaposlenih znatno porastao. Porast broja nezaposlenih se posljednja dva mjeseca znatno ubrzao: stopa nezaposlenosti u prosincu dosegnula je 16,7 posto, dok je u studenome bila 16,1 posto, što je njezina najviša razina od travnja 2007. godine. Stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini raste od kolovoza prošle godine. Samo je u prosincu ukinuto između 7.000 i 11.000 radnih mjesta. Osim uobičajenog porasta nezaposlenosti tokom zimskih mjeseci i recesija je učinila svoje. Kretanja u realnom sektoru pokazuju nastavak nepovoljnih trendova, koji primoravaju poslodavce na racionalizaciju poslovanja i rezanje troškova. Očekuje se da bi do relativne stabilizacije tržišta rada moglo doći koncem ove i početkom slijedeće godine.

U isto vrijeme, koncem 2009. godine ubrzao se i realan pad neto plaća, što je posljedica rasta nezaposlenosti, uvođenja kriznog poreza i jačanja inflatornih pritisaka. Bez obzira na strukturne slabosti hrvatskog tržišta rada, rast nezaposlenosti vjerojatno će stvarati pritiske na pad plaća tokom ove godine. U sadašnjim je okolnostima teško očekivati prijevremeno ukidanje kriznog poreza koje bi smanjilo pritiske na pad neto plaća.

Disbanans između rashoda i ostvarenih prihoda budžeta središnje države ostat će na visokoj razini tokom cijele 2010., što će dodatno smanjiti manevarski prostor za kreatore fiskalne politike. Istovremeno, kapaciteti porezne administracije ne dozvoljavaju brzu i efikasnu implementaciju novih rješenja u poreznom sustavu, koji bi težili pravednijem poreznom opterećenju uz manje negativnih utjecaja na privrednu aktivnost privatnog sektora. Očekivani rast cijena energenata i sirovina će rezultirati i nešto snažnijim rastom cijena u ovoj godini, bez obzira na pritiske na pad domaćih cijena dobara i usluga uslijed niske potražnje. Osim energenata, porast cijena se očekuje i kod ostalih administrativno utvrđenih cijena (osobito komunalnih usluga), što će dodatno smanjiti dohodak i tako stvoriti pritisak na daljnji pad potražnje za trajnim dobrima.

Zbog porasta neizvjesnosti kućanstva će i dalje smanjivati zaduženost tokom cijele godine. Uz to, relativna visoka zaduženost kućanstava onemogućiti će porast potrošnje i on neće biti generiran porastom kredita već će ovisiti prvenstveno o porastu zaposlenosti i plaća. Po procjenama domaćih analitičara, tek privrednim padom koji Hrvatskoj predstoji u ovoj godini, zemlja će se početi suočiti sa svijetom realnosti koji nije nimalo ružičast.

27.02.2010. u 21:55 • 1 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.