Jagodarije https://blog.dnevnik.hr/jagoda-radojcic

nedjelja, 18.01.2015.

Magija spasa



Nakon što završite fakultet s prosječnom ocjenom 4,85, postdiplomski studij i uspijete dobiti diplomu o potpunom poznavanju tri jezika do razine 8. stupnja, dok čekate u redu na Zavodu za zapošljavanje, vjerojatno razmišljate o mogućnosti odlaska iz „mile i napaćene Croatije“. Ono, u stilu: vi odlazite, a voljena domovina od tuge za vama cvili, čupa kose, trga haljine i valja se po pepelu domaćeg ognjišta kao u grčkim tragedijama, a vi odlučno stupate u tuđinu, vedra čela i s čvrstom nakanom da ćete im svima pokazati. Šanse za posao su vam, budimo realni, apsolutno minimalne (trebali ste na to ranije misliti i upisati se u neku od stranačkih mladeži, ali sada je kasno lupati se po glavi), roditelji su vam tzv. „običnjaci“ na krhkoj mjesečnoj plaći, šanse za dobitak na lotu su realno vrlo male iako redovito igrate, mogućnost da se stanje u zemlji radikalno poboljša nabolje u narednih 20-ak godina, upravljali njom „lijevi“ ili „desni“, su sasvim teoretske prirode. Mislite da ste se svakodnevnim javljanjem na nevjerojatne oglase, apliciranjem, slanjem vlastitih CV-a približili cilju? Ne budite naivni. Uobičajeni postupci uvijek daju uobičajene rezultate. U takvim bezizlaznim situacijama naši su se preci od pamtivijeka utjecali nadnaravnim silama.

Zamislite mogućnost da u nekom relativno jednostavnom magijskom ritualu zakopate u zemlju 100 kuna, a za dvije minute otkopate 200; potom nacrtate tri koncentrična kruga i u središte opet zakopate tih 200 kuna pa otkopate 400. Za sat vremena otkopavanja i zakopavanja, brat-bratu, možete si priskrbiti bar milijun kuna, a tom svoticom bi se moglo sasvim pristojno poživjeti godinu dana. Ukoliko vam kojim slučajem uzmanjka novca, vi jednostavno zakopate, nacrtate krugove, otkopate – i puf! Riješili ste problem.

Čini vam se nemoguće? Riječ je o jednom od uzgrednih djelovanja čarobne biljke s čovjekolikim korijenom – mandragore. Njena su magijska svojstva poznata od najranijih vremena. Stari Židovi su vjerovali da daruje ženama plodnost, Stari Arapi su je zvali „vražjom jabukom“ (vjerojatno zbog otrovnih plodova veličine lješnjaka), u Starom Egiptu je mandragora bila osobito cijenjena, a o tome svjedoči i činjenica da su njeni crteži česti motiv na odjeći faraona i njegove obitelji. Posebna se pažnja pridavala vađenju korijena biljke koji često ima oblik ljudskog tijela, dakako, ovisno o mašti promatrača. Plinije Stariji o tome piše: „Oni koji beru mandragoru moraju osobito paziti da im vjetar ne puše u lice. Mačem opisuju tri kruga oko nje, potom je vade iz zemlje okrenuvši se prema zalazu.“

Osobitu vrijednost dobila je mandragora u srednjovjekovnoj magiji pa je u procesima protiv vještica, već i samo posjedovanje ove biljke automatski podrazumijevalo kaznu spaljivanjem (u isto vrijeme neki su istaknuti crkveni oci proučavali njena otrovna, ljekovita i duhovna svojstva, ali to je sasvim druga priča, jer, kazano je: što je dozvoljeno Jupiteru, nije volu). Sve do konca 18. stoljeća vjerovalo se kako mandragora potječe od sperme obješenog čovjeka. U procesu protiv francuske nacionalne junakinje i kasnije svetice Ivane Orleanske, jedna od optužbi engleskih okupacijskih vlasti glasila je - posjedovanje mandragore. Ova čudesna biljka, osobito njen korijen, koristila se u nekoliko stotina različitih magijskih rituala od Bliskog istoka do dalekog Sjevera Europe.

Umjesto besplodnog čekanja u redovima pred burzom ili naivnog očekivanja da će vam društvo pomoći u rješavanju vaše egzistencije, a prije konačnog odlaska iz domovine, probajte nešto sasvim drugačije, osobito kad znate da uobičajeni načini daju u pravilu očekivane rezultate. Ruku na srce, mnogo su vam veće šanse da vam magijski rituali s mandragorom pomognu da se dočepate posla i koliko-toliko sigurne egzistencije, negoli država, crkva, politika, kojekakve udruge. Nisu oni tu zbog vaše već radi svoje koristi i njima je postojeći sustav optimalan. Da nije, vjerujte, već bi ga odavno promijenili. No ukoliko se kojom srećom pojavite pred njima sa stotinama milijuna koje ste stekli zakopavajući i otkopavajući novac u drevnoj magijskoj igri u sjeni čarobne mandragore, vjerujte, počet će vas uvažavati. Ubuduće, kad ugledate nekog sluđenog magistra kako se s motikom u rukama noću šunja po parku, vjerujte – nije on krenuo u kopanje krumpira. Puno je vjerojatnije da si kopa jedini realno moguć egzistencijalni izlaz. Uz pomoć mandragore, dakako.

18.01.2015. u 22:47 • 9 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.