Iskreni trol

07.05.2018., ponedjeljak


Vikendaški za pandjelik!
Baka je govorila *pandjelik* ; s jednim specifičnim naglaskom; ja vam ga nemrem dočarati slovima.

Pandjelik oliti ponedjeljak mnogi ne vole. Najčešće mi koji ne delamo vikendom, mi koji se jako veselimo petku. Petak je skoro ko praznik. A delala sam ja i na svetke, godinama. Nije da ne znam kak to ide.

No,realno, svaki dan je dobar. Ma svaki dan je odičan; jer dani su,na žalost, kratki. I život je prekratak ; a meni baš lijep. Pa vam ja svaki dan praznujem. I dignem se ranije, i odem u rosnu šetnju s našim frendovima. Uživaju ko prasci. Nema većeg gušta nego se istovariti u šumarak; oko 05:25 taman kad sunce izlazi. Nosim si i šalicu s kavom, pa škiljim i srčem. Onak naperlitana a na nogama gumene čižme.

No,vikend, da. Vikendi su za odmor. Aktivni odmor. Vikendom se svašta radi. Svašta pa ništa; tak je isto znala reći baka.

I bilo je poruka kroz vikend od familije. Da kaj se dela? Svakaj pa nikaj, rekla sam. A u biti, bilo je svega. Pospremanja, luftanja, kuhanja; šetnje i divljanja, dobrog seksa, zafrkancije, ispijanja kava, španciranja po gradu i placu. Svakaj pa nikaj. Nikaj zato jer nisam bila na Tenerifima. No, tam mi se ni nejde.

I tortu sam spekla. Tak, za bezveze. Da imamo za vikend. I kroz tjedan. Ak i ne pojedemo sve; budu pajceki. Baš pajceki. Pesima nedamo jesti torte.

30 2 h.r.s. cake ( "32 sata torta" , ak doslovce prevodimo )

Za biskvit :

4 jaja
20 dkg štaub šećera
20 dkg glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1,5 dcl mlijeka
1,5 dcl ulja

Za filu ( nadjev ) :

500 ml vrhnja za šlag ( što kvalitetnijeg tim bolje )
20 dkg bijele čokolade ( Lidl ima sasvim dobre i cijenom prihvatljive )
10 dkg voćnog sira okusa jagoda ( Danonino, Dukatino ili tome slično .... )
25 dkg friških jagoda

Za natapanje pečenog biskvita : decilitar instant kave ( napravljene )

Preljev :

10 dkg crne čokolade ( što kvalitetnije, to bolje )
5 dkg maslaca ( što kvalitetniji, tim bolje )

Priprema biskvita :

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka izraditi čvrsti snijeg kojega ćemo staviti u frižider dok mučkamo ostalo.

U žumanjke polako nadodajemo šećer i miksamo. Miksamo dok ne dobijemo lijepu , žutu, napuhnutu smjesu. U brašno stavimo prašak za pecivo. Takvo brašno polagano nadodajemo u jaja sa šećerom. Usporedno lagano nadodajemo, malo po malo, mlijeka i ulja. Miksamo dok sve lijepo ne umiksamo potrošivši sav materijal. Na kraju lagano, dio po dio, nadodajemo čvrste bjelanjke mješajući ručno kuhačom ( nikako nečim metalnim )


Kalup za torte ( a može to biti i četvrtasti kalup ) obložimo sa papirom za pečenje ( ne treba onda namaščivati a i manje je posla s pranjem kasnije ) pa u njega ulijemo smjesu. Pečnicu upalimo i zagrijemo. Idealno je peći 30 minuta na temperaturi od 160 celzijusa. Ipak, svaka domaćica najbolje poznaje svoju pećnicu pa se je dobro i tome prilagoditi. A nisu ni sve pećnice iste. Kao ni domaćice .
Pećeni biskvit treba biti lijepo dignut i poduplati se te kada ga propiknemo nožem; isti nam mora prilikom vađenja biti čist a ne zamusan smjesom ( to bi značilo da nije pečeno ) . Ako je biskvit crn a iz pećnice suklja dim - znači da vam je biskvit zagorio.

Biskvit ostavimo u kalupu da se skroz ohladi a za to vrijeme operemo zamazane posude i bacimo se na izradu kreme.

Krema/nadjev :

Od 400 ml vrhnja napravimo šlag ( mikserom ) i stavimo u frižider. Jagode operemo i narežemo te stavimo da prokuhaju sa 5 dkg šećera. Kao da kuhamo pekmez. Kada su se podinstale izradimo ih štapnim mikserom. Ako nemate štapni, zdrobite ih vilicom.
Onih preostalih 100 ml vrhnja za šlag ugrijemo , maknemo s vatre i umješamo bijelu čokoladu. Mješamo dok se sva čokolada ne rastopi.
Sve navedene sastojke dodajemo u napravljeni šlag i mješamo do sjedinjenja, dok ne dobijemo ujednačenu i glatku masu. I ne zaboravimo dodati onaj voćni desertni sir.

Biskvit se taman ohladio pa ga izvadimo iz kalupa i prerežemo. Tu je isto do grifa domaćice. Iskusnjare to naprave kirurški precizno a početnice , nekada, i grbavo. No, ne brinite; file je dosta, fila je fina i ništa se neće vidjeti nakon što se sve to spoji i stisne.

Jedan komad prerezanog biskvita vratimo u kalup ( kojemu smo maknuli dno a za dno iskoristili neki lijepi pladanj/tacnu/tanjur na kojemu ćemo tortu kasnije i prezentirati ) ,stegnemo obruč pa poškropimo sa kavom. Dodamo kremu i lijepo ju razmažemo, rasporedimo . Prekrijemo sa drugim dijelom biskvita i njega također poškropimo kavom. Stavimo u frižider da se stišće ( ne od muke ) na barem tri do četiri sata. Ako ostane i kroz noć; nije problem već prednost.

Dobro ohlađenu i stisnutu tortu izvadimo iz frižidera, maknemo obruč pa napravimo preljev ( kako to danas moderno zovu : ganasche , čitaj - ganaš ) . Otopimo maslac , maknemo ga s vatre i mješamo crnu čokoladu dok se ne rastopi. Tako dobiveni preljev ( famozni ganaš ) prelijemo po torti ,krenemo od sredine pa guramo prema rubovima i ne brinemo što se slijeva. To je, vele, danas moderno tako.

Vratimo još na sat vremena u frižider da se preljev stisne i ,tadaaam; spremno ja za degustaciju.

A evo i malo amaterskih fotki!!! Dobar vam tjedan želim.

- 12:25 - Komentari (16) - Isprintaj - #

01.01.2017., nedjelja


Lanjska torta i običaji!
Nedjelja, ko i svaka druga, samo nedjelja. Sunčana je bila i predivna. Hladna i suha. Nedjelja. Dan prije ponedjeljka. A ponedjeljak ne volim previše.
I prvi dan u novoj godini. Prvi novi dan u novoj godini a opet sve isto, isto kao i jučer. I sunce, i temperatura, i osjećaj divote, i mi.
Jer život ide; ne briga njega kako smo dočekali ili nismo tu novu godinu.
No ljude briga, jer ljudi su ljudi, u svojoj čudnoj ćudi. Puno nametnutih stvari, puno i onih lijepih naslijeđenih. Puno objesti i odmjeravanja; puno natjecanja.
A život to ne pita, on ide ovako ili onako; s francuskom ili bez nje. Nisam nikada istraživala; odakle ta navada da se jede francuska salata u periodu kada kalendar kaže da je 31.12. Mala svinja, još mi je jasno, iako, ni to mi nije prejasno; jer nekada je bilo nezamislivo žrtvovati malu svinju, odojka. NIje bilo ekonomično ubiti nešto što treba rasti još barem devet mjeseci nebili doseglo svoju punu veličinu pa bilo puno iskoristivije.

Al , običaji, da. Ima ih svakojakih. I volim običaje, ali samo one koji su razumni, takve sam si i prisvojila od svojih predaka; samo one koji imaju smisla. A onda, s treće strane, nisam nešto mjerodavna za sprovođenje tih nekih običaja u baš to neko određeno doba godine. Jer, svoj život živim podjednako, maksimalno dobro i kvalitetno, koliko okolnosti dopuštaju, kroz cijelu godinu. Volim biti dosljedna sebi, nezamislivo mi je slijediti neko otrcano pomodarstvo.

Ne radim francusku 31.12. jer ju kod nas doma nitko ne konzumira. A još mi je luđe da bi ju radila za 25.12; tada ju nikada nismo jeli, ni u roditeljskoj kući.

Al običaji, običaji koji kažu i nalažu kako treba otpratiti 31.12. i dočekati prvi dan nove godine, ima ih puno; a meni najdraži su oni koje nosim iz svog doma; više i ne znam jesu li nasljeđeni ili stečeni.

Prostor u kojemu živimo treba maksimalno dobro počistiti, i ne nužno da se sve sjaji već je poanta posložiti sve na svoje mjesto; da nam nepotrebne stvari ne zatrpavaju životnu energiju.
Sve stvari koje imamo a da nisu naše, koje smo dobili na posudbu; vratiti vlasnicima.
Promjeniti posteljinu na krevetu gdje spavamo i na mjestima na kojima obitavamo; ne želimo staru prašinu da nas prati i guši novopristiglu energiju.
Sebe dobro oprati i urediti; da nebi smrdljivi krenuli u novi dan.
Na stol staviti kakvo jelo i pilo; da bi ga i dalje uvijek, barem malo, bilo.
Dobro se izljubiti i poseksati; ako se ima s kime.
A u čestitare, za prvu osobu 1.1. u kuću pustiti muškarca da uđe.


I evo, od svih tih običaja svaki ima smisla; jer nije dobro kada su nam životni prostori zamazani, nije dobro kada smo sami zamazani, nije dobro da nemamo ama baš ništa za jesti; i sve to su stvari koje potpomažu da život bude lakši, da energija lakše kola.

Za ono s muškarcem da prvi uđe; nemam pojašnjenja, bakice moje to je navada stara; nikada mi ni sama nije znala reći zašto je tomu tako.


I nikada nije bilo pretjerivanja, ni u jelu ni u pilu.


Zato, bez pretjerivanja i dalje, evo vam jedan recept, za laganu tortu koja se peče 31.12. a jede od 1.1. pa na dalje; ili dok se ne pojede ili pokvari.


Lanjska torta

Za biskvit :

4 jaja
20 dkg šećera
150 dkg oštrog brašna
150 dgk glatkog brašna
25 dkg maslaca
3 praška za pecivo
1dcl mlijeka
3 žlice kakaa u prahu
žličica mljevenog cimeta

25 do 30 dkg ananasa; bilo iz konzerve ili friškog

Maslac i šećer temeljito izraditi, postepeno dodavati žumanjak po žumanjak; nadolijevati mlijeko. Prosijano brašno pomješano sa praškom za pecivo sjediniti sa smjesnom. Od bjelanjaka napraviti lijep i čvrst snijeg pa ga nadodati na samome kraju . Snijeg nikako ne miksati već ga postepeno umješati drvenom kuhačom.

Polovicu smjese uliti u kalup za torte. U drugu polovicu dodati one tri žličice kakaa, promješati i nadodati u kalup na žuti dio smjese. Po svemu posložiti ananas.

Peći u zagrijanoj pećnici oko 35 - 40 minuta na 180; ovsno kakvu pećnicu imate. Provjerite dali je pečeno tako što ćete propiknuti nož u smjesu; nož ne smije biti mokar.

Za vrijeme dok se peče biskvit, napravite kremu.

Za kremu vam treba :

75 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
2 vanili šećera
20 dkg maslaca
2 žlice šećera u prahu ( nije nužno, može i kristal šećer a svakako da možete i koristiti zaslađivače koje vi najviše preferirate. Tipa stevije ili nečeg drugog.

U malo mlijeka, od onih 75 ml; zamješajte puding i vanilin šećer. Stavite mlijeko na vatru i dodajte puding, kuhajte na laganoj vatri dok se ne krene stiskati. . Maknite s vatre.
Izradite maslac i šećer. Dodajte ga u rashlađeni puding.

Kada se biskvit ohladi, maknite donji dio kalupa; smjestite tortu na neku tacnu, podložak, vratite obruč i prelijte kremu na vrh. Pustite da se malo stisne pa na kraju svega otopite 20 dkg čokolade za kuhanje i zalijte na kremu.

Torta se mora lijepo i dobro ohladiti ; iz tog razloga se peče 31.12. a jede se, kako sam rekla; dan nakon pa sve dotle dok se ne pojede.

I to bi bilo to.

Sutra je ponedjeljak, dan za posao.

Ugodan početak novog tjedna svima.





Oznake: nedjelja, torta, Sunce, Zima, ispočetka


- 17:18 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.